Забременях непланирано, а съм студентка

• 16 617
  • 143
  •   1
Отговори
# 90
Повечето млади са без деца и пак трудно намират работа. Няма да коментираме пък колко е трудно да работиш и да гледаш деца без външна помощ. Щото повечето работи не са с космическа заплата, която да позволява скъпоплатени гледачки. Затова им приятелки на моя възраст (около 40), които родиха преди година-две - и те разчитат на майките си.
Детето е предизвикателство във всяка възраст. И да, на малцината ми колежки, които родиха по време на студентстването, сега им е по-лесно, децата им завършват гимназия. На мен тогава ми беше лесно, но сега ми е трудно. И да, нямам време да родя трето дете. А сме родители, които не биха имали против.

# 91

Студентството е доста по-подходящо време за "дондуркане" на бебе от пременопаузата. Примерно.

А среден вариант няма ли?  Когато въпросът е поставен тук, право има да се изкаже и ткирилова и всяка друга леля - като теб , примерно.

# 92
  • София

А среден вариант няма ли?  Когато въпросът е поставен тук, право има да се изкаже и ткирилова и всяка друга леля - като теб , примерно.
Мисля си, че има, но болшинството жени се чувстват наистина свободни чак след като завършат училище.
Тези със средното, имат преднина от едни 5-6 години, в които почват работа, чувстват се самостоятелни отвсякъде и могат да бъдат готови за брак и дете на 25- 26г.
Другите, които продължават да учат, стигат до тази самостоятелност на 25, после почват да "градят кариера", та докато се обърнат, са чукнали 30.
А, от едно време се знае, че до 25 не се ли излъжеш да се ожениш само по любов, след това почваш да пробираш и да си правиш сметки.

# 93
  • София
Аз родих първото си детенце в последната година на следването си( редовно). Отново хубава специалност. След раждането на 20-тия ден си взех първия изпит, след това останалите и 5-те държавни. Няма да пиша за 3-те часа сън на нощ с месеци, нито за това, че ходех на упражнения след безсънна нощ, а таткото го гледаше до обяд. Детето беше планирано. Просто исках да съм майка Simple Smile Много ми е трудно, но не бих си представила бивота по друг начин. Кураж и ще се справите- цялото семейство ще помага  Hug Явно ви е писано да си имате детенце  bouquet

# 94
  • София - Рим и обратно

Има, що да няма. Аз сравнявам двата крайни варианта. Проблем? Grinning
По-лесно е да не отидеш на лекция (която после ще вземеш от състудент), отколкото да отсъстваш дни и седмици от работа, когато детето ловне поредния градински бацил.

# 95
Всеки има мнение, да. Мисля, че спокойно мога да споделя моето. На който не му изнася, да не ме чете. Като ви харесва, раждайте си децата и в училищна възраст, пък после защо социалното майчинство било 100 лв.? Защо детските са толкова символични? Защо това, защо онова? Не съм чула, някоя леля родила на 40 г. да се оплаква, че детските и майчинството не й стигат да си гледа децата, които е родила на държавата. Ама е пълно с такива млади майки, дето не свалят цигарата от устата. И на 40 г. пак може да разчиташ на помощ, но тя със сигурност не може да се сравнява с тази, която една майка-студентка получава от близките си, за да може да сколаса и да завърши виШото.
В случая на авторката, тя очевидно ще разчита на ниско майчинство + финансова помощ от родителите си. Чудесна перспектива просто. Нека цялата рода да се втурне да помага, за да може още зависимата от майка си девойка да роди и да отгледа дете.

# 96
То сега една Вишо - може и 5 деца да родиш, и 15 години да си студентка.

# 97
Няма лошо в това да помогаш на децата си. На мен като цяло не ми допада вариант, в който още като студенти правят деца уж непланирано и случайно, без да мислят, че ако нямат помощ от някъде не биха се справили. Все пак човек трябва да създава деца, когато е в състояние сам да се грижи за тях. Другото е излишно усложняване на живота. А в крайна сметка за всичко си има време. Студентството определено не е момент, в който да дондуркаш бебе. Пък вие си се убеждавайте в противното. И после защо младите не могат да си намерят работа.

tkirilova , кой те пита какво ти допада, когато не става въпрос за твоите деца? Всеки подрежда живота си, така както намери за добре, включително ражда децата си, тогава когато намери за добре. Нали не те карат ти да им ги гледаш? Въобще като каква се включваш да недоволстваш?

# 98
Да, така е. Днес е значително по-лесно да завършиш. Това, че някой си имал диплома не означава автоматично, че ще си намери високоплатена работа и ще направи защеметяваща кариера. Затова трябва да си налягаш парцалите, да се интересуваш от възможности за стаж. Въобще студентите да са по-активни и инициативни. Не просто да чакат държавния и дипломата. Не това е идеята на висшето образование. Докато сменяш пелени и висиш по парковете няма как да надграждаш. Няма как да извлечеш максимума от следването. Работодателя не се интересува колко деца си успял да отгледаш докато си учил. Интересува се какво можеш да му предложиш. Тези неща се виждат от CV-то. А при положение, че там информацията се свежда до "диплома по..." едва ли шансовете за намиране на мечтаната работа са оптимистични.

# 99
Няма лошо в това да помогаш на децата си. На мен като цяло не ми допада вариант, в който още като студенти правят деца уж непланирано и случайно, без да мислят, че ако нямат помощ от някъде не биха се справили. Все пак човек трябва да създава деца, когато е в състояние сам да се грижи за тях. Другото е излишно усложняване на живота. А в крайна сметка за всичко си има време. Студентството определено не е момент, в който да дондуркаш бебе. Пък вие си се убеждавайте в противното. И после защо младите не могат да си намерят работа.

tkirilova , кой те пита какво ти допада, когато не става въпрос за твоите деца? Всеки подрежда живота си, включително ражда децата си, тогава когато намери за добре. Нали не те карат ти да им ги гледаш? Въобще като каква се включваш да недоволстваш?

А теб кой те пита, че нещо не ми стана ясно? Доколкото знам, всеки може да се изкаже по темата и да си напише какво мисли. Това че някой се е засегнал не е мой проблем. Монетата винаги има две страни,все пак. Не може всичко да е или черно или бяло.

# 100

tkirilova , кой те пита какво ти допада, когато не става въпрос за твоите деца? Всеки подрежда живота си, включително ражда децата си, тогава когато намери за добре. Нали не те карат ти да им ги гледаш? Въобще като каква се включваш да недоволстваш?

А теб кой те пита, че нещо не ми стана ясно? Доколкото знам, всеки може да се изкаже по темата и да си напише какво мисли. Това че някой се е засегнал не е мой проблем. Монетата винаги има две страни,все пак. Не може всичко да е или черно или бяло.

Айде спри се, прочетохме какво мислиш!

# 101

И тъй като не е в руслото на общото - ах, колко е хубаво да родиш като студентка, няма право на мнение.

# 102
Е да естествено, тук списват само такива, които са родили като студентки и чуждо мнение натрапено не търпят. Коя съм аз, че да им казвам? Че даже пък и да ги поучавам.

# 103

И тъй като не е в руслото на общото - ах, колко е хубаво да родиш като студентка, няма право на мнение.
Не, напротив, всеки има право на мнение, но това не значи да се отхвърля чуждото. Именно, ти си никоя, за да поучаваш, когото и да било.

# 104
  • София
Да, така е. Днес е значително по-лесно да завършиш. Това, че някой си имал диплома не означава автоматично, че ще си намери високоплатена работа и ще направи защеметяваща кариера. Затова трябва да си налягаш парцалите, да се интересуваш от възможности за стаж. Въобще студентите да са по-активни и инициативни. Не просто да чакат държавния и дипломата. Не това е идеята на висшето образование. Докато сменяш пелени и висиш по парковете няма как да надграждаш. Няма как да извлечеш максимума от следването. Работодателя не се интересува колко деца си успял да отгледаш докато си учил. Интересува се какво можеш да му предложиш. Тези неща се виждат от CV-то. А при положение, че там информацията се свежда до "диплома по..." едва ли шансовете за намиране на мечтаната работа са оптимистични.
Ами, всеки решава кое е по- важно в живота му.
Да се изживее като работната пчеличка, катереща кариерната стълба, за радост на работодателя, който ще я смени с по- млада и усърдна, като чукне 40- те, или да изживее живота си в цялата му пъстрота, като работи за да живее, а не живее, за да работи.
Колкото и да разтегляш моминството, само променяш пропорциите вътре в живота, чиято обща продължителност остава същата.
И като промениш пропорциите, в разрез с природната обусловеност, се получава жалка картинка.
Лошото е, че " момите" на 40 вече нямат полезен ход, за да влезнат в естествения ритъм.

Общи условия

Активация на акаунт