Отговори
# 240
  • София
Края на април ще съм на море, далечна и екзотична дестинация ще е, за която вече от доста време имаме резервация, та затова го премислям още от сега, но реално още нищо не е ясно, а и има време. Благодаря ви за отговорите  Hug
Тогава просто ускори нещата - направете я до началото на март и ще си готова за края на април.

# 241
  • София
svetla и аз съм в същото положение - към края на Април заминаваме на пътуване което се планира от година, така че  ще гледам да действаме по-бързо.
Хич не ми се чака! За една година от ПАП 2 и съвсем нищожна раничка, стана на ПАП 3 А-Б, и се разрастна в пъти. Искам по най-бързия възможен начин да я боря тази гад.
Да ни държиш в течение какво става!  Praynig Hug

# 242
   Биопсията и кюртаж едно и също нещо ли са? Кюртажът може ли с местна упойка?

# 243
  • София

Различни неща са, кюрЕтажът винаги е с упойка.

# 244

Различни неща са, кюрЕтажът винаги е с упойка.

Извинявам се за грешката.

Последна редакция: чт, 04 фев 2016, 20:22 от jof

# 245
От почти 5 години съм с пап 3 ad в онкологията, не е b, а е d и белези на чпв. Правила съм си и 2 течно базирани цитологии в Геника ПАП 3А. Обиколила съм цяла София - при Дянкова -взе ми биопсия от здраво място и излезна полип и влизах в болница за кюретаж на матката. Още една биопсия правих при Ботев от онкологията в Младост края на 2013 излезна ЦИН 1. Преди това ходих при още няколко лекаря и така и не успях да се доверя на никой. Въпреки това най-редовно си посещавах Ботев в онкологията за цитомазка и колпоскопия и все ми излиза ПАП 3А. Но той все ми казва, че не съм за конизация и препоръчва следене, можело да се самоизчистя.  Ходих при доцент Маринов в края на 2014 и там -в Майчин дом ми излезна ПАП 2 и след обстоен преглед той ми каза да си гледам живота. Февруари 2015 ходих при Карагиозов -син и той ми разгледа свитата с изследвания, прегледа ме и каза, че това което се вижда на шийката е охлузване от раждането и че нищо ми няма. Последната ми цитонамазка от ноември показа отново 3 ad и Ботев отново каза да отида след 6 месеца. Вече реших, че не мога да чакам така и по препоръка отидох при д-р Стефан Ковачев във ВМА. Той ме наплаши като каза, че тези лекари нищо не разбирали -трябвало да ида на биопсия и кюретаж в болницата. Истината е, че отдавна нямам търпение да се свърши всичко това, да ми направят конизация, но съм молила трима лекари и казват, че следене ми трябва, а не конизация.
Относно въпроса дали има разлика между кюретаж и биопсия -има- в единия случай взимат материал външно от шийката чрез щипване, а при кюретажа остъргват материал от цервикалния канал с кюрета или от лигавицата на матката.

# 246
Леле, доста интересна история. Аз също съм с ПАП 3 a- д и наличие на ЧВП. И много се притеснявам, защото моря едни трихомони и така като гледам ще ги моря още дълго време, а до тогава нищо не може да ми се направи с раничката, та с горния пост много ме обнадеждихте, че нещата не се развиват толкова бързо! И да, и аз на ваше място бих искала да се направи всичко необходимо, за да се видя отново първа или втора група, а не постоянно да треперя над тази трета! Sad

# 247
Другият вторник ще е готова микробиологията и ако е чиста ще направим колпоскопия и тогава ще питам за д-р Ралчева и биопсия при нея. Много ти благодаря за информацията. Ще споделяме опит в борбата.
Аз от около две седмици пия спирулина на таблетки и днес си взех пробиотик, да видим дали няма да се повиши малко имунитета и от това да се намали поне възпалението. Четох и за Кориолус, обаче при щам 16, какъвто е моя няма особен ефект, но пък и нищо не пречи да се опита.

А течението ми по принцип е съпроводено със сърбеж, но няма специфична миризма и е бяло-прозрачно. На микробиологията от преди две седмици не излезе нищо.

Дами, привет отново.

Вече съм тотално стресирана и моля за съвет.
Преди малко си проверих теста в Геника за HVP и се оказа положителен за HVP 16. От последната цитонамазка се изолираха клетки с морфологични промени причинени от вируса. Какво следва да направя? Колпоскоп, биопсия ... при кого?
Сега ходя при д-р Джонгова от Център за жената Лора. За специалистите от първата страница  пишете, че се чака много ... не знам какво да правя.

Villitoo30  с теб имаме доста сходна история. Аз ходя в Щерев, при д-р Иван Димитров, който е специалист по онко гинекологичните заболявания. Чувала съм много добри отзиви и за Джонгова и за Ралчева.

Това което моя лекар ме посъветва след същия резултат от цитонамазката е задължителна колпоскопия, тъй като по негови думи цитонамазката понякога може да лъже. На колпоскопа обаче се видяха доста изменения, така че ще правим биопсия, и може би конизация след това.
Та мисля, че това са задължителните следващи стъпки.
При д-р Димитров за момента положението с часовете не е много лошо, записват се за след седмица-две. Той е в болницата само следобед обаче - от около 3 до 7 и 30 (поне този месец).
Стискам ти палци, всичко ще се оправи!  Hug Hug

# 248
  • София
Villitoo30, аз съм прочела почти всичко което можах да открия за HPV, в последната година от както разбрах, че го нося. В общи линии излиза, че със здравословно хранене, подсилване на имунната система и движение, хипотетично би могъл да се пребори всеки щам на вируса. Всички са единодушни,че трябва да се спрат цигарите. В България Кориолуса много се препоръчва навсякъде, на мен са ми предписвали и витамин  А и Е. В американски статии съм чела, че Б12 и фолиева киселина биха могли да помогнат. От народната медицина знам, че е добре да се приема пчелен прашец, тъй като силно стимулира имунитета и зелен чай.
Мнения много. На мен лично почти година лечение с кориолус не ми помогна.

Неви, при теб голямо обикаляне по лекари е станало. Според моята цитонамазка в Щерев възможните групи са 3А и 3Б, но често съм чувала за 3Д. В общи линии Б и Д е една и съща група, просто на различните места използват различна буква.  Моя лекар ми обясни, че 3А, може да мине към 2 група, и се препоръчва проследяване с цитонамазки на 6 месеца, но при 3 Б/Д следващата стъпка е 4 група. Задължително е по-нататъшно изследване (колпоскоп и биопсия) и цитонамазка на 3 месеца.

Стискам палци на всички, нека да има само добри новини.  Praynig

# 249
Да, предполагам си доста по напред от мен с информацията. Аз от това което успях да прочета е, че вируса няма как да изчезне. Но може да се поддържа в едно ниво, за да не се стигне до развитие на нещо по-лошо. Силно се надявам да има по-малко такива резултати за всички.
Аз гледам да не се отчайвам, и тая някакви надежди, но с всеки нов резултат просто ...

Villitoo30, аз съм прочела почти всичко което можах да открия за HPV, в последната година от както разбрах, че го нося. В общи линии излиза, че със здравословно хранене, подсилване на имунната система и движение, хипотетично би могъл да се пребори всеки щам на вируса. Всички са единодушни,че трябва да се спрат цигарите. В България Кориолуса много се препоръчва навсякъде, на мен са ми предписвали и витамин  А и Е. В американски статии съм чела, че Б12 и фолиева киселина биха могли да помогнат. От народната медицина знам, че е добре да се приема пчелен прашец, тъй като силно стимулира имунитета и зелен чай.
Мнения много. На мен лично почти година лечение с кориолус не ми помогна.

# 250
Не знам дали b e d, защото на скалата  на цитологичния фиш са изредени a,b, d.
Няма случай, в който да не са ми правили колпоскопия при посещение на гинеколог. Биопсията ми показа цин 1 , ама преди 2 години.
Виден вирусолог ми каза да си сложа двувалентната ваксина за ЧПВ, въпреки че съм заразена.  Така си създаваш имунитет в кръвта и няма да се заразиш на по-късен етап. Лично той се ваксинирал с Цервирикс, защото мъжете също  имали лигавици, в които вирее чпв. Според него най-често организмът се самоизчиства за 4-5 години. Най-неприятно е, че той не се предавал само при полов контакт, а при всякакво неприкосновение -тоалетни чинии и т.нат. Аз бях против всякакви ваксини, особено тази за чпв, но той ми изнесе такава лекция, че започнах да се замислям. Дянкова и Карагиозов също ми препоръчаха да се ваксинирам, въпреки че съм носител на високорискови щамове. Аз основно заради това смених Дянкова, защото си мислех, че с цел печалба ми предлага опасна за здравето ми ваксина.
Късмет на всички момичета.

Последна редакция: пт, 05 фев 2016, 03:47 от неви86

# 251
  • София
Брей, Неви за пръв път чувам да ги има и трите като възможност. Аз до сега на няколкото места където съм била за цито е имало само по две трети групи.
За ваксините май темата предизвиква доста дискусии в момента. Виждала съм ужасяващи реакции към нея, които и мен ме настройват по-скоро негативно. Но пък мисълта, че е можело да мине и без всичките тези главоболия само с една ваксина е изкушаваща. Според предния лекар, при който ходех в Лора, не може да се сложи ваксина докато си носител на вируса. Трябвало първо да се изчисти напълно и след това да се слага, само при отрицателен тест за HPV. Което на мен ми звучи сравнително логично - все пак ваксината би трябвало да вкарва вируса в организма и да предизвика изграждане на имунитет, което няма смисъл ако вируса вече е там.
Сега се зачетох за Церварикс, че ми стана интересно. Това е извадка от листовката:
"Cervarix не предпазва от заболявания, причинявани от инфекция с HPV типове 16 или 18, ако лицата, вече са инфектирани с човешки папиломен вирус типове 16 или 18 по време на ваксинацията."

# 252
Да, така са цитологичните фишове в онкологията в младост, дори има и a-b, a-d. Не знам каква е разликата.
За ваксината моя позната акушерка ми беше казала, че е противопоказно да си сложиш ако си водил полов живот, не само ако си носител на вируса.
Вирусологът ми каза, че аз локално съм заразена, а ваксината вкарвала антитела в кръвта и явно някой не си бил прочел учебника до край, щом така ми говорил, че е противопоказно.  Аз съм се била ограмотявала от интернет и от хора чули-недочули.
Истината е, че мен вируса не ме плаши толкова, тъй като има жени с лоши цитологии и без наличието на вирус. Както и обратния вариант. Носител си, но цитонамазката ти е идеална.
Истината е, че искам да се излекувам и да видя нормална група на цитомазката, омръзна ми да обикалям и да правя купища изследвания години наред.
На 10.02 съм на лекар и ще видя какво ще правим.

# 253
 3А, може да мине към 2 група, и се препоръчва проследяване с цитонамазки на 6 месеца, но при 3 Б/Д следващата стъпка е 4 група. Задължително е по-нататъшно изследване (колпоскоп и биопсия) и цитонамазка на 3 месеца.
[/quote]
Да, така е  Peace Аз от IIID я свалих на I  Grinning

# 254
  • София
Пфуу, пак не ме искат за биопсия и този месец. Излезе ми чиста МБ, но все още имам леко намалено количество лактобацили и каза да слагам и този месец една опакова от нещо за нормализиране на флората. Отделно, понеже си имам хормонални проблеми, мнението му е че от тях ми идва всичко, заради това съм нямала добра вагинална среда и правя по-чести инфекции, включително и по-голяма податливост към HPV.

Общи условия

Активация на акаунт