ВТОРИ клас - 5тема

• 56 146
  • 747
  •   1
Отговори
# 330
Поща е по-добре от групата, защото ще е само за материали.

# 331
  • София на морето
Толкова се радвам на тази ваканция, макар и толкова кратка! Simple Smile

Аз пък, да ви препоръчам една игричка за упражняване на думи (различни езици), която у нас много се харесва. Не е нещо сложно, могат да се изберат няколко варианта на играта, може да се избере отделен език. Като за начинаещи е перфектна. Напоследък добавят и нови езици - казва се Ba Ba Dum. Ето я:
Скрит текст:

# 332
  И аз подкрепям идеята за поща!Голяма помощ беше в седми клас! Фран,къде се загуби??? 
А, тук съм, но явно съм се уморила да пиша. Предимно чета и модерирам из форума. Hug
На мен много не ми се занимава с направата на поща.
Отстъпвам това на някой с по-голям мерак. Peace Hug

# 333
  • Перник
Биги, благодаря, че сподели играта. Току що я пробвах и много ми хареса. Не съм забравила тотално френския  Laughing Надявам се и на Калоян да му е забавна.

# 334
  • София
Аз да се отчета с 2 повода - един за похвала и един - за оплакване Simple Smile

Големият си изкара супер на безплатното ски училище, много добре са ги занимавали. Вчера е имало състезание на Меча поляна. От 200 деца са наградили първите 5 момчета и първите 5 момичета - моят е 4ти  Grinning Върна се много щастлив с плик, пълен с подаръци. Даже го имаше днес и по пресата:

Скрит текст:
На втората снимка, клекналите отпред - господинът с червената каска
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5264501

А да се оплача - вирусът Зика е напът да провали почивката ни, много ме е яд. След 2 седмици ни предстои пътуване до Карибския басейн, но по закона на вечната гадост, нашият остров е един от най-силно засегнатите - средата на декември му е първият потвърден случай, а 1 месец по-късно е в пред-епидемично положение. За още 2 седмици епидемията му е в кърпа вързана  Tired Чудя се - за отменям ли, да тръгвам ли... уфф, човек да не си направи планове за малко почивка, значи  Crossing Arms

# 335
feel_the_rush, браво на момчето ти за класирането по ски!

За екскурзията - много неприятно. Аз не бих посмяла да отида.

# 336
  • София
Моят син беше с кашлица и не го пуснах на ски. Сигурна съм, че щеше и той да си изкара супер, отзивите са много добри.

Луси, благодаря за линка с книжките на английски.  bouquet

Биги, играта също е интересна, благодаря!  bouquet

Май пропускам някого, извинявам се, благодаря на всички за отзивчивостта.  bouquet

Екскурзията бих пропуснала, че аз съм си пъзла. Току що в новините пак говорят за Зика.  Confused

# 337
  Биги,много хубаво предложение ,за езиците, е този  Ba Ba Dum! Мерси,че сподели! bouquet

Последна редакция: пт, 29 яну 2016, 21:38 от Roo Roo

# 338
  • Пловдив
feel_the_rush, вярвам, че понякога нещо лошо се случва да предотврати нещо далеч по-лошо.
Направих поща в abv.bg.

име: nabor_2007
парола: bgmamma

качих и едно състезание по математика в папка математика.

# 339
  • София
А да се оплача - вирусът Зика е напът да провали почивката ни....
Доколкото разбирам, вирусът е опасен само за бременни и то в първия триместър на бременността. Иначе протича като обикновен грип за няколко дни. Може и да съм пропуснала някаква информация и да си бременна, ако си - очевидно коментарът ми не се отнася за теб, но аз не бих отрожила подобно пътуване заради нещо такова. Така ми се пътува, че винаги имам план къде да отида, ако паднат пари от някъде Simple Smile

Моето мнение за промените в учебниците е, че повечето информации за медийна партенка и са с цел да се отвърне вниманието на обикновените хора от истинските неща.
Най-най-скучното нещо ми беше да чета "Под игото" и на Любен Каравелов за Нено - не си спомням какво беше. Да, това са класиците на българската литература, да, много важни неща са се случвали преди стотици години, обаче те са толкова далечни от нашите деца, че въобще вече нямат смисъл.
Да ви кажа, скоро прочетох "Калуна Каля". Изключително силно впечатление ми направи - не само историята, но и езикът, и описанията - иска ти се да четеш, и още, и още. Много ми е интересно примерно Иван Вазов дали в съзнателна възраст ако го чета, ще ме грабне така. Единственото, което си спомням от него, са едни протяжни и скучни описания. Така не се възпитава любов към литературата, е моето мнение.

Едит: Играта на Биги е супер!

Последна редакция: пт, 29 яну 2016, 21:40 от Узи

# 340
  • Пловдив
И аз преоткривам български произведения - бях очарована от Преди да се родя и след смърта ми. Четох и Нестинарката. Дори ми допадна Дервишовото семе, което големият учи миналата година. Калуна Каля си го свалих, но чака все още подходящо настроение.
Пощата може да се добави в първия пост на темата. Преценете дали да я оставим общодостъпна или да я предоставяме само при поискване от потребител. Предполагам, че ще бъде полезно ако качваме и актуални състезания, на които ходят децата.

# 341
  • В светлината на слънцето
Най-после ваканция. Grinning
feel, браво на момчето за доброто представяне. bouquet Що се отнася до екскурзията, аз също се психясвам и много бих се замислила. От друга страна това е далечна дестинация и логистиката си е доста сложна като организация, та... не знам.  Thinking
Биги, много ми хареса играта. Peace
Иланг, благодаря за пощата. Тепърва ще ни трябва. Peace

# 342
  • София
иланг - иланг, аз от няколко години се чудя дали да не прочета "Време разделно" - все си миля, че книгата няма да е чак толкова тежка.

Калоян снощи ме изненада с 2 неща - първо заяви, че имат различна програма за втория срок - отпадал 1 час по математика и на негово място щели да имат рисуване  newsm78 и второ - завършвал първия срок с пълно 6. И ми отваря бележника на страницата със срочните оценки и там виждам изписани имената на всички предмети, без оценки, а най-отдолу - някакво съкращение - БПД май беше и срещу него пише "да"  Rolling Eyes Е, това последното не можах да го разбера. Калоян също не знаеше какво е - не била казала госпожата.

И Давид е така. Даже май са 3 часа рисуване... беше в пълен възторг.

# 343
  • София

Дано махнат и това какво е искал да каже авторът. Не знам отговор на литературен въпрос ли беше, но масово се ровеше в литературни анализи, от които се вадеше всичко.

Авторът каквото е искал да каже го е казал.
Но... четящият не винаги има шансът да го разбере, ако не знае нищо за живота на автора. Ако не знае как, кога, в какъв контекст, при какви условия е писано произведението. Ако не знае авторът през какво е преминал в живота си, с какво се е занимавал, какво той самият е познавал / познал, какво е харесвал / не харесвал за / против какво се е борил - или не е... И понякога нещо, което отгоре изглежда скучно и досадно придобива много дълбок смисъл и красота, като се постави в правилния контекст. Като четящият придобие умението да прави анализ - за себе си, за собствено удоволствие - на думите, на изразните средства, на... похватите, на езика... Това е като... ами, всеки може да си тананика - кой по-добре, кой по-фалшиво - детски песнички. Но за да разбереш - и харесаш, или обратно, не харесаш - една симфония трябва да можеш да различиш темите в нея, конфликта, победата - или пък постигането на синхрон и хармония... и това не става от само себе си. Става като някой първо ти покаже, обясни, научи как да го правиш. За какво да слушаш. Какво да следиш. Как да чуваш. Всеки може да хареса - или не - натюрморт тип креватна живопис. Но за да харесаш - или не - Дали трябва да можеш да намериш картините в картината. Да видиш всички - или поне част - от по-дълбоките, завоалирани слоеве, за да можеш да прецениш дали ти харесват. Всеки може да хареса - или не - стандартното фентъзи, или приключенски роман. Н за да си съставиш мнение за Обреченият град трябва да знаеш неща. За живота на братята - при това поотделно, както и за Русия / СССР, за политиката, за Ленинград... за много неща. Не можеш да харесаш - или не - Висоцки, ако не знаеш руски. И цялата критика на света няма да ти помогне да разбереш Хамлет на 16... лично аз, признавам си, разбрах конфликта - разбрах, че е истински, а не просто прехвалена досада - едва на 41. И въпреки всичките ми усилия не успях да разбера арията на Лучия Деламермур, вероятно никога няма и да успея. Може би просто ми липсва нужното музикално образование. Не знам. Намирам сложността, но не и красотата. Днес бяхме на Прилепът - Давид много обича оперети, при това заради музиката, не за сюжетите, които не разбира. Но се чудеше ко0лко може да трае увертюрата - за мен една от най-любимите изобщо... понеже не я разбира.Така че "прочете го - а сега какво разбра?" изобщо не е излишен въпрос. За съжаление в училище обикновено се свежда до преписване на дежурни фрази, които, сами по себе си нямат никакъв смисъл и съдържание за преписващите ги (според мен не са имали и за оригиналните автори на така наречените критики). "Четене с разбиране" за мен не следва да се отнася просто до проследяване на изречение или параграф. По-сложните текстове - онези, които са действително стойностни - имат повече нива, които да се наблюдават. И онези, по-вътрешните, завоалираните, алюзиите, са тези, които правят текста стойностен. Ако поради липса на познания четящия няма шанс да стигне до тях... ами, по-добре изобщо да не си губи времето ами да хване някоя техническа литература.

# 344
  • София
Толкова се радвам на тази ваканция, макар и толкова кратка! Simple Smile

Аз пък, да ви препоръчам една игричка за упражняване на думи (различни езици), която у нас много се харесва. Не е нещо сложно, могат да се изберат няколко варианта на играта, може да се избере отделен език. Като за начинаещи е перфектна. Напоследък добавят и нови езици - казва се Ba Ba Dum. Ето я:
Скрит текст:

Хм, на тази игра доста добре са справям с Италианския (език,който изобщо НЕ знам)...

Общи условия

Активация на акаунт