Дете без мъж или мъж, който не иска друго дете?

• 43 567
  • 857
  •   1
Отговори
# 405
Скрит текст:
Ама и това твърдение, че видиш ли домакинята си почива е малко размазано.....да има такива, които освен, че са домакини, друг им домакинства, но в общият случай си е къртовски труд и сериозен ангажимент и отговорност. Да сготвиш, изчистиш, напазаруваш, сметки чудесии....децата да са изгладени, гледани занимавани. Преди години си говорехме с една психиатърка именно за това, че майчинството е най-ценната професия и трябва да е високо платена/а не сами да се дискриминираме , обиждаме и да се наричам мързеливи домакини/, защото от майките зависи да отгледат, изхранят и осигурят едно стабилно бъдещо общество, което да работи и гради пълноценен социум. Първите 3-4 години майката е най-важният човек за детето/което е бъдещето на държавата все-пак. Връзката с майката в тези години чисто психологически е незаменима. Замислете се или проучете къде е най-висок процента на хора с гранични психични заболявания и самоубийства. Не е изключено да се окаже именно в страните в които майките се връщат на работа най-рано и се прекъсва така важната връзка майка- бебе в много ранен период.

Да разсъждаваме ли за ползите от дългото кърмене на децата и домашно приготвената храна.....за здравето на бъдещето общество говоря пак, не за отделният индивид. И всъщност ще се окаже, че функцията на жена и майка е много по-значима за икономиката и обществото, ако разбира се стигате в разсъжденията по на дълбоко. Защото децата  и хората са държавата и икономиките, а без здрави деца, няма здрав общество, а именно жените  и по-точно майките , които са близо до дцата си са единствените, които могат да осигурят пълноценни условия за развитие на това бъдеще.

Та не се унижавайте да се наричате една друга просто домакини, защото всъщност сме много повече от това и трябва да си го отстояваме, все още мъжете нямат способността да раждат, да хранят и да кърмят деца, както и в тези ранни години никой не може да замести психологическата двойка майка- дете.

Да си майка и домакиня не е мързелива работа, но не се заплаща и не се трупа стаж.
В предишната ми квартира преди години, съседката си беше домакиня. Омъжила се на 20, родила три деца. До 36 си година не работеше, беше домакина и си гледаше децата. В един момент мъжът и я зарязва заради по-млада. Много трудно и беше с намиране на работа. А с пенсионирането какво ще прави и тя не знае. Все пак 15 г. не е работила на трудов договор.
В живота всичко се случва - я те зарежат, я останеш вдовица...

# 406
Именно за това се борят днешните феминистични и правозащитни движения........ако се чудите какво точно правят- това, борят се тези години домашен труд да се зачитат и да се класифицират професионално, да се плащат и т.н, да се отчита и защо е важно да се получава високо и достатъчно дълго майчинство, хората  и най-вече раотодателите/ разбирайе мъжете/ да осигуряват благоприятна среда ,а  не да се чудят как да натирят майките. Защото реално тези жени отглеждат бъдещото общество, а не да се превръщат в просекини и да се обиждат и унижават, за това че гледат деца  ooooh! ooooh!.......естествено това иска и здрава ръка в социалната система , за да се определя кой наистина "отглежда " , а не просто ражда.....навързани са работите. За момента най-простото е да се дава дълго майчинство, защото другото изисква много повече ресурси и законодателна воля , както и социални мерки и закрила , за които не сме дорасли много , много като гледам. Ние самите като майки и жени не ги разбираме и сме още в предразсъдъци и стереотипи в главите си, че видиш ли сме просто домакини в услуга на някой мъж, който е длъжен да ни храни и гледа, а и най -интересно да гледа освен нас майките , а и децата НИ  Shocked Shocked Shocked

# 407
Обществото се изврати. Все по-рядко се говори за любов. Навремето хората се женеха по любов, създаваха семейство и т.н. Сега всичко е едно сметкаджийство, аз да съм имала пари, той да е богат... само пари пари пари

много бг-мамма четеш  Mr. Green
просто сега изборът, местата онлайн и офлайн, на които можеш да срещнеш партньор са повече и изборът е по-голям, не че липсва любов
хората са по-образовани и имат по-високи цели и изисквания към живота си, но това не означава, че любовта е изхвърлена от схемата

# 408
Именно за това се борят днешните феминистични и правозащитни движения........ако се чудите какво точно правят- това, борят се тези години домашен труд да се зачитат и да се класифицират професионално, да се плащат и т.н, да се отчита и защо е важно да се получава високо и достатъчно дълго майчинство, хората  и най-вече раотодателите/ разбирайе мъжете/ да осигуряват благоприятна среда ,а  не да се чудят как да натирят майките. Защото реално тези жени отглеждат бъдещото общество, а не да се превръщат в просекини и да се обиждат и унижават, за това че гледат деца  ooooh! ooooh!.......естествено това иска и здрава ръка в социалната система , за да се определя кой наистина "отглежда " , а не просто ражда.....навързани са работите. За момента най-простото е да се дава дълго майчинство, защото другото изисква много повече ресурси и законодателна воля , както и социални мерки и закрила , за които не сме дорасли много , много като гледам. Ние самите като майки и жени не ги разбираме и сме още в предразсъдъци и стереотипи в главите си, че видиш ли сме просто домакини в услуга на някой мъж, който е длъжен да ни храни и гледа, а и най -интересно да гледа освен нас майките , а и децата НИ  Shocked Shocked Shocked

Права си. И би трябвало да се зачита за трудов стаж и да се плаща, но това предложение граничи с фентъзито.
Жените домакини много добре осъзнават, че и тяхнато е работа, но мъжете не го осъзнават.
От друга страна една жена е в пълното си право да иска и деца и кариера.

# 409
  • София
Да си майка и домакиня не е мързелива работа, но не се заплаща и не се трупа стаж.
В предишната ми квартира преди години, съседката си беше домакиня. Омъжила се на 20, родила три деца.
Зачита се за стаж, ако си в майчинство, тоест преди това си бил на работа. Макар че един единствен мъж от ръководната част на фирмата навремето искрено се възмути, видиш ли как докато съм била в майчинство тези 2 години ми се  е водел стаж и дори се трупала отпуска! Разбира се на по-високо ниво бързо го укротиха и му обясниха, че това си е по закон и да не се обажда.
Аз явно извадих доста голям късмет, но във фирмата в която работя обсолютно никога не е имало проблем с майчинството, отпуските , болничните или връщането на работа. Почнах работа във фирмата на 22 г, имах вече 2-3 години стаж. След две години родих близначките, след което се върнах точно за 6 месеца на работа вече бременна, като бях предупредила и отново излязох в майчинство за 2 години. Двата пъти по 2 години в майчинство ми се водят за стаж като цяло и конкретно във фирмата дори, което при нас е свързано и с доста висок бонус към заплатата. Така че зависи и как се стекат нещата, но ако си започнал работа преди децата, независимо от броят им, натрупаният стаж може да ти е добър и пак да си си гледал децата по две години вкъщи.

# 410
  • София
Но осигурителният ти доход за тези години е нисък, което естествено влияе на бъдещата пенсия.

# 411
В предишната ми квартира преди години, съседката си беше домакиня. Омъжила се на 20, родила три деца.
Зачита се за стаж, ако си в майчинство, тоест преди това си бил на работа. Макар че един единствен мъж от ръководната част на фирмата навремето искрено се възмути, видиш ли как докато съм била в майчинство тези 2 години ми се  е водел стаж и дори се трупала отпуска! Разбира се на по-високо ниво бързо го укротиха и му обясниха, че това си е по закон и да не се обажда.
Аз явно извадих доста голям късмет, но във фирмата в която работя обсолютно никога не е имало проблем с майчинството, отпуските , болничните или връщането на работа. Почнах работа във фирмата на 22 г, имах вече 2-3 години стаж. След две години родих близначките, след което се върнах точно за 6 месеца на работа вече бременна, като бях предупредила и отново излязох в майчинство за 2 години. Двата пъти по 2 години в майчинство ми се водят за стаж като цяло и конкретно във фирмата дори, което при нас е свързано и с доста висок бонус към заплатата. Така че зависи и как се стекат нещата, но ако си започнал работа преди децата, независимо от броят им, натрупаният стаж може да ти е добър и пак да си си гледал децата по две години вкъщи.

Щом моята съседка ми е казала, че няма стаж, значи сигурно не е работила преди това  newsm78
Не знам подробности.
Но си извадила късмет с работодател.
Има доста работодатели като разберат, че някоя е бременна гледат да се отърват от нея. Особено пък тези, които са в началото на 6 месечен срок. Просто прекъсват договора. Имах колежка се криеше, че е бременна. Трябваше 2 месеца да издържи за да мине изпитателния срок. Успя. Прикривахме я. Самата тя избягваше да ходи при шефовете за да не забележат, ние ходихме. Криеше се зад бюрото като видеше шеф. А фирмата беше голяма, но побългарена.
Иначе колегата ти е бил меко казано идиот.
Да му беше казала да ходи да роди и сам да гледа дете, да види колко е  лесно.

# 412
зачита се за стаж, но не се квалифицира професионално......защото изведнъж ще се окаже, че именно жени които са домакини имат професии като готвач, сервитьор, болногледач, детегледач, социален асистент  и т.н/всичко това са реални професии по НКПД /.....а ако нямаш трудов договор или си на свободна професия, няма как да ти тече ни стаж/да зачекна ли темата за всички майки и жени , които са принудени да гледат деца и роднини в неравностойно положение и не им се води никъде това..../ . ни осигуровки ни нищо.....а ти все пак работиш, да може би по-ниска категория труд, но си е работа и опит. И дори да няма един ден трудов стаж някъде, ако се зачита и води като професионален такъв, то след време ще може да докаже опит и стаж, дори и била "проста домакиня"

# 413
  • София
Но осигурителният ти доход за тези години е нисък, което естествено влияе на бъдещата пенсия.
На фона на целият стаж не влияе чак толкова предполагам, особено когато първата година майчинство си взимал почти съпоставима сума със заплатата си. Всъщност не съм се интересувала конкретно от пресмятането на пенсията и влиянието, което би оказало майчинството върху нея в стандартният случай. Реално с малката всъщност ползвах натрупаната от майчинството с каките и от първата година с нея отпуска и бях последните 5 месеца в платена отпуска преди да се върна. В момента съм на 34 г, имам мисля 14 г стаж, като от тях близо 11 г са в текущата фирма от които само 1-2 години са били реално на ниско майчинство. Първите години стаж също са на по-ниска база.
Разбирам обаче това което се обсъжда, тъй като има жени при които поради различни причини, стечение на обстоятелствата или личен избор се налага те да останат вкъщи и тогава липсата на стаж и незачитането на това за труд е проблем.
С по-горният си пост исках да отбеляжа основно това, че ако жената работи и тогава излезе в майчинство, то тези години и се считат за трудов стаж, както и се натрупва платена отпуска за времето в което е в майчинство, ако няма проблеми с работодателя разбира се.

# 414
На фона на целият стаж не влияе чак толкова предполагам, особено когато първата година майчинство си взимал почти съпоставима сума със заплатата си. Всъщност не съм се интересувала конкретно от пресмятането на пенсията и влиянието, което би оказало майчинството върху нея в стандартният случай. Реално с малката всъщност ползвах натрупаната от майчинството с каките и от първата година с нея отпуска и бях последните 5 месеца в платена отпуска преди да се върна. В момента съм на 34 г, имам мисля 14 г стаж, като от тях близо 11 г са в текущата фирма от които само 1-2 години са били реално на ниско майчинство. Първите години стаж също са на по-ниска база.
Разбирам обаче това което се обсъжда, тъй като има жени при които поради различни причини, стечение на обстоятелствата или личен избор се налага те да останат вкъщи и тогава липсата на стаж и незачитането на това за труд е проблем.
С по-горният си пост исках да отбеляжа основно това, че ако жената работи и тогава излезе в майчинство, то тези години и се считат за трудов стаж, както и се натрупва платена отпуска за времето в което е в майчинство, ако няма проблеми с работодателя разбира се.

И пак влизаме в омагьосаният кръг, защото това последното е много рядко срещано по нашите ширини....обясних защо  Wink...... и ще е така, докато не се излезе от стереотипите, че жените са просто домакини и просто майки.....

# 415
О аз имах по фрапиращ случай. Съпругата на мой колега роди три месеца преди мен - съответно болнични по време на бременност, майчинство и т.н. В един момент се връщам на работа след майчинството и той се изправя срещу мен  и казва :" То се е видяло кой е дошъл на работа, за да работи".
И като допълнение той всеизвестен с мързела си и ако не беше човек на шефа досега щеше да изхвърчи сто пъти /даже се шегувахме, че му е незаконен син щом толкова го толерира/ Слава бог, по някаква странна причина го накараха да работи и той сега сам напусна  Simple SmileНикой не съжалява.

# 416
  • София
Цитат
Има доста работодатели като разберат, че някоя е бременна гледат да се отърват от нея. Особено пък тези, които са в началото на 6 месечен срок.
При мен не беше 6 месечен изпитателен срок, а беше връщане при старият работодател.

Звезден^Прах да аз и затова го написах и отчитам, че моята ситуация е по-скоро изключение отколкото практика. Но в часта за стаж, надали зависи от работодателя, по-скоро връщането на работа и ползването на натрупаните отпуски.
Цитат
зачита се за стаж, но не се квалифицира професионално.
Мисля, че това го промениха сравнително отскоро. Тоест при мен хванах завареното положение, тъй като и майчинството и първите 1-2 години в, които работех като продавачка да кажем ми се зачитат като професионален стаж. За майчинството сигурна ли си, че ако работиш като специалист и излезеш в майчинство в момента, то тези две години конкренто  ще се водят като непрофесионален стаж?

# 417
Всъщност вие настоявате по документи ли да сте квалифицирани професионално по време на майчинството, макар че дейностите по професията ви може да са коренно различни от дейностите по време на майчинството и е ясно, че на практика не се квалифицирате?

# 418
квалифицира се като трудов, но не и като професионален. За жени и майки с професии и образование, това не е голяма драма....обаче доста са жените , които нямат такива по една или друга причина или нямат никакъв професионален стаж. За тези жени зачитането на професионален стаж дори като социални или домашни асистенти и квалифицирането им като такива би означавало много. Казвам го като човек, работил с такива.  Peace  Мога да дам и различни примери, в които жени са принудени да бъдат без работа или образование и да останат вкъщи , защото държавата не предоставя качествени алтернативи грижи. Тези жени с всяка изминала година, стават неконкуретно способни и неадекватни и не биха могли да се адаптират на пазар на труда. Едно такова зачитане и квалифициране на часовете изработени вкъщи колкото и да ви се струва странно би им помогнало.

Едно общество се познава по грижите за най-уязвимите групи, каквито са децата и жените.....

Давам пример да стане ясно: за да придобиеш професия готвач има два варианта- да завършиш някой ТОХ или да изкараш професионален курс/който не струва евтино и продължава доста във времето/ и да се явиш на изпит или да си работил по професията определен брой години, подобно е със счетоводители, домашни помощници камериерки и други професии. Ако на една жена и се води по времето в което е останала без работа, за да се грижи за деца или хора в неравностойно положени- професионален  стаж и хорариум по дадена професия, защото тя така или иначе я изпълнява, то ще се окаже в един момент, че тази жена не е без опит и без професия .....и би била по адаптивна на пазара на труда

Последна редакция: ср, 27 яну 2016, 12:04 от Звезден^Прах

# 419
Ама и това твърдение, че видиш ли домакинята си почива е малко размазано.....да има такива, които освен, че са домакини, друг им домакинства, но в общият случай си е къртовски труд и сериозен ангажимент и отговорност. Да сготвиш, изчистиш, напазаруваш, сметки чудесии....децата да са изгладени, гледани занимавани.
Никой не казва, че си почива, но се преекспонира от жени като теб Simple Smile Веднъж в седмицата ако заредиш хладилника до горе дали ще трябва всеки ден да пазаруваш? Някакви дребни неща ОК, но не е нещо страшно. Сметките вече се плащат онлайн за няколко минути. Чистенето пък колко много време да ти отнема? Не всеки ден правиш "пролетно почистване". А за готвенето... заучаваш лесните манджи и пак 1 час готвене на ден... къде го видяхте къртовския труд не знам. При условие, че децата ходят на ясли и градини, не знам каква ще е тази професия домакиня, като децата са на ясла/градина или училище... ти да седиш вкъщи и да разправяш за къртовския труд.
Ни най-малко не го омаловажавам, отговорно си е, но ако беше пък толкова сериозно, защо не всички жени като родят не стават домакини ами работят? Значи могло а? Simple Smile

Ами така де, баба ти не е била само домакиня, ами и здраво си е поработвала. Това казвам и аз.
Повечето жени в работоспособна възраст, работят. Ти обратното ли твърдиш?
Изпий си кафето моме... твъртя, че не познавам жени домакини, а само такива които освен, че са домакини и работят на пълен работен ден.

Общи условия

Активация на акаунт