Шеста тема на чакащите

• 581 515
  • 5 451
  •   1
Отговори
# 2 970
Никак не е лесно да стоиш и да чакаш. Търнене, търпение, търпение.....

# 2 971
Днес намерих пощенската ни кутия отворена. Вратичките наистина са доста паянтови и понякога не се заключват добре. Но имаме и едни психически болни, които по цял ден дремят пред входа и се притеснявам да не направят някоя глупост и да ни отмъкнат писмото с предложението. Тези писма директно в пощенската кутия ли ги пускат или се изпраща първо пощенско известие ? Или се обаждат по телефона?

# 2 972
Алба роса, би трябвало да са препоръчани и да се връчат срещу подпис. Поне при мен 2013-2014 беше така.

# 2 973
Днес намерих пощенската ни кутия отворена. Вратичките наистина са доста паянтови и понякога не се заключват добре. Но имаме и едни психически болни, които по цял ден дремят пред входа и се притеснявам да не направят някоя глупост и да ни отмъкнат писмото с предложението. Тези писма директно в пощенската кутия ли ги пускат или се изпраща първо пощенско известие ? Или се обаждат по телефона?

Писмата са препоръчани и в случай, че не сте в къщи се оставя известие в пощата.
Ние пропуснахме първото си известие за писмото, че сме вписани в регистъра. Беше се загубило някъде по трасето.

Писмото с предложението са ни го носили в една събота, когато вече бяхме на почивка - на 500 км от София. В понеделник ни се обадиха по телефона и така разбрахме за предложението. До колкото ми е известно повечето РДСП-та звънят по телефона щом се касае за предложение.

# 2 974

Всички писма, които сме получавали във връзка с процеса на осиновяване, са предавани лично на нас (на мен, поради повечето ми свободно време). Второто и третото предложение бяха донесени от пощальонката до вратата и предадени срещу подпис, а първото, както и останлите писма (за вписването ни - само от няколко РДСП-та, както и за първоначалната и продължената ни регистрация от нашето РДСП и първото писмо с предложението за сина ни) получих лично в пощенския ни клон след намиране на известие в пощенската ни кутия.
Колкото до телефонните обаждания... При първото предложение, писмото за което взех в събота, в понеделник от рано започнах да звъня, но не можех да се свържа (после стана ясно, че са имали технически проблем). Тогава ме потърсиха те сами, още преди да стане обед. Т.е. бяха изпратили писмото в петък, а в понеделник вече ми звъняха. При другите предложения изчакваха аз да им звънна, макар че бе минало повече време до моето обаждане. Но и аз не съм се бавила излишно, де.
Преди вземе обаче тук бе споделен случай, при който писмото бе върнато от пощата, тъй като не е било потърсено, и въпреки това не бяха звъняли на кандидатите от съответното РДСП. Доколкото помня, по случайност в този момент дамата бе прозвънявала да види как се развиват нещата и бе разбрала за това, че са одобрени. За мен това е безумно и е показател за нехайство от страна нва служителите. Вероятно такива случаи са рядкост, още повече, че поне при нас и пощите правят всичко възможно да си предадат писмата.
С две думи, вероятността в пощенската ви кутия да попадне писмо, още повече такова с предложение, за мен е равна на нула. Да се загуби известие е възможно, но в тази връзка може би е добре да питате конкретно във вашия ПК как процедират. ММ, примерно, неведнъж го известяват и по телефона за пратки. Мен също са ме търсили за забавена такава, но не изключвам и да е лична инициатива на някои служители или нареждане в съответната пощенска станция. Така че най-добре запитайте директно тях какво се случва ако по една или друга причина не си получите известието и не отидете да си получите важна кореспонденция.

# 2 975
Или оставят известие, че имате писмо или предават писмото лично, лично на адресата и на никой друг. Ако някой друг отвори вратата дори няма и да кажат за какво е писмото или от кой е. При мен беше направо комично. Не бях вкъщи и после ми казаха следното: "Дойде пощальонката, не можа да каже за какво, но каза да отидеш в пощата, защото има писмо за теб".

Още не съм за статистиката, но това, което мога да кажа до сега е:

На 9тия месец от вписването имах предложение за момче, на 1г и 3 месеца, за съжаление го отказах. Детенцето беше като бонбонче красиво, но за съжаление имаше забавяне в развитието, което дори и в тази много крехка възраст лекарката, на която го заведох изрази силни съмнения за забавяне в спектъра на аутизма.

На 2рата година след вписването получих второ предложение, момче на 3г. Какво е реалното здравословно състояние на детето ще видя чак като си го взема вкъщи, но си го харесах преди да затворят съветите за разглеждане поради ковид и скоро ще си е вкъщи.

Критериите ми бяха: 0-3г, без предпочитания за пол и етнос, като за етнос без изразени ромски черти, здраво.

# 2 976
Писмото, с което ми напомняха, че срокът ми изтича си го получих в понеделник, понеже в петък ме е нямало, а майка ми не е чула звънеца.
Първото писмо с предложение го получих лично в сряда сутринта, т.е два дена след напомнящото писмо. По случайност си бях у дома, че бях след нощна смяна. Второто предложение за дете, 9 месеца по-късно са го връчили на майка ми, Докато аз съм била с детето навън.
Не помня добре, но май бях предупредила в пощата, ако ме няма да оставят писмото на майка.

# 2 977
Благодаря ви много за отговорите.
Само че нашия вход се заключва. Не виждам как ще дойдат да звъннат до вратата. Вероятно ще пуснат известие в пощенската кутия.

# 2 978
Alba rosa, накара ме да се замисля какво бих пропуснала сега, ако служителите на РДСП-то не бяха така отговорни и съвестни, освен да изпратят писмо и да се обадят. Аз така и не го получих това писмо.

# 2 979
Ами всъщност ето за това, може би, си струва да пишем до АСП и да предложим задължителна част от процедурата да е обаждане по телефона, в случай, че избраните за осиновители не се свържат със съответното РДСП в някакъв определен срок - да речем две седмици след изпращане на писмото.

# 2 980
Ами всъщност ето за това, може би, си струва да пишем до АСП и да предложим задължителна част от процедурата да е обаждане по телефона, в случай, че избраните за осиновители не се свържат със съответното РДСП в някакъв определен срок - да речем две седмици след изпращане на писмото.

Би било добре задължително да се обаждат, но мисля че задължителното обаждане по телефона не би могло да се регламентира, тъй като няма как да се докаже, че чрез него кандидат-осиновителите са уведомени. При препоръчаното писмо това се доказва с обратната разписка.

Две седмици са твърде дълъг срок, по скоро 5 дни.

# 2 981
Здравейте, доколкото разбирам за здраво българче до една годинка  се чака доста, поне три години.И българчета почти нямало.Какво е вашето наблюдение?Хубав ден Ви желая!

# 2 982
Точно така, за здраво българче (бяло дете) се чака много, защото българите рядко изоставят здраво дете. Освен това на някои места децата с неозвестен баща не се определят по произхода на майката, а се водят с неизвестен произход. Обмислете и варианта за смесен произход - съдби и ситуации всякакви, както и за лечими в бг заболявания.

# 2 983
Току що се натъкнах на тази статия. Има цифри в нея, ако някой се интересува...
https://www.dunavmost.com/novini/1568-detsa-chakat-roditeli-ne-i … KESAV0vJlb0TZwr0c

# 2 984
Здравейте, момичета! След осиновяване за какъв вид помощи можем да кандидатствам? Знам, че е дискутиран тук въпроса, но не мога да го намеря. Осиновихме точно в деня на обявяване на карантината (13.03.) Голям късмет ивадихме, че успяхме да си вземем детето тогава. Та поради стеклите се обстоятелства не съм подавала документи никъде,освен на работа за да си гледам детето. Не съм на ясно къде и какво трябва да подам. Днес ходих до Социалните ни за да питам. Казаха ми само за детски надбавки, че мога да подам, ако дохода ни не надвишава 510лв. (бруто) на човек. И то със задна дата нямало да ни се изплатят(задна дата заради пандемията). А еднократна помощ, като при раждане не ни ли се полага? От там не са на ясно. И аз не знам към кого да се обърна, за това питам вас. Извинявам се за дългия пост.

Общи условия

Активация на акаунт