Прахосмукачка робот - 9 тема

• 101 754
  • 725
  •   1
Отговори
# 30
Хич не ми е красиво под крачетата да се виждат разни подложки, но май трябва да се замислим за нещо подходящо  newsm78

# 31
  • Sofia
Според мен може да се направи елегантно, дори красиво. Един дърводелец може да направи нещо, което да не строи грозно, дори никой няма да разбере, че не е така по дизайн Wink

# 32
Някой има ли опит с получаване на прахосмукачка робот от Aliexpress чрез DHL куриер? Има ли собственици на този модел:
http://www.aliexpress.com/store/product/Free-to-Europe-Seebest-C … _32370980909.html
Моля за отзиви newsm78

# 33
  • Sofia
DHL идват до адреса ти и ти връчват документите с които е нужно да си освободиш пратката от митниците. Едва след което имаш право да си вземеш пратката от DHL. Тук освен нерви и чакане ще трябва да се бръкнеш 30-35лв в някоя фирма да ти подготвят митническата декларация за освобождаване на пратката.

По-лесния вариант е да поискаш от DHL образец-пълномощно, с който да те представляват пред митници. За тази цел трябва да отидеш до нотариус, да го завери(5-8лв такса). Освен пълномощно да те представлява DHL пред митнците ще трябва да имаш EORI номер - временен или постоянен (желателно), което се издава от митниците (това по-добре го направи докато чакаш пратката). С тези 2 документа (пълномощно и EORI номер) можеш да ги предоставиш на DHL да ти освободят пратката от митници и да ти я доставят до адреса.

И при двата варианта се заплаща ДДС, което се полага в полза на митницата/държавата. В първия случай по банков път, когато освобождаваш в митницата, а във втория на DHL, които трябва да я платят за теб.

# 34
Може ли някой, който има Roomba 621 да сподели дали преодолява малка височина от сорта на преходна лайсна на пода.
Агамата не можеше и вечно се заклещваше.
Скуба също не може, но тя е доста тежка, предполагам за това.

Отказах се от Браава, сега съм на вълна евтина Румба.

# 35
За ДХЛ да не чуя  Crossing Arms
julian, даде точно описание кое как става. Аз им ядох дървото преди години с една пратка, на която заради 1$ над допустимата, декларирана сума, платих 70 лв  такси и три дни висях в митница, а накрая бях заплашена, че ще ми унищожат пратката, защото аз съм декларирала едно съдържание, а подателя друго  #Crazy

# 36
Може ли някой, който има Roomba 621 да сподели дали преодолява малка височина от сорта на преходна лайсна на пода.

Може, понякога се бори по-дълго, явно зависи откъде подходи, но няма случай да не успее. Освен ако нещо не  е както трябва на твоята лайсна. newsm78

# 37
  • Sofia
Bertichka, извън Европа си струва да се пазарува или когато дадено нещо просто го няма и съответно няма как да го намериш другаде или цената на дадения продукт е поне 40-50% по-евтин, иначе разправиите не си струват. Аз имам EORI и когато ми доставят нещо с DHL или UPS/inTime си приготявам предварително пълномощно и копие на EORI и ден по-късно ми носят директно в нас пратката, за това си струва човек да си извади един постоянен EORI номер за всеки случай, особено ако смята да ползва често тези куриери. До скоро Amazon.com ги ползваше и определено си е удобство, вместо сам да обикаляш по митниците и се разправяш с долни бюрократи, които всеки път ми предлагат да платя нелегално само половината от ДДС-то, за да ми освободят пратката "бързо" и "безпроблемно". Сега стандарната доставка (по-евтината) от Amazon.com минава през bpost (белгийската поща), като директно Амазон/Bpost ти особождават пратката, при което ти я носят след това до вас и не те занимават с българските митници!! Естествено, още при попкупката, Амазон ти взима допълнителните 20% ДДС.

# 38
То човек вече като се опари се научава. В ДХЛ тогава не ми казаха, че мога да извадя ЕОРИ и да дам пълномощно, за да си спася разправиите. Направо ме хвърлиха в митницата. В интерес на истината сега научих за тази опция.
Иначе постоянен ЕОРИ тогава извадих, но специално за тази пратка тогава не си струваха неочакваните 70лв разходи, 3те дни киснене в митница и събраните нерви  Wink

Благодаря все пак, че сподели. Вярвам, че ще е полезно за други.

# 39
  • Sofia
Спестяват си най-редовно да кажат за тази опция. Просто сам трябва да си поискаш. За тях е допълнителна разправия, но в крайна сметка това е част от транспортната услуга до врата.

# 40
Благодаря на julian и Bertichka за отговорите bouquet Има ли шанс, ако търговецът впише във фактурата доста по-ниска стойност, пратката да не отиде на митница? Какви са рисковете в случай, че ми бъде поискана разпечатка от плащането с реалната стойност на робота? Пакетът е с големи габарити, около 6 кг. Колко струва получаването на еднократен ЕОРИ номер?

Последна редакция: нд, 17 яну 2016, 17:58 от apolonika

# 41
  • Пловдив
Митницата у нас е тото.Имала съм пратки за по 5-6 долара и са отивали на митница.Никой не може да ми отговори защо -получавам винаги отговор"Така са преценили колегите " и дължа такса от 3,50 лв.Поне последно толкова беше.Имала съм пратки за по 80 долара, но тежащи 100 грама и са идвали вкъщи.Аз лично не съм им хванала логиката,но логика в тази държава отдавна не търся.

# 42
  • Бургас
Здравейте,
ММ ме навива да си вземем iRobot 870 Rооmba. Въобще не съм запозната, сега разглеждам. Но в нас по-голямата част е ламинат, и то от тези, на които се виждат следи и стъпки, ако някой ходи бос и т.н.
Този iRobot 870 Rumba само ще върши работата на прахосмукачка, следите ще си останат, нали? Hug

# 43
  • Sofia
Благодаря на julian и Bertichka за отговорите bouquet Има ли шанс, ако търговецът впише във фактурата доста по-ниска стойност, пратката да не отиде на митница? Какви са рисковете в случай, че ми бъде поискана разпечатка от плащането с реалната стойност на робота? Пакетът е с големи габарити, около 6 кг. Колко струва получаването на еднократен ЕОРИ номер?
Декларацията е само един документ, който няма практическа стойност, тъй като митничарите имат право да проверят всеки един пакет, независимо как е деклариран. Т.е. достатъчно е да се осъмнят. Например голяма и тежка пратка за $5 е чудесен кандидат за спиране на митницата, при което ти пращат покана чрез пощата. В момента, в който те поканят на митницата, на бележката е описано, че искат документ който доказва извършената транзакция за обявената сума. Т.е. извелечение от кредитна карта или разпечатка от paypal и т.н. Ако не съвпада тази сума или се осъмни в измама, митничара има право сам да определи сума на която да обложи пратката. Отваряте пратката и вижда да речем фотоапарат Канон, гледа в интернет средна цена 750 USD, а при вас пише цена 35 USD, съответно ще ти наложи ДДС върху 750 USD. Разбира се, имаш право да откажеш пратката и да не платиш нищо.

Изпращачите, особено от Китай, имат навика да декларират суми до 15 Евро (колкото е необлагаемия с ДДС и мито митнически минимум). Ако е нещо леко и малко, митничарите много рядко спират подобни пратки, но ако е по-голям пакет, тогава има вероятност да се загледат и да спрат пратката за освобождаване в митницата.

По отношение на DHL, самия куриер има прикачен митнически служител, който извършва митнически контрол и те са доста по-стриктни отколкото ако използваш нормална поща и ти спрат пратката на централната митница (до автогарата в София). Имай предвид, че DHL е сравнително скъпа услуга, освен ако не си в Германия, а мито/ДДС се начислява върху общата платена сума продукт + доставка. Т.е. на митниците им е много ясно, че няма продукта + транспорта с DHL да е под 15 евро и 99% ще те спрат за митническа проверка.

Видях, че конкретния продукт е с "безплатна доставка с DHL", но сама, предполагам, осъзнаваш, че цената за доставка влиза в цената на продукта.

На мен, до сега не ми се е разминавало нито веднъж с DHL да не плащам мито, когато съм знаел, че трябва да го платя.  При пакет от 6кг съм убеден, че няма как да не те спрат за митническа проверка независимо дали ще минеш през DHL, друг куриер или БГ поща.

Цената за EORI номера, беше символична, но не помня точно колко е. Беше преди много години. По закон обаче имаш право да си издадеш само веднъж временен номер. След това трябва да си подадеш заявка за постоянен (отнема седмица). Издаването на постоянния номер нормално става по местожителство (макар, че с молба до шефа на митници, може да се издаде и на място).

Иначе, за модела робот, който питаш - за мен е напълно неизвестна марка, а опита ми с подобни неизвестни китайски марки е плачевен - обикновено са боклуци, не работят както трябва, чупят се бързо и не си струва.

# 44
Ето ме най-после и мен в отбора на роботовладелците Simple Smile

Не знам защо не си купих това съкровище по-рано. От около 5 години се ослушвам. Ама Тома не случайно е неверни.

Обичам си го, гледам си го, вървя след него, пред него, по него... душичка мамина златна.

Елементарно управление.
Блести от чистота навсякъде.

Затруднява се на килимите, определено. Но на моите килими.
Два шаги и един памучен с ресни. На шаги-тата се катери, ама засяда, закачен на някой конец или колелото се накривява. Иска да бъде поставен на равно. Но се оправя.

Памучният с ресните му се опира, защото килимчето е леко, набира се, а ресните са убиец, увиват се около предните четки.

Всякакви от рода персийски или мокетени няма да са проблем. Мисля върху това. Преди години изхвърлих персийските, сега май пак ще купувам  Laughing

Имаме доста мебели  с отвор около и под 8 см, под които не влиза, но упорито се опитва да го направи и засяда понякога. Но се оправя. После отдолу с мопа и готово.

Направо ме е яд, че не съм направила тази инвестиция по-навреме.

Тих до безобразие  Laughing. Клипчетата, които изгледах, лъжат, там доста бучи. А моето съкровище жужи, като работлива пчеличка. Може да действа дори приспивно.

А и е красавец. LG.

sevgito  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт