Желание за кандидатстване по специалност "Стоматология"

• 6 334
  • 16
  •   1
Отговори
Не знам дали точно тук е мястото и много се извинявам ако съм объркал мястото.

Идващата 2017 трябва да направя една стъпка напред в моя живот именно като запиша да уча в университет, но тук има едно "но". Искам много да уча за стоматологията и някой ден наистина да стана един стоматолог защото виждам бъдещето си в тази професия, а и като цяло е добре платена стига да се издигнеш. Проблема е там, че ми куца Биологията и Химията и никога не съм бил добър в тези предмети, а и да започна с частните уроци също не си е работа защото освен, че е малко късно, но и отделно цялото ми учене е фокусирано върху Английски език. От малък съм си бил по зъбките и имам дори нещо като мания по това и дори да си призная се е стигало на ден по 10 пъти да си мия зъбките без да броим лентите за избелване, вода за уста и т.н Mr. Green Mr. Green .
Много бих искал да уча за това и много бих искал някой ден да стана стоматолог обаче всеки един който съм питал и като цяло всеки ми казва, че това на този етап е невъзможно обаче аз въпреки всичко не се отказвам и бих си преследвал мечтите, но нямам много голям избор и не знам наистина как да процедирам като цяло..
Реших да се допитам до Бг Мама защото знаех, че може би тук ще получа вероятно един съвет или някаква насока върху това нещо и ще съм изключително благодарен ако наистина получа адекватни отговори.

Последна редакция: нд, 11 фев 2018, 21:01 от bubanka

# 1
На този етап продължавай с миенето на зъбките.
Догодина нещо друго може да измести тази мечта.

# 2
Първо- доста безотговорност личи в поста ти.
Второ- ако искаш наистина това да учиш, ще си налягаш на парцалите и ще учиш здраво Биология и Химия.
Трето- ако искаш да учиш Стоматология  САМО защото е добре платено , наистина както ти написа delpel продължавай с миенето на зъбките.

# 3
  • над кукувичето гнездо
Съвет за какво точно искаш да получиш?
Биологията и химията са фасулска работа, но си трябват, какъвто и лекар да пожелаеш да станеш. Обикновено към университетите си има курсове за кандидат-студенти, на които се преподават темите, свързани с конспекта за кандидатстване. Намери си кандидат-студентски справочник за  прицелния университет, намери конспект, учебници и помагала, купи си развитите теми от някого, макар че, ако не чаткаш предметите, ще ти трябва учител, който да ти помага. Може да се обадиш в "Учебен отдел" или негов еквивалент в избрания университет и да се поинтересуваш дали се провеждат курсове. Знай, че не са безплатни.
Никога не е късно, стига да имаш хъс. Година и половина не е малко време. И без това в 12 клас само дремете по чиновете, ако не в кафетата. Но всяко нещо си иска жертва - обикновено време и сериозно отношение.

Между другото, може и на Българския език да наблегнеш. Като начало ще ти върши повече работа от Английския.
Успех!

# 4
Казвам ти го като човек, който дълги години си затваряше очите пред сърцето и мечтите си: Ако наистина искаш това да се случи - бори се за него, за да може един ден да работиш нещо, което ти е кеф и да нямаш търпение да отидеш на работа. Цел имаш, работи за нея. Не слушай хората, които ти казват, че е невъзможно.

# 5
Няма начин да станеш стоматолог само с миенето на зъбки newsm47, дори да е по 100 пъти на ден. Биологията и химията му е майката!

# 6
Защо да е невъзможно?

# 7
Предполагам, защото, ако последният път, когато си седнал на четирибуквието си и си учил, е бил в трети клас, а сега си в 11-ти, възможностите рязко намаляват.

# 8
Тази мечта няма как да се измести понеже не е от вчера или от онзи ден, а е от години. Безотговорността си я има и от една страна е до годинките, но и от мен което е по-вероятно.. Все пак се надявам, че скоро това нещо ще се промени. Искам да уча стоматология не само защото е добре платена, но и защото това би ми харесвало като работа и бих работил с удоволствие. В момента съм такава специалност, че не уча Биология и Химия/Физика от 10 клас и както the wishmaster каза - Учене до 3-4 клас и след това "Вятър ме вее на бял кон" и един вид в последния момент решавам какво искам. Все пак деиствително не е късно защото има година и половина което е не малко време и с мотивацията и сериозността - може да се получи.
Благодаря Ви за бързите отговори!

# 9
  • София
Не е задължително да кандидатстваш веднага след като завършиш средното. Но сега, наистина, е моментът да почнеш да учиш по сериозно по химия и биология. Имай предвид, че те ти трябват не просто, за да кандидатстваш. Като студент пак все такива неща ще учиш. Огледай добре учебния план, за да добиеш представа какви дисциплини се изучават в стоматологията, да няма после "ми аз не знаех, че ще трябва такива неща да уча".

# 10
  • Варна
Много си забавен!  Mr. Green
Ако наистина го искаш ,ще се превъзмогнеш и ще учиш химия и биология .И ще видиш ,че не са непосилни !  Peace Имаш си собствена мечта ,идваща от теб (а не мама ,тате,леля,баба и т.н) и вярвай ,че ще я постигнеш! Wink

# 11
 Simple SmileПриятелки на дъщеря ми миналата година кандидатстваха, бала е доста висок и за медицина и стоматология, та доста учене си трябва, та ако ще следваш мечтата си захващай книгите

# 12
Биологията и химията са фасулска работа

Мхм, добре.

Щом са ти слаби тези предмети няма как да запишеш такава специалност. Да започваш от нулата - трудно. Биологията е съвкупност от химия, физика, математика. А химията сама по себе си също не е лесна. Насочи се към нещо друго, което ти е интересно или ти върви предмета.

# 13
  • Пловдив
Като знам с какъв бал се влизаше тази година в тези специалности /медицина, стоматология, фармация/, особено в платено обучение, хич не се връзвай на това, че приемът е невъзможен. За платено обучение даже дават шанс на тези, които са изкарали по една кръгла двойка на редовна сесия, да се явят на допълнителен изпит. Поне в Пловдив е така. 
Но, приемът не ти гарантира лесно и безпроблемно излизане от университета с диплома в ръка. 
Ако наистина искаш толкова много това да учиш и това да работиш, сядай си на д-то и започвай да учиш. Пък и не е задължително да те приемат още първата година. Бг-мамма не може да свърши това вместо теб.  Peace
Между другото медицина, стоматология, фармация = четене и учене цял живот. Иначе нямаш шанс да бъдеш добър в която и да е от тези области. 

# 14
От малък съм си бил по зъбките и имам дори нещо като мания по това и дори да си призная се е стигало на ден по 10 пъти да си мия зъбките без да броим лентите за избелване, вода за уста и т.н Mr. Green Mr. Green .

Рожбе, ами като си толкова вманиачен по зъбките, а не ти се учи, що не развъртиш някакъв друг бизнес? Например да предлагаш услугата "миене на зъби", "избелване на зъби с лентички" и др. подобни? Има толкова много хора, които мразят да си мият зъбите или им липсват навици, пък се налага.
Направи си един салон пред някой голям бизнес център или някое голямо училище и мий зъбите на хората, колкото си щеш. Хем удоволствие за теб, хем те доволни, хем и ти на печалба. Може дори и услуги по домовете да предлагаш, когато се разраснеш, да си направиш верига салони за поддържане на зъбна хигиена, такива неща... Виж само каква бизнес идея ти давам, ей-така, безплатно и от добро сърце. Само мерак да имаш зъбки да миеш.
Хайде, пък като потръгнат нещата, ще ме черпиш едно избелване на зъби с отстъпка.  newsm47

Общи условия

Активация на акаунт