Месечни помощи за дете /детски надбавки/-инфо,документи,въпроси-10

• 153 842
  • 758
  •   1
Отговори
# 390
момичета да ви попитам от 17 май дъщеря ми ходи на ясла аз получавам 50% майчиндтво сега вдигна темп и утре сме на лекар та въпроса ми е имам ли право на болничен

# 391
  • Ямбол
Щом ходиш на работа, то можеш и да излизаш в болничен.

# 392
  • София
Здравейте, от много години не съм получавала детски надбавки, но от 1юли като е вдигнат минималния доход  вече имаме шанс и ние Simple Smile
Въпросът ми е този месец ли трябва да си подам документите или след 1 юли?
Другото ми питане е, че година назад съм била в болничен и майчинство и пак ли от работодателя трябва да взема бележка за доходите?

# 393
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Подаваш след 01.07 все пак тогава влизат в сила новия праг.
Да, задължително вземаш бележка от работодателя.

# 394
  • София
Благодаря!

# 395
  • Пловдив
Здравейте мами!Имам един въпрос,понеже до преди 8мес. бях безработна не ми се е налагало да взимам бележка за доходи,а съпругът ми е осигорен на 650лв и си взимах детските,но сега мен ме осирявят на 730,и сега си мисля дали няма да ми ги "резнат"?

# 396
  • Пловдив
Здравейте мами!Имам един въпрос,понеже до преди 8мес. бях безработна не ми се е налагало да взимам бележка за доходи,а съпругът ми е осигорен на 650лв и си взимах детските,но сега мен ме осирявят на 730,и сега си мисля дали няма да ми ги "резнат"?

Ще си взимаш детските докрая на тази ти молба.Вече като изтече тя,сметни дали имаш право.И ако имаш подай.От юли месец дигат прага на 400 лв бруто на човек

# 397
Здравей те,имам един въпрос този месец трябва да подам документи за детски трябвали да взема бележка от училище детето ще бъде пети клас.Благодаря предварително

# 398
  • София-Младост
Здравей те,имам един въпрос този месец трябва да подам документи за детски трябвали да взема бележка от училище детето ще бъде пети клас.Благодаря предварително
Трябва.

# 399
удостоверението е по образец, сега взимаш че е в 4 клас, а че е в 5-ти се носи през септември/октомври за 2016/17 уч. Година.

# 400
  • София
Здравейте, дами,

Изчетох почти цялата тема, но не видях казус като моя. Ако не задавам въпроса си на правилното място, моля да ме извините, това ми е първи пост.

Бременна съм в 8 месец, живот и здраве, след малко повече от месец очакваме появата на бебчето. Реших предварително да проуча въпроса за детските надбавки и изобщо социалните "придобивки", за да съм наясно от по-рано и да зная как да действам.

Разбрах, че за първо дете имам право на еднократна помощ от 150 лева.
Разбрах също, че има помощи за отглеждане на дете до 1 година, но се оплетох в условията, т.е., ако може да ми разясните, ще ви бъда благодарна.

А ето го и казуса ми:

Аз съм в болничен от началото на бременността почти, след броени дни влизам в майчинство. В този случай как се изчислява доходът ми?
И по-сложният въпрос: През последните 8 месеца съпругът ми беше на трудовата борса. Сега му предстои да започне работа на граждански договор, като отделно обмисля опция да бъде и самоосигуряващо се лице/на трудов договор в собствена фирма - и в двата случая ще се осигурява минимално, идеята е да го прави, за да му върви трудов стаж и да му се покриват болничните.

Та... как се процедира в този случай, що се отнася до детски надбавки за в бъдеще?

Благодаря ви за отделеното време! bouquet

# 401
  • София-Младост
Shaw7y
Осигурена ли сте някъде...работите ли на ТД?
За периода като безработен мъжът ви ще си напише една декларация, че няма доход. 
За ГД се издават едни сметки за изплатени суми, на база на тях се декларира дохода.
Помощта за първо дете е 250лв.
ЗСПД, ППЗСПД са полезни по отношение на помощите.

# 402
  • София
Shaw7y
За периода като безработен мъжът ви ще си напише една декларация, че няма доход. 
За ГД се издават едни сметки за изплатени суми, на база на тях се декларира дохода.

Благодаря много, Ала-Бала.
Обърках се, че е 150 лева сумата за първо дете, вярно, че е със 100 лева повече.
Да, работя на трудов договор и имам пълни осигуровки. Брутният ми доход е около 1150 лева, не съм сигурна за точната сума в момента. От края на януари обаче съм в болничен заради бременността.

# 403
  • София-Младост
Shaw7y

Обърках се, че е 150 лева сумата за първо дете, вярно, че е със 100 лева повече.
Да, работя на трудов договор и имам пълни осигуровки. Брутният ми доход е около 1150 лева, не съм сигурна за точната сума в момента. От края на януари обаче съм в болничен заради бременността.
При брутен доход от 1150 лв е трябва мъжът ви да е все безработен, за да получавате детски. ОТ 01.07. прага става 400лв/член от семейството. Т.е. при 3-членно сем. брутния доход трябва да е до 1200лв месечно за последните 12 месеца. Сумарно разбира се , не месец зап месец.

# 404

[/quote]

[/quote]

След като работите на ТД, от Социалното можете да вземете единствено помощта за първо дете в размер на 250 лева и евентуално детски, но осигурителния ви доход е голям, така че може и да не стане. За периода, в който сте била в болничен, се взима сумата, от която е изчислен размера на болничния.

Общи условия

Активация на акаунт