Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 9

• 53 393
  • 889
  •   1
Отговори
# 135
  • София
Хранене на 2-2,5 часа е нормално за кърмачетата...при кризи на растежа или нервни периоди сучат и на 15-20 минути.
Може наистина да плаче от колики...Да не би да се нервира от уригването, позата ...
На твое място като се изнерви не бих я мъчила, ще я оставя за малко, след около 10-15 минути ще и предложа да суче пак.Аз не съм оригвала моят син, той винаги заспиваше докато суче и това само щеше да му прекъсне съня.
Може като пусне едната гърда да предложиш другата. Като писне и на нея,предлагаш първата.
Трудно е да се каже как се преценява, че се е наяло...аз не съм се замисляла за това-като заспи или пусне приемам,че е хапнало за сега. Като се разбуди след половин час предлагам пак.Като започне да си върти главата, да издава звуци, да шава-давам да суче. Не съм гледала дали са минали 2-3 часа...буквално непрекъснато давах достъп до сукане и то няма начин да не се наяде  Laughing
Ако бебето е спокойно, заспало си е и е сукало ефективно(личи си, че гълта), значи се наяжда.

# 136
  • над кукувичето гнездо
Здравейте, бебчето ми е на 4 седмици и от 1 седмица я кърмя без да дохранвам. Забелязах че на последък иска да яде по-начесто, но го отдавам на скок в растежа. Честото хрнене (на 2 или 2,5 часа) е придружено с друг проблем. В началото суче много лакомо за 3 до 5 мин. след което започва да се гърчи и да плаче, свива крачета, мръщи се и пуска зърното, след малко пак го захапва, цоква 2-3 пъти и отново пуска и се изнервя много. Мъчим се така известно време. Оригвам я по няколко пъти на хранене, понякога сменям и позата, за да се успокои. Не знам вече какво друго мога да направя, за да я успокоя. Лошото е че като пуска постоянно не мога да разбера дали и кога се е наяла? Има и колики, та приемам всякъкви съвети как да подобря процеса на кърмене.
Имали сме такъв период. Когато започнеше да плаче, връчвах бебока на таткото да циркулират насам-натам за оригване. Понякога помагаше, друг път - не. Реших, че коликите не са минали, започнахме да даваме борина, от която, мисля, имаше подобрение, но понеже не е масово средство, ме беше страх да я използвам дълго и реших да я спра. После започнах при прпискване да го оставям за малко да легне, пробвала съм да му предлагам така да яде. Понякога приемаше, понякога - не. Понякога се унасяше. Две минути по-късно започваше да търси отново и пак давах да суче. После открих, че като пусне гърдата с писък, ако дам залъгалката, се успокоява. Малко след това пак пробутвах да суче и т.н. Използвах гърдата си като залъгалка на залъгалката ooooh! Накрая реших, че щом пуска, значи се наяжда и просто си иска залъгалката и да спи. Не разбрах дали това е била целта, защото така си мина един месец в опити да намеря проблема и решението му и този период отмина Simple Smile
Може да правите масажче на корема по часовниковата стрелка и да "кара колело". Нашият така пръцкаше по много през нощта, когато се налагаше да го преобувам, а таткото го масажира, докато аз пригатвях нещата.
А за нахранването - ако цапа и мокри гащите редовно, спи и будува нормално и е жизнено бебето, значи се храни добре. Предлагате при мрънкане, ако яде - яде, ако не - после пак. Mr. Green

# 137
  • варна
Започнах да отбивам малкия ,той суче само вече и то само за приспиване ,два вечера не съм му давала ,но започнах да усещам болка горе в гърдата към мишницата ,изцедих малко и ми поолекна .
По принцип много често вдигах темература от гърдите сега дали би било добре да пия лецитин превантивно?Също мисля и шуслерови соли  10 да си купя .

# 138
Ако имаш Лецитин,може да пиеш според мен. И аз пих при отбиването,по-скоро превантивно и когато имах дискомфорт.

# 139
Добро утро!
Малката от около седмица спи по повече часове и през деня и през нощта, като най-много съм я оставяла 6 часа. Снощи спа от 20:00 до 3 и тъкмо се чудех дали да я будя, се събуди самичка. Въпросът ми е дали да я оставям или да я събуждам в тези случаи. Кърмя на поискване или по-точно на всяко сменяне на памперс, предлагам да яде и тя никога не отказва Simple Smile Притеснявам се с такива големи интервали да не ми намалее кърмата. На последната консултация за един месец беше качила 750 гр., и педиатърката каза, че е добре щом сме на изключително кърмене.

Благодаря!

# 140
Добро утро!
Малката от около седмица спи по повече часове и през деня и през нощта, като най-много съм я оставяла 6 часа. Снощи спа от 20:00 до 3 и тъкмо се чудех дали да я будя, се събуди самичка. Въпросът ми е дали да я оставям или да я събуждам в тези случаи. Кърмя на поискване или по-точно на всяко сменяне на памперс, предлагам да яде и тя никога не отказва Simple Smile Притеснявам се с такива големи интервали да не ми намалее кърмата. На последната консултация за един месец беше качила 750 гр., и педиатърката каза, че е добре щом сме на изключително кърмене.

Благодаря!

По принцип колко е голяма? В началото и аз се чудех с моята като от родилното почна да спи по 6часа, а от втория месец по 8 през ноща, беше изцяло на кърма през 1вия месец и ядеше през 3ч през деня и имаше интервал 6 през ноща. Нещо нормално е. Не я буди тя си знае колко е гладна, а за кърмата не се притеснявай, хората я задържат при 1път на 24 часа пък за по 2-3 часа нищо няма да и стане, ако искаш за да си спокойна се изцеждай

# 141
  • над кукувичето гнездо
Ако бебчето е по-голямо от 2 месеца и физиологичната жълтеница е преминала, според мен не е проблем да си поспива нощем. Peace

# 142
Благодаря ви! На 2 месеца и 19 дни е. Лентичката не се ли вижда? И жълтеницата премина. През последните дни следя за добре напишкани памперси и мисля, че си хапва добре. Ще я оставям да си поспива.

# 143
Момичета, имам спешен въпрос.
Изпих едно кафе, което се оказа твърде силно и сега имам сърцебиене и кофти напрегнатост. Не съм се цедила от първия месец на фъстъка и гърдите ми не пускат на помпата. Кажете ми, моля ви, след колко време мога да кърмя, без да предам безпокойството на бебока?

# 144
Не мисля, че е проблем да го кърмиш.

# 145
  • София
Аз по принцип пия безкофеиново откакто забременях.  Случвали се е да пия кифеиново, на мен ми се рязтуптя сърцето, на бебка не й се отрази никак.

# 146
Здравейте пак
от известно време имам проблем с 1та гърда (!)  Малкия отказва да яде от нея понеже тече много силна струя и все се дави, според мен не е хубавода яде само от едната, но каквото и да правя почва да яде и на първото дръпване още почва да се дави, така няколко пъти докато и двамата се изнервим и го премествам на другата. Цедя преди да му дам до колкото пуска с помпичката (100-120мл), след това немога да цедя повече, но пак е силна струята и се дави.
Другото е освен тези 100-120 мл след като се нахрани бебо цедя още толкова, знам че нетрябва да се оплаквам, с първото дете нямах въобще кърма, но изцеждам се и след 30-40 мин съм потекла. Много е изнервящо защото немога да излезна никъде, вчера бях на лекър с бебо и след час престой вече бях мокра, имам такива, незнам как се казва точно, дето ги лепкаш на сутиена уж да попиват, ама то се напълва и продължава да тече и по суриена и блузата  Embarassed .... абе направо срам ме хваща  Embarassed

# 147
Благодаря ви Peace, накърмих го. Засега няма реакция.
 Аз имам слаба лактация и не мога да помогна.

# 148
  • над кукувичето гнездо
Здравейте пак
от известно време имам проблем с 1та гърда (!)  Малкия отказва да яде от нея понеже тече много силна струя и все се дави, според мен не е хубавода яде само от едната, но каквото и да правя почва да яде и на първото дръпване още почва да се дави, така няколко пъти докато и двамата се изнервим и го премествам на другата. Цедя преди да му дам до колкото пуска с помпичката (100-120мл), след това немога да цедя повече, но пак е силна струята и се дави.
Другото е освен тези 100-120 мл след като се нахрани бебо цедя още толкова, знам че нетрябва да се оплаквам, с първото дете нямах въобще кърма, но изцеждам се и след 30-40 мин съм потекла. Много е изнервящо защото немога да излезна никъде, вчера бях на лекър с бебо и след час престой вече бях мокра, имам такива, незнам как се казва точно, дето ги лепкаш на сутиена уж да попиват, ама то се напълва и продължава да тече и по суриена и блузата  Embarassed .... абе направо срам ме хваща  Embarassed
120 мл са много за изцеждане преди кърмене, според мен. Лактацията се поддържа на принципа "търсенето определя предлагането", т.е. колкото повече цедиш, толкова повече ще произвеждаш. Може би трябва малко по малко да намаляваш това количество, за да не се препълваш така. Но все пак трябва и бебето да яде от там, за да не се получи някое запушване. Опитай да кърмиш от тази гърда полегнала на някой диван или канапе, а бебето - отгоре на теб. Потърси и из мрежата съвети и снимки на различни пози за кърмене, които се препоръчват при силна струя. При кърменето в полегнала назад поза гравитацията помага струята да е малко по-слаба. Ако така бебето хапва повече, започни да намаляваш обема на изцежданата преди кърмене кърма с по 10ина мл през ден-два, докато се нормализират нещата.
Аз бих пробвала като си хапне бебто от непроблемната гърда и понамалее струята там, и когато бебето вече не бърза толкова да се храни, да предложа отново тази със силната струя.

Може да се обадиш на лекАря, при когото си раждала, или да се консултираш с консултант по кърмене за повече и по-адекватни съвети от моите.
Успех! Peace

# 149
Тоблеронка, преди около месец ние също имахме проблем със силната струя и при двете гърди. Тя се давеше, плачеше,, и двете се изтощавахме. Помогна кърменето легнала настрани, а също ползвах и протектори за гърдите на Медела. Като поотрасне още малко бебето ти ще го преодолее и ще се научи.

Общи условия

Активация на акаунт