Демографски страсти и неволи

• 52 634
  • 1 171
  •   1
Отговори
# 705
Moга да си проследя родата и по майчина и по бащина линия до около 1990г. Всички са били максимум 2 деца. Някой са родени и живяли на село, други в град. Едни са работили на нивата, други са имали професия, трети бизнес.... а децата все един и същи брой: 1-2бр.

Толкова са оцелели, рожбе. Питай баба си, дано си спомни (пак зависи колко е стара)....

Да, мога да я питам.
Не съм чула в рода ни да е имало смъртни случаи на деца... за аборти не знам.

# 706
Ама не гледайте колко са оцелели, питайте колко са били заченати и родени.

Между другото, майка ми веднъж се изтърва, че от всичките си приятелки е единствената, която никога не е правила аборт. А тя имаше много приятелки и повечето имаха по 1-2 деца, другите са ги махали...

# 707
Не съм чувала за починали братя и сестри, за спонтанни аборти нищо не знам. В семействана на едната ми баба и единият ми дядо са били три деца, другите по две.

# 708

Между другото, майка ми веднъж се изтърва, че от всичките си приятелки е единствената, която никога не е правила аборт. А тя имаше много приятелки и повечето имаха по 1-2 деца, другите са ги махали...
Тва с абортите (майка ми познава жени с повече от 2 аборта,една приятелка твърди даже за 6 аборта) е най-отвратителната и най-тъжната част на цялата тази срамна "демографска" история.
Аборти са се правили масово и постоянно по времето на соца.

Българите се "отказаха от бъдещето си"

# 709
На мен са ми разказвали, затова знам. И съм гледала албуми със снимки, на които са наредени сума ти хора около бебешко ковчеже... Първата и единствена снимка на детето на леля Х или У.
Колко, мислите, е била вероятността една бременност да завърши успешно или едно бебе да доживее до възрастен човек, при положение че населението масово е живеело по селата, без никаква медицинска помощ, нито пари за лечение и лекарства, без ваксини, антибиотици и другите екстри, които толкова обичаме да оплюваме сега?
Говоря за първата половина на минали я век и втората половина на по-миналия. Вашите баби може да са 50+-ти набор, затова и вашите спомени да се различават от моите. Но аз говоря за едни много по-ранни времена, когато нещата не са били толкова розови, колкото Герри ги изкарва. Щото едно е да четеш книжки, друго е баба ти или прабаба ти да ти разказва и да оплаква неродените си/починали деца. Въздействието е по-друго сякаш...
Егати, прабаба ми е оставила да умре от глад и жажда живо родено осмаче, защото са ѝ забранили да го кърми - осмачетата не били оцелявали и точка. Така казали "бабите" - разбирай, едновремешните ССФ. На 90+ години жена (1889-ти набор), плаче и разказва. Хем не са били нито бедни, нито прости, мъжът ѝ - чорбаджия и кмет.
Такива са били времената - невежество и суеверия.

Последна редакция: нд, 10 яну 2016, 20:20 от Как` Сийка

# 710
На мен са ми разказвали, затова знам. И съм гледала албуми със снимки, на които са наредени сума ти хора около бебешко ковчеже... Първата и единствена снимка на детето на леля Х или У.
Колко, мислите, е била вероятността една бременност да завърши успешно или едно бебе да доживее до възрастен човек, при положение че населението масово е живеело по селата, без никаква медицинска помощ, нито пари за лечение и лекарства, без ваксини, антибиотици и другите екстри, които толкова обичаме да оплюваме сега?
Говоря за първата половина на минали я век и втората половина на по-миналия. Вашите баби може да са 50+-ти набор, затова и вашите спомени да се различават от моите. Но аз говоря за едни много по-ранни времена, когато нещата не са били толкова розови, колкото Герри ги изкарва. Щото едно е да четеш книжки, друго е баба ти или прабаба ти да ти разказва и да оплаква неродените си/починали деца. Въздействието е по-друго сякаш...
Егати, прабаба ми е оставила да умре от глад и жажда живо родено осмаче, защото са ѝ забранили да го кърми - осмачетата не били оцелявали и точка. На 90+ години жена, плаче и разказва. Хем не са били нито бедни, нито прости, мъжът ѝ - чорбаджия и кмет.
Такива са били времената - невежество и суеверия.
Деца умират и сега, Сийке...
А моите баба и дядо са живяли добре на село. В голяма къща и са били "средна класа". Работили са от сутрин до мрак и от 5-те деца няма нито едно починало. Който не го е мързяло да работи е имал поминък.

Твърдението за масов мор по децата преди 9-ти и някакво пълно щастие след 9-ти си е чиста проба лъжа...

# 711
Кой твърди, че е имало пълно щастие след 9-ти? Но да отричаш факти, е, меко казано, промивка на мозъци. Имаше си предостатъчно кусури времето след 9-ти, та да има нужда от инсинуации и погрешно тълкуване на факти.
Имаше ли безплатно здравеопазване? Имаше. Хубаво - лошо, но го имаше. Безплатни лекарства за децата до 7 години? Имаше. Детски, болнични, дълго майчинство след 70-те години? Имаше. Няма как да отречеш, че това допринесе до намаляване на детската смъртност и удължаване живота на хората като цяло. Отделно всички постижения на медицината в световен мащаб, които проникнаха дори през Желязната завеса - ваксини, лекарства и т.н.
Като ще се изтъкват недостатъците на този период, поне да са истинските. А те, както вече казах, бяха предостатъчно, та да гътнат системата.

# 712
Кой твърди, че е имало пълно щастие след 9-ти? Но да отричаш факти, е, меко казано, промивка на мозъци. Имаше си предостатъчно кусури времето след 9-ти, та да има нужда от инсинуации и погрешно тълкуване на факти.
Имаше ли безплатно здравеопазване? Имаше. Хубаво - лошо, но го имаше. Безплатни лекарства за децата до 7 години? Имаше. Детски, болнични, дълго майчинство след 70-те години? Имаше.
Всичко това беше пунт.
Взеха ти милиона и ти подхвърлиха грош.
Взеха ти свободата и ти дадоха безплатна чорба!

Мерси.

# 713
# 714
Отделно всички постижения на медицината в световен мащаб, които проникнаха дори през Желязната завеса - ваксини, лекарства и т.н.

Joy Joy глупости както винаги ...

имало ,.... много знаеш какво е имало на Запад , чак знаеш , че и тук го е имало ,
ултразвук имало ли е - по един на голям град ? ЯМР имало ли е !?!?
като му направиха на премиера бай пас чак по новините го четоха ( на обикновен човек бай пас нямаше , а Там това се прави от много години  )
диабет 2 - въобще не знаехме , че се дава инсулин , толкова неграмотни бяхме , нямаше и откъде да разберем , и диета не знаехме , че се пази ...
трагедия пълна във всяко едно отношение ..медицината си е скъп ресор , точно там всичко е десетилетия назад от финансова гледна точка , а при комунизма съвсем назад ....

# 715
  • густо майна Филибето
Млади са ви бабите. Едно време предпазни средства е нямало, а и деца са си трябвали . Моята рода е по- стара и по- голяма, по всички линии. Имам много втори братовчеди, които изобщо не познавам.
 През социализма абортите бяха разрешени само за неомъжени жени и такива с поне две деца. Разчиташе се на прекъснат полов акт, презервативи беше срамно да си купиш, а противозачатъчните имаха странични ефекти. Иначе нямаше да я има и тази раждаемост.

# 716
Ами да, по едно време и ултразвук се появи, макар и един за града, а преди девети какво да се появи, като едва ли е бил изобщо изобретен?
Ама някъде да твърдя, че това е заслуга на режима? Не. Когато сравняваме епохи, не може да подминем и етапа на развитие на науката.
Но и да се отрече, че хората имаха достъп до безплатна медицинска помощ (хубава - лоша, друг въпрос, но я имаше и беше безплатна!) за разлика от първата половина на века, е цинизъм.

Герри, за теб реституция нямаше ли, рожбе? Не ти ли върнаха заграбеното? Колко златни яйца снесе, когато забогатя и си прибра бащинията? Любопитно ми стана...

# 717

Но и да се отрече, че хората имаха достъп до безплатна медицинска помощ (хубава - лоша, друг въпрос, но я имаше и беше безплатна!) за разлика от първата половина на века, е цинизъм.
А да. Преди девети не са и чували за медицинска помощ.
А безплатната услуга на Партията майка и кърмилница плюс закрилница хич не я искам. То си беше умирачка с медицинска помощ.
Добре , че приключи.

# 718
И ти роди колко деца?  Flutter

# 719
  • густо майна Филибето
И най- важното - имаше го спокойствието. Беше сигурно, че ще имаш работа до живот, държавно жилище до живот, сигурност на улицата. А това е предпоставка да решиш да имаш повече от едно дете.

Общи условия

Активация на акаунт