Великобритания - тема 62 Зимно Великденска

• 66 711
  • 748
  •   1
Отговори
# 675
  • На село (близо до Лондон)
Chocolate отговорила съм ти в червено. Харесва ми как си систематизираш мислите и въпросите. Пиши ако имаш други. Но реално освен ако не идваш с уредена работа и ти и мъжа ти до септември, когато и средото дете започне училище все ще има човек в къщи. Когато две от децата са в училище е по-лесно и евтино. Моите и трите от тази година са на училище и логистиката ми е по-лесна и повече пари ни остават  Simple Smile.

Още въпроси за училището:
- За 8 годишно Primary school ли ми трябва?
Primary school (от 4 до 11г) or Junior school (7-11) аз бих избрала Primary school
тъй като децата ти ще са заедно в едно училище и ще е по-лесна логистиката с три деца.

- Сега при тях е средата на учебната година, нали? Може ли по това време да се започне?
Може няма проблем да започне, ще ви алокират където има места

- Какви документи ни трябват оттук? Тук също учебната година не е приключила и няма да имаме свидетелство за завършен клас.
Мисля, че нищо не ти трябва, но някои друг да потвърди.

- На сайтовете на училищата ли мога да видя какъв им е районът? Ако не ни приемат в училището по район, следващото ще ни приеме ли, след като не сме им в района?
За начално училище (4-11г) аз бих пуснала децата в местоното, близко училище

- Дребният още не е навършил 4, но до няколко месеца навършва. Какво правим? Детска градина или училище за него?
Подаи за него за reception (първия клас в училището), той от септември започва. Дотогава на pre-school по 3 часа на  на ден безплатно. А после ако работиш childminder да го прибира или целодневна детска градина.

За работата:
- Гледам, че повечето хора започват работа в 8, а училищата в 9. Хората приключват в 4.30-5, а училищата в 3.30. Какво правим в този случай? Чайлдмайндър? За всяко дете по отделно ли? Защото те, ако са разхвърляни по различни учебни заведения (а те ще бъдат, защото са в различни възастови групи), не може един човек да ги прибере по едно и също време. А и четох, че чайлдмайндърите събират повече деца. Как тогава ще ходят да прибират моите, ако имат още 3 други у дома?
В някои училища имат клуб следучилище и предиучилище децата да стоят, плаща се. Чайлдминдер-а имат лимит на 3 деца пред-учебна възраст. При теб ако ти вземат бебето (до 12м имат ограничения по едно само) за цял ден, ще приберат 3г от прескул в 12 часа и после и голямото от училище в 15 часа. Лошото е че за 3г ще искат да им платиш за цял ден гледане защото ще им заемо мястото. За голямото само часовете след училище. Друг вариант е детска градина за 3г или за бебето и 3г детска градина, а каката на клуб след училище. Варианти много пари да има  Wink.

- Какво правим с болничните? Ще ме изтърпи ли някой с три деца, които се разболяват съответно?
Болничните (за болни деца) се взимат като отпуска, 25 дни в годината. Децата тук боледуват по-малко  Sunglasses

За къщите:
Наемодателя
[/quote]

Последна редакция: сб, 27 фев 2016, 10:07 от GI

# 676
  • UK
Осемгодишното ще е в праймъри, тригодишното има право на 15 безплатни часа нърсъри на седмица, има такива, в които може да си доплащаш, за да стои цял ден. Нашето училище е академия и има и нърсъри към него, зимата като стане на 3 малката ще ходи там и ще ги водя заедно сутрин. Отделно около нас има и нърсърита и прискулс, които предлагат услугата вземане на тригодишните на обяд от околните училища. Чайлдмайндърите вземат обикновено по няколко деца от училище. Аз знам за едно семейство около нас, и жената и мъжът работят, в 15 ч двамата покриват две училища.

# 677
  • UK
За записване на училище ми искаха само паспорт и акт за раждане, за личен лекар освен тези двете бележка от лекар със сложените ваксини. Моят син нямаше завършен клас, като дойдохме тук, но не съм чула и за по-големите деца да искат свидетелства.

# 678
Страхотни сте! Много благодаря за изчерпателните и бързи отговори!  Grinning

Така... Остават висящи следните въпроси:

Децата:
- Ще търсим къщата според районите със свестни училища. Бях чела, че районирането е както в България - има си някъде описано от коя до коя улица обхваща. От къде да го намеря?

- Последно къде кандидатстваме - в училищата директно или в общината?

По отношение на документите, които трябва да подготвим оттук. За сега сме намислили следните, добавяйте, ако има и други:

- Паспорти за всички.
- Триезични свидетелства за раждане от общината.
- Удължаване на шофьорска книжка.
- Брачно свидетелство - в какъв вид? Официален превод?
- Друго?

Местенето:
- Фирма за превози? Препоръки? Цени? Да пренасяме оттук или да купуваме оттам от финансова гледна точка?

Hug

# 679
Здравейте,
Може ли да ми кажете някоя фирма за изпращане на багаж до България (не знам дали града има значение Суидън или Бристол).

Иначе вече от 1 месец търся студио или one bedroom за мен в Чипенхам, но за съжаление без успех, направо съм отчаяна с тези квартири. Много е тежко да търсиш сам  ooooh! и то в такова село, където няма нищо  Cry

Хубав уикенд  Peace

# 680
Mademoiselle Chocolate,единия вариант е да търсите обзаведена къща.Ние наехме такава и нищо не съм носила от България.Тук купихме само кафе машина,всичко останало си имаше. Друг вариант е тук да си купите обзавеждане втора употреба,има местни сайтове, фейсбук групи,нещо като нашия продавалник.
 За училище ми искаха само паспортите на децата и преведен акт за раждане.Брачно свидетелство до сега не са ми искали никъде,въпреки че имам преведено.Друго - както по-горе ти писаха - бележка от Джи пи за направените ваксини или преведен имунизационен календар.
  За училище кандидатствахме през общината.

# 681
  • След завоя в дясно
- Ще търсим къщата според районите със свестни училища. Бях чела, че районирането е както в България - има си някъде описано от коя до коя улица обхваща. От къде да го намеря?
В сайта на общината го има за всички училищата в района  school catchment areas се води.

- Последно къде кандидатстваме - в училищата директно или в общината?
Зависи от училището, като си избереш едно погледни в сайта на училището и общината, там има информация как се кандидатства.

По отношение на документите, които трябва да подготвим оттук. За сега сме намислили следните, добавяйте, ако има и други:

- Паспорти за всички.
- Триезични свидетелства за раждане от общината.
- Удължаване на шофьорска книжка.- Тук можеш да си я смениш с анг. такава, служи също като доказателство за адрес, което ще ви трябва за да се установите, т.е. няма нужда да я удължаваш в БГ.
- Брачно свидетелство - в какъв вид? Официален превод? Да ако сте решили да се установявате за постоянно, ще ви трябва за PR.
- Друго?

# 682
Аз май тук не съм се оплакала,че ни обраха  #Cussing out. Преди 3-4 седмици през нощта влязъл някой през отключената задна врата в кухнята и ни взе моето протмоне,на мъжа ми протмонето с личните карти,шофъорски книжки и банкови карти и на децата таблет и телефон. Банковите карти ги блокирахме веднага ,не са успели да ги използват,кеш в протмонетата имахме само около 90 £, но сега ни чака едно тичане за оправяне на документи.Добре,че задграничните паспорти ги държим отделно.Обадихме се в българското посолство да ги питаме какво да правим,казаха да си извадим при тях нови карти,но ще отнеме 3 месеца. Ние така или иначе март ще ходим до България през ваканцията на децата,та ще ги направим там. Знаете ли за колко време става бързата поръчка за ЛК и паспорт,че и той ми изтича септември и колко струва и за колко време става бързата поръчка за шофъорска книжка?

# 683
Аз използвах тези за багаж: http://www.dostavka-anglia.com/%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%B0%D0%BB%D0%BE/
Примерно взехме двуетажно легло от бг за децата с матраците, тв, компютри, принтер, книги, кафемашина, разни други дребни уреди
Излезе ми около 400 лв по спомен, при всички случаи щеше да е повече да купим нови.
Имаше проблеми с доставката, объркаха едни пакети, но накрая всичко беше ок
Една машинка беше счупена, но да кажем, че аз не я бях опаковала добре.

Това беше преди 2 години, може да са се променили нещата.

# 684
di_p, много неприятно. Ето цени и срокове http://dbds.mvr.bg/Taksi_smetki/lichna_karta_pasport.htm
И имайте готовност да платите на място с карта, имат терминали.

Живяхме една година на приземен етаж, но, освен, че беше по-мрачно, някак ми беше все притеснено, че може някой да влезе и то не откъм улицата, ами откъм градината. Сега сме на втори етаж, с entry phone system и ми е далеч по-комфортно.

# 685
Шоколад, на повечето въпроси са ти отговорили.

Аз използвах Интерлогистика за превоз на багаж от България насам. Мебели не съм пренасяла. Тук втора ръка са много изгодни, навсякъде има местни групи където продават + ebay и shpock. Зависи къде сте има и добри безплатни оферти, в Съри например хората изхвърлят съвсем читави неща. Отново има местни групи плюс тук: https://uk.freecycle.org/

Освен всичко друго аз като избирам район гледам и статистиката на престъпленията ето на този сайт: https://www.police.uk/

Locrating е супер сайт и в него има линк към Офстед и статистиката на резултатите от училищата. Аз лично повече се доверявам на второто, ако децата се справят добре академично, обикновено училището е читаво.

Последна редакция: нд, 28 фев 2016, 14:22 от varnagirl

# 686
  • Bristol
И аз гледам за ориентир академичното представяне, но и лични посещение, мнение на други родители и отдалеченост от къщи също влияят на решението ми. Чак накрая за всеки случай, на принципа да не се мина с нещо Wink, гледам офстед доклада.
Това е за академичното представяне и има хубава опция за сравнение на училищата, които ви интересуват http://www.education.gov.uk/schools/performance/

# 687
Може ли да сложите линковете от последните два поста на първа страница, ако е удобно?

# 688
Някой може ли да каже нещо за Barking? Гледам за квартира там, че е близко до работата на мъжа ми, но незнам как да се ориентирам за училища, градини, инфраструктура, националности..

# 689

Е, точно тея гадове неземни мога да ги ритам от тук до България и обратно. По-смотана и безотговорна фирма едва ли има някъде! Честно. Още не ми е минало от декември насам. И лъжат в цените. Ама едно нещо няма, което да им е наред. Толкова народ пропищя от тях, ама къде спах, че не проверих преди да ги ползвам?!!?!?!  #2gunfire #Cussing out smile3511
Извинявам се за негативизма!Просто.....

Ние техника и колелетата изпратихме от България с Интерлогистика (над 250кг нестандартни 3 огромни и 6 еднакви пак огромни кашона за 570 лв). Пресметнахме, че така ни е в пъти по-изгодно, отколкото да купим нови, а и нашата си е нова реално. Наехме обзаведена квартира и така спестихме от мебелите, но има изгодни оферти и за това. Преценете кой вариант е по-подходящ и изгоден за вас.

di_p, съжалявам да го чуя. Успех и лесно вадене на нови документи! Peace
В тази връзка и аз проучваш престъпността по кварталите.

Общи условия

Активация на акаунт