НУКК /Италианския лицей/ в Горна баня - мнения, подготовка, изпити

• 180 503
  • 810
  •   2
Отговори
# 285
  • София
Явно и аз не съм познавала съучениците на сина ми, въпреки че той изкара 7 години в това училище.

Явно и гроздето е кисело.

# 286
Детето ми е в един клас с това на Плами Peace

# 287
  • София

А ти в коя група се слагаш?

Защото аз не се откривам в нито една. Синът ми бе с втори резултат при момчетата, когато се яви на изпит. Не е ходил на уроци, психолози и т.н. Аз не съм го подготвяла. Баба му се занимаваше с подготовката му около един месец по час дневно.
Не бе приет преди това в детската градина, не съм от известна или богата фамилия.

# 288
Е защо се заяждаш? Браво на детето ти! Умни и добре подготвени деца са повечето в НУКК, независимо от начина на влизане.
А за подготовката - повечето родители на "случайни" кандидати се презастраховат и отделят повече от месец всеки ден, явно ти си била по-спокойна и здравомислеща, но повечето не са.

# 289
  • София
Е защо се заяждаш? Браво на детето ти! Умни и добре подготвени деца са повечето в НУКК, независимо от начина на влизане.
А за подготовката - повечето родители на "случайни" кандидати се презастраховат и отделят повече от месец всеки ден, явно ти си била по-спокойна и здравомислеща, но повечето не са.

Изобщо не се заяждам. Ти описа три типа деца/родители, аз питам ти от кои си.

# 290
  • София
Здравейте.
Искам и аз да се включа по темата, ако е възможно.

Поради стечение на обстоятелствата се наложи да махна сина ми от държавната градина и понеже никъде не се получи да го вземат в държавна, ми се наложи да го дам в часна градина, да искара последната година, на 6г. е. И реших, че щом ще давам така и така пари, поне да е в Монтесори, частната детска градина към лицея, за да го подготвят за влизане в лицея, евентуално....

И питането ми е, какво правят тези деца в първи клас? За приетите в лицея, имам предвид. Има ли някаква по - различна програма в това училище?  Тези супер напреднали деца, със страшно много знания? Като гледам как ги гърчат, буквално в градината, очаквам до края на годината той да чете, пише, смята и въобще всичко, което предполагам, че трябва да се учи в първи клас...

# 291

Изобщо не се заяждам. Ти описа три типа деца/родители, аз питам ти от кои си.
Неее, аз описах ПО МОИ НАБЛЮДЕНИЯ начини за влизане в НУКК. Ти се обърна конкретно към мен и каза "гроздето е кисело", аз отговорих културно и сложих омиротворяващо емотиконче, ти пак беше грубо-директна, аз отново любезно ти отговорих. Ако исках да дам повече лична информация, щях да го направя и без твоите подканяния Peace

А първокласниците наистина са много добре подготвени и засега карат лежерно по основните предмети. Програмата е както и в другите училища, с разни допълнителни занимания по избор следобед.

# 292
  • София
ок, явно ти е неудобно да отговориш или те е срам от отговора.
няма да питам повече.

# 293
  • София
Моето дете сега се подготвя, на 6г. е, в обикновено ОДЗ. Искам само да кажа, без да се заяждам, че наистина има деца, за които решаването на подобен тип задачки е удоволствие, а не тормоз. И не смятам че се тормозя и аз, като отделям време за детето си, вместо да пия кафе/бира с приятели и съседи или да цъкам с дистанционното пред телевизора. Дъщеря ми от съвсем малка има интерес към книжки и такива с упражнения, който интерес аз просто насърчих и подкрепих. Дано да има късмет и да не се притесни на самия тест.Не сме се насочили само към това училище, но базата ми хареса, като ходихме за книжката.
Искам да попитам на колко месечно възлизат разходите за храна и транспорт? И какви допълнителни занимания се предлагат, има ли плуване?

# 294

ок, явно ти е неудобно да отговориш или те е срам от отговора.
няма да питам повече.
newsm78 - верно спри, че започна да прекаляваш. Нито веднъж не съм си позволила да те обидя, а ти не пропусна...

# 295
Има плуване да, бойни спортове, футбол, хип хоп, народни танци, шах, и т.н.

Всеки месец различно, до този момент сумата беше комбинирана за половин септември и цял октомври и е около 100+185 /грубо/ лв. Това е за храна, охрана и транспорт без допълнителни занимания.

Знам долу горе кои и какви са родителите и децата, специално в класа на детето ми. Дори знам за двама, които правят дарения /не знам какви и колко често/. Мен това не ме притеснява на този етап, детето също. Мисля, че в съседната паралелка родителите са по-чувствителни по темата.

# 296

Сигурно ли е това? Все пак сме във форум и без да се познаваме надали може да е 100%-тово. Но и така да е, няма лошо  Peace

# 297
Разбира се, че няма лошо Peace.
Стори ми се много поляризирано мнението - според едни влизат основно деца с връзки, според други - почти няма такива деца, а всичко е въпрос на труд и сериозна подготовка. Моето мнение го написах - връзки/усилия/подготовка от детската градина по равно, като има припокриване в категориите.
Пояснявам - никога не съм се интересувала от живота на богатите и известните, не съм наясно кой прави дарения, а и работата ми не е свързана с това да знам кой кой е, но София е твърде малка и стават засечки.

# 298
Темата доста се е раздвижила напоследък Simple Smile
За влизане в НУКК по мои наблюдения има 3 начина:
Първо - заради роднини /родители с много добри финансови възможности, но не толкова известни фамилии или известни роднини, без да се носи съответната фамилия/ - тук Пламито ще подскочи, но явно още не е в час със съучениците на сина си. След година ще я бъзна пак по темата, сигурно ще има други наблюдения.
Второ - нормални деца, които са попаднали по една или друга причина в детската градина, там са се подготвяли и са направили добро впечатление.
Трето - деца с много амбициозни майки, които здраво се престарават в подготовката. В темата съм чела за ежедневна работа с децата вечер, консултации с психолози, частни уроци и т.н. изхвърляния, които разбира се са супер приятни и истинско удоволствие за цялото семейство вечер след пълен работен ден за родителя и 8 часа детска градина за любознателния кандидат за първи клас  Laughing. За тези деца наистина ми е жал - там шансът да не успеят е най-голям, а трудът/тормозът - също.
Хм, много интересно, синът ми не попада в нито една от трите категории, но е приет. Справи се съвсем сам, уви, пропуснала съм да го "изтормозя".

# 299
Сам се е подготвил за изпита? Може...
Добре, убедихте ме - има и две (чакам и други включвания) деца, които без да са връзкари или да са били там на градина и без тормоз от родителите си да решават задачи - едното баба му един месец ежедневно по един час е подготвяла, другото се е справило съвсем само.
Аз съм сигурна, че без да се подготви "външно" дете няма шанс. Също ми се струва прекалено описваното като подготовка в някои предишни постове...
Все пак кандидатстваха над 400 деца за първи клас, приети са под 90, от тях според някои съфорумки 6-7 са по роднинска линия (според мен много повече, като това не значи, че не са подготвени - значи само, че ако са на едно ниво с друго дете, те вече имат предимство), огромната част са от детската градина (вкл. и частната) и остава малка бройка "външни". От тази малка група има супер подготвени деца на амбициозни родители (справка в коментарите нагоре) и какво остава за други, особено процентно от общия брой кандидатствали?
Това са моите наблюдения, които нямат за цел да обидят никого.

Общи условия

Активация на акаунт