Шеста тема на чакащите

• 582 642
  • 5 451
  •   1
Отговори
# 2 010
Здравейте и от мен. Първо в отговор на ani - ние подадохме документите с вашите критерии и сме вписани от 05.2017г. По отношение на общините най-логично е, при възможност за пътуване, да се отбележат всички общини. В противен случай рискувате да се наложи да подновявате документи само защото подходящото дете се е оказало в община, която не сте отбелязали.
Сега да продължа с моите въпроси, които сама още не съм си изяснила, но се надявам на помощ от страна на осиновилите благополучно. Получихме първо предложение на 28.03 /по телефона, че сбъркали адреса и писмото се е върнало/. Предложението ме изненада, защото сме на възраст 45-49 със съпруга ми и очаквах предложение за по-голямо детенце. Вчера беше срещата със социалните, които ни изчетоха доклада, срещнахме се и с приемната майка и детенцето. Предстои ни да вземем трудно решение. Детето е на по-малко от година. Има поставена диагноза тортиколис, минало е през физиотерапии и масажи, прегледи от педиатър и невролог. Видимо няма проблем, т. е държи и главата изправена, но дали това, което е направено е достатъчно и дали няма съпътстващи заболявания. Колкото повече чета, толкова повече се страхувам. Съпругът ми твърди, че вече психясвам. Приемам всякакви съвети и основно искам да питам, дали някоя от вас е водила педиатър при детето, дали изобщо е възможна подобна опция или дали е възможно да поискаме допълнително преглед на детето в специализирана клиника. Ще съм благодарна за всички съвети.

# 2 011
  • В градината...
Дори и да го заведете на педиатър, пак няма как всичко да ви се изясни. Хубаво е да го прегледа детски невролог. Но и той не мисля, че ще даде някакви гаранции, защото има много болести, за които детето трябва да мине определена възраст, за да може да се постави категорична диагноза.

# 2 012
За чакащите:
- https://www.dnes.bg/obshtestvo/2019/02/27/vsiako-vtoro-dete-chak … otrebnosti.403217
- https://www.youtube.com/watch?v=JtAWlvFhDd4

Деца има. Преосмислете си критериите. Успех!

# 2 013
ani, добре е детето, което осиновите да е по-малко от биологичното ви дете. Независимо от възрастта си и поне в началото детето ще се нуждае от много повече внимание. Ако има и изоставане в развитието си вашето биологично дете трудно ще разбере това. Обмислете възрастта от тази гледна точка.
Относно долната граница. И двата пъти нямах долна граница. Първият път кандидатствах за дете от 0 до 5г, вторият път 0-6 месеца. Първото ми дете беше на 3г и 3-4 м, второто на 3м като ми го предложиха! Въпреки по-голямата възраст и предвид някои обстоятелства около голямото дете имаше повече рискове и неизвестни. Гаранции и сигурност няма какво ще се прояви или отключи на по-голяма възраст. А и слагайки долна граница губите шанс за дете с отказ и уредени документи още отначало. Да, има БМ, които подписват съгласие детето да бъде дадено за осиновяване в законоустановения срок. Съответно детето се вписва в регистъра и разглежда на съвет до третия му месец.
Неизвестен, половината деца са с увреждания. В повечето случаи става въпрос за сериозни увреждания, а не козметичен дефект. От останалата половина "здрави" поне половината са на възраст над 4г. Част от тях са с братя и сестри, т.е група от 2-3-4 деца. Майчинство може да се ползва само до деня, в който детето навърши 5г, а колкото е по-голямо детето, толкова повече време за адаптация е нужна. Не очаквайте толерантност и разбиране от обществото защо детето ви не е като другите.
Момичета, мислете добре с какво можете да се справите и с какво - не. Защото трудното идва после, когато няма връщане назад.

# 2 014
...половината деца са с увреждания. В повечето случаи става въпрос за сериозни увреждания, а не козметичен дефект.

Точно затова пуснах линковете. Четете, слушайте, смятайте колко деца реално отговарят на критериите ви. След това преценете с какво можете да направите компромис - възраст, етнос и т.н.

# 2 015
Да, за това, че дъщеря ми трябва да е каката спор няма. Именно заради това искам и по-малка граница в годините. Отдавна си говорим с нея какво сме решили с татко й и въпреки че не го осъзнава много много се радва на идеята да има братче или сестриче.
Самата тя бе недоносено бебе, преминахме през много с нея и всякакви прогнози, но за щастие е здрава.
Отделила съм си и доста въпроси да задам, събрани оттук, ако стигнем дотам.
Може ли да споделите какво представлява самото подаване - носим си документите и това е или има и други неща, които се случват?

# 2 016
Здравейте,понеже мина почти една година откакто сме вписани в регистъра вчера преди обед пътувахме с моя мъж до София по работа и реших да използвам пълноценно времето и по пътя звънях на 9,10 РДСП та.На всичките казах,че цяла година съм вписана и понеже отдавна нямат практика да изпращат писма питането ми е чисто технически дали са получили нашите документи и дали всичко е точно с тях.Някъде се опитаха да ме срежат,че имало регламент да не давали информация по телефона,при което аз веднага им отговорих,че мога да си кажа номера от моята областна РДСП и надали някой ми го е откраднал да пита за мен.Навсякъде бяха получили документите ни.В някои области бяха доста разговорливи.Някъде следяха томове другаде страници.В Разград последно били осиновили дете на 5г.и половина питах ги това не е ли рядкост,казаха че е.Повечето семейства след подновяването на документите са осиновили деца т.е.в третата година началото.В Добрич един мъж ми каза,малко преди да ви изтичат документите очаквайте първо писмо.Поне се успокоих че с документите всичко ни е наред,пък когато тогава.Вече съм по спойна.Критериите са ни 0м.-4г.без предпочитания за пол,здраво без предпочитание за етнос,без ярко изразени ромски черти.В София област ми казаха,че нямат деца за осиновяване.Общо взето търпение му е майката 😍.Желая на всички ни много късмет и каквото е писано това ще стане.Питах ги нямам ли някаква привилегия че съм с 7 гинекологични операции,с пълна хистеректомия и една камара опити инвитро.Казаха,не.Много малко били тези,които имали биологично дете и след това осиновявали.Тяхното се казвало "да направиш хаир".Нашето било от зор.

# 2 017
аni, доколкото разбирам само сте събрали необходимите документи, но още не сте кандидатствали и не сте се срещали със социалните, така ли е?
В такъв случай от там ще ви дадат да попълните един въпросник/ анкета. Ще ви извикат на курс за осиновители, ще имате среща със социален работник, ще бъдете посетени в дома ви от такъв. Това стана в рамките на три месеца от подаване на документите. След което ще бъдете одобрени и вписани в регистъра на кандидат осиновителите. След което започва голямото чакане. Вече около 18-20 месеца средно, ако съдя от тази група. Разбира се всичко е и до късмет и до нагласи.

# 2 018
Благодаря много за цялата информация, Мама Ру.
Да, предстои ни внасяне на документите. Като ходих преди няколко месеца да попитам какво трябва да направим, споделих, че съм болна и оттам социалната работничка отговори, че това не би следвало да е проблем. И все пак ми е свито.
Simple Smile

# 2 019
Ако заболяването не застрашава детето няма да е проблем.

# 2 020
Да, не застрашава - болни бъбреци. Да видим утре Simple Smile

# 2 021
Болните бъбреци са си тежко заболяване, но ако не сте в тежко състояние, което да пречи да се грижите за детето едва ли ще е проблем. А щом сте се решили на тази крачка, явно не сте в такъв стадий. Хора с диабет, който не е по-малко сериозно заболяване, осиновяват, едва ли ще е пречка Вашето. А и имате 14 дневен срок да обжалвате, ако решението не е във Ваша полза. Късмет.

# 2 022
Като заговорихте за заболявания и осиновяване - има ли точно определени критерии за здравословно състояние на одиновителите?
Може ли да речем човек с телк да осинови? Или с онкологично заболяване, в ремисия?
Защото човек с диабет да не може да осинови, или да се счита за геройство е голяма глупост... При положение, че състояноето е контролируемо и тн.

# 2 023
Хъмпти-Дъмпти, на курса имаше жена, която беше одобрена за осиновител и вписана като такъв в регистъра. Почина около година по-късно от онкологично заболяване. Не знам дали е знаела за него като кандидатства, дали социалните са знаели и т.н. Преди няколко месеца чух за друг случай, в който осиновителка почина и остави малко осиновеното си дете, а беше и единствен родител. Имаше и някаква кампания да се съберат средства да се подкрепят близките, които  щяха да поемат грижата за детенцето. Не знам подробности. Минава се през ЛЛ, психодиспансер, тубдиспансер и се прави Васерман, СПИН. Т.е стремежът е да се хванат евентуално заразни и психични болести, които биха поставили детето в риск. Диабетът се контролира, да, но зависи и колко е тежък, какъв вид е и т.н. затова го дадох за пример. Има и други хронични заболявания, дори с ТЕЛК хората осиновяват.

# 2 024
Ами, да. Явно има и изключения.
И все пак смятам, че ако човек със заболяване е решил да осиновява, то той е напълно наясно със здравословното си състояние, прогнози и тн. Тоест осиновяването е добре обмислено решение. В чужбина родители със заболявания/увреждания бол, ние тук още се плашим и притесняваме от състояния като диабет да речем.
А и съвсем здрав да си никога не знаеш какво ще ти се случи... 

Общи условия

Активация на акаунт