Дефицитите на една журналистика

• 361 954
  • 4 321
  •   1
Отговори
# 4 230
Да, като го няма контекста, и аз се зачудих какъв е тоя, дето коли уличните лампи. 😃 А то явно е остаряла употреба на "палач" – "човек, който пали/запалва нещо".

# 4 231
  • Обран бостан ;)
Да, като го няма контекста, и аз се зачудих какъв е тоя, дето коли уличните лампи. 😃 А то явно е остаряла употреба на "палач" – "човек, който пали/запалва нещо".
Тогава трябва да е "палЯч" от "паля".

Мисирки - ко а ги прайш.

# 4 232
Тогава трябва да е "палЯч" от "паля".

Мисирки - ко а ги прайш.
Не е задължително. Simple Smile
Пазя – пазач
Беля – белач/белачка

# 4 233
  • София
Можеха да се пробват и с палител /нещо в стила на будител ще е/.

# 4 234
  • Обран бостан ;)
Можеха да се пробват и с палител /нещо в стила на будител ще е/.

Подпалвач също става, ама времето не е много добро за тази дума.

# 4 235
Е, подпалвач не става според мен.

# 4 236
Може би е трябвало да използват думата фенерджия - Човек, който се е грижил за уличното осветление в миналото, когато то се е състояло от фенери. Въпреки, че в статията се споменават газови лампи.

# 4 237
  • Обран бостан ;)
Може би е трябвало да използват думата фенерджия - Човек, който се е грижил за уличното осветление в миналото, когато то се е състояло от фенери. Въпреки, че в статията се споменават газови лампи.
Газоволампаджия. Trollface

# 4 238
  • София

*От ТУК

ПП Изтриха го Grinning

Последна редакция: ср, 13 авг 2025, 11:25 от Exter

# 4 239
  • София
Хаха, материалът за ИИ написан от ИИ...

# 4 240
  • Обран бостан ;)
Хаха, материалът за ИИ написан от ИИ...

Пише мемоари човека, тоест ИИ-то Wink

Още от ИИ: Wink

https://bg-mam.ma/p/1725888/50081855

Последна редакция: ср, 13 авг 2025, 14:00 от Al_Bundy

# 4 241
"Предприемач: Очаквах сметката да е около 5 лева, но на касата се оказа почти двойна"

Друго си е предприемач да се оплаче от цената на вафлите на промоция в супермаркета, а не бай Иван, пенсионер от Куртово Конаре.

# 4 242
В bTV Новините – "безрасъдно". Имаше и други грешки, с разменени букви – хайде, там да речем, че е от бързане, но това си е от чисто незнание.
Скрит текст:

П.П. Даже коректорът ми знае как се пише, и ме поправи, там не ползват ли автоматични коректори?

# 4 243
Не използват със сигурност. Постоянно имат разменени букви наред с правописните грешки. Често преди да успея да включа камерата за снимка, дърпат текста и редактират.

# 4 244
Отдавна не съм попадала на толкова бързо реагиращи журналисти, които да поправят грешките в движение. Наскоро един "хаУс" си стоя така може би 10 минути и никой не се сети да го оправи.

Общи условия

Активация на акаунт