ТРЕТИ клас - 2

• 58 016
  • 744
  •   1
Отговори
# 105
Според материалната база и според нуждите на випуска/ желанието на родителите
Нашите от догодина няма да имат, за сметка на това сегашният 6-ти клас имаха миналата година сборна занималня.. основно учител помагаше на децата за разказвателните предмети

# 106
Каква е принципно ситуацията със занималните в момента според Министерството? Задължително училището осигурява до 4 ти клас или нещо друго?
Хм, кога е било задължително?
Ако е станало- наистина съм пропуснала.
Мисля, че никога не е било, освен при истинското целодневно обучение, но тогава не говорим за занимални точно.

Нашите от догодина няма да имат, за сметка на това сегашният 6-ти клас имаха миналата година сборна занималня.. основно учител помагаше на децата за разказвателните предмети
Странно е това решение. Да няма за малките, които понякога на 10 години все още се нуждаят някой да ги гледа и да им помага, а да има за големи ученици и то за разказвателни предмети точно, когато е нужно самостоятелна работа с книгата, справочната литература и компютъра.

# 107
Не е задължително да ходят всички деца според мен, а училището е длъжно да осигури, ако има желаещи деца /поне на мен така ми звучи логично  newsm78/.

# 108
Ще осигури ако може.
Трудно се напасват тук желания и възможности. Пазарните механизми не работят чисто и добре в образованието.

# 109
Не ме вълнува този въпрос, но съм сигурна, че във всички училища в града ни има занималня до 4-ти клас. Доколото знам са по някакви проекти, така че не разбирам за какви пазарни механизми говорим... Може би до желание и кадърност на директорите

# 110
В някои училища не могат да се обхванат всички желаещи.
В други има предлагане над търсенето.
 Sunglasses
Защо училището да е "длъжно" да осигури на всички "желаещи"? Откога е така?

# 111
raja_nikol, в Разград натовареността и контингента на училищата е съвсем различен от този в София и Варна..
Тук няма проекти, защото при нас няма пътуващи деца от околните села , а билингвите са единици и то доста добре владеещи български

# 112
Сигурно е така  Peace

В големите градове това явно се компенсира с частни занимални, може би са скъп вариант обаче, като чувам и при нас не лъже  Mr. Green

Замислям се над постовете на Джуди, може би наистина във всички училища има занимални, но не са достатъчни за желаещите. Как тогава се определя кое дете да е прието в занималня и кое да остане на произвола  newsm78

# 113
  • София
Аз ще ти кажа как, първо е по социален критерий - т.е. сираци, полусираци, деца под защита на Закона за закрила  на детето, после вече съгласно месторабота и работно време на родителите. Нас ни накараха да носим служебни бележки за месторабота, работно време и т.н. Така подбраха децата. При нас на 6 трети класа има 2 занимални. Потокът е разделен на две - половината са сутрин, другата половина са следобед и съответно и в двете смени са по една занималня на 3 класа. Бяха към 40 деца, по пътя на естествения подбор изкапаха и сега останаха трийсетина.

# 114
Звучи ужасно...

# 115
  • София
Не само звучи.

# 116
  • Бургас
Поради тази причина спрях сина ми от занималня тази година. Ефект има голям, особено в поведението - стана много по-самостоятелен и отговорен.

# 117
  • София
Спираш, ако имаш възможност - като нямаш, се борите и ти, и детето както можете...

# 118
http://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2135695845
http://www.lex.bg/laws/ldoc/-12809727
"Целодневна организация на учебния ден може да се осъществява за ученици от I до VIII клас след съгласуване с финансиращия орган, при наличие на необходимите санитарно-хигиенни условия и по желание на родителите. При тази организация задължителните учебни часове се съчетават с форми на самоподготовка, занимания по интереси и организиран отдих."
Понякога твърдят че няма база, понякога че няма пари, понякога- че няма желаещи. Нас се опитват да ни играят и по трите точки...почти като в детската градина, когато ставаше въпрос за сборни групи. Малко е тъпо, защото например цяла класна стая на 1 етаж е направена на лавка, в същото време стаи за занимални няма, а и едни близначета с двигателни проблеми се наложи да се изместят в друго училище, защото няма асансьор, нито пък  можело класа им да учи на 1 етаж...
Както и да е, по принцип гледат първо да осигурят малко молби за занималня, демек малко желаещи, а после гледат да ги отсеят по разни критерии, накрая заявяват че няма стаи. Иначе пари се отпускат за занималните, та не знам защо не им се занимава...

# 119
  • София
Happy, мерси за линковете и разясненията . bouquet

--------

3. развитие на индивидуалността и стимулиране на творческите заложби;

Тази точка от закона няма равна на себе си по неизпълнение. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт