НУКК /Италианския лицей/ в Горна баня - мнения, подготовка, изпити

• 180 475
  • 810
  •   1
Отговори
# 315
На родителската среща шефът на транспорта ни увери, че ще се стиковаме с времето и карат децата от много години и винаги са в помощ на родителите. Спомена 10 или 15 години... newsm78 не останах с впечатление скоро да са се сменяли и да е нова фирма. Директорката също спомена, че има дългогодишни отношения с транспортната фирма. Но не споря каква е истината, просто по всичко чуто съм останала с впечатление, че фирмата е несменяна отдавна  Peace

Да, има маршрути, при които чувам за сериозни закъснения заради трафика.

# 316
  • София
през цялото време, когато синът ми учеше там, транспортната фирма бе Етап/Груп.

# 317
Да, смениха транспортната фирма в началото на предната учебна години. Губими се името на фирмата (може би е Юнион-Ивкони), но автобусите са други - жълти, подобни на градския транспорт, не белите автобуси (подобни на междуградските) на Груп. Шьофьорите също бяха нови.
Маршрутите не са ги променяли, както и времето кога на коя спирка ще е. Шефът на транспорта, ако не се лъжа, е служител в лицея, не в транспортната фирма.

Относно конкретния въпрос за закъсненията - ние живеем в Лозенец .... което се явява горе долу средата на възможните маршрути с които се прибира дъщеря ми - в петък винаги я прибирам с ранния маршрут, единствено и само защото не ми се чака закъсняващият рейс. Има закъснения, не е като да няма - обикновено са в рамките на разумното 10-15 минути (случва се да дойдат и по рано рейсовете), но в петък, или при дъжд и сняг се случват и по-големи закъснения. За 5 години, в които имам опит с НУКК, се случвали и 4-5 по-сериозни закъснения - заради счупен рейс, катастрофа, ремонти или просто задръстване в което се е налагало да се чакат децата над 1, че и 2 часа.

p.s. Написаното се базира само на личния ми опит и касае маршрутите, които използва дъщеря ми.

# 318
Здравейте,

ние се готвим за кандидатстване догодина. Изчетох темата, но не открих какво е времето за решаване на задачите на изпита. Може ли някой да сподели  bouquet

И още едно питане имам. Казаха ми, че следобед децата имат творчески дейности и уж имало занималня, обаче всъщност не успяват да си напишат домашните там, та се налагало вечер вкъщи. Така ли е наистина? Налага ли се родителите вечер да пишат домашни?

Благодаря на всички отговорили ми  Hug

Последна редакция: пн, 14 ное 2016, 16:48 от _BellA_

# 319
Здравейте,

ние се готвим за кандидатстване догодина. Изчетох темата, но не открих какво е времето за решаване на задачите на изпита. Може ли някой да сподели  bouquet

И още едно питане имам. Казаха ми, че следобед децата имат творчески дейности и уж имало занималня, обаче всъщност не успяват да си напишат домашните там, та се налагало вечер вкъщи. Така ли е наистина? Налага ли се родителите вечер да пишат домашни?

Благодаря на всички отговорили ми  Hug

Успех в готвенето!

Няма как да откриете времето за решаване на задачите, защото за всяка задача то е различно, според сложността й.

Имат занимания стандартни по програма до обяд. После обядват и почиват. После имат ЗИПОВЕ. Тоест неща като английски, рисуване, хореография /народни и бални танци/ и т.н., които за това училище са задължителни и след това тръгват ранните автобуси /в 14.30 часа/; ако децата не тръгнат тогава остават на занималня до 17 часа когато тръгват късните автобуси. По време на занималнята почиват, играят, пишат домашни и ходят на платени занимания, който на каквото е записан. основно от детето зависи дали и кога ще си напише домашното. Моето в 90% от случаите си го пише на занималнята, но това си е самостоятелна инициатива. Учителката не ги кара и задължава да го правят (за съжаление). ако домашното остане за вкъщи, то детето си носи съответното домашно у дома и там си го пише - то, а не родителите (поне така трябва според мен). Аз лично не пиша и не проверявам домашни - помагам само ако той попита нещо. Ако има проблеми с материала се разбира от бележника и електронния дневник, както и от класната, но това е невероятна рядкост за децата в това училище.

Ако имате още въпроси заповядайте  Peace

# 320
Благодаря за отговора  bouquet

В темата прочетох, че е добре децата, които се готвят за изпита, да разиграват изпитна среда, за да свикнат. И в тази връзка, задачите да се решават за определено време. Обаче нямам представа горе-долу колко време се дава. Виждам, че задачите са най-различни като предмет и по сложност, но предполагах, че родителите, които са подготвяли децата си вкъщи по книжката на лицея, имат представа колко време се дава примерно за най-лесните /нали в самата книжка са разделени по трудност с 1, 2, 3/, колко за по-трудните или пък по категории /звукови, за прерисуване и т.н./.

Значи действително със занималнята нещата са пожелателни и зависят от детето. Моята дъщеря както обича да си играе, очаквам домашните да остават за вкъщи. И нямам предвид, че ще седна аз да ги пиша, но все пак вероятно ще има нужда от помощ, особено в началото.

# 321
  • София
Когато моят син учеше там, занималнята не беше задължителна.
Ако детето си тръгва с автобусите в 14:45. около 15:15-15:30 се прибира, стига да има кой да го посрещне.

# 322
Според мен ако е минала изпита и влязла няма да има никаква нужда в първи клас от вашата помощ...освен за нещо, което си я затруднява конкретно нея. Занималнята и сега не е задължителна. Всеки родител преценява с ранните или късните автобуси ще се движи детето му.

# 323
За задачите времето не зависи от това с колко калинки и каква сложност са само, а и към коя група логически задачи спада конкретната задача. Всеки модел задачи се повтаря многократно в сборника и го има представен във всички нива на трудност. Да, силно препоръчително е да се имитира изпитна среда преди изпита заради концентрацията на детето, неговото спокойствие и увереност.

# 324
  • София
Изпитът тази година ще е 40 минути, за предишните години не знам.
Има вероятност да го изтеглят в края на м. Април, а не в началото на м. Май както беше до сега.
Поне така се говори към момента.

# 325
А колко задачи ще трябва да решат децата за тези 40 мин знае ли се?

# 326
До този момент задачите са били 9-10. Но броят няма значение, а какви са. Има задачи за една минута и такива, за които 5 са малко.

Последна редакция: ср, 16 ное 2016, 09:58 от Plamito

# 327
Изпитът тази година ще е 40 минути, за предишните години не знам.
Има вероятност да го изтеглят в края на м. Април, а не в началото на м. Май както беше до сега.
Поне така се говори към момента.
   Сигурно ли е това за четиридесетте минути...има ли го някъде обявено?

# 328
Това лято задачите за пръв път бяха 9.
Ето и времената, които дават за съответния тип задачи по време на изпита от това лято:
1. Преброяване - 11 точки; общо 14 различни фигури за броене, 6 мин.
2. Фонематична проба; 14 точки, 7 мин (да свържат картинките(думите) с еднакъв трети звук)
3. Аритметика; 8.5 точки; 6 мин (задачи + и -)
4. Сричков Анализ; 2.20 точки ; 2 мин (3 думи)
5. Обем на памет; 8.10 точки; 30 сек гледат 9 "йероглифа" + 2 мин за ги отбележат; САМО ТУК ИМА НАКАЗАТЕЛНИ ТОЧКИ - от броя на верните вадят броя на грешните отговори, така че не е добре да отбелязва ако не е сигурно детето!
6. Наблюдателност: 10 точки; 3 мин (еднакви прасета да намерят мисля)
7. Огледално прерисуване в ромб; 13.8 точки; 6 мин за трите ромба - МНОГО ТРУДНИ ФИГУРИ, с много остри и наклонени ръбове.
8. Лабиринт - 13.5 точки ; 4 мин
9. Коректурна проба - 18.9 точки ; 2 мин (да оградят всички кръгчета на голям лист с много фигури на ред, фигурите бяха малки и съответно имаше доста МНОГО редове)

Специално за последната задача, прихоложката ми обясни че това е задача за "Изчерпване" - да проверят след решаването на всички други задачи , колко се е изчерпило вниманието и концентрацията на детето, т.е. такива задачи трябва да се правят след решаването на други задачи.
Също така обясни, че деца, които не са решили много-много предните 8 задачи, то на последната са се справили почти блестящо и обратно - децата работили старателно по предните задачи, на последната са много "изчерпани" и не успяват да я завършат навреме

Последна редакция: вт, 15 ное 2016, 18:23 от zk_avram

# 329
Това лято задачите за пръв път бяха 9.
Ето и времената, които дават за съответния тип задачи по време на изпита от това лято:
1. Преброяване - 11 точки; общо 14 различни фигури за броене, 6 мин.
2. Фонематична проба; 14 точки, 7 мин (да свържат картинките(думите) с еднакъв трети звук)
3. Аритметика; 8.5 точки; 6 мин (задачи + и -)
4. Сричков Анализ; 2.20 точки ; 2 мин (3 думи)
5. Обем на памет; 8.10 точки; 30 сек гледат 9 "йероглифа" + 2 мин за ги отбележат; САМО ТУК ИМА НАКАЗАТЕЛНИ ТОЧКИ - от броя на верните вадят броя на грешните отговори, така че не е добре да отбелязва ако не е сигурно детето!
6. Наблюдателност: 10 точки; 3 мин (еднакви прасета да намерят мисля)
7. Огледално прерисуване в ромб; 13.8 точки; 6 мин за трите ромба - МНОГО ТРУДНИ ФИГУРИ, с много остри и наклонени ръбове.
8. Лабиринт - 13.5 точки ; 4 мин
9. Коректурна проба - 18.9 точки ; 2 мин (да оградят всички кръгчета на голям лист с много фигури на ред, фигурите бяха малки и съответно имаше доста МНОГО редове)

Специално за последната задача, прихоложката ми обясни че това е задача за "Изчерпване" - да проверят след решаването на всички други задачи , колко се е изчерпило вниманието и концентрацията на детето, т.е. такива задачи трябва да се правят след решаването на други задачи.
Също така обясни, че деца, които не са решили много-много предните 8 задачи, то на последната са се справили почти блестящо и обратно - децата работили старателно по предните задачи, на последната са много "изчерпани" и не успяват да я завършат навреме

bouquet благодарим за ценната и изчерпателна информация

Общи условия

Активация на акаунт