Шеста тема на чакащите

• 588 204
  • 5 451
  •   1
Отговори
# 3 630
Здравейте ,когато българин живеещ в чужбина иска да осинови дете от България .
Трябва ли да минава по международната процедура?

# 3 631
  • В градината...
Ето за безработните https://www.noi.bg/forusers/faq/243-faqbgbenefits/4510-vypros21
Не всички документи се подават от работодател. Самоусигуряващите си подаваме сами.

# 3 632
Имам следния проблем. От ДСП по местоживеене продължават да се държат с мен като с нискообразована ромка и това вече започва да ми писва. Какво ще ме посъветвате да направя?

Преди месец и половина изпратих молба по пощата им за логопед. Все още нямам направление, въпреки, че аз лично се обадих на ЦОПовете в моя град, които се броят на пръстите на едната ми ръка, и намерих място за детето ми в рамките на един ден. Две седмици по-късно, те още не са намерили време да се обадят на ЦОП и да потвърдят.

И на всичкото отгоре най-нагло ми се обадиха да ми кажат, че трябва да отида  да си пусна нова молба, в която да напиша същото, което съм написала вече, от тогава ще текат 30 дни да ми намерят мястото, което аз вече съм намерила и лично трябва да отида, те не използвали имейли и не можело да ги изпратят по имейл бланките ако не нямало да ми предоставят социалната услуга, която се полага на детето ми и от която то има нужда.   

От същото ДЦП са, където не искаха да ми приемат документите за 200те лева при осиновяване. Колкото и да го съжалвяваш някой, че е некадърен, в един момент тяхната некадърност се превръща в отказ от права за детето ми и то след като аз вече съм им свършила работата по намиране на място и те само трябва да го издадат направлението.

Кажете ми какво да направя вече. Да се местя ли от този град, какво да направя. Просто нямам думи вече.

# 3 633
Ох, местенето е крайно решение, ама ако се налага - местете се. Мисля си и за жалба до Директора на АСП в града. Лошото е, че е непредвидимо при такова отношение дали една жалба ще има ефект или ще рефлектира отново върху вас.

# 3 634
Имам следния проблем. От ДСП по местоживеене продължават да се държат с мен като с нискообразована ромка и това вече започва да ми писва. Какво ще ме посъветвате да направя?

Преди месец и половина изпратих молба по пощата им за логопед. Все още нямам направление, въпреки, че аз лично се обадих на ЦОПовете в моя град, които се броят на пръстите на едната ми ръка, и намерих място за детето ми в рамките на един ден. Две седмици по-късно, те още не са намерили време да се обадят на ЦОП и да потвърдят.

И на всичкото отгоре най-нагло ми се обадиха да ми кажат, че трябва да отида  да си пусна нова молба, в която да напиша същото, което съм написала вече, от тогава ще текат 30 дни да ми намерят мястото, което аз вече съм намерила и лично трябва да отида, те не използвали имейли и не можело да ги изпратят по имейл бланките ако не нямало да ми предоставят социалната услуга, която се полага на детето ми и от която то има нужда.   

От същото ДЦП са, където не искаха да ми приемат документите за 200те лева при осиновяване. Колкото и да го съжалвяваш някой, че е некадърен, в един момент тяхната некадърност се превръща в отказ от права за детето ми и то след като аз вече съм им свършила работата по намиране на място и те само трябва да го издадат направлението.

Кажете ми какво да направя вече. Да се местя ли от този град, какво да направя. Просто нямам думи вече.
Здравейте!
До колкото знам, можете  да подадете документи за тази помощ по настоящ адрес, а не по постоянен.
ТЕ СА длъжни да  приемат документите! Кажете им, че ще сезирате медиите и Социалното министерство и ще им " запари" ! Обикновено това върши работа.
Тази помощ се полага по закон!
В моя град нямаше проблем в това отношение, служителката беше мн любезна, усмихната и ми оказа пълно съдействие, за което съм възхитена!

# 3 635
Аз бих написала писмо до тях с описание на случая и техните действия, придружено с доказателства и с копие до изпълнителния директор на Агенцията за социално подпомагане и до министъра на труда и социалната политика.
След това ще го занеса лично в РДСП-то и ще поискам входящ номер. Ще изчакам няколко дни преди да пусна копията.
Смятам, че така ще реагират доста бързо и ще внимават след това, когато комуникират с Вас.
За съжаление, в държавната администрация, особено в малките градове, все още са със самочувствието на "аз коля, аз беся".

# 3 636
  • Ловеч
Здравейте, моля за помощ за една приятелка.
Работи по програма от борсата, програмата е до 09.2021. Осиновяват дете, взимат го миналата седмица.
Полага ли и се майчинство и какво трябва да направи.
Питала е в НОИ, борса и нищо, даже са я накарали да прекрати програмата.
Благодаря на всички отзовали се.

# 3 637
Защо да прекрати програмата? Нали е на работа, би следвало да й се полага, поне за месеците до септември. На каква възраст е детенцето? Майчинство в размер от 90% от заплатата и за срок до 1 година се полага на всички осиновители на дете под 5 години, но не по-късно от навършването на тази възраст. Ако детето е под 1 годинка към датата на осиновяване/ влизане на решението в сила, то дори се полага и остатъкът от втората година, който е 380лв/ месец. Ако детето е на 4 навършени години, майчинство се полага за месеците до 5-я РД.

# 3 638
  • В градината...
Естествено, че ще прекрати програмата, след като е по майчинство.

# 3 639
Т.е ще напусне работа? И как като не е на работа ще е по майчинство? По програма или не, тя е на работа. След като работи защо да не може да излезе по майчинство?

# 3 640
Да се обади пак в НОИ. Би трябвало да подаде документи към програмата и да излесе по майчинство ако те я осигурявар за времето, в което е в тази програма.

За размер на майчинството се разглежда дохода от последните 24 месеца от датата на настъпване на събитието.

# 3 641
Здравейте.
Всичко върви добре. Другата седмица ни е делото. Готвим се за посрещане на малката. Подготвила съм надпис
"Добре дошла", поръчали сме торта, подходяща музика. Но как точно става?
Социалните ще присъстват ли?

# 3 642
Само това остава и социалните да са на посрещането. Това в кръга на шегата. Добре сте се подготвили, но дали ще стане така, както го планирате, не е сигурно. Ние след 6 часа път в адска жега и ревящо дете през 90% от времето, се прибрахме ни живи, ни умрели към осем вечерта. Нито ми е било до музика, нито до нищо. Детето беше гладно, трябваше да го изкъпя и да го сложа да спи. Така, че скучно я посрещнахме. Не си давайте много зор и не очаквайте да се получи нещо супер тържествено. Ще си го направите такова, но може и по-късно. Успех и лека адаптация на всички ви!

# 3 643
Само това остава и социалните да са на посрещането. Това в кръга на шегата. Добре сте се подготвили, но дали ще стане така, както го планирате, не е сигурно. Ние след 6 часа път в адска жега и ревящо дете през 90% от времето, се прибрахме ни живи, ни умрели към осем вечерта. Нито ми е било до музика, нито до нищо. Детето беше гладно, трябваше да го изкъпя и да го сложа да спи. Така, че скучно я посрещнахме. Не си давайте много зор и не очаквайте да се получи нещо супер тържествено. Ще си го направите такова, но може и по-късно. Успех и лека адаптация на всички ви!

Нашето слънце е от града ни по местожителството, така че имаме късмет. Тоест социален работник не присъства?

# 3 644

Нашето слънце е от града ни по местожителството, така че имаме късмет. Тоест социален работник не присъства?
Социалните работници присъстват на предаването на детето, но не и при прибирането му в дома. Прибирането обаче си е стрес - детето попада в нова среда, изведнъж е откъснато от всичко познато. В този момент едва ли ще забележи нещо от посрещането, нето украса, нито торта ще го вълнуват, те са за вас. Присъствието на родата и приятелите също не е желателно точно в първите дни. Дайте време на детето си да свикне с дома и семейството и тогава въвеждайте другите членове и приятелите.

Общи условия

Активация на акаунт