КГБ = Клуб на Готините Баби - 165.

• 62 517
  • 748
  •   1
Отговори
# 660
  • София
Конкурсът Що е кросно и къде се намира приключи. Наградените са БОРЯНА, ДЖИЛИ и ЯНЧЕТО. Браво момичета bouquet bouquet bouquet
БОРЯНКЕ, разби ме с твоето обяснение как се слагат картинки. rotfImbo Ей, Богу, аз дето вече знам какъв е чалъма се обърках, а какво остава за новак. hahaha Joy Joy Joy
ХУЛИ, имам предложение: Ела един ден в кабинета, ще изпием по едно кафе без Бейлис ( не защото нямам от тази напитка, а защото нашата дружка не обича сладките питиета) и докато изпием кафето ще си се научила. Договорились? Договорились! Остава да се разберем кога Simple Smile
Мина ми яда, обядвахме с чаветата, сега те си играят, а баба отива да опъне кокалите стари.

# 661
А стига бе ,какво му е на обяснението ми....Май  не е лесно да си учител newsm78хоне от проба-грешка дано разбира Хули,а  без майтапа,лесно е като видиш.То  зависи  и компа как е програмиран ,моя  на български ми говори повечето.Мерси за наградата обаче...

# 662
  • София

Ох, аз нали съм толкова разсеяна, че направо отнесена от вихъра забравих, ама ще се поправя. Специално да благодаря на Ихичка за букетчето момини сълзи.  Hug И на Флото за предложението за коренчета. Ами, Фло, аз имам на Кц, обаче са долу до портата и не се виждаха миналия път. Но, пак ти благодаря. Тази пролет ще се пробвам да извадя и да посадя горе при мен (в двора по близо до нашия етаж). Обаче от опит (имах в градината вПавлово) знам, че корените им са дълбоки и много трудно се вадят. Но, ще пробвам. Мерси за желанието, скъпа.  Hug

И за кросното забравих да коментирам, ама вече късно - наградите са раздадени. Първо съм чувала от баба си и, второ, учехме в университета Фолклор и покрай него назнайвах доста думи от народния бит и творчество.  Heart Eyes

Янче, право е детето за супите. Прави му редовно, хубаво е за нея, пък и за теб, ако обичаш. Аз правя всеки ден супа и Влади обикновено на вечеря иска това - хем леко, хем топличко. Иначе на обяд хапва по-стабилно. Напоследък любима му е кремсупата от броколи и всякакви зеленчуци. Но, обича и лучена супа, и топчета, и пилешка, и с тиквички и май повечето.

Че не е лесно да си учител съм се убедила във всекидневните занимания с детето. Окото ми се уплаши, обаче онзи ден, когато видях как дете от втори, съседен клас на внука, се бори с една госпожа. Тя му казва да спре да се бие с друго дете, не се разбира, едва ги разтърва, онава дете скача като петел, изпада в истерия и й крещи, че няма да спре да се бие. Боже, такаво агресивно и истерично дете на 8-9 години. И не за първи път виждам от този клас. Това не означава, че и в съедните няма такива. Страхотна агресия има още от малките класове в училище. Та, не е лесна и тая за учителките.  Sad

Янче, сега ги мернах снимките на Ивлин. Видях я и нея, има я на снимка. Добре сте направили Иви - решили сте и сте се събрали - колкото толкова.  Heart Eyes

Хайде, стига от мен,че логореята пак ме хвана.

Хубав мързелив следобед.  smile3533

# 663
  • София
Фло, имам уговорка с док Пепи в понеделник да се чуем и вероятно във вторник преди обяд да дойда.
Имай го предвид, ако искаш да ми видиш красивата и млада мутра  Joy Joy Joy

# 664
  • София
Аз пък имам час при док Петър в понеделник в 17ч.  Grinning, че пак съм беззъба  Mr. Green 

# 665
  • София
Римар, ти разбра ли че сме се разминали на "косъм" предния път ? Аз влязох, а ти си била в банята и после си тръгна. Чак като си тръгнах споменах на док, че е трябвало да си там, а той ми каза, че си си тръгнала точно като съм дошла.
Баси, като на кино  Joy Joy Joy

# 666
  • София
Римар, ти разбра ли че сме се разминали на "косъм" предния път ? Аз влязох, а ти си била в банята и после си тръгна. Чак като си тръгнах споменах на док, че е трябвало да си там, а той ми каза, че си си тръгнала точно като съм дошла.
Баси, като на кино  Joy Joy Joy

Еееееееееее, просто да не повярваш  Joy

# 667
  • Кубрат/ Пишурка
 Фло, тенкю баби, за номинацията, но той чичко Гугъл помогна Joy И моята баба Яна имаше стан, ама не че си спомням частите му Joy Иначе ме беше научила да тъка, да преда и да меся. После, като студентка, това ми помогна \месенето де!\, че 5-6 месеца с колежка работехме в един цех за кори за баница - нощна смяна. В началото се месеше на ръка и аз се оказах "профисионал" ! После ни сложиха машина и стана по-лесно. А корите се разпъваха на едни огромни бризентови кръгове, които се задвижваха с хълбок Joy Отдолу имаха 4 лампи, които изсушаваха корите. Абе....спомени!
Супата е готова и Анжелка си "подлага" преди вечеря Joy Тя уж обича само пилешка, но сега като гледам празното кастронче hahaha

# 668
Янче има ме на снимка, освен толкова да съм остсряла , че не ме познаваш ха ха.Супер си изкарахме взех си петте пари от паелята, а какео хубаво вино пихме Совиньон блан ммммм след това в турски ресторант за десерт сютляш и турско кафе, на тръгване си купихме и мартенички. Едната приятелка ни раздаде и чески от мушкато 4 цвята така че утре ше засаждам.

# 669
Хайде и аз да се разпиша за днес.

Кросно - много добре си го спомням,както и стана на ,който двете ми баби тъчаха пътеки и килими.
И аз съм влизала в стана да тъка ,но под зоркия поглед на бабите ми.
А когато проявявах самоинициатива - олее - голямо викане беше,че не съм "затягала" както трябва ,че съм объркала шарката и т.н.
Но си ми прощаваха де. Grinning

Днес цял ден приръмява .
Сготвих две манджички - пиле с ориз и зеленчуци и пиле с картофи и сини сливи.
Пилето със сливи - по желание на ММ.
Аз не го кусвам.
Аз съм си от село и не обичам такива омешани вкусове. Или е солено ,или сладко.
Може би ,за това и недолюбвам китайските манджи Grinning
Изпратих на щерките да имат готово ядене.
Следобяд си полежах ,погледах  "Приятели" и "Всички обичат Реймънд" за амнайсти път Grinning
Редих пасианси ,поиграх табла срещу компютъра и си доставих удоволствие като го бия Laughing

Аз също не обичам водата да тече ей тъй на вятъра,както и аз съм човека у дома който гаси лампите.
Иначе обичам  лампите  да са "силни".Не обичам енергоспестяващите.Не обичам да гледам ТВ на тъмно- само вечер като си легна ,за да не притеснявам бат Павли Grinning
Снощи уж ми се беше приспало,обаче като се ококорих- ей няма заспиване.
Филми гледах - стана два и половина.Не.
"Пуснах "си едно романче "розово" на телефона и така лека полека ми се доспа.Ама към 4 часа.

Яне - супите  редовно присъстват в менюто ни.
ММ  "запъва" краката само  за картофена крем супичка - не обичал каши Joy

Вече похапнахме и започваме всеки с тихите си занимания.
Сега ще погледна и във фейс-а ,че  и то краста Grinning

# 670
  • София
Аз пък забравих да се похваля, че се сдобих с шунковар. Няколко дни стоя като украшение и най-после се престраших да го заредя, под вещото ръководство на майстор Мая. След като престоя в хладилника почти 24 часа, сега го сложих да се пастьоризира на 75 - 80 градуса за 2 часа. Утре за обяд ще е готово произведението. Ще ви кажа какво се е получило. Поне ще знам, че няма консерванти и разни други Е-та. Едно време баба ми не е правила шунка, ама е правила спържа и така е съхранявала за зимата месото. Също така здраво осолено в качета или на сушеници. Та ето с какво се занимавам аз в почивното време. Угаждам си на внучетата и на деди, ама май повече на внучетата Simple Smile С подредбата на детската стая не се занимавам. Нали събота и неделя са почивни дни Simple Smile От понеделник - пак я подхващам. Става бавно, но хубаво.
На МАРИНКА И ГЪБКАТА - поощрителни награди от конкурса Hug Hug
РИМАРЧЕ, с теб няма да мога да се срешна в понеделник, но с ХУЛИ със сигурност Simple Smile
Мислех още да пиша, но внучетата ме чакат да играем на Не се сърди човече, та отивам при тях. wavey

# 671
  • София
Фло, честита ти придобивка. После ще кажеш дали е вкусно, да инвестирам ли?
Нали пазарувате от маг. Берьозка? Откриват при нас - в новите блокове срещу басейн Диана. Днес подреждаха като минах.
Наградите са получени, но да си кажа - знам какво е кросно.
На теория го знам от етнографията, а на практика от гостуването в селото на баща ми до Севлиево.
Там имаше стан и леля ми и братовчедката правеха китеници за чеиз на дъщерите и. Те пък се оказаха много модерни и не ги пожелаха после.
Днес обиколих улиците на обувките/Пиротска и Екзарх Йосиф/, но моите не ги намерих.
Утре продължавам, но не знам коя посока да хвана.
Пари има, модели има, но търся определен, ортопедичен. На няколко места го намерих, но с малко по-ниска подметка.
2 - 3 мм., а не ми е удобно.
Супа - обичам. Пл. често прави пилешка, шщембе, топчета, леща. Но аз обичам и крем супа с крутони, гъбена, спаначена. За 1 порция не си заслужава да ги правя, та някога си вземам на обяд.
Ивлин, видях ви - сладурки. Паеля веднъж си купих от Лидл. Изядох си я сама,  биваше като за гладни.

# 672
Аз също съм селско чедо и знам какво е стан, кросно, нищелки, масур, мотовилка, чекрък. Дори съм сядала на стан да пробвам тъкане на черги, а като млада булка със свекърва ми правихме на стан  китеници.

Много ми хареса идеята  м. февруари да се обяви за Месец на загори тенджерите. Със сигурност аз съм фаворитът, но  до края на месеца може  някоя от вас да ме изпревари.
Утре ще  сефтосам новата тендж.  и ще сваря малко пилешко, което ще сготвя с грах за синчето, а аз съм на плодове. Само да не забравя да включа алармата, за да не бия собствения ми рекорд на дисциплина  3 часа варене без прекъсване в тенджера под налягане.

Щом сте на тема супи, скоро  си измислих и сготвих ето такава  диетична   и стана много вкусна: задуших тъничък стрък праз, главичка кромид, прясна чушка, морков и гъби. Добавих червен пипер, сложих вода, сол. Като  повря 15 мин., добавих доматки, и магданоз. Стана чудна.
Скрит текст:
Скрит текст:
Бях много капризна на ядене като дете и майка ми казваше "Като ти огладнее г....за и печени киселици ще ядеш." Та много е вероятно  като съм на плодов  и на другия ден тази супа затова да  ми се сторва мнооооого вкусна.
Може да се добави ориз или фиде за постен вариант. С пилешко или телешко месце за недиетуващи става още по-хубава.
Фло, честита джиджавка! /не знам какво представлява./ Със здраве я ползвай!
Хайде, до скоро и лека нощ!

Последна редакция: сб, 20 фев 2016, 21:39 от K.A.G.

# 673
Привет и от мен !
Кросното вече сте го изяснили , наградите раздадени Sad
Фло ,честито нова придобивка ! Аз също не знам какво е това чудо шунковар.  newsm78
Прати му една снимка , дори и не съм чувала.
Днес и аз правих пилешка супа . пилешка кавърма и един кекс ,който беше за закуска.
Гладих , имах да подгъвам идин панталон и това. Цял ден из къщи , времето гадно на вън.
Децата са хванали лаптопи и телефони , ММ зад мен се е вперил в ТВ  и гледа Снукър , аз пред компа.

Лека и спокойна нощ мили приятелки !!! Hug Hug Hug love001 love001 love001 love001

# 674
  • София
Момичета, още дремя около печката, та имам време да ви напиша. Опитах да сложа картинка, но все ми излизаха безброй букви и цифри, и така няколко пъти, не знам защо. Представлява един метален цилиндър, с дъно. Към капака има една пластина с пружина, за да се пресова сложеното вътре месо. Капака се затваря плътно. Има и термометър, с който се следи Т на пастьоризирането. Това е всичко. Има го и в пластмасов вариант. Хайде, че е време да го махам от котлона. До утре. Приятни сънища Hug

Общи условия

Активация на акаунт