Интересни и забавни линкове, картинки, клипчета - 13

• 2 702 157
  • 23 131
  •   1
Отговори
# 19 680
Благодаря за урока ЧС, интересно ми беше.
Абе знам аз че едно време са били свръх глупави.
Някои да умира и да не повикаш точно човека, който ти трябва. Пълно безумие. И то краля.
Че какво им е било на хирурзите?
Е да, малко касапска работа, ама спасяват живот.
Знам, че лекарите тогава им е било забранявано да се упражняват върху трупове. Имало е и такива периоди.
Плюс и жени, които са били акушерки са обвинявани за вещици и екзекутирани.

# 19 681
Като си представим и нивото на хигиената, дори и на най-старателния хирург ефектът от работата бил
под въпрос. Всъщност църквата ревностно се грижела за недопускане на греховен живот, а именно с къпането
се отмивало светото кръщение.

Всъщност истината е съвсем друга и много по-малко благоуханна. Това се отнася не само за мрачното Средновековие, а и за успешните епохи на Възраждането и Ренесанса. С прискърбие трябва да Ви съобщим, че за повечето отрицателни страни на едновремешна Европа е отговорна християнската църква. И на първо място – католическата. Античният свят въведе хигиенните процедури като едно от най-големите удоволствия. Само в Рим е имало над хиляда бани. А може би първото нещо, което сътворяват християнските водачи, е било да ги закрият. Към къпането тогавашните люде са се отнасяли подозрително.

Разсъбличането е грях, а и може да се настине. Горещата вана е била немислима. Дървата са се ползвали главно от Светата инквизиция. Кралицата на Испания Изабела Кастилска си признавала, че през живота си се е къпала два пъти – при раждането си и в деня на сватбата си.

Папа Климент V умира от дизентерия, а папа Климент VII свършва земния си път вследствие краста. Приближени до двора на Людвиг XIV споделяли, че величеството смърди като див звяр.

И ако през XV-XVIв. богатите граждани са се мили дори и веднъж на половин година, през XVII-XVIIIв. те въобще се отказали от това занимание. Вани се вземали само с лечебна цел.

Повече от Тук

Последна редакция: нд, 06 фев 2022, 00:48 от delpel

# 19 682
Почвам да мисля, че за чумата и разни други епидемии не са виновни мишките.

За Нострадамус съм чела, че се е къпал всеки ден. Живял е по време на чумна епидемия, помагал е на хората, но не се  разболял.
Гледали са го не с добро око за това къпане.

Скрит текст:
И все още има хора, които не се къпят, защото мислят, че ще се разболеят. Или просто са мърлячи.
Един съсед имам, ит специалист. Олио от косата му може да събереш. И се чудиш какво надушваш като минеш покрай него - парфюм ли или ужасната смрад. И двете са примесени.
Имам и един роднина от дълбокото село. И той е научен, че банята е вредна.
Наложи се да ми дойде на гости, да лежи в болница. Едвам изтърпях 30 минути.  Тръгна си след половин час, проветрявах. Казах и че ако идва, да му каже да се къпе, иначе ще стане страшно. Тя ме познава, знае, че нито съм от най-тактичните и или ще го вкарам в банята или ще го изхвърля.
И дойде. Отново смърдящ.Казах му, че ще поговорим по една неприятна за мен тема, но явно обичайна за него. И си му казах, че смърди ужасно и това няма да търпя. Каза ми, че дрехите винаги ги перял като пътува, но не се къпе, че е вредно.
Връчих му кърпа. Опъваше се, ама на мен трудно може да ми се опъне. Трябваше да му обяснявам откъде се пуска топла и студена вода. Не знаеше как се пуска. Нямали в дълбокото село баня. Излезе. Смърдеше отново. Насолих го и го питам ти мен на луда ли ме правиш. Айде влизай пак. И трябваше да му обяснявам, че струята трябва върху него да пада и да търка със сапуна. Много тъжно ме гледаше, но знаеше, че няма избор. Казах му, че ще излезе докато не замирише хубаво на сапун.
После дойде още веднъж. И си дойде чистичък.

# 19 683
  • на брега на морето

# 19 684
# 19 685
# 19 686
  • тук, на мястото си

# 19 687
# 19 688
Поредните интересни къщи🙂

и
 къща в Етиопия

# 19 689