Избор на училище за първи клас - 2016-2017 Варна

• 95 126
  • 393
  •   1
Отговори
# 105
Здравейте! И аз се записвам в темата. Моля за отзиви за "Гео Милев" и "А. Страшимиров"  newsm78

# 106
Здравейте и от мен,в момента дъщеря ми е първокласничка в Цар Симеон - доволна съм.Нямам база за сравнение,другите варианти,които преди оглеждах бяха Черноризец Храбър (доста добри отзиви чувам за учетелите,храната и духа на училището,единствените негативи са остарялата база и на мен ми беше далече),Васил Априлов (имаха някакви вътрешни преустройства,смяна на директорка,а и започват рано 7,30ч - иначе вътре изглежда ново и чисто,добър контрол на входа) и Славейков (спрягано за елитно в града - няма да скрия,че се надявахме да ни приемат там,но имаше и доста неща,които чувах и не ми допадаха - няма занималня за всички,2ри клас е само 2ра смяна,интересите се въртят предимно около математика с много домашни,в последните години май класните изкарват само до 3ти клас и от четвърти слагат нов класен...).
Пожелавам на всички успех с кандидатстването и наистина най-важното е да случите на добър класен ръководител,който да възпита в децата отговорност към ученето,да ги стимулира и подкрепя,справедливо да се отнася към детските им спорове и децата да отиват с желание и усмивка на училище  Peace
Във Цар Симеон всички ли паралелки първи клас са целодневно обучение? Знае ли някой?

# 107
По закон всички училища осигуряват целодневно обучение в 1-ви клас.

# 108
По закон всички училища осигуряват целодневно обучение в 1-ви клас.

Не е така. Осигуряват само ако имат условия.

# 109
За справка - прочетете закона.

# 110
  • Варна
Това,което намерих в закона за народната просвета е:
(5) (Нова - ДВ, бр. 50 от 2008 г., предишна ал. 4, изм. - ДВ, бр. 78 от 2010 г., в сила от учебната 2010 - 2011 г.) На пътуващите ученици от I до VIII клас, които се обучават в средищните училища по ал. 4, се осигурява целодневна организация на учебния ден и столово хранене, финансовите средства за които се определят в съответствие с финансовите правила по § 6в, ал. 5. Столовото хранене се организира в съответствие с изискванията, определени в наредби на министъра на здравеопазването.

А и не можем ако Директорът на училище Петко Славейков напр. казва,че ще има само 2 целодневни класа от 6, да се позовем на закона-в случая ,той е само за пътуващи деца в населено място, в което няма училище.

# 111
Има един друг закон - ЗАКОН за предучилищното и училищното образование, приет на 30.9.2015 и обнародван с указ на Президента през октомври 2015г.,и влизащ в сила август 2016 г. както и постановления  и наредби. Този закон отменя закона за народната просвета,Закона за степента на образование, общообразователния минимум и учебния план, както и променя много други неща.
За това все още е хаос, всеки изчаква да види новите поднорамтивни актове.

# 112
  • Варна
gqa, не е точно така - цитирам посочения от теб закон:

"Чл. 102. (1) Организацията на учебния ден е полудневна и целодневна. Държавата създава условия за разширяване на възможностите за целодневна организация на учебния ден.
(2) Училището организира целодневна организация на учебния ден за учениците от І до ІV клас при желание на родителите, както и от V до VІІ клас при желание на родителите и съобразно възможностите на училището."

Не виждам какви поднормативни актове се изчакват, като законът е пределно ясен. Rolling Eyes

От опита ми с голямата дъщеря знам, че поне половината от родителите нямат желание детето им да е на целодневно обучение.

# 113
И по-натътък има едни параграфи в ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ, в които ясно е записано какво е.

# 114
За това и в закона е записано при желание отстрана на родителите се осигурява целодневно обучение.

# 115
  • UK
За това и в закона е записано при желание отстрана на родителите се осигурява целодневно обучение.

Осигурява се, ако и у-щето има възможност  Peace Знаете, че винаги и за всичко се намират "вратички" в законодателството Wink

# 116

(2) Училището организира целодневна организация на учебния ден за учениците от І до ІV клас при желание на родителите, както и от V до VІІ клас при желание на родителите и съобразно възможностите на училището."

Точно!

# 117
Запис. Моля за информация за СОУ Гео Милев и ОУ Антон Страшимиров. Виждам,че и други майки са питали,но все още никой не се е включил с мнение за нито едно от училищата. Дано активността се увеличи Peace

# 118
В "Антон Страшимиров" все още нищо не е ясно, записването ще е онлайн. В "Гео Милев" записване он-лайн след 4 април,може и да са обявили нещо вече

# 119
С Сайта на Васил Друмев има инфо за прием 2016/2017 http://oudrumev.com/bookGraf.swf
Посочени са три преподавателки Мариела Захариева, Пенка Добрева, Детелина Енчева. Някой може ли да сподели мнение за тях.

Общи условия

Активация на акаунт