НУКК /Италианския лицей/ в Горна баня - мнения, подготовка, изпити

• 179 587
  • 810
  •   1
Отговори
# 150
Здравейте,
Включвам се в темата да я следя и аз.
Относно резултатите от 2015г . най-високият бал беше 86,50 , а най- ниският приет на първо класиране беше с резултат  71,50

# 151
  • София
Здравейте. В групата на моя син не са назовали думите. Той не ги помни всичките и незнаем дали е разчел правилно картинките.
Коя му е групата?

38
А така! Simple Smile И моята беше в 38 и ми каза съвсем сигурна, че баткото е прочел думичките от картинките и за двете задачи.

Ами, възможно е да е бил разсеян и да не е запомнил..той не е готвен за изпита, не е посещавал и предучилищна, няма тренинг за каквото и да било от този сорт, затова го записах, за опит. Нямаме амбиции за прием в училището, но са ми интересни коментарите и т.н. Може би след няколко години ще се пробваме след подготовка със сестра му Simple Smile

# 152
На мен ми е интересно ако само и единствено успешното справяне със задачите определя крайния бал, каква точно е ролята на психолозите, присъствали във всяка стая (по думите на директорката) по време на изпита.
А, и кога ще имаме възможност да хвърлим по едно око на работата на децата? След като обявят класирането, предполагам.  Thinking

# 153
p.s. Противно на всеобщо ширещото се мнение тук, аз смятам че тази година теста беше труден.
Може би аз съм очаквала нещо супер сложно (като изненадата със задачата за разделяне на борчета и пилета, с която избиха "рибата" по-предна година) и затова тази година ми се струват някак лесни, и само бързината на решаване е било решаващия фактор.
Ти какво визираш, смятайки че са по-трудни задачите тази година от предните?  Heart Eyes

А някой да има инфо от предната година какъв е бил минималния бал (точки) на приетите деца - тези на първо и второ класиране  - може би някой ако пази снимки на класирането от май.2015?

Здравей, аз лично не съм толкова впечатлена от задачата за разделяне на борчета и пилета от миналата година.

А относно трудноста на изпита ще се аргументирам по следния начин - вземам две задачи за пример
(според мен те са и най-трудните в целия тест) - огледалното прерисуване и свързването на думи по еднакъв среден звук. От типа задачи, които са, тези дадени на изпита са с най-висока сложност.
По отношение на "да се свържат две думи по еднакъв звук" - най-лесния вариант е по първи звук, следва по последен звук и най-трудното ниво - по среден звук - това което е дадено на изпита.
По отношение на прерисуването - най-ниското ниво е стандартно прерисуване, огледалните изображения усложняват задачите. Пречертаване да е във фигура още вдига сложноста. От самите фигури кръгът е по-лесен от ромба примерно. Единственото, което може да направи тази задача по-трудна е евентуално скалиране - примера да е по-малък, а пречертаването да е на по-голям мащаб .... Това е базата на която стъпвам за да смятам че изпита хич не е бил лесен. Естествено ние не знаем (засега) трудноста и детайлноста на фигурите, която трябва да се изчертават. Не знаем и сложноста на лабиринта, наситеноста фигурите дето е трябвало да броят и т.н. т.е. сложноста на другите дадени задачи.

Другото нещо на което стъпвам, в расъжденията си, е една от "сложните" задачи на изпита 2014. Последната задача беше отново за разделяне - някаква сложна фигура, която да се раздели на равни част. Беше доста обсъждана задача и тегнеха обвинения - че е задача капан - т.е. се само деца които са я виждали преди биха могли да я решат, а нерешаването и директно изхвърля децата от списъка на приетите. В крайна сметка реалноста се оказа съвсем друга. Задачата се оказа с пренебрежимо малко точки и повечето деца са влезнали без да са успяли да я решат. Нищо чудно да е такъв случая и с миналогодишните борчета и калинки. Основната тежест на изпита 2014 бяха прерисуванията .... които според мен тази година са значително по-тежки. Ако на някой му се рови - за изпита 2014, има написани точките на всяка задача.

Приетите 2014 - първият е с 89,48, последният е с 78,14 точки.

# 154
На мен ми е интересно ако само и единствено успешното справяне със задачите определя крайния бал, каква точно е ролята на психолозите, присъствали във всяка стая (по думите на директорката) по време на изпита.
А, и кога ще имаме възможност да хвърлим по едно око на работата на децата? След като обявят класирането, предполагам.  Thinking

Ролята на психолозите е да се държат по начин, който разполага децата да дадат най-доброто отсебе си и да изчетат задачите по най-добрия начин.

Веднага след изнасянето на резултатите, може човек да се запише и да види работата на детето си. Трябва само по-бърза реакция, защото ако не се лъжа има срок в който да заявите това желание и той е буквално дни.

# 155
Ето извадка от  НАРЕДБА 3 за прием на деца и ученици в НУКК:

"Чл. 21. (1) Родителите на неприетите кандидати имат право да разгледат изпитната работа на детето си по график от 31 май до 2 юни.
 (2) За включването в графика родителите подават заявление от 26 до 28 май.
 (3) Всеки родител може да види само работата на собственото си дете.

# 156
Здравейте и от мен,

Днес, докато децата си играеха на площадката пред блока, едно от момиченцата дойде при майките и с "голяма гордост" ни заяви, че на последната задача (лист със симвили, да се зачертае определен символ) са им дали повече време и тя е успяла да направи задачата докрай.
Майката само се оплаква, че не е подготвяла дъщеря си и нямала никакъв щанс да влезе да учи там.
Въпросът ми е дали в "определени" групи е възможно да се е получило такова нещо и в такъв случай къде са равните условия при изпита?

# 157
Е, ако това се е случило, то със сигурност не можем да говорим за равни условия... Моето дете не е успяло да дореши последната задача, именно защото не му е стигнало времето. Sad

# 158
  • София
Успокойте се.
Изпитът е минал, каквото са направили, направили.

Преди години, когато моят син кандидатсваше, очаквах, че се е представил добре, но когато накрая излезе резултатът му, бях смаяна. Имаше 97 точки от 99 възможни.

После в неговия клас беше и момичето с най-висок резултат - 99т. Майката се тръшкаше от яд къде е сгрешила дъщеря й и защо няма 100 т. Явно не беше достатъчно, че детето е прието с най-висок резултат.

В крайна сметка е важно дали децата Ви са приети.
Пожелавам на всички Вас да сте доволни, когато обявят класирането.

# 159
Момичета, благодаря за отговорите.  Hug
Уж чета на сайта им, но конкретните дати съм ги пропуснала.  Embarassed

И на мен също ми се струва, че малко се надценява задачата за разделяне на 7 части с 3 прави линии (ако борчетата и пилетата, за които говорите, е такава задача). Такъв тип задача в сборника има, а от друга страна, кой знае какви различни начини за решаване няма. Веднъж като се обясни на детето принципа на разполагане на линиите, не би трябвало да е толкова трудно. Peace Огледалните образи определено могат да бъдат много объркващи.

Последна редакция: ср, 11 май 2016, 10:27 от Алисса

# 160
На мен ми е интересно следното.

При този голям наплив, ако от 470 кандидатствали деца тази година, ще приемат де речем 100 или 120 общо, и съвсем случайно от тези 470 деца 200 нпр. са решили теста абсолютно перфектно как ще отсеят кои 100 деца ще влязат???

Приемат 78 деца в първи клас.

# 161
По мои спомени последните години никое дете не е имало пълен набор точки, още по-малко 78 деца да стигнат тази заветна цел...абсурд.
Задачите бяха съвсем съпоставими като трудност с предходни години и няма как да са точно същите.
Относно огледалното прерисуване и сложността на задачите - за всяко дете е различно /всяко се затруднява на различен тип задачи/. На синът ми огледалните неща са му повече от елементарни, дори и в най-сложната им форма, но има други, над които разсъждава доста повече, а за мен са по-елементарни.

# 162
Приемът за първи клас е 78 деца/ученици. Това е броят на децата, които ще бъдат приети да учат в училището изобщо, съвсем не приети с максимален брой точки, а общ брой на всички приети.

# 163
Приемът за първи клас е 78 деца/ученици. Това е броят на децата, които ще бъдат приети да учат в училището изобщо, съвсем не приети с максимален брой точки, а общ брой на всички приети.

Да, разбраха всички  Grinning , Plamito просто следваше логиката на aleina, която питаше какво ще стане ако с максимален резултат има голяма бройка деца - повече от бройката за прием. Което няма как да се случи, дори и тези деца да са 78, колкото е приемът а не 100.  Peace

# 164

Да, разбраха всички  Grinning , Plamito просто следваше логиката на aleina, която питаше какво ще стане ако с максимален резултат има голяма бройка деца - повече от бройката за прием. Което няма как да се случи, дори и тези деца да са 78, колкото е приемът а не 100.  Peace

Благодаря, точно това имах предвид  Peace

Общи условия

Активация на акаунт