Шеста тема на чакащите

• 588 113
  • 5 451
  •   1
Отговори
# 3 600
Здравейте мами, най-накрая щастие и за нас. Днес ми звъняха от Рдсп за среща с тях. Много съм щастлива..... и същевременно притеснена. Не ни казаха нищо, освен че има решение от Съвета по осиновяване. Не сме получили "Писмото", нито имейл, а направо обаждане по телефона. Дайте малко инфо за подобна среща? Благодаря предварително!

Galita, честито за обаждането. Дано да е вашето детенце. Ако желаеш сподели какво сте вписали като критерии и колко време чакате.

Ние също чакаме, почти 13 месеца. Нашето желание е за здраво детенце до 1.5 години, без черти на ромски етнос.

Здравейте.
Вписани сме в Регистъра по осиновяване от Януари 2020г.Нашите критерии първоначално бяха дете без значение от пола, до 2 г. Да е клинично здраво, относно етноса нямаше значение. Чакахме година от вписването и направихме промени м. Януари 2021г. Като отново наблегнахме на етноси няма значение, увеличихме възрастовата граница до 3 години. Включихме е и лесно лечими заболявания. Относно пола остана няма значение.
Не зная дали промените в критериите са  дали резултат, но има детенце за нас. Нямам търпение да разбера всичко за нашето мъниче. Дано всичко е наред.

# 3 601
Здравейте, аз в последно време не съм влизала и бях решила да не мисля по въпроса и да седя и да чакам. Миналата седмица ми се наложи да съм в болница за 3 дни, но втория ден с манипулацията под пълна упойка докато съм спала след процедурата са ми звъняли от социалните да ни предложат детенце. Само да припомня, че ние сме вписани в началото на юли 2019г. и до сега никой за нищо не ни е търсил, но в края на миналата година променихме критериите. Увеличихме възрастта от до 3г. на до 5г. и без значение от етноса. Та, утре имаме среща и аз нищо не очаквам, но ще споделя как е минало. Успех на всички и не се отчайвайте!

# 3 602
  • София
Моята среща съм я описала мисля доста нашироко. Моето мнение и тогава и все още е първо да прочетете и изслушате всичко, което социалните ви дадат и кажат като документи и информация и тогава да пристъпите към срещата с детето. Не за да имате възможност да се откажете, а за да може да се концентрирате първо върху информацията, а после върху миговете с детето. При всички случаи вижте детето. Ако магията ви не се получи веднага, дайте си още една среща - тогава и вие и детето ще сте по-спокойни и най-малкото вече ще сте му познати и няма да е толкова притеснено. Ако е в приемно семейство попивайте всичко направено или казано от тях. Носех една кукла, два банана и солетки. Банани и солети май обичат всички деца. Опитайте се да сте спокойни и да се отпуснете, за да може да предразположите и мъника и да извлечете максимално от срещата. Питайте за всичко, което се сетите социални, приемни родители. Маловажни въпроси няма и щом ви е изникнал в главата - задайте го. Понякога и самата реакция на въпрос е някакъв отговор.

# 3 603
Нашата среща с РДСП за наш късмет се проведе в нашия град, съответно детето живее в същия. Мина добре, обясниха ни всичко свързано с произхода, със здравословното и психическото развитие на детенцето. Дадоха ни насоки, относно документите, които трябва да подадем.
За наш късмет веднага след това имахме възможност и за среща с детенцето. Разбира се, съгласихме се. Тъй като не бяхме подготвени за среща, веднага след информационната среща, обиколихме детските магазини за подходяща играчка.
Срещата с детето премина да кажем добре. Първо непознати сме за мъничето и разбира се имаше дозата притеснение от наша страна.

# 3 604
Здравейте, и ние минахме така. Първо бяхме в РДСПто от където ни се обадиха и ни казаха всичко за детето и изследвания и прихическо и моторно развитие, за произхода. Имаше уговорка още същия ден да се видим с детето, то е в нашия град и в съседен квартал дори. Видяхме се с детето, редяхме пъзел, аз говорих повече и то с приемната майка да я разпитвам, той почти не каза нищо и така 1 час. Нищо не му бяхме взели, защото така ни казаха на курса. А и след срещата говорихме с моя мъж и не сме сигурни, че това е нашето дете. Да, бяхме притеснени и ние и детето. За днес имаме пак среща и ще решим след това.

# 3 605
Какъв е тоя курс... да отидеш на среща с дете и нищо да не носиш... ми то на гости като ходиш, все вземаш нещо дребничко за малчуганите, пък на среща с непознато дете съвсем... Струва ми се безумно.

# 3 606
  • В градината...
На нито една от срещите нищо не сме носили на бебетата.
Ако някой на моето бебе донесе солети, щях да ги върна.

# 3 607
Ние също нищо не занесохме на първата среща с детето ни и то целенасочено. В известен смисъл се чувствах леко неловко, тъй като винаги като ходя на гости взимам нещо за домакините. Тази среща, обаче не е като гостуване в чужд дом, а среща на която трябва да вземем решение за цял живот.
Не взехме нищо, тъй като не исках подаръка да завладее цялото внимание на детето или пък заради получения подарък да е фалшиво привлечен.
Други родители споделят, че именно подаръка им е помогнал в комуникацията с детето. Всичко е до вътрешно усещане и убеждение. Няма правилно и грешно.

# 3 608
Детето не е служебно лице и ако е малко, не разбирам как би било привлечено от непознати без играчка, книжка или нещо такова. Всеки си решава разбира се. Аз трудно бих установила комуникация с непознато малко дете, без да привлека вниманието му с нещо.

# 3 609
Детето не е служебно лице и ако е малко, не разбирам как би било привлечено от непознати без играчка, книжка или нещо такова. Всеки си решава разбира се. Аз трудно бих установила комуникация с непознато малко дете, без да привлека вниманието му с нещо.
Привличаш внимание с присъствието си.

Какъв е тоя курс... да отидеш на среща с дете и нищо да не носиш... ми то на гости като ходиш, все вземаш нещо дребничко за малчуганите, пък на среща с непознато дете съвсем... Струва ми се безумно.

Що? Да се приучава от малко непознати да го хушкат, да му купуват неща ли? И после като отиде в семейство да очаква да му се купува и нищо да не прави. Или, че подаръците са ценност, а не хората в семейството.

Или пък да търси повърхностни взаимоотношения с непознати, които чрез това да са жалостиви се чувстват добри. Ама добро правят ли или си помпат егото като осакатяват емоционално едно детенце?

И аз като перуника не приемам подаръци от непознати доброжелатели. Те искат да се почувстват като много готини хора. Страхотно. Не на гърба на моето дете.

# 3 610
По-притеснително е детето да е привлечено от всякакви непознати възрастни, отколкото от възрастни с играчка. Едно шарено камионче за 2-годишно не е кой знае какво нарушаване на ценностната система.

# 3 611
  • В градината...
Всеки има и различни навици. Аз на моите деца не давам боклуци /солети, бисквити и подобни/, както и не вземаме, когато ги черпят. Предупреждаваме да не им се носят и подаръци. Ама то не можело така. Може.

# 3 612
Всеки има и различни навици. Аз на моите деца не давам боклуци /солети, бисквити и подобни/, както и не вземаме, когато ги черпят. Предупреждаваме да не им се носят и подаръци. Ама то не можело така. Може.
И аз не давам боклуци и много се ядосвам, когато ни се навират такива. Обаче много се уморявам на моменти от вечната борба срещу боклуците във всичките им разновидности- храни, играчки, дрехи. И срещу боклучавите занимания и навици. Ама това е кръстът на различните, какво да се прави като имам свое виждане за всичко. А на децата сме носили дребни играчки, не за да ги "подкупваме", а защото ми е доставяло удоволствие да избера нещичко за момче/ момиче на Еди каква си възраст и да видя дали съм уцелила в избора при срещата. Освен това това е още един начин да се видят реакциите на детето, моторика и т.н.

# 3 613
  • София
Идеята на всичко, което се носи на тези срещи е не да се подкупят децата, а да има нещо,което да ги отпусне, а най-вече да имаме наблюдения. Солетките съвсем елементарно показват дъвкателните способности. А и навиците, които децата имат, когато ги виждаме за първи път често са далече от нашите разбирания. Моето момиче например, когато се запознахме на 1 г. и  10 м. вече ядеше меденки с шоколад, кроасани с шоколад и любимия плод бананите. Бяха и давали вече и риба. Беше научена да заспива само с шише с подсладено със захар мляко. Не всички отиваме на срещи с деца под година.

# 3 614
  • В градината...
О, аз бях също изненадана да науча, че на 7 месеца яде мляко само със захар и пие вода /ако изобщо няколко глътки на ден са пиене/ с много захар. Ядеше бисквити, смучеше солети и ядеше бананова каша само. До ден днешен като чуе шумолене на пакетче и подскача, знае, че има нещо примамливо. Дъщеря ми никога не е яла такива неща и не реагира на шума на опаковките. Та, от бебета се учат тези неща и се запечатват в съзнанието.

Общи условия

Активация на акаунт