Шеста тема на чакащите

• 583 008
  • 5 451
  •   1
Отговори
# 1 455
  • при него
Мая, как така ще те маха? На какво основание ще прекрати трудовия договор? Майките осиновителки нямат ли право на закрила по Кодекс на Труда, също както жените, които са в напреднал етап на ин витро?

# 1 456
Незнам,вчера ми го сервира това,каза че нямало много работа,а нае ново момиче при нас,аз съм била излишна,на няколко пъти ми спомена осиновяването.Много пъти сме нямали работа но никого не е махала заради това,сега това и беше като оправдание,но знам че не е това.От как получихме първото предложение преди три седмици нещо и стана.Макар че нае момичето няколко дни преди това.Замисляла го е от давна но ...сега ми го сервира.И да отчаяна съм и не заради самата работа макар че бях свикнала и не обичам да си сменям много работата,но ме прецака яко,незнам просто незнам.

# 1 457
  • при него
Тогава, ако поиска да напуснеш по взаимно съгласие, недей да се съгласяваш. То и в такъв случай обезщетението от борсата е безумно ниско. Опитай се да й обясниш че ще ти е много трудно да останеш без работа, и ако наистина иска да те махне, например да те съкрати, така поне ще взимаш по-високо обезщетение. Пробвай да се разберете с добро, по човешки.

# 1 458
Мая, посъветвайте се с адвокат, но доколкото помня не може да те съкрати с мотива, че няма работа/ намаляла е, при положение, че наскоро е наела нов човек, особено ако става въпрос за една и съща работа/ длъжност. В такъв случай трябва да се съкрати този, който е назначен последен. Не приемай по взаимно съгласие. Ако те съкрати все пак ще трябва да е по друг член иначе ще загуби в съда и ще трябва да те върне. Особено трудно ще те съкрати така в държавния сектор, в частния вече не знам, но КТ би трябвало да важи еднакво за всички. В процедура по осиновяване ли си?

Последна редакция: сб, 16 юни 2018, 21:56 от Mama Ru

# 1 459
Това момиче уж е наета за друга длъжност,но се обучава при нас,от как е постъпила на работа ние я обучаване а не там за където уж е наета,ходила е там 2-3 пъти най много за три седмици.Шефката искаше да я научим на абсолютно всичко което правим ние.Няма как да докажа каквото и да е било при положение че всичко е измислено,премислено и аз изхвърчам просто ей така.Просто искам да знам какво да правя от тук нататък и дали това ще ми попречи на осиновяването.Не и ща парите на тая честно да ви кажа,просто неискам нещата да се объркват.Ние ще се оправим все някакси финансово,не е проблем,но това че ще съм на борсата незнам,и ако започна работа някъде другаде дали няма да се случи пак същото,защото ние какво правим и защо го правим тях не ги интересува,това ми е страха

# 1 460
  • при него
Не ми се вярва чак да попречи на осиновяването, но мисля, че не е коректно към теб, затова и според мен, не трябва да приемаш по взаимно съгласие. Ако иска, да те съкрати със съответното предизвестие и/ или обезщетение. Ако е по взаимно съгласие, ще взимаш от борсата по 9 лева на ден или около 180-200 на месец, което е безумно малко. Може би, но не съм сигурна, имаш и някакво задължение да уведомиш социалните, че си останала без работа. Не се сещам точно, но нали като подаваме документи, декларираме и доход и ако този доход се промени (т.е. Има промяна в обстоятелствата), може би трябва да се уведомят социалните. Дано някой да се сеща по-конкретно и да каже. Пак да кажа, не вярвам, че това би могло да спре осиновяването.

# 1 461
Мая , не си длъжна да уведомяваш социалните затова , че са те съкратили . Не приемай по взаимно съгласие , защото ще вземаш минимално обезщетение само 4 месеца. Щом като е намаляла работата да те съкрати , за да можеш да вземаш от бюрото на труда по-добро обезщетение и за по-дълго време  / зависи от осигурителния ти доход и трудовия ти стаж до момента /.Ще си намериш по-добра работа ,не се притеснявай.

# 1 462
Това момиче уж е наета за друга длъжност,но се обучава при нас,от как е постъпила на работа ние я обучаване а не там за където уж е наета,ходила е там 2-3 пъти най много за три седмици.Шефката искаше да я научим на абсолютно всичко което правим ние.Няма как да докажа каквото и да е било при положение че всичко е измислено,премислено и аз изхвърчам просто ей така.Просто искам да знам какво да правя от тук нататък и дали това ще ми попречи на осиновяването.Не и ща парите на тая честно да ви кажа,просто неискам нещата да се объркват.Ние ще се оправим все някакси финансово,не е проблем,но това че ще съм на борсата незнам,и ако започна работа някъде другаде дали няма да се случи пак същото,защото ние какво правим и защо го правим тях не ги интересува,това ми е страха

Мая, всъщност си длъжна да уведомиш социалните за всякакви промени. Ти съгласи ли се да те съкратят? Подписа ли нещо? Ако си - то сама си се прецакала. Ако не си - значи ама по никакъв начин не може да те уволни. Наеми един адвокат, плати му и 100лв, но да й звънне на тази шефка и да я заплаши с всички институции. И в двата случая шефката ти не може ей така да си реши, че иска да се освободи от теб. Трудовите отношения не са концерт по желание.

На въпросът ти какво да правиш:

НЕ напускай. Стой си там. Не е твоя работа да си намираш работа. Работа е на шефката ти да ти намира работа. Ако няма или е намаляла - това не е твой проблем. Проблем на шефката ти е. Да не е наемала нови хора, а като ги е наела - да ги освободи тях.

ОПЛАЧИ се в институциите, че те уволняват заради това, че ще осиновяваш и така те дискриминират.

ЗАПЛАШИ шефката си, че ще я съдиш за дискриминация и неправомерно уволнение и ще я накараш да те върне на работа без право на уволнение, да ти заплати адвоката и съдебните разходи, че ще си събираш бележките от такситата до адвокат и по съдебен ред тя ще трябва да ти ги възстанови.

ОБАДИ се на адвокат по дискриминация и права на човека да й звънне на твоята шефка и да й обясни за какви глоби от страна на държавата става дума отгоре на това, което се опитва да ти го причини.

Като се види, че тази шефка не може да прави каквото си иска ЧРЕЗ адвоката ти й предложи да "съкрати позицията ти" и да те освободи с 6 до 10 заплати, иначе - съд до дупка и ще си стоиш на позицията без да си даваш много зор. И не се примирявай със ситуацията. ИМАШ права - гони си ги. Ако на шефката ти не й харесва, че имаш права, това е неин проблем, а не твой. Да си наема следващия път мъже гейове, за да няма начин да излизат в майчинство.

Детенцето харесахте ли си го?

Последна редакция: сб, 16 юни 2018, 23:59 от Анонимен

# 1 463
Ето и подробно описана новата правна регулация
http://baoo-bg.org/%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d0%b8-%d … %b0-%d0%b4%d0%b5/

# 1 464
Имам на разположение още около месец преди края на договора ми.Ще се водя на работа,но без да ходя.Нищо все още не е подписвано.Ще отида до социалната си  и ще поговоря с нея.До края на двете години в които сме вписани в регистрите за осиновяване ни остават около 7-8 месеца.

# 1 465
  • Навсякъде и Никъде
Бях в същото положение преди осиновяването, аз взех болнични за да не ме съкратят и сега взимам майчинство от тях счетоводител ме посъветва.Вземи си болничен възможно ва съвпадне с решението в делото и после идлизаш в майчинство.При болничен не могат да те махнат , чак като изтече.

# 1 466
  • при него
Мая, в момента ти си в нарушение. С най-добри чувства го казвам и ще обясня. Ако трудовия ти договор не е прекратен, ти си длъжна да се явяваш на работа. Ако не се явяваш това се води самоотлъчка. Могат да ти наложат дисциплинарно наказание, уволнение. После и да искаш да си търсиш правата, няма да имал шанс. Ясно че твоята шефка нарушава правилата, но е добре, по човешки да й обясниш, че си наясно. Отиди на работа и й кажи, че докато трудовия договор не бъде прекратен по официалния ред, ти имаш намерение, съвестно да си изпълняваш задълженията. Щом не си подписвала предизвестие ( нали така?) значи всичко е доста нелегално и не е добре за теб. Кажи й, че щом иска да се разделите, да ти предостави съответния документ, за да го прегледаш и евентуално да го подпишеш. Представи ли ти нещо, не бързай да подписваш, питай адвокат или дори тук в темите за счетоводителите. Но до тогава те съветвам, чинно и съвестно да ходиш на работа, иначе сама се отказваш от правата си.

# 1 467
Ама само да ви кажа според мен няма да и е лесно да ходи на работа , без да е желана там.Това ще е ужасно и сигурно ще се опитат да я разкарат от работа с психологически нападки.Как не ги е срам така да дискриминират хората.Тая жена явно няма душа, щом постъпва така с служителите си..Мила ако можеш да издържиш тормоза ходи на работа от полза ще ти е , че нищо чудно и да те изкара после в нарушение и обвини , че не ходиш на работа!

# 1 468
Мая, в частна фирма можат да си правят каквото си искат. Ще те махнат заради намален обем работа и в същия момент мжгат да назначат човек на длъжност, казваща се по друг начин. Кодекса на труда не ги интересува много много, защото винаги има вратички.
При неявяване на 2 дни на работа имат право да те уволнят на 3-я ден. Явно това е целта на шефката ти. Незнам от колко дни не си на работа, но или се връщай, или си търси болничен както са те посъветвали.
Социалните трябва да ги усведомиш.

# 1 469
Договора ще ми е прекратен по рано,аз така ще искам за което ви благодаря за съветите.Тея дни ще отида при социалната и ще видим.В петък ми беше последния ден на работа,утре ще говори със счетоводителката и ще видим,дано се разберем както трябва и да е полза за мен.И не няма как да продължа да работя там при положение че не съм желана,няма как

Общи условия

Активация на акаунт