Забременях непланирано, а съм студентка

• 16 601
  • 143
  •   1
Отговори
# 15
Каква студентка? Че ти си пети курс вече!
Какъв аборт? Че ти имаш вече един зад гърба си!

Работата е свършена - няма какво повече да мислиш. Сватба, апартаментчето, бебето...

# 16
Какво непланирано, като не сте се пазили.  Явно го искате това дете. Мисли как ще се справяте без родителите.

# 17
Аз разбрах ,че съм бременна в първия ден ,първи курс в университета.Да няма да е лесно , но ще знаеш защо го правиш.За мен детето е най-големия стимул ,да уча ,да се боря да му осигуря всичко необходимо и да мога някой ден да съм добър пример за него.Аз родих на 20 ,редовна студентка,в началото беше много трудно.Имаше ситуации ,в които му е идвало да се разплача като малко дете ,сега като се сетя как брат ми (тогава на 16)стои с бебето пред залата докато съм на изпит,направо ми е забавна история.Сега имам прекрасно голямо момченце,работя ,прехвърлих се задочно.Ако искаш детенцето не се отказвай,та ти си на финала.Детето ,докато е новородено не е кой знае какъв разход,особено ако го кърмиш.Хубаво ще е ако родителите ,могат да помогнат с жилището ,за да не плащате наем.Успех!

# 18
Ако имаш трудов стаж 1 година общо, ще имаш право на обезщетение за майчинство - ще ти сметнат доходите назад (2 години мисля) и там, където не си работила, ще ти го смятат на МРЗ. Друг е въпросът защо си задочно и не си работила повечко. Приятелят ти хич никакъв трудов стаж ли няма? Редовно обучение ли е? Има право на общежитие, дори, ако се ожените, и ти имаш право да живееш с него на семейно общежитие на минимален наем, докато се дипломира. Едва ли толкова ще те бърка къде живееш, щом си задочно и ти е последната година. Със сигурност той трябва да започне да работи някъде.

# 19
Работата е свършена - няма какво повече да мислиш. Сватба, апартаментчето, бебето...

newsm78 И защо сватба?

След 1 аборт и аз бих избрала бебето, а не втори аборт.
Другото няма какво да го коментирам. За мен е безотговорно правенето на бебета от учащи и без трудов стаж.  Naughty Но пък като е станало - стягаш се, правиш някакъв план и се опитваш да вървиш напред.

п.с. И не вярвай на глупостите, че бебето "не е голям разход". О, аз като бременна в момента и още нямаща деца, мога да ти кажа, че бъдещото бебето е ОГРОМЕН разход.  Wink И май с годините няма да става по-малък разход...

п.с.с. Ако имаш трудов стаж няма да вземеш помощите за студентки.  Peace

# 20

И без това за задочно обучение няма помощи за студентки, а е и последна година. Докато роди и може да не е студентка вече.

# 21

И без това за задочно обучение няма помощи за студентки, а е и последна година. Докато роди и може да не е студентка вече.

Да, прочетох че е задочно и последна година, но ако и хрумне да записва второ висше есента само за да вземе 2те хиляди, трябва да знае, че и 1 ден трудов стаж ще я спъне.  Peace

# 22
Пак по на "далавера" идва да взима майчинство. И по малко над 300 месечно да взима, пак е над еднократната помощ за студентки. Ако трудовият ѝ стаж е близо до година, но не цели 12 месеца, най-добре да търси някъде да я назначат, че да може взима майчинство.

# 23
  • София
Може би съм слаб човек,може би в това отношение съм незряла и ме плаши отговорността,която ще легне на плещите ми.Същевременно на моменти си казвам,че не трябва да се предавам така лесно,че ще успея да съчетая нещата,че ще сме щастливи....Любовта ме кара да го искам,финансовата нестабилност,обратното.Защото ще трябва да разчитам финансово на приятеля ми поне 1 година..Плаши ме реакцията на родителите ни.Винаги съм искала да осигуря добър живот на моето дете,а то какво стана..Бременна студентка...Моля ви,дайте ми съвет. Не съм говорила с никого досега... Благодаря на всички,които имаха търпението да прочетат,но искам обективен съвет от някой по-зрял,житейски.Всичко най-добро,мили жени!
На твоите години дъщеря ми беше на 3, а аз бях в трети курс.
Няма да питам защо, след като учиш задочно, не си започнала работа, но и сега не е късно, за да се закачиш за социалната система.
Време е да поемеш отговорност за действията си така, както приятелят ти е готов да го направи.
Щом имате и жилище, за което да не плащате, ще се справите.
Родителите ви ще ви помагат, щом не са против връзката ви и всичко ще се нареди.

# 24

п.с. И не вярвай на глупостите, че бебето "не е голям разход". О, аз като бременна в момента и още нямаща деца, мога да ти кажа, че бъдещото бебето е ОГРОМЕН разход.  Wink И май с годините няма да става по-малък разход...

А аз пък като вече родила и гледала 2 деца мога да ти кажа, че ти говориш глупости и човек се простира според чергата си. За първото дете наринах един куп пари, за неща които не ползвах, защото бях чула, че ще ми трябват. Ами не ми потрябваха. Някои ги продадох направо в оригиналната им опаковка. За второто изобщо не съм правила тази грешка. Майките първескини си мислят, че за бебето им трябват много неща, които в последствие се оказват напълно излишни. Да не говорим колко много може да си ги купиш втора употреба буквално за стотинки и да ти вършат същата работа. Разликата е само в егото на майката - че всички ще я видят с количка за 2000 лв., а не за 100 лв. Една позната от гъзария си купи точно такава количка и понеже не можеше да в тика по разбитите ни улици накрая сама си призна, че не и изкарва изобщо и си отгледа и двете деца със слинг за 60 лв.

# 25
Въобще не говоря за колички за 2 бона и ританки за 40 лв.  Laughing

Бебето/детето не е само количка и розова анатомична ваничка, нали?  Wink

И да, със 100 лв соц. майчинство НЕ можеш да гледаш деца!  Naughty

# 26
Благодаря на всички . Тривиално е,но не мога да върна времето и ще трябва да се адаптирам към цялата ситуация.. В главата ми винаги е имало план как да подредя живота си,но когато се случват някои събития ,всичко се променя.за мен е много важно да мога да разчитам на родителите си дори само за емоционална и морална подкрепа.Общо взето, дните напоследък ми минават в безотточни мисли..Не знам има ли съдба,но ако има не трябва да бягам от нея и трудностите.. Невинаги животът протича по мед и масло,всеки има някаква грешка,която може да му вземе или напротив -да му даде.

Вярно е,влияя се,но от близките ми най-вече..срамувам се,а и не са длъжни да бъдат обременени заради мен..
Не се пазехме винаги може би защото наистина сме го искали ,без да осъзнаваме какво ще е в действителност

Приятелят ми ще работи,но искам и да завърши успешно.

Сега обмислям как да кажа на всички..но още ми е трудно да свикна с мисълта, не съм готова,а трябва да съм твърда в желанието си,за да не ме сломят словесните удари,които ще получа.Много противоречиви емоции изпитвам.Сигурно защото в момента съм сама,чакам с нетърпение да видя приятеля си и да се задействаме,мисля,че е време да кажем..Когато съм с него се чувствам по-спокойна и ми е добре.

Последна редакция: нд, 24 яну 2016, 18:48 от rainbow_rain

# 27
Попитай в тази тема за майчинството, но би трябвало да имаш право, ако имаш 12 месеца трудов стаж на 8-часов работен ден:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=885986.0;topicrefid=20

Всъщност наистина звучи абсурдно хем да искаш деца и затова да не се пазиш, хем да правиш аборти. Нищо не му пречи на приятеля ти и малко да поотложи завършването, ако не може да се справи и с работа, и с дипломиране. Много хора работят последните курсове и по време на правенето на дипломната работа, без изобщо да чакат деца - и се справят. При нас го имаше и това, че трябваше да си намериш фирма, в която да изкараш задължителния стаж, т.е. работиш си, плащат ти, дават ти бележка, че си изкарал стажа и си се очакваше да го изкараш, докато учиш. Ако мислите да запазите детето, много хора си пренареждат приоритетите и гледат да изкарат повече пари, за да могат да се издържат. С една гола диплома няма да му постелят червен килим в работата. За мъже има и достатъчно добре платени работи и без диплома.

# 28
Въобще не говоря за колички за 2 бона и ританки за 40 лв.  Laughing

Бебето/детето не е само количка и розова анатомична ваничка, нали?  Wink

И да, със 100 лв соц. майчинство НЕ можеш да гледаш деца!  Naughty

На една съседка детето много плачеше и боледуваше в яслата. Тя остана 3-та година вкъщи в неплатен отпуск да го гледа. Не е получавала и 100 лв. майчинство. Живееха само със заплатата на мъжа и - работник в производството, на квартира в София. Детето имаше 2-3 играчки, защото нямаха пари за повече. Тя имаше в джоба си 2 лв на ден, ако трябваще да иде някъде с градския транспорт се возеше гратис, защото нямаше 1 лв. за билет. Детето беше и до момента е слънчево, усмихнато, винаги добре облечено и обуто. Със съпруга и и досега са чудесно семейство. Порасна детето, спря да боледува, задържа се на градина, жената си намери даже по-дбре платена работа от предишната и вече финансовото положение им е значително по-добро. И да- със 100 лв. + заплата на другия родител може да се гледа дете. По-трудно, но ако си в такова положение стискаш зъби и се справяш с каквото имаш. А от историята е видно, че може да изпаднеш в такова дори и да имаш стабилна работа и детето да е планирано и уж в началото да си предвидил с какви средства да го гледаш. Познавам поне 5 майки, които са имали сигурни и стабилни доходи преди родят планирано дете и след изтичането на 2-те години по различни и независещи от тях обстоятелства са останали без работа. Част от тях и до момента не могат да си намерят, а друга родиха 2-ро дете само за да имат някакви доходи от майчинството, за да изгледат първото. Така че мили неродили още майки имайте предвид, че не винаги диктувате развитието на живота си и това, че преди майчинството сте имали сигурна работа  доходи не е гаранция, че ще продължавате така и след 3-4 години. Дете се гледа с 2 и 200 и всичко материално може да бъде заменено с по-евтино или да не бъде купено изобщо. Само здраве и семейно разбирателство да има (ако съдя по историите във форума май липсата на пари води до липсата на второто, което е истинската трагедия според мен)

# 29
непременно задръж детето. бременност от любим мъж не се прекъсва. после не знаеш как ще се отрази това на връзката ви. говоря от опит, абортът е травма за отношенията. голямата работа, че е непланирана, много бременности са непланирани.
sunlight_eli точно така, стабилността е доста ефимерна, важното е потенциала. момичето е студентка, скоро завършва една година ще се оправят.  Hug

никакви словесни удари няма да получиш!!! това са ти близките хора. такова нещо се случва и при много изрядно пазене. нищо лошо не е станало.

Общи условия

Активация на акаунт