Познай коя е книгата - 13

• 48 535
  • 739
  •   1
Отговори
# 675
Това да не е от Скитница, Новолуние, Пълнолуние и не знам още какви -луния. Crazy

smile3521

Ей, много бързо го позна!  Laughing

Само да кажа, че Скитница е отделна книга, а Новолуние е втора книга от поердицата Здрач (цитатът е от там). За Пълнолуние не съм чувала да има такава.  Joy

# 676
  • на североизток от Рая
 Какво съм познала???  Shocked Подредих няколко думи и се смях докато пиша.  Joy Пълнолуние може и да няма, но то и другите са моя изпровизация, просто ей така се включих и се поддадох на подсказката - тийнейджърската вълна. Всъщност, чела съм една книга от тази поредица, не помня коя е, не беше толкова зле, дъщеря ми я има, трябва да погледна сега коя е.

Я пусни още една загадка. Аз не съм познала.  Mr. Green

ПП Проверих, "Скитница" съм чела. Една черна книга с част от лице и око.  Grinning

# 677
Нямам готова загадка. Нека пусне някой друг.  Peace Simple Smile

# 678
Аз ще пусна загадка. Извинявам се ако ще допусна грешки, защото ще е през телефона. Embarassed

В кабинета му винаги имаше една книжка, отбелязана на 14 страница, която вече от две години постоянно четеше. В къщата му вечно нещо не достигаше: в гостната имаше прекрасни мебели, тапицирани с разкошна коприна, която наистина струваше твърде скъпо; ала за две от креслата тя не беше стигнала и креслата бяха застлани просто със зебло; впрочем домакинът в продължение на няколко години всеки път предупреждаваше гостите си с думите: "Не сядайте на тези кресла, те още не са готови." В друга някоя стая пък нямаше никакви мебели, въпреки приказките още през първите дни след женитбата: " Душке, ще трябва утре да се погрижим макар временно да поставим мебели в тази стая."

И още един цитат, защото другия ми се вижда кратък.

"Изглеждаше, като че в къщата се миеха дъските, та тук бяха натрупани временно всичките мебели. На една маса имаше дори счупен стол, а до него часовник със спряло махало, по което един паяк бе успял да си уплете вече паяжина. Имаше и един долап, подпрян на стената, със старовремски сребърни прибори, стъклария и китайски порцелан. На писалището, инкрустирано със седефена мозайка, която на места бе вече изпопадала бяха струпани множество всевъзможни неща; куп изписани хартийки,  затиснати с мраморна позеленяла преса с яйчице отгоре, някаква старовремска книга с кожена подвързия и червени ръбове, един лимон, цял изсъхнал и станал колкото лешник, отчупена ръчка от кресло,  чаша с няйаква течност..."

Последна редакция: пн, 25 юли 2016, 23:02 от Didi i Mitko

# 679
Звучи ми доста познато, може ли още цитати?

Нели всъщност Здрач хич не е лоша Peace Е, не е някакъв мастър пийс, но не е и пълна боза.
Явно трябва да си чела някоя от поредицата, за да отгатнеш, защото Скитница няма никаква връзка със Здрач Wink

# 680
Мъртви души  Peace

Насочи ме книжката до 14-та  страница.

# 681
"Мъртви души" е. И аз съм запомнила тази книга с въпросната "14 страница". Laughing

# 682
Да пусна нова загадка  Grinning

29 срещу 30.ХІІ.12 г.

Любима, прекарах лоша неделя. Сякаш предчувствието, че тя ще бъде изпълнена с вълнения, ме накара сутринта да лежа безкрайно дълго в леглото, макар че трябваше да се поразмърдам заради фабриката, която ми създава грижи  и угризения на съвестта (наистина невидими за света около мене). Заради това безполезно излежаване всичко останало закъсня (писмото ти пристигна чак в единадесет часа) и когато след обяда, който започна едва в два и половина, седнах да ти пиша, щастлив, че мога за кратко да остана сам с тебе, успокоен в утихналото жилище, в което цареше всеобщ следобеден сън, ми позвъни по телефона онзи д-р Велч, който не само че не ми е случаен познат, а е мой истински приятел. Между другото той се казва Феликс и аз съм радостен, че с това име ме свързва приятелство вече толкова дълго време; наистина сега то се поразля малко в последните си букви и получи неподозиран смисъл. Та този Феликс ми телефонира, когато пишех на Фелице, и ми припомни една уговорка за разходка с него, сестра му и една приятелка ( на сестра му, разбира се), каквато бяхме направили и последния четвъртък. И макар тогава да не ми беше харесало (от време на време ив повечето случаи се страхувам от момичетата), и макар да се намирах в началото на онова писмо, което беше приковало вниманието ми, и макар да се бях уговорил и с Макс, и макар и с право да се страхувах, че след разходката няма да ми остане достатъчно време за сън - веднага с готовност се съгласих, защото съм безсилен пред телефона, дори когато е само домашният телефон, а освен това не исках да карам момичетата да ме чакат.

и още един цитат  Grinning

(Лист с емблемата на хотел "Асканишер хоф", Берлин)
Берлин, 23 март 1913 г.

Но какво се е случило, Фелице? Положително си получила в петък бързото ми писмо, в което ти съобщавам за пристигането си в събота през нощта. Невероятно би било, ако точно това писмо се е изгубило. И ето ме в Берлин, трябва да се връщам в четири или пет часа, часовете летят, а от тебе нямам вест. Моля те, изпрати ми отговор по момчето. Можеш да ми позвъниш и по телефона за по-сигурно, стига с това да не възбудиш подозрение, аз съм в "Асканишер хоф" и те чакам.

Франц

# 683

Нели всъщност Здрач хич не е лоша Peace

+1

# 684
Никой ли не се сеща за книгата? Ще дам инфо за автора

........ е роден на 3 юли 1888 год. в Прага (Австро-Унгария) в семейството на търговец от еврейски произход.
Умира в санаториума в Кирлинг край Виена, поразен от туберкулоза, ненавършил четиридесет и една години. Въпреки завещанието му, което повелява всичко, излязло под перото му, да бъде изгорено, приятелят му писателят Макс Брод издава посмъртно три негови недовършени романа.

Загадката е част от негова творба, която всъщност е сбор от писмата му до неговата любима - Фелице. Пет години преди смъртта си Фелице ги е продала на издателя на .......

# 685
atari, според изнесените данни авторът е Франц Кафка, но е роден през 1883, не 1888. С Феличе е имал  дълга епистоларна връзка.

# 686
Да  Peace той е. Грешката за годината е моя.
Ти си Poppea

# 687
Ето загадката:

"Изневерите на мъжа ми ме измъчваха, докато не му изневерих и аз. По-точно, докато не разбрах, че това не е изневяра. Всеки път държах да го съблека аз. Да го целувам там, където се е струпала миризмата му. Да обичам цялото му тяло без страх, че ще остана неразбрана. Не да обичам, а да съм любов. След беса, екстаза, когато вече трябва да се върнеш в себе си, мокра от пот, с полепнала по устата коса, изпитвам такъв прилив на сили и нежност към него, безпомощния и безсилния.Той хваща ръката ми и си я слага на очите. Сгушвам се под мишницата му, сърцето му бие под слепоочието ми. И ми е толкова хубаво, безгрижно. А после той се буди, похапва ме с устни по ухото, по мекото, шепне ми любовни думи и не ме интересува дали са истина или лъжа. Защото в любовта не може да има лъжа - само в думите.
Той ми върна тялото ми - чрез неговата любов отново обикнах ето това, моето тяло.И освен това каза: "Докато човек се люби, трябва да говори, а ти мълчиш"

И още:

"А толкова исках да обичам истински, да се притисна тяло в тяло, да се долепя с всяко късченце кожа, да стана втора кожа, да се обърна наопаки, да побера някого като калъфка."

# 688
Да дам жокер - книгата е на съвременен руски автор, има две големи руски награди. Постмодерен роман. Преведена е на български. 

# 689
  • Чукарландия
Михаил Шишкин, но книгата не съм я чела, не знам коя е. Peace

Общи условия

Активация на акаунт