Хамбургерите игнорираме и храната по дюкански си планираме - 281

  • 33 873
  • 730
  •   1
Отговори
# 105
  • Испания
  • Мнения: 37 503
Искам да ви се отчета,че  днес се прибирам у дома(бях при родителите ми),а там кантарът ми е развален.Моите наблюдения са,че след спиране на шунката има помръдване с още едно килце-попитах за марката на шунката-на майстор Цветко е-съдържа картофено нишесте.Момичета, наистина трябва много да се внимава за максимални резултати.Другото ,което реших от утре да съм на 5/5,въпреки че 1/1ми е супер,но искам да опитам за по-голямо постижение.

Tanti baciiiiiii Heart Eyes


Видя ли? Слушай каките и няма да сбъркаш!  Wink Hug Ето какво съм ти писала:


57    Красота / Диети и процедури за отслабване / Re: Дюканка стани и килата свали - 280   : вт, 12 яну 2016, 20:23
Цитат на: eleaa в вт, 12 яну 2016, 18:35
1.70 съм висока,кантарът отчете 88,7кг.
Всеки ден си изпивам млякото с нес.Тъй като не обичам много месо наблягам на яйца и млечни...Ям главно шунка(явно не трябва) и пилешка пържола от време на време.Случвало ми се е да надвиша с малко литър млечни.Ям си триците с подсладител...Това е.
Явно трябва да огранича млечните, но тогава  няма да наблегна и на месото де и ще ям малко за деня,което пак не е добре...ПЗ дни съм имала само два...

1. Прясното мляко е до 250 г на ден.
2. Колко яйца ядеш дневно? Не може основно да консумираш яйца и млечни. Има толкова разрешени храни.
3. Пилешка пържола, казваш. Трябва да се готви, да се яде достатъчно и разнообразно, за да можеш да ускориш метаболизма си.
4. Освен месо, може да ядеш риба, морски дарове - от тях се сваля доста.
5. Шунката какво количество мазнини има? Четеш ли етикета ѝ? Повечето шунки съдържат нишесте, захар и доста сол.
6. Достатъчното количество вода е изключително важно.


 

# 106
  • Мнения: 4 007
Смайлзче, човек трябва да си очука главата,за да се научи ,нали Joy
От тук нататък ще ви слушам не с 4 ,а с 8 уши Hug Hug Hug

# 107
  • София
  • Мнения: 12 240
Ама аз се съмнявам за инсулинова резистентност-иначе нямам идея защо качвам постоянно килограми, а почти не ям....

Можеш да пуснеш само кр.захар и инсулин и ще се изчисли НОМА индекса, който ще покаже дали има ИР или не. Ще си направиш след това консултациа с ендокринолог. Диабет едва ли ще развиеш от натоварването, то е все едно изедеш една торта и претоварва организма за да се види как ще реагира. Успех!

Последна редакция: вт, 19 яну 2016, 11:13 от Мацето

# 108
  • Плевен
  • Мнения: 369
Пак четох за инсулиновата резистентност -
Скрит текст:
КАКВО Е ИНСУЛИНОВА РЕЗИСТЕНТНОСТ?
Инсулиновата резистентност (ИР) често се нарича и пред диабетно състояние, защото обикновено предхожда развитието на диабет тип ІІ (ДТ2) доста преди появата му. Проблемът при инсулиновата резистентност обаче не е свързан с недостига на инсулин, както е при диабета, а напротив. Инсулин има в изобилие или поне докато бета клетките на панкреаса не се изтощят да го произвеждат и не се стигне до ДТ2, за което са необходими няколко години инсулинова резистентност.
При инсулиновата резистентност рецепторите на клетките стават по-малко чувствителни към действието на инсулина и той е затруднен да изпълнява основната си функция – да транспортира глюкозата. Представете си инсулина като ключ, който се свързва със специфичен рецептор (ключалка), намиращ се на повърхността на клетъчната мембрана. Инсулинът „отключва“ „ключалката:, за да може „вратата” на мембраната да бъде отворена за глюкозата. А сега си представете, че в един момент ключалката (рецептора) започва все по-трудно да разпознава ключа (инсулина) и „вратата” все по-трудно се отваря – именно това е инсулиновата резистентност.
В резултат, пр ИР се наблюдава трайно повишение в нивата на кръвната захар, което дава сигнал на панкреаса да произвежда още повече инсулин, за да се справи с проблема. Това помага, но само в началото, защото в един момент бета клетките на панкреаса не смогват да произвеждат толкова инсулин. Тогава вече говорим за диабет тип ІІ. Но какво причинява инсулиновата резистентност и как да се предпазим?
.
ПРИЧИНИ И ПРЕДРАЗПОЛАГАЩИ ФАКТОРИ
Несъмнено като причини могат да бъдат посочени различни наследствени фактори, заболявания и генетични дефекти. Но епидемиологичния характер на инсулинова резистентност в световен мащаб не може да бъде обяснен само с тях.
Най-често инсулиновата резистентност не се регистрира като самостоятелен проблем, а в комбинация с други здравословни рискове, обединени в общото наименование метаболитен синдром. Метаболитният синдром освен ИР включва още: затлъстяване, високи нива на „лошия” холестерол (LDL) и триглицеридите в кръвта, ниски нива на „добрия” холестерол (HDL), атеросклероза, артериална хипертония и други сърдечно-съдови проблеми, лептинова резистентност (ще стане дума за това в отделна тема) и разбира се, накрая диабет тип ІІ. Между всичките съществува сложна взаимовръзка – едното води до друго, то до трето и т.н. по подобие на ефекта на доминото. Например, голямата продукция на триглицериди от черния дроб, която много се дължи на свръх консумацията на фруктоза и/ или транс мазнини, води до натрупването им в черния дроб и мускулите, което от своя страна довежда до инсулинова резистентност.
Затлъстяването и най-вече натрупването на висцерална мазнина в поясната област е основен предразполагащ фактор за развитието на инсулинова резистентност. Рисковата стойност е над 94 см обиколка на талията при мъже и над 80 см при жени. Трупането на мазнини в тази област се получава при постоянно високи нива на инсулина, провокирани от нерационално хранене (обилно с въглехидрати и захари). От друга страна при инсулиновата резистентност се натрупват повече мазнини, защото мастните клетки при затлъстяване стават по-чувствителни към инсулина от мускулните. Затова голяма част от кръвната глюкоза ще бъде пренасочена там и складирана като мазнини. И порочният кръг е създаден – излишните килограми водят до инсулинова резистентност, която води до още излишни килограми.
Мастната тъкан в коремната област активно освобождава свободни мастни киселини в кръвта, които достигат до мускулите и намаляват чувствителността към инсулина. Освен това телесните мазнини не са просто склад за резервна енергия, а секреторен орган, който произвежда множество хормони. Високите нива на три от тях – тумор некротичен фактор-алфа (TNF-a), лептин и резистин се свързват с развитието на инсулинова резистентност. А колкото повече са натрупани в тялото мастни запаси, толкова по-високо е нивото на тези хормони в кръвта.
Постоянно и често високи инсулинови нива (следствие на честа и обилна консумация на въглехидрати) могат и самостоятелно може да доведат до инсулинова резистентност, най-вече ако сте и генетично предразположени. Свръх продукцията на стресовите хормони – адреналин и кортизол, които действат противоположно на инсулина, също може да бъде предразполагащ фактор.
.
СИМПТОМИ И НЕГАТИВНИ ПОСЛЕДСТВИЯ
Основното негативно последствие на инсулиновата резистентност е развитието на диабет тип ІІ, който е рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания и други здравословни проблеми. Сами по себе си симптомите на ИР представляват и голяма част от негативните ефекти, които ще изпитате. Ето ги и тях:
1. Висока кръвна захар
2. Високи инсулинови нива
3. Намалена физическа и умствена дееспособност – дължи се на факта, че в клетките не постъпва достатъчно глюкоза.
4. Сънливост и депресия.
5. Натрупване на мазнини основно в поясна област – обиколка на талията над 94 см за мъже и над 80 см за жени.
6. Трудно редуциране на мазнините.
7. Високи триглицериди и LDL в кръвта.
8. Високо кръвно налягане.
9. Атеросклеротични промени в кръвоносните съдове (натрупване на холестеролови плаки).
Задълбочаването на инсулиновата резистентност и развитието на диабет тип ІІ може да доведе и до тежки заболявания, като сърдечен инфаркт, мозъчен инсулт, бъбречна недостатъчност и други. Половината от пациентите, при които се установява ДТ2 вече имат органни увреди. А докато диагностицирането на диабет е сравнително лесно, то симптомите на инсулиновата резистентност са трудни за отдиференциране и могат да се сбъркат с друго заболяване. Затова ако имате подобни съмнения, най-добре ги проверете с лабораторни методи, чрез които се изследват нивата на инсулин и нивата и регулацията на кръвната захар (глюкозо-толерантен тест).
.
ПРЕВЕНЦИЯ И ЛЕЧЕНИЕ
Големите мастни натрувания са една от основните причини за развитието на инсулиновата резистентност. Колкото повече наднормени килограми трупате, толкова повече вашите клетки няма да отговарят на инсулина. Затова основната мярка срещу инсулиновата резистентност е редукцията и поддържането на телесните мазнини в оптимални граници – под 22% за жените и под 18% за мъжете. Тук вече не става въпрос за визия и добро самочувствие, става въпрос за здравето ви. Когато редуцирате дори част от излишното тегло, чувствителността на клетките ви към инсулина се повишава незабавно.
Инсулиновата резистентност и диабет тип ІІ са обратими състояния, но за да се справите с тях ви е необходим комплексен подход, който включва физически упражнения, подходящ хранителен режим и евентуален прием на хранителни добавки.
Храненето трябва да е толкова калорично, че да не позволява натрупване на излишни килограми или да позволява редукцията на вече натрупаните. Трябва да се избягват всички рафинирани въглехидрати и такива с висок гликемичен индекс. Особено опасни са течните калории под формата на безалкохолни напитки, натурални сокове и енергийни напитки. Всички те имат висока концентрация на фруктоза, от която черния дроб произвежда мазнини. Фрешовете не правят изключение, защото те ви доставят същата тази захар.
В зависимост от степента на инсулиновата резистентност може да се наложи и избягване на нишестените въглехидрати (вкл. „добри“ въглехидрти, като овесени ядки, кафяв ориз, киноа, сладък картоф и др.) като цяло за някакъв период. За да не се премине към високо-белтъчно хранене или гладуване (и двете не са правилен избор) се добавят допълнително мазнини – най-вече наситени, омега-9 (зехтин, маслини, авокадо) и средно-верижни триглицериди (кокос, кокосови и палмови масла). Задължително набавяйте и омега-3 мазнини от риби като сьомга, скумрия, херинга и др. (или рибено масло на дражета), както малко количество „растителното“ омега-3 (лен, коноп, чиа и др.), които подобряват инсулиновата чувствителност на клетките.
Във всяко основно хранене е желателно да присъстват зелено-листни зеленчуци.
Трансмазнините трябва да бъдат елиминирани напълно. По-големи количества омега-6 мазнини действат провъзпалително и също могат да влошат състоянието, затова ги намалете до минимално нужното на тялото (около 2 гр. днено).
Физическите упражнения са много важна част в борбата с инсулиновата резистентност. Но не само защото горите калории докато се упражнявате и така отслабвате. Самите упражнения подобряват чувствителността на мускулните клетки към инсулина и усвояването на кръвната глюкоза от тях. Така намалявате кръвната захар и инсулиновите нива и създавате по-благоприятна хормонална среда за редуциране на мазнините. Освен това силовите упражнения ускоряват метаболизма и подобряват мастната обмяна в покой чрез което възпрепятстват образуването на нови мазнини. С последното интензивните силови упражнения се справят много по-добре от кардио тренировките, но ще имате полза да комбинирате и двата вида занимания.
Някои хранителни добавки и дори подправки като канела могат да се използват успешно в комплексното лечение. Има научни изследвания, че ванадият (като ванадил сулфат), хромът (като хром пиколинат) и алфа-липоевата киселина в подходящи дози подобряват чувствителността към инсулина. Затова те ненапразно са наречени и „добавки срещу сладкото”, защото когато глюкозата се усвоява по-добре от клетките, желанието за сладко намалява.
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Инсулиновата резистентност не е просто състоянието, поради което трупате мазнини около талията и не можете да свалите килограми. То е сериозен здравословен проблем, който води до органни увреди и захарен диабет тип ІІ. За да се предпазите или излекувате от него не е достатъчно просто да проведете някакъв курс на лечение, а трябва изцяло да промените в положителна посока вредните си хранителни навици и заседналия начин на живот.
http://lubomirivanov.com/3149/
Така, че Алинка, хващай се здраво в режима да свалиш килца и нещата ще се оправят! С един удар - два заека! И слушай докторите сега! Мацето също има право!

# 109
  • София
  • Мнения: 12 240
Само че режима не сваля инсулина. Аз си правих изследвания по време на режима, и беше ми се вдигнал даже инсулина. Снахата ми ги прави, обясни ми че с или без диета тялото си произвежда инсулин, и и като не се приема от рецепторите то си иска още. За това си трябва терапия с метформин, който е ужасен и на мен не ми понася изобщо. Не казвам че диетата не помага, ако ям като нормален човек,  вместо 13 ще е 25, но не го и вкарва в релси. С терапия го докаравам до 5.

# 110
  • Мнения: 1 704
Много ви благодаря че ми помагате  Hug
Мисля че съм на път да направя първата грешка- триците ми дойдоха в повече и ги хапнах на два пъти. Сега сигурно по никое време ще хапна яйцата.Мислъта ми е  мога ли да си пръсна храната на по-често?Примерно към 1 да хапна яйце, а след два часа нещо пилешко примерно...Или трябва да е строго сутрин обед вечер?
И още нещо-кюфтетата не бива пържени нали   Embarassed

# 111
  • Плевен
  • Мнения: 369
О, да, Елсинор - можеш по всяко време да си хапваш режимна храна. Кюфтетата например ги пека в-у хартия за печене в тавата на фурната.
Маце, не съм наясно с това заболяване, но поне от информацията - ако човек свали излишните килограми и се храни с храни с нисък гликемичен индекс - би могъл да си помогне. Още повече, че засега Алинка не знае как стоят нещата.

# 112
  • Мнения: 214
Добро утрооо

ArhMih - много се колебая вече за тези малки отклонения, знам, че няма да доведат до нищо добро! На 32г съм и мога да си позволя да съм на ниско маслени продукти дълго време, но просто тук в БГ като, че ли няма такова разнообразие и това малко ми писва... иначе се старая максимално, всичко ми е 0.1% и тази Екскуизия... просто търся малко разнообразие  Rolling Eyes

Смайлс - да се върнем на прословутите бонбони.... е скъсаха ми нервите, мислех да не пиша, ама не се сдържам. Значи направих я онази ти ми смес и то с едно пакетче сухо мляко 50 гр, намалих и всички други съставки правопропорционално и докато бърках  супер! После обаче като сложих сместа в хладилника и стана провала... едно твърдо, безвкусно, не мога да го опиша... изхвърлих всичко. А ми се яде сладко, но да не е крем карамелен тип... нещо шоколадово по скоро и аз не знам какво да си направя вече.

А относно тренировките, някой от вас чувал ли е за Shaun T и програмата Т25  или Insenity ?
Брутална е и е с уникални резултати. Съчетано с режима мисля, че ще даде удивителен резултат и ще скъси доста втората фаза! Аз почвам от днес, че вчера ме домързя и ще ви докладвам за резултатите (говоря за Т25). Правила съм я и преди, но без режим и имаше супер ефект, сега ще видим.
Иначе съм на 1/1 така избягвам еднообразието на месото  с по честото редуване със зеленчуци  #Crazy #Crazy
Та за 11 дена вече, редуване на П и ПЗ съм свалила 1.3 кг  Joy малко ми се вижда, но сега ще видим и със спорта как ще тръгнат нещата  Wink

# 113
  • Мнения: 5 459
 Ама не става въпрос само за дебелеенето.....аз се чувствам изморена, когато ям.......след като хапна малко, веднага трябва да легна да спя, иначе започвам да залитам, да се потя и да треперя, затова не мога да обядвам и закусвам когато ходя на работа....Правила съм си всички изследвания за щитовидна жлеза /пълния пакет/ и са нормални. Кръвната ми захар също е в норма. Само обременяване не съм правила  newsm78

# 114
  • Мнения: 44
  alinnna Hugаз съм си правила това изследване преди години,тогава бях 110 кг.Оказа,че имам инсулинова резистентност.Препоръчаха ми спешна диета за сваляне на излишните килограми и глюкофаш,който пих по схема,заедно с едно лекарство за отслабване,което след това го спряха от продажби Twisted Evil
Успях да сваля  около 10 кг.,и нещата се нормализилаха.
/След това,обаче,като спрях лекарствата и по разни други причини станах 130 кг./
Това,което ми препоръча една от известните ендокриноложки,е нормализиране на теглото и максимално поддържане на нормални килограми.
Е,с Дюкан успях да се справя с килограмите,боря се вече4 години да ги задържа и в момента отново стоя на 2-ра фаза,защото съм качила малко.Абсолютно отвикнах от сладки и тестени храни,и с инсулиновата резистентност,нещата са ок!
Така,че,ти си прецени и ако смяташ,че е наложително,направи си изследването.НО,непременно ще трябва да отслабнеш,най-добре е само с хранителния режим.
Аз не знам колко килограма имаш за сваляне?
Целувки на всички! bouquet Hug Hug Hug

# 115
  • Плевен
  • Мнения: 369
Деси, много добре ти върви свалянето (за 2 седмици - 4 кг!) и не рискувай да променяш тази твоя стриктна линия на режимстване! По-бързо ще стигнеш до трета и там ще разнообразяваш с доста повече продукти. Все пак пробвай, ако искаш - 1 лъжичка кремообразно сирене мисля, че изобщо няма да ти повлияе, но ... ти ще хвърлиш вината на него, ако имаш лек застой. Обаче като почнеш тези турбогимнастики - май ще имаш нужда от повечко енергия... пък закуската най-лесно ще изгориш!
Ох, Алинче, ти си в един омагьосан кръг, бе сладур! Не ядеш и си стопирала метаболизма, не можеш пълноценно да правиш гимнастика, заради други проблеми, викаш, че ти се доспива след ядене - на какво, обаче? Да не взимаш и разни други медикаменти и антидепресанти и от тях да се чувстваш така? Много леко и плавно трябва да измениш този твой начин на живот и ядене. Хайде, пък направи тези изследвания и виж какво ще ти препоръчат докторите. Ако е необходимо - не се съобразявай с режими разни, ами със здравето си!
Фрактал, къде изчезна, какво майсториш? Щях за малко да напиша Франкенщайн... = Фрактал + Айнщайн...
Ври, сладурче, хайде, цоп тука за доклад! Heart Eyes
Отварям пак правилника...чао!

А, Анчето, много хубаво го е казала и то от собствен опит!!!  Peace

# 116
  • Испания
  • Мнения: 37 503


Смайлс - да се върнем на прословутите бонбони.... е скъсаха ми нервите, мислех да не пиша, ама не се сдържам. Значи направих я онази ти ми смес и то с едно пакетче сухо мляко 50 гр, намалих и всички други съставки правопропорционално и докато бърках  супер! После обаче като сложих сместа в хладилника и стана провала... едно твърдо, безвкусно, не мога да го опиша... изхвърлих всичко. А ми се яде сладко, но да не е крем карамелен тип... нещо шоколадово по скоро и аз не знам какво да си направя вече.



Многократно правя по тази рецепта бонбони или само шоколад, така както съм описала по чертата в рецептата. Винаги след оригиналната преведена рецепта, описвам точно какво съм правила или променила, ако съм я изпробвала.

Има безброй рецепти в темата. Избери си нещо от съдържанието, кликни и си направи, щом бонбоните не става /нямам представа къде може да бъркаш/.

За отклоненията от режима /няма малки и големи/ се довери на Дюкан, за да нямаш проблеми.  Peace

Анчеlove001

# 117
  • Мнения: 5 459
Архмихче, ами днес например хапнах на обяд кисело мляко с чия и ленено семе-направо съм като утрепана и веднага ми се вдигна кръвното, да не говорим, че 3 пъти се преобличах  /все едно съм била под душа/.

Анче, винаги съм поддържала 50-55, но за 2 години качих 45 килограма , последните 10 за последните 2 месеца.....и сега съм 95.

# 118
  • Испания
  • Мнения: 37 503
Алинка, какво казва личният ти лекар? Да не би да е на нервна почва, да не си в депресия? Ако пиеш някакви по-специални лекарства, може от тях да имаш проблеми с храненето и теглото.

# 119
  • Плевен
  • Мнения: 369
О, Деси, забравих да ти предложа пък моя бърз спасителен "течен шоколад" (не чета рецепти, но съм наясно с правилата на сладкарството... и когато нямам време да майсторя нещо, си заджурквам това - кисело мляко, подсладител и какао или това - сухо мляко, какао, 1 жълтък, подсладител и малко прясно мляко за разреждане до желаната консистенция - веднага го изяждам - не пробвам да замразявам и охлаждам... Какао ползвам на Йоткер - толериран продукт е. Подсладителят ми е Суитли - течен - достатъчни са 4-5 капки за 1/3 кофичка кисело мляко или за другото нещо. Ако искаш да е твърдо, ще трябва да си добавиш трици и да си опечеш бисквитки в-у хартия в тавичка и на фурна. Замислихте ме да пробвам и аз да замразя тази смес... Thinking
Оооо, Алинка, знам я твойта болест - минах я преди 1-2 години! Предклимактериум се нарича! Сменях какви ли не добавки и след месец пиене, като се понатрупат необходимите вещества - за 1 месец още с приема съм добре, после - организмът свиква и опят с начале - купувах други. Най-добре ми повлия отново - свалянето на килца - 5-6 кг и ми намаляха всички нежелани реакции на тялото... от това състояние. Ще мине и това нещо! А в книгата Фитоника на двама американски сладури толкова добре са описали същото състояние при нарочно експресно надебеляване от прием на храна-боклук, че мацката, въпреки младите си години е придобила и вълни и каквото там още се сетиш като спътник на климакса. Дори да си имаш все още цикъл, пак от наднормено тегло ще чувстваш това неразположение по-изявено с наближаване на 48-50 годинки (при всяка жена е различно, де!) Първо приключваме с прогестерона, а като се изчерпа и естрогена... идва и климактериума! Така, че послушай и Ан.чето и се заеми всячески да се разделиш поне с 2-3 кг на първо време... после пак така и докато се сбогуваш с тези гадни наднормени килца! И забрави за винцето, докато не свалиш 10-15 кг! Слушай кака си! Аз изобщо не пия, но отчетливо съм забелязвала как точно след вечеря, ако при употреба с храната, съм добавила дори и 3 глътки червено вино - ей така с лечебна цел - веднага чувствах как прииждаха вълните. Естествено те са в синхрон с покачване на кръвното налягане!!! Така, че твоето спасение е Дюкан! Сваляш килограми (леле, мило, доскоро беше 89-90...!), ще се свали и кръвното, ще се премахне и умората, ще елиминираш и ИР! Купи си тофу!

Последна редакция: вт, 19 яну 2016, 15:24 от ArhMih

Общи условия

Активация на акаунт