Забременях непланирано, а съм студентка

• 16 605
  • 143
  •   1
Отговори
# 30
Момиче не се отчайвай.Горе главата!И аз съм бременна студентка 3 курс -уча задочно в Свищов.Пътувам постоянно до там и обратно за Бургас няколко пъти в месеца.Другата седмица заминавам за 10 дни имам очни.Не ми е хич лесно ,но няма да се откажа -Напротив.
Намери някой познат ,който да те назначи фиктивно на работа ,за да натрупаш малко стаж,ако не успееш да си намериш нещо временно .Задръж бебчо.Всичко ще се нареди стига да вярваш в себе си.  newsm10

# 31
Историята познава повече затънали със 100лв в джоба, отколкото успели такива, пък вие я успокоявайте или успокоявайте себе си.  Stop
Героините във форума гледат бебета с 2 лв, а онези в реалния живот реват по телевизията и обявяват банкови сметки за помощ.

Авторката да се стяга и да проучи как да вдигне доходите си(дори и надомна работа по време на бременността и след това). И да си запази добрите отношения с родителите(и с родителите на приятеля й), защото 100% ще разчита на тяхна емоционална и финансова помощ.

И да, кажи им сега, веднага. Те ще са ти истинската подкрепа, а не хора по форумите.

Бебето не е само кърма и гушкане. С бебето няма да ти отпаднат разходи като ток, вода, парно, телефони, храна, а ще се добавят нови към основните разходи. Какво правиш, ако се наложи да купуваш лекарства за сериозна сума? Казваш си "в БГ мамма казаха, че е лесно"!?
Не се успокоявай с приказки по форумите! Приготви се за по-трудното, пък дано те изненада по-лесното, щото обратното не е за препоръчване.

# 32
Много деца са се родили в момент, в който двата родители не са били в цветущо финансово положение. Обичайно при извънредни ситуации хората се мобилизират и намират сили да се справят.
Ако обичаш мъжа до теб и двамата нямате по принцип нищо против да имате деца заедно, а сте мислили да е след година-две, не ми се струва много разумно да правиш пореден аборт.  Обмислете вариантите за намиране на работа, по принцип  следването може да се отложи, може да се мине задочно, някои специалности позволяват съвместяване на редовно учене и работа... Има начини. Важното е любов и желание да има  Hug.

# 33
Историята познава повече затънали със 100лв в джоба, отколкото успели такива, пък вие я успокоявайте или успокоявайте себе си.  Stop

Аз, доколкото разбирам, при наличие на трудов стаж от 12 месеца, тя ще има право на над 300 лева месечно 2 години (не става въпрос за 100 лева), стига в момента на започване на 410-дневния отпуск за бременност и майчинство (45 дни преди термин) да се осигурява (сама, или в някоя фирма, или като земеделски производител). А пък колко ще взема, зависи от това, кога е работила. Доходите ѝ ще ги гледат 2 години назад, но самият стаж може и да е натрупан преди повече от 2 години:

https://docs.google.com/document/pub?id=1dEQ4Yh5YhkqATheoqZ7rtss … WVvRTidHJRvmWAN1g

При това положение бащата да си учи, без да работи, а пък тя да си търси и още работа по време на първата година на детето, ми се струва доста нередно.

# 34
Аз не споря за доходите й.

Просто казвам да не се успокоява с "всичко ще е наред и други гледат бебе с Х лева", а да проучи нещата отвсякъде.
Колко майчинство ще взима; трябва ли да направи нещо за да взима повече или въобще да взима; трябва ли да работи сега; трябва ли приятелят й да работи; къде ще живеят; ако искат и двамата да работят ще има ли кой да гледа бебето; какви разходи имат сега... и т.н. и т.н.

Подробно, подробно, подробно. Да види кое може да промени сега. Да види кое по-натам и къде да се жертва и т.н.

# 35
Тъкмо щях да те питам защо не си учиш правото задочно, за да работиш и чета, че ти точно това правиш, ама без работата. Какво точно правиш по цял ден, след като си неработеща задочничка, почесваш се и правиш деца ли?
Вземи се в ръце. Майка ти и баща ти не са вечни, когато ги няма да ти дават наклон - от кого ще чакаш да те изкомандори?
Раждай детето и го гледай. Очевидно е планирано, дори да не си го признаваш. Нямаш нито един смислен аргумент "за" аборт". И предния път не си имала, ама стореното-сторено.
Много ми е интересно това мислене. За висшето си "чак пети курс", обаче за сериозния живот не си готова. Спри да се държиш като пикла, голям човек си, застани като такъв с целия си авторитет и кажи какво искаш ти самата.

# 36
За мен е абсолютно безотговорно при наличие на един аборт, ти и приятелят ти да не сте се пазили!
По темата - на твое място не бих направила 2ри аборт.

# 37
Историята познава повече затънали със 100лв в джоба, отколкото успели такива, пък вие я успокоявайте или успокоявайте себе си.  Stop
Героините във форума гледат бебета с 2 лв, а онези в реалния живот реват по телевизията и обявяват банкови сметки за помощ.

Авторката да се стяга и да проучи как да вдигне доходите си(дори и надомна работа по време на бременността и след това). И да си запази добрите отношения с родителите(и с родителите на приятеля й), защото 100% ще разчита на тяхна емоционална и финансова помощ.

И да, кажи им сега, веднага. Те ще са ти истинската подкрепа, а не хора по форумите.

Бебето не е само кърма и гушкане. С бебето няма да ти отпаднат разходи като ток, вода, парно, телефони, храна, а ще се добавят нови към основните разходи. Какво правиш, ако се наложи да купуваш лекарства за сериозна сума? Казваш си "в БГ мамма казаха, че е лесно"!?
Не се успокоявай с приказки по форумите! Приготви се за по-трудното, пък дано те изненада по-лесното, щото обратното не е за препоръчване.

От тоя пост ме побиха тръпки...
Можеш да имаш 100 сериозни причини, но финансовите не са сред тях. Не слушай черните прогнози, освен ако не стане война, винаги ще има достатъчно средства за едно дете.

# 38
Добре убедихте ме!

Стоите си вкъщи, учете задочно, не се интересувайте как да подобрите финансовото си положение, раждайте деца и се успокоявайте с "все ще го отгледам някак си".  Laughing

# 39
Добре убедихте ме!

Стоите си вкъщи, учете задочно, не се интересувайте как да подобрите финансовото си положение, раждайте деца и се успокоявайте с "все ще го отгледам някак си".  Laughing
Да не е лъжа Simple Smile Я колко деца са отгледани без пари Simple Smile

# 40
Добре убедихте ме!

Да чертаеш мрачно бъдеще на жена, която не е много далеч от мисълта пак да прави аборт, защото щяло да ѝ бъде трудно, едва ли е много от полза. Но реално да. При положение, че е вече бременна, тя е по-ограничена от полезни ходове в напреднала бременност и периода след раждането, отколкото бащата на детето. Да си проучи как да получи майчинство (не е толкова сложно), а пък бащата да се концентрира поне в началото той да изкарва активния доход. Щом има и къде да живеят, не е толкова зле положението.

# 41
Как ще се справяте учащи, с бебе, без професии и работа и без жилище доколкото разбирам?

Разчитате, че като кажете на родителите си те ще се втурнат да помагат? Може да стане, но може и да не стане. Аз не бих раждала деца, ако не можех да си ги позволя.

Извън темата, но ми е интересно защо невинаги сте се пазили и то след претърпян един аборт.

Децата не са луксозна стока за да си ги позволяваме или не, а смисъл на живота. Естествено, че трябва да постъпваш отговорно, а не да раждаш един болюк деца като циганките, но в случая ситуацията не е такава.
Аз забременях на 44 години с второто си дете. Стана случайно и непланирано. Естествено помислих си, че ще трябва да направя аборт заради възрастта и че лекарите ще ми го препоръчат. Оказа се, че това е последното, което ги притеснява.
Живеехме с моите родители и се наложи да търсим друго жилище. Наложи се и ипотечен кредит и сума ти разходи покрай това. Родителите ни няма с какво да ни помогнат, нито с пари, нито с някой и друг имот за продан.
Вярно е, че имаме професии, изградени кариери, нормални доходи /които никога не стигат/.
Родих дъщеря си, пък макар и на 44.
Разходи бол, покрай бебе, 10-годишно дете, възрастни родители, кредити и какво ли още не....но успяваме  някак си. Само да сме живи и здрави.

Така че, по-добре борба отколкото аборт, защото не се знае какво би поднесъл живота натам.
А и такива сметки, чакай сега да завърша, пък да си намеря работа, пък да си купя кола и след това ще имам дете не трябва много много да си правиш, че в един момент вече може и да е късно. Вярвайте ми имам много такива примери пред очите си и нещастни и съжаляващи хора, които не могат да върнат времето назад.

# 42
  • Пловдив/София
Приятелят ти какво учи? Работил ли е досега? Ще трябва веднага да започне работа, нищо, че е още студент. Не ви съветвам да родите дете, без нито един от вас да работи. Не се ражда с идеята за помощта от държавата.
Сами трябва да си решите какво искате. Познавам хора, родили 2 деца след 2 аборта. А има и такива, които и след един са имали проблеми със зачеването. Това не бива да е единствен фактор.

Приятелят ти готов ли е на редица жертви- да започне работа, да намали рязко излизанията и веднага да заживеете заедно? Защото иска да го оставите, но не знам дали си го представя реалистично.

Ти как ще се чувстваш след два аборта? Как го преживя миналия път, имаше ли угризения, депресия? Сега си на по-зрели години и може да е по-различно.

Няма да ви е лесно първата година. Трябва да го знаете. Бебето не е само кукла за гушкане, бебето е нерви, недоспиване, караници между двойката и да- разходи. Бебето е край с детството и начало на истинската зрелост. Като си родител всичко е различно. След години обаче остава наградата за тези жертви и съм сигурна, че няма да съжаляваш в дългосрочен план. Но повтарям, в началото няма да е лесно, просто поговорете дали сте готови за това. И ако да, веднага се захващайте с търсене на работа за него, преместване заедно и всички други промени, които предстоят.

И след раждането (или аборта, но и аз не съм за този вариант) се надявам да започнете сериозно пазене, таблетки или презервативи.

# 43
  • София - Рим и обратно

Не си играй с тялото си, то не може да се поправи, за разлика от ученето и кариерата.
Подписвам се под това bouquet.
Никога няма да съжали авторката, че си е родила детето. В обратния случай - 99 % сигурно, че все някога ще съжали.

# 44
Струва ми се, че вече си решила и че решението ти е да задържиш детето. Една позната, която роди второто си дете на 21, и хем гледаше първо малко дете, хем учеше, хем работеше, ми каза: дете се гледа по-лесно от мъж. Задръж малкото съкровище и търсете решения на проблемите си заедно. И не отлагайте, а кажете на родителите, че се чака внуче.
Има редица прегледи, които трябва да се направят в рамките на бременността, те струват пари и трябва да станат точно навреме. Мобилизирайте близките си хора да ви помогнат кой с каквото може /съвет, някой ще ви даде употребявана бебешка количка, някой друг ще ви даде дрешки/ и ще се справите. Най-успешните в професията си жени, които познавам, са родили още като студентки. И ти ще се справиш.
Стискам ти палци

Общи условия

Активация на акаунт