Шеста тема на чакащите

• 583 565
  • 5 451
  •   1
Отговори
# 4 065
Момичета, имате ли представа какви са опциите за осиновяване от чужбина? Има ли агенции, които помагат в това отношение или коя институция да се обърна, ако се решим на тази стъпка?

# 4 066
Пак съм аз Simple Smile

Цял ден чета темата, старите мнения назад.
Мисля..и стигнах до извода, че дори може би бих предпочела ромче, единствено ме притеснява твърде тъмния тен.
И то основно заради средата, не бих искала да бие твърде много на очи, че е различно от нас. По многобройни причини, не ми се обяснява, а и забелязах назад в темета, че тези изказвания будят дискусии и нажежават обстановката. Аз нямам против ромче, даже ще съм много щастлива (много мислих тия дни). Оня ден ми се наложи да ползвам градския транспорт, по принцип основно съм с колата, и така се бях втренчила в две майки с малки деца. Бях с ромски произход, много сладки, че си викам.. Майната му. Аз съм тази, която се ограничава и в мен е грешката, че имам каквито и да е предразсъдъци.. Дълга история, но... Човек се променя. Няма да  крием, разбира се от детенцето нищо, но си кратце, само и единствено тенът ме тревожи. Говоря в ед.ч, защото мъжът ми е за всичко, той е гражданин на света и такива скруполи няма, освен това на него не му пука какво мислят или казват хората, а аз много страдам. Както и са е. Обръщам се към вас с молба. Какво мислите за така подадена декларация? Достатъчно ясна ли е? Иска ми се да си увеличим шансовете и да намаля колкото е възможно чакането. Не искам да изключим римския етнос даже напротив, но искам да уточня ясно за социалните, че единственото, което би ме притеснило е твърде тъмен тен. Но се чудя дали да не махна всичко и да оставя само "без претенции за произхода". Моля ви за съвет.. как ви звучи така и бихте ли ме посъветвали, в нашия случай, изцяло да махна всички обяснения?

# 4 067
  • София
beach_please, не пишете пол!
Ние лично посочихме да не са преживели насилие, както и без нуждаещо се от лечение.
Някой ден... ще разкажа и нашата история.
Но сме родители на две деца от вече 2,5 години. Едното по-тъмно на външен вид, другото не. Прекрасни и "ужасни". Нашите деца. Две наведнъж 🤣 ей, луда работа 😂
Обещавам да разкажа! ❤❤❤❤

# 4 068
Пак съм аз Simple Smile

Мисля..и стигнах до извода, че дори може би бих предпочела ромче, единствено ме притеснява твърде тъмния тен.
И то основно заради средата, не бих искала да бие твърде много на очи, че е различно от нас. По многобройни причини, не ми се обяснява, а и забелязах назад в темета, че тези изказвания будят дискусии и нажежават обстановката. Аз нямам против ромче, даже ще съм много щастлива (много мислих тия дни). Оня ден ми се наложи да ползвам градския транспорт, по принцип основно съм с колата, и така се бях втренчила в две майки с малки деца. Бях с ромски произход, много сладки, че си викам.. Майната му. Аз съм тази, която се ограничава и в мен е грешката, че имам каквито и да е предразсъдъци.. Дълга история, но... Човек се променя. Няма да  крием, разбира се от детенцето нищо, но си кратце, само и единствено тенът ме тревожи. Говоря в ед.ч, защото мъжът ми е за всичко, той е гражданин на света и такива скруполи няма, освен това на него не му пука какво мислят или казват хората, а аз много страдам. Както и са е. Обръщам се към вас с молба. Какво мислите за така подадена декларация? Достатъчно ясна ли е? Иска ми се да си увеличим шансовете и да намаля колкото е възможно чакането. Не искам да изключим римския етнос даже напротив, но искам да уточня ясно за социалните, че единственото, което би ме притеснило е твърде тъмен тен. Но се чудя дали да не махна всичко и да оставя само "без претенции за произхода". Моля ви за съвет.. как ви звучи така и бихте ли ме посъветвали, в нашия случай, изцяло да махна всички обяснения?

Ние нямаме никакви претенции за етнос и раса. Имам една мисъл, която много ми помогна при това решение. Тези деца са вече тук. Родени са, с тъмна или светла кожа. Едно дете с тъмна кожа, сираче в България, ще носи подигравки от средата. То е ясно. Все ще се намери кой да се заяде с него. Въпросът е дали аз ще съм с това дете или не. Дали ще му помогна да преодолее предразсъдъците на хората или ще стоя на страна за да не усещам и аз болката. Избирайки да споделим болката на тези деца ние печелим много, а не губим нищо. Това е моето мнение. Все пак всички имаме червена кръв под кожата. И всички носим душа, а душите нямат раса.

# 4 069
Пак съм аз Simple Smile

И то основно заради средата, не бих искала да бие твърде много на очи, че е различно от нас. По многобройни причини, не ми се обяснява, а и забелязах назад в темета, че тези изказвания будят дискусии и нажежават обстановката. Аз нямам против ромче, даже ще съм много щастлива (много мислих тия дни). Оня ден ми се наложи да ползвам градския транспорт, по принцип основно съм с колата, и така се бях втренчила в две майки с малки деца. Бях с ромски произход, много сладки, че си викам.. Майната му. Аз съм тази, която се ограничава и в мен е грешката, че имам каквито и да е предразсъдъци.. Дълга история, но... Човек се променя. Няма да  крием, разбира се от детенцето нищо, но си кратце, само и единствено тенът ме тревожи. Говоря в ед.ч, защото мъжът ми е за всичко, той е гражданин на света и такива скруполи няма, освен това на него не му пука какво мислят или казват хората, а аз много страдам. Както и са е. Обръщам се към вас с молба. Какво мислите за така подадена декларация? Достатъчно ясна ли е? Иска ми се да си увеличим шансовете и да намаля колкото е възможно чакането. Не искам да изключим римския етнос даже напротив, но искам да уточня ясно за социалните, че единственото, което би ме притеснило е твърде тъмен тен. Но се чудя дали да не махна всичко и да оставя само "без претенции за произхода". Моля ви за съвет.. как ви звучи така и бихте ли ме посъветвали, в нашия случай, изцяло да махна всички обяснения?

Здравей.

Напълно разбираемо си написала изискванията. Но според мен много се вторачваш в този прословут цвят/тен. Другото което е и аз мисля, че трябва да махнеш изискванията за момиче. Още тук шанса си го ограничаваш наполовина. Остави нещата да се случат. Когато получиш предложение за дете ще решаваш дали това е твоето или не е.
Успех.

# 4 070
Колко време преди изтичане на регистрацията трябва да се подновят документите ?

# 4 071
Здравейте, може ли някой, да ми каже как стои въпросът сега с курсовете за родители, които трябва да изкараме за да ни одобрят.
Миналата година четох, че има онлайн, сега има ли или са само присъствени? Също така срещнах мнение в темата, че ние трябва да си търсим къде да ги изкараме, няма да ни насочат соцалните работници. Така ли е?
Рових в интернет, има някакви организации, които ги предлагат, обаче няма актуална информация. По телефона ли трябва да се обаждам за да получа информация?
И чакали ли сте да ви приемат документите и тогава да търсите курс с някаква бележка дадена от социалния работник или може да го изкараме успоредно със събирането на документите?
Изобщо всякаква информация ще ми е от полза, защото ще регстрирам брак със смяна на име и документите ще отнемат повече време, иска ми се да правим нещо докато чакаме.
Благодаря! Hug

Здравейте, социалният работник ще провери и ще ви предложи опции за курсове на база на вашите предпочитания и вариантите в близките райони. Няма смисъл да търсите сами, освен ако нямате конкретно предпочитание към някоя организация, провеждаща такъв курс. Социалният ви работник ще ви издаде "направление" за курса, след като изберете къде и в каква форма ще бъде (възможно е да има само онлайн, ако не са паднали ковид ограниченията или пък само присъствено, зависи от организициите). Пак социалният ви работник има ангажимента да провери дали има свободни места и да ви включи в групата. С "направлението", което ще ви даде, отивате на място и се записвате в курса (възможно е да има предварително събеседване само с вас преди началото на курса). В общи линии, внесете си документите и не се притеснявайте да питате социалния си работник всичко, което ви интересува. Успех!

П.С. знам, че не се казва "направление" този документ, но реално играе същата роля Simple Smile

# 4 072
Пак съм аз Simple Smile

Всичко посочено от вас в заявлението като пол, етнос, заболявания и т.н. ще обсъдите подробно със социалния работник, който ще работи с вас, а той ще ги опише след като ги уточните и тази информация ще бъде записана в доклада за вас и ще е и в досието ви. Питайте колкото може повече как е най удачно според социалните да се формулират тези критерии и след като ги уточните и той ги запише искайте да ви ги прочете отново.
Успех!

# 4 073
Beach_please, вместо видимите ромски черти, което е много относително, пишете просто " с по-светъл цвят на кожата". Не че и той не се променя, но поне е по-конкретно.

# 4 074
  • София
Колко време преди зизтичане на регистрацията трябва да се подновят документите ?

При нас две седмици преди изтичането на регистрацията започнахме да вадим нови документи и датата на следващата регистрация ни беше с 3 дни по-ранна от предишната.
А преди да вадим нови документи,още предния месец,ни се обади социалната работничка и ни напомни за изтичането на регистрацията.

# 4 075
Все повече си мисля, че проблемът е в твърде лесната процедура по осиновяване в България.

# 4 076
Мама Ру, ако един осиновител още преди да осинови, се надява детето да прилича на него, а не на себе си, това не е проблем за мен, за теб, за Розмариня, за филанкишията. Но е огромен проблем за детето. Защото то никога и при никакви обстоятелства няма да може да покрие "изискванията" към него. Никое дете, независимо от произхода си и начина на поява в семейството не е като родителите си. А когато към това се добави идеята, че то е такова, каквото е, защото не е от нашата "кръв", нашата "раса", нашите "гени" и т.н. гарантирано ще бъде отхвърлено. Дали съзнателно или подсъзнателно, но ще бъде. Е, защо тогава някой изобщо трябва да осиновява дете за да го направи нещастно?! Толкова ли е трудно, вместо да натиска и да се обяснява, просто да приеме, че може би и в най-добрия случай, просто още е рано? Да седне насаме със себе си и да се опита да разбере защо някой нещо казва? И какво всъщност чувства вътре в себе си във връзка с това? И дали това е неговият път? Ама наистина. А не защото някакви си лели много знаели. Ама не, ние пък знаем повече.
Ами не! Не става дума за това! Просто не става дума за това!
На мен ми е все тая дали някой е расист или не е. Дали минава през съмнения или не. Всъщност всеки минава през своите съмнения.  Но ако само за миг си представя, че моето дете е попаднало в такова семейство? Ами не! Ще продължа да повтарям - не!

# 4 077
Tanya111, заклеймявате една много голяма част от осиновяващите. Не по-зле от мен знаете, че много хора имат критерии. За мен е безкрайно тежко изказването, че някой не е готов и не заслужава да има дете при еди какви си условия, наложени от Вас и Вашият мироглед. Коя сте Вие да кажете кой заслужава или не дете?! Искате да кажете, че всяка родилка, зачевайки е достигнала дзен нивото и е абсолютно с отворено съзнание дори към собствено родените деца ли, че да тръгвате да съдиите осиновяващите? Или сте готова да се закълнете, че само защото съм позволила да изкажа най-интимните си страхове и мисли тук, то несъмнено не съм готова и ще бъда лош родител?!
Зад едно решение стоят ужасно много въпроси и неща, които няма как да се обхванат с едно-две изречения във форум. Това е манталитет и набивани с години наред стереотипи. Много пъти напуснах, че не се гордея с тях. Освен това, имам и други причини.
Последното, което ще очаквам от едно дете, било то родено от мен или осиновено, да отговаря на някакви изисквания. Но при осиновяване все пак има някакъв избор. И тъй като само по себе си това е процес, достатъчно натоварен емоционално с много други проблеми, аз прецених за себе си, че цвета на кожата като допълнение би било нещо, с което аз не знам дали бих се справила.

Няма повече да се обяснявам. Молбата ми е само са уважават болката на всеки тук, никой от нас не е тръгнал, свиркайки си към това решение. Всеки има своя история и свои причини. Живеем в консервативна страна, където масово се шири расизъм. Не размахвайте пръст като последна инстанция. Защото не сте такава.

# 4 078
Пак нещата се обърнаха към Вас и Вашите чувства.

Да, в България процедурата по осиновяване трябва да се промени.

# 4 079
Таня111, на лентичката ми пише "Внимавай какво си пожелаваш, защото може да се сбъдне".
Не съм се надявала децата ми да приличат на мен, ама приличат бе - физически, по характер, приличат. Особено щерката. Физически прилича на майка ми, ама характерът й е като моя. Тя съм Аз, и в същото време е това, което аз не съм, другото ми аз. А някога, преди 20 и кусур години съм си мислела какво ли би било да имам момиченце като мен 😂. Ми честито ми близначе. Пак съвпадение, случайност, съдба - синът физически прилича на мен. Ама те повечето осиновени, което познавам приличат на някого от осиновителите си.
Таня, тези, които не искат детето да е с изразени ромски черти, просто се страхуват. Не дали те ще приемат детето, дали обществото няма да го отхвърли. Знаеш ли колко страда една майка, ако детето й е обект на подигравки и неприемане, независимо по каква причина?

Общи условия

Активация на акаунт