Свръхактивен пикочен мехур

• 98 357
  • 515
  •   1
Отговори
# 210
https://pirogov.eu/bg/dlbok-poklon_p2145.html

Не пише.
Но още преди 2 години не беше добре. Кашляше много, дишаше трудно. Всеки път като го питах кога да дойда и той казваше, обади се първо да видиш дали съм жив. Sad
Добър човек беше и голям професионалист. Екипът в отделението  му много го уважаваха.

# 211
Бог да прости проф. Кънчев! Голямо добро ни направи преди 15 години. Той постави диагноза на сина ми и с неговото лечение нещата се овладяха бързо и лесно. А преди това какво обикаляне падаше, и никой нищо!

# 212
Аз писах през октомври на професор Кънчев във вайбъра да ми определи час за прегледа и бях учудена, че не отговори. А ето какво се случи с него. Поклон пред паметта му...Искам да се обърна към всички с въпроса, при кой ми съветвате сега да отида? Кой що-годе може да ми помогне с това често уриниране, особено през нощта...Не мога да спя, което е страшно. Благодаря ви предварително.

# 213
  Обадих му се по средата на септември по телефона му. Тогава той ми каза, че имаше здравословни проблеми и беше зле. Звучеше и по гласа, че беше зле. Не можах да му пожелая бързо оздравяване. Той бързо затваряше телефона. Не харесваше да говори по него. От снощи съм много натъжена, след като разбрах новината. Светла му памет!

Сега съм на кръстопът. При кой специалист да ходя на прегледи. Толкова трудно намерих професор Славчо Кънчев. Той си беше специалист по Свръхактивен Пикочен Мехур. Малцина лекари са добре запознати по този проблем. Професор Славчо Кънчев ме познаше от 2-3 години и следеше проблема ми. Винаги се опитваше да ме успокои в кабинета си.

# 214
Преди време гледах интервю с Доцент Румен Димитров от Майчин дом, говореше за свръхактивен пикочен мехур. От тогава мисля да ида при него на преглед, но все още го отлагам.

Последна редакция: вт, 23 ное 2021, 10:38 от alina_si

# 215
Тогава гледах интервюто на Неделя Щонова с доц. Румен Димитров. Следвам редовно рубриката на Неделя Щонова "Духът на здравето" в предаването "Преди обед".

Moni442 Напишете подробно как протече биопсията в Турция? За колко време я направиха и болеше ли? Трябваше ли да останете за през нощта в болницата след биопсията? Ако сте лежали там, колко ви струваше престоят? Ако можете напишете името на доктора в Турция, при който ви насочиха и който извърши изследването. Кажете какво ви обясниха за този вид Цистит: Cystitis glandularis? Почти никаква информация не намирам и на английски. Само ботокс ли е решението за този проблем? На български ли или английски комуникирахте с доктора? Всички ние се интересуваме и искаме да получим подробна информация.

# 216
Тогава гледах интервюто на Неделя Щонова с доц. Румен Димитров. Следвам редовно рубриката на Неделя Щонова "Духът на здравето" в предаването "Преди обед".

Moni442 Напишете подробно как протече биопсията в Турция? За колко време я направиха и болеше ли? Трябваше ли да останете за през нощта в болницата след биопсията? Ако сте лежали там, колко ви струваше престоят? Ако можете напишете името на доктора в Турция, при който ви насочиха и който извърши изследването. Кажете какво ви обясниха за този вид Цистит: Cystitis glandularis? Почти никаква информация не намирам и на английски. Само ботокс ли е решението за този проблем? На български ли или английски комуникирахте с доктора? Всички ние се интересуваме и искаме да получим подробна информация.
Жлезист цистит е на български (попитах уролога, с който контактувам)...Има много за него в руските сайтове. Горе написах названието му на руски. Малко преведох от английски в преводаческата програма: "Жлезистият цистит е промяна, която се случва в тъканта, която линизира пикочния мехур.Ако вземете проба от биопсия на тъканта на пикочния мехур, жлезистият цистит ще се види при увеличение в лабораторната стая. Оцветяването може да подчертае клетъчната трансформация и да помогне на лаборанта да научи повече за степента на клетъчните промени.Това състояние може да бъде свързано с гнездата на фон Брун, групи тъкани, които се образуват в бъбреците на епителната тъкан в пикочния мехур. Понякога тези израстъци причиняват цистит, а в други случаи пациентите развиват и двете състояния."

# 217

Биопсията ми е правена в Надежда, при лапароскопия по друг проблем (по-горе писах). Разликата е,че както са описали за жлезистия цистит, а гландуларис представлява цистит, който образува нещо като малки кисти по повърхността или вътре в мехура. Той не може да се обърка,защото са ясно различими. Точно от тях се взима биопсия, защото много уролози го бъркат с тумори. Доктора в турция ми обясни,че най-честата причина за неговото развитие е нелекувано дълго инфекция (бактерия) или половопредавани болести (уреаплазма, микоплазма и др.) С тях говорих на български. Назначават подробни изследвания, които там струваха 250 евро и преценят от колко ботокс има нужда. Каза,че са имали случей да отстранят всички кисти и да разширят мехура с черво от пациента, не съм разпитвала повече,защото там действат по план.
Добавям: тези малки кисти при мен не се видяха нито на виртуалната цистоскопия (скенер), нито на реална цистоскопия

# 218

Биопсията ми е правена в Надежда, при лапароскопия по друг проблем (по-горе писах). Разликата е,че както са описали за жлезистия цистит, а гландуларис представлява цистит, който образува нещо като малки кисти по повърхността или вътре в мехура. Той не може да се обърка,защото са ясно различими. Точно от тях се взима биопсия, защото много уролози го бъркат с тумори. Доктора в турция ми обясни,че най-честата причина за неговото развитие е нелекувано дълго инфекция (бактерия) или половопредавани болести (уреаплазма, микоплазма и др.) С тях говорих на български. Назначават подробни изследвания, които там струваха 250 евро и преценят от колко ботокс има нужда. Каза,че са имали случей да отстранят всички кисти и да разширят мехура с черво от пациента, не съм разпитвала повече,защото там действат по план.
Добавям: тези малки кисти при мен не се видяха нито на виртуалната цистоскопия (скенер), нито на реална цистоскопия

Попитах и други въпроси, които не ми отговорихте. А прочетох, че в болница "Надежда" ви е правена биопсия на пикочния мехур. Не видяха ли тези кисти там?  Всички ние сме пускали доста изследвания на урина и никакви бактерии не ни откриват. Аз съм пускала и за хламидия, уреаплазма, микоплазма.

Моля, напишете подробно всичко. Напишете името на доктора, при който ви насочиха в Турция и който ви направи биопсията. Всички тука се лутаме в някакъв лабиринт заради Свръхактивен Пикочен Мехур.

Последна редакция: ср, 24 ное 2021, 13:24 от Jennifer_w

# 219
Jennifer_w, това е кистозен цистит. Това са 2 вида цистит: жлезисти и кистозен. А има и жлезисто-кистозен...Чета в чужди сайтове..

# 220

Попитах и други въпроси, които не ми отговорихте. А прочетох, че в болница "Надежда" ви е правена биопсия на пикочния мехур. Не видяха ли тези кисти там?  Всички ние сме пускали доста изследвания на урина и никакви бактерии не ни откриват. Аз съм пускала и за хламидия, уреаплазма, микоплазма.

Моля, напишете подробно всичко. Напишете името на доктора, при който ви насочиха в Турция и който ви направи биопсията. Всички тука се лутаме в някакъв лабиринт заради Свръхактивен Пикочен Мехур.
Да, на мен също никакви бактерии не ми откриха цели 3 години, но доктора говори, ме това може да се е случило преди 10години, а не сега. Доктора се казва Halil Ibrahim. Практикува в Чорлу и в Истанбул. Кистите ги видяха при биопсията. Аз отидох в Турция като по-напреднали от нас, за да чуя мнение за лечение, а не поставяне на диагноза, вече имах такава. Всеки поставя диагноза свръх активен пикучен мехур,включително и на мен назад в годините, а се оказва нещо съвсем различно. За цени за престой и манипулации в Турция не мога да отговоря, защото не съм правила никакви процедури все още там. Биопсията ми е направена от д-р Стаменов и д-р Макки (операцията ми беше по други причини,но те знаят за моите симптоми и когато та видели кистите на повърхността на мехура са взели биопсия. Момента в който мина процедурата за ботокс ще пиша тук дали е имало полза.
Добавям: В Бг ходя при д-р Илия Калчев, той е запознат с този цистит, а и не само с него и реагира адекватно всеки път.

# 221
https://www.pathologyoutlines.com/topic/bladdercystitiscystica.html
не се намира много, например това е що-годе прилично, но телеграфно.
Clinical features
Majority are asymptomatic incidental findings
May infrequently cause recurrent urinary tract infections
Occasionally appears as polypoid or papillary mass on cystoscopy
Cystitis glandularis can be associated with pelvic lipomatosis and bladder exstrophy
не пише за кой знае каква клинична проява, пише си, че е най-често случайна находка при безсимптомни пациенти?
Не пише да се лекува с ботулинов токсин?
С ботулинов токсин се лекувал някакъв си интерстициален цистит? При него освен чести позиви имало и болка.
Скрит текст:
Interstitial cystitis is a clinical syndrome characterized by daytime and nighttime urinary frequency, urgency, and pelvic pain. Interstitial cystitis has no clear etiology or pathophysiology, and diagnostic criteria for the syndrome remain undefined. Despite considerable research, universally effective treatments do not exist; therapy usually consists of various supportive, behavioral, and pharmacologic measures. Surgical intervention is rarely indicated. [1]

The International Continence Society has coined the term painful bladder syndrome (suprapubic pain with bladder filling associated with increased daytime and nighttime frequency, in the absence of proven urinary infection or other obvious pathology) and reserves the diagnosis of interstitial cystitis for patients with characteristic cystoscopic and histologic features of the condition. [2]

An international consensus panel was able to generally agree on the following definition of interstitial cystitis/bladder pain syndrome (IC/BPS): unpleasant sensation (pain, pressure, discomfort) perceived to be related to the urinary bladder and associated with lower urinary tract symptoms of more than 6 weeks' duration, in the absence of infection or other identifiable causes. American Urological Association (AUA) guidelines published in 2011 and amended in 2014 use an evidence-based approach to provide a clinical framework for the diagnosis and management of this condition. [3] The Canadian Urological Association issued a guideline on diagnosis and treatment of IC/BPS in 2016. [4]

Despite years of intensive research, there are no specific clinical or urinary markers currently clinically available; no absolutely specific radiographic, laboratory, or serologic findings; and no biopsy patterns that are pathognomonic for interstitial cystitis. The syndrome remains a diagnosis of exclusion (see Presentation, DDx, and Workup.)

Intensive study has been done to attempt to identify biomarkers for IC/BPS. Some interesting studies have shown that bladder nitric oxide is an accurate marker for Hunner lesions, but these are not present in all patients, and the test requires specific equipment, which has limited its widespread clinical use. [5] Differences in levels of cytokines and chemokines, specifically CXCL-10, have shown some ability to differentiate patients with and without Hunner lesions. [6] Other studies of ulcerative IC/BPS have shown that numerous other cytokines and chemokines are up-regulated as well, heralding a possible urinary test to identify patients. [7]

Perhaps the most promising urinary biomarker for IC/BPS is antiproliferative factor (APF). [8] This small 8–amino-acid peptide has been associated with suppression of cell growth, increases in transcellular permeability, and lowering of levels of proteins that form intercellular junctional complexes. APF is synthesized and secreted by bladder epithelial cells from patients with IC/BPS and may play a key role in pathophysiology. [9] In vitro studies have shown that removal of APF from cell culture media restored cell proliferation and membrane integrity. [10] Studies have also suggested a role for APF in the therapeutic effect of hydrodistension in patients with IC/BPS, although further confirmatory studies are necessary. [11]

Treatment
The most important element in treating patients with interstitial cystitis is education and emotional support. Periodic exacerbations are managed as they occur because no long-term therapy has been shown to prevent or delay recurrent episodes. Therefore, the purpose of treatment is to palliate and alleviate symptoms.

Because no discrete pathognomonic pathologic criteria exist for assessing and monitoring disease severity, indications and goals for treatment are based on the degree of patient symptoms. Assessing patient response to treatment is also complicated because of the subjective nature of symptoms; the waxing and waning nature of symptoms without treatment; and the lack of objective serologic, physical, or histopathologic findings. Conservative measures and oral or intravesical treatments are considered first-line treatment.

# 222
Мен също ме учудва манипулацията с ботокс за цистита. Аз съм в Ирландия, споделяла съм, че ми лекуваха хроничен цистит повече от 6 месеца антибиотично лечение по схема с макродантин. Няма го този антибиотик в бг, много малка доза всеки ден и постепенно се разрежда. Повлиях се от лечението, оправих се и проблемът ми изчезна, да чукна на дърво. Лекуващият лекар беше уро-гинеколог, не знам дали имаме такъв специалист в нашата здравна система. Мен като ме гледаха и искаха да ми слагат ботокс по едно време, защото имаше съмнения, че проблемът ми е от маточната стена, но решиха първо да пробваме с медикаментозно лечение. После докторът ми каза, че щом проблемът ми е следствие на цистити, ботоксът ще го влоши.

Последна редакция: чт, 25 ное 2021, 21:45 от poppy-fairy

# 223
Ботокса разширява мехура и позивите за уриниране се разреждат. До няколко дни ще пиша тук как се е отразило на мен .
Думите на доктора в Турция бяха: това не е лечение, а справяне със симптомите. За лечение ще ми назначи лекарства, които хем поддържат ефекта на ботокса, хем контролират мехура и появата на нови кисти. Не мога да споря и да изказвам категорично мнение за процедурата,преди да съм видяла дали има ефект.

# 224
От английски преведох, че са жлезист и кистозен цистит...На Мони откриха кистозен. Тя ясно пише, че искат от червата да й изграждат част от мехура, тоест засегнат е от кистите..Така предполагам... И двата тези цистити са предракови заболявания (и тя пише, че докторите ги бъркат с тумори) и затова й направиха биопсията, за да са сигурни, какво е положението... Изглежда ще изрязват от мехура (всеки случай е индивидуален) и може би й е нужен ботокс...

Общи условия

Активация на акаунт