Гладът е най-добрата подправка на света

• 83 652
  • 1 153
  •   1
Отговори
# 60
За мен циганската баница не е алтернатива. И тя е в групата на кофти спомени от детството.

# 61
Дафиновият лист е нормална подправка за прясно зеле, струва ми се. За босилека и джоджена съм озадачена.

Нормална за някакъв селско-провинциален стил на готвене. Имаше го в рецептите на готвача на Тодор Живков. Иначе не е нормална, дафиновият лист е подправка за месо.

Еее, стига де, определения... ooooh!
Дафинов лист се слага на много постни ястия. Прясно и кисело зеле готвено си е класика с него. Картофена яхния, боб и леща също.
Хубаво, не го харесвате със зеле, ама сега определения за стила на готвене, няма нужда  Stop.

Киселото зеле по немски се задушава с кимион, много е вкусно  Peace.

# 62
Вие луди ли сте бе, боб с дафинов лист...

# 63
Не може ли?

# 64
  • Sofia
Да, райската ябълка е рядко гадно нещо, бях забравила за нея. И още нещо - не ям храна, която ме гледа. Агнешка глава, риба с глава, цюл заек, цяло  прасе и прочие с очи. Изобщо няма да седна на масата, ако видя очи.  Joy

# 65
Да, райската ябълка е рядко гадно нещо, бях забравила да нея. И още нещо - не ям храна, която ме гледа. Агнешка глава, риба с глава, цюл заек, цяло  прасе и прочие с очи. Изобщо няма да седна на масата, ако видя очи.  Joy

Joy Joy Joy Като стана дума за очи и вкусотии, та се сетих за филма "Храмът на обречените" с Х. Форд - предполагам се сещате за сценката с апетитните блюда на ония индийски психари.  Joy Joy Joy А райската ябълка се яде добре омекнала и е супер тогава.  Grinning

# 66
  • Куциндрел
Ако го поръсиш обилно с джоджан, няма да усетиш въпросния лист. Joy Joy Joy

Дафинов лист и аз слагам като готвя зеле.

# 67
Що?    Laughing
Не е ли въпрос на вкусови предпочитания?
Някой назад се  мръщеше на съчетанието диня със сирене.Аз обожавам диня със сирене.
Сестра ми като дете сядаше да яде с две купички-една със супа и една с компот.И ги редуваше-една лъжица супа, една компот...много сладко й било така.   Laughing

# 68
Диня със сирене може, заради баланса на сладко и солено- има много такива храни в много кухни, в които се комбинира сладко и солено.

Обаче бобът и зелето миришат на серни съединения, а дафиновият лист не ги балансира, както и зелените подправки, просто са от несъвместими категории, не се балансират добре. Дафиновият лист освен това е много силна подправка, убива всичко останало.

За балканските народи обаче по-неприятно от кориандър няма. А за други е приятна подправчица.

# 69
По принцип не е въпрос само на вкусове, има си някакви правила за използване на подправките, които да гарантират най-добър вкус.
Но за дафиновия лист твърдя убедено, че не е само за месо.
Също така не е вярно, че убива всичко. Ако изсипеш една торба дафинови листа, да, но с едно листче на една тенджера става много фино и приятно.

Не мога да сложа линк, обаче, отхвърля го като спам.

А, ето:

http://recepty.bg/diet_rec_13-443-Podpravkite-v-nashata-kuhnya

Цитирам: дафиновият лист е особено подходящ за зеле.

Последна редакция: чт, 07 яну 2016, 10:44 от Анонимен

# 70
  • Куциндрел
Сиренче, ти с каква подправка готвиш боба?

Много му отива на бобчето и копър. Mr. Green

# 71
Основно джоджен, ако има- сминдух, миризливо перо, други зелени подправки, но те са по-слаби, винаги джодженът е на 1 място.

# 72
  • постоянно
Таратор.
Баклава.
Шкембе чорба.
Черва, пълнени неща в тях.
Пръжки.
Сланина.
Винен кебап.
Реване.
Тригуни.
Торти - не че не ям, ако съм на гости, но в краен случай.
Стриди.
Кисел.
Варено месо.
Попара.
Риба във фолио.
Риба с доматен сос.

Както казва мъжът ми - теб, ако те слуша човек ще каже, че си умряла от глад  hahaha
Той не яде едно единствено нещо - мляко с ориз. Иначе е голям почитател на ориза. Аз пък само с мляко го обичам  Joy
Дъщеря ми също яде всичко - без крем карамел  Crazy

Леле човече ,
 добре че не си ми детенце - или все гладна ще седиш или аз ще полудея от готвене  hahaha Joy

# 73
Обичам кориандър, но сушен, смлян.Пресния ми идва прекалено силен като вкус и аромат.
На боб слагам чубрица, джоджен и маалко черен пипер.И магданоз пресен накрая, като го изключа.
Харесвам комбинацията сладко-солено.Например сирена и плодове....
Нямам спомен обаче да съм опитвала месо и плод-например прошуто с пъпеш.
Ако проям някога месо, ще пробвам.    Simple Smile

# 74
  • постоянно
Не обичам целина , райска ябълка , патладжани ако са на  едри кубчета в основно ястие, кореандър   Sick

Общи условия

Активация на акаунт