Отговори
# 225
Как се разбира кое течение е нормално? И аз имам воднистто белезникаво и се засилва около овулация. Правих изследвания отрицателни. На цитото показва обаче възпаление вероятно кандида, а на микробиологията няма гъби, както и мико, уреаплазми, и и т.н.

# 226
  • София
Дами, привет отново.

Вече съм тотално стресирана и моля за съвет.
Преди малко си проверих теста в Геника за HVP и се оказа положителен за HVP 16. От последната цитонамазка се изолираха клетки с морфологични промени причинени от вируса. Какво следва да направя? Колпоскоп, биопсия ... при кого?
Сега ходя при д-р Джонгова от Център за жената Лора. За специалистите от първата страница  пишете, че се чака много ... не знам какво да правя.

Привет, дами  smile3525

Запис и от мен.
Вчера получих резултат от редовната годишна цитонамазка. Резултат пап3д, "белези на hpv вирус" и много левкоцити.
Предишната ми цито е от преди година и половина пап2а.
Предистория имам дълга, но накратко. От 5-6 години ме "лекуват" от бактерии, гъби и не знам още какво. Няколко пъти тестове за хламидии, микоплазми и др (отрицателни). Имам постоянно течение последните 5-6 години, включително и през бременността.
С постоянен партньор съм и имаме детенце на почти 3 годинки.

След резултата ми изписаха Арилин два дни и после Гинексид 5 дни. На 02.02 имам час за още една цитонамазка и тест за HPV вирус в Геника.

Сега ходя при д-р Джонгова от Лора, но се чудя дали да не посетя друг лекар с по-тясна специализация.

Ще съм благодарна на съвети  bouquet

Villitoo30  с теб имаме доста сходна история. Аз ходя в Щерев, при д-р Иван Димитров, който е специалист по онко гинекологичните заболявания. Чувала съм много добри отзиви и за Джонгова и за Ралчева.

Това което моя лекар ме посъветва след същия резултат от цитонамазката е задължителна колпоскопия, тъй като по негови думи цитонамазката понякога може да лъже. На колпоскопа обаче се видяха доста изменения, така че ще правим биопсия, и може би конизация след това.
Та мисля, че това са задължителните следващи стъпки.
При д-р Димитров за момента положението с часовете не е много лошо, записват се за след седмица-две. Той е в болницата само следобед обаче - от около 3 до 7 и 30 (поне този месец).
Стискам ти палци, всичко ще се оправи!  Hug Hug

# 227
Как се разбира кое течение е нормално? И аз имам воднистто белезникаво и се засилва около овулация. Правих изследвания отрицателни. На цитото показва обаче възпаление вероятно кандида, а на микробиологията няма гъби, както и мико, уреаплазми, и и т.н.
Принципно за нормално се приема, че не трябва да има течение, което да цапа бельото. Изключение е когато са дните около овулация и при някои жени, когато физиологично си е по-засилено без други причини. Течението може да е предизвикано от гъби или други организми. Ако такива няма, значи  възпалението е от друг фактор например ектопия /т.н. раничка /. Ако цитонамазката е добра група,  ектопията не се разраства и течението не се засилва е необходимо проследяване поне веднъж годишно, както и много добра лична хигиена.

# 228
  • София
Абе това са много погрешни схващания, че не трябва да има течение, влагалището е самопочистващ се орган и това самопочистване става като образува секрет, всяка жена има течение по-малко или повече, физиологични особености, но по-скоро повечето жени си имат някакъв секрет и по-малко са тези, които нямат никакво зацапване по бельото. Заради такива писания в разни статии бях тотално откачила в тийн годините ми, мислех си че имам някаква гадна и неизлечима инфекция добре че накрая се престраших да отида на АГ да ме просветли. Нормалният секрет е прозрачен или белезникав на цвят, с еднородна консистенция, без миризма, около овулация се засилва. Не е нормално, ако течението изведнъж стане много повече отколкото е било, промени си цвета и/или миризмата или е като пресечено.
Момичета, дайте акъл за биопсията, чудя се между пълна и местна упойка. Има ли нужда от пълна упойка? Тя няма да е истинска пълна, а краткотрайно приспиване, но си мисля, че няма нужда чак толкова. Уж шийката не е снабдена с нервни окончания, та дори и без упойка не би трябвало толкова да боли.

# 229
  • София
На мен материал за биопсия ми взеха без упойка. Не разбирам защо изобщо се коментира упойка.
Ако е диагностична процедура тип ЛИИП, вече има резон да се говори за упойка.

# 230
Ооо, не е тоя моя човек  Mr. Green Онзи е огнен тип, чак забравям за какво отивам там  Crazy Crazy
Това ли е огненият тип?  Simple Smile
Скрит текст:
Не става да дам точен линк, трябва да се влезе в клиниката и от там в екип.
http://www.hospitalsofiamed.bg/?in=3&lang=bg

# 231
Здравейте момичета, надявах се да не се вписвам пак в темата , но уви. Бягах, крих се от изменения, но гадта е силна Sad Ще се прави конизация, но понеже съм си попиляла документите от предната биопсия първо ще правим нова /старата беше и отпреди 3години, не съм сигурна че бипо принцип не трябваше да е нова/ , та на следващ цикъл ще режат.
Моля да споделите:
1.колко е най- краткия престой в болница за конизация?
2.Колко и как/от какво се пазим в следоперативния период?
 Благодаря предварително  bouquet

Момичета, дайте акъл за биопсията, чудя се между пълна и местна упойка. Има ли нужда от пълна упойка? Тя няма да е истинска пълна, а краткотрайно приспиване, но си мисля, че няма нужда чак толкова.
На мен ми взимаха докато бях бременна без упойка, сега пак ще правя и не мисля че е нужно  newsm78

# 232
  • София
Моля да споделите:
1.колко е най- краткия престой в болница за конизация?
2.Колко и как/от какво се пазим в следоперативния период?

1. зависи от използвания метод - от няколко часа до 3 дни
2. секс, вани, басейни, вдигане на тежко.

# 233
  • София
Ами предложиха ми варианти за местна упойка - лидокаин в шийката или краткотрайна анестезия, за без упойка въобще не е ставало въпрос, и на мен ми беше чудно, на доста места бях прочела, че не е някаква кой знае каква процедура и дори често се взима и директно на прегледа newsm78
А след конизация (ако ми се наложи все пак) 1.5-2 месеца достатъчни ли са преди почивка на море?

# 234
Абе това са много погрешни схващания, че не трябва да има течение, влагалището е самопочистващ се орган и това самопочистване става като образува секрет, всяка жена има течение по-малко или повече, физиологични особености, но по-скоро повечето жени си имат някакъв секрет и по-малко са тези, които нямат никакво зацапване по бельото. Заради такива писания в разни статии бях тотално откачила в тийн годините ми, мислех си че имам някаква гадна и неизлечима инфекция добре че накрая се престраших да отида на АГ да ме просветли. Нормалният секрет е прозрачен или белезникав на цвят, с еднородна консистенция, без миризма, около овулация се засилва. Не е нормално, ако течението изведнъж стане много повече отколкото е било, промени си цвета и/или миризмата или е като пресечено.
Момичета, дайте акъл за биопсията, чудя се между пълна и местна упойка. Има ли нужда от пълна упойка? Тя няма да е истинска пълна, а краткотрайно приспиване, но си мисля, че няма нужда чак толкова. Уж шийката не е снабдена с нервни окончания, та дори и без упойка не би трябвало толкова да боли.
Съгласна съм, че се отделя секрет, който е естествен, но зависи от количеството и както си написала вида. Ако секрета е обилен и бельото се усеща мокро, същевременно този секрет е прозрачен,без миризма, не е период на овулация и нямате установена с МБ инфекция, НО  имате "раничка", както е моя пример, то твърде вероятно е течението да се предизвиква от нея. Често се случва течението да е от канала на шийката - там да е възпалението, но тогава и ПАП ще е примерно 3А.
Разбира се не можем ние, които не сме лекари да генерализираме, но споделяме мнение на база опит и придобита информация. При мен случая беше такъв и затова споделям от какво може да е. Години и мен ме лекуваха така, като ме убеждаваха, че понеже било хронично вече и затова разбираш ли нямам сърбеж и другите характерни признаци за инфекция. И така, докато не си смених гинеколога, който откри причината. Отделно и аз самата доста четох в интернет по въпроса  Embarassed

# 235
  • София
Didi и при мен имаше такъв воднист секрет, който очевидно е бил от раничката.
А кое е "нормално" и "ненормално" иначе си е строго индивидуално, нали все пак ние би трябвало сами да познаваме организма си най-добре.
Сравняваш теченията и състоянието в  момента, с около поне 20-тина години наблюдение все пак  Laughing
И мен ме вълнува за това колко време трябва да се изчака след конизация преди море.  Thinking

Svetla на мен не са ми споменавали нищо за упойка. И до колкото съм чела биопсията не е кой знае каква интервенция та да се налага, на няколко места пише, че може и нищо да не се усети или е леко щипване.

# 236
Ами предложиха ми варианти за местна упойка - лидокаин в шийката или краткотрайна анестезия, за без упойка въобще не е ставало въпрос, и на мен ми беше чудно, на доста места бях прочела, че не е някаква кой знае каква процедура и дори често се взима и директно на прегледа newsm78
А след конизация (ако ми се наложи все пак) 1.5-2 месеца достатъчни ли са преди почивка на море?
Ако е щипкова биопсия няма нужда от упойка. Процедурата се извършва по време на прегледа. Има болка, но не е нетърпима и трае секунди. След биопсията може няколко часа да усещаш леки спазми в корема, но не е задължително.
След конизация, какво трябва да се прави и какво не трябва ще ти каже лекаря - зависи каква е конизацията. Общите правила са: 1 месец без полови контакти, не се поставят тампони или каквото и да е във влагалището, освен евентуално по предписание на лекаря, ако се налага някакви глобули, не се къпеш в басейн или море, не се вдига тежко. Най-дълго е пазенето след скалпелна конизация - някъде около 1,5 до 2 месеца

# 237
  • София
Да, и аз откак съм с 3 А на цитото имам много повече секрет по време на овулация, през останалото време не, но определено се усеща промяната в количеството, постепенно стана, но видимо е повече.
А на морето на всичкото отгоре ще съм и в цикъл няколко дни, та и употребата на тампони ще е наложителна. Но да, нека ми мине биопсията и в зависимост от резултатът ще го мисля, ако съм за конизация, по-скоро ще я отложа за след морето, надали ще е толкова фатално да се изчака 2 месеца. Все пак я имам тази промяна от по-малко от 6 месеца, на предишния преглед и цито и всичко беше перфектно, надявам се че не се развиват чак толкова бързо тези неща.

# 238
  • София
Да, и аз откак съм с 3 А на цитото имам много повече секрет по време на овулация, през останалото време не, но определено се усеща промяната в количеството, постепенно стана, но видимо е повече.
А на морето на всичкото отгоре ще съм и в цикъл няколко дни, та и употребата на тампони ще е наложителна. Но да, нека ми мине биопсията и в зависимост от резултатът ще го мисля, ако съм за конизация, по-скоро ще я отложа за след морето, надали ще е толкова фатално да се изчака 2 месеца. Все пак я имам тази промяна от по-малко от 6 месеца, на предишния преглед и цито и всичко беше перфектно, надявам се че не се развиват чак толкова бързо тези неща.
Ако направите конизацията през март, до лятото има предостатъчно време за възстановяване.

# 239
  • София
Края на април ще съм на море, далечна и екзотична дестинация ще е, за която вече от доста време имаме резервация, та затова го премислям още от сега, но реално още нищо не е ясно, а и има време. Благодаря ви за отговорите  Hug

Общи условия

Активация на акаунт