В момента чета...44

• 78 301
  • 740
  •   1
Отговори
# 105
Вие с какви книги редувате тежките и сериозни четива? Аз лично забелязах, че напоследък вкусът ми се е изместил почти изцяло към сериозни и депресивни книги, но все пак си трябва от време на време почивка и от тях, а много трудно намирам книги, които хем да са приятни, ненатрапчиви и леки, хем да не ме дразнят с елементарен стил или прекалено захаросани сюжети. Няма угодия и това си е... Rolling Eyes

Аз ги редувам с книги, които отразяват действителни, но не особено тежки събития, или книги, които те карат да се замислиш без да слагат драма и напрежение или вдъхновяват. Не харесвам любовни, безмислени романи или криминалета (това в никакъв случай не означава че няма смислени такива). Предпочитам истински истории, биографии. приключенски книги или книгите на Умберто Ек о. За отмора от любовни и военни драми и тежки истории, аз бих препоръчала някои от следните заглавия:

"Моята прекрасна книжарничка" на Петра Хартлийб. Страхотно леко четиво, но и много вдъхновяващо и поддържащо интереса. Ще заживеете с Петра, която си отваря книжарница и с изключително чувство за хумор и самоирония описва какво е да работиш за себе си и сам да си си шеф. Четивото е кратко, но прекрасно, като книжарницата й, защото думата книжарница може да се замени със всяка друга: "ресторант", "сладкарница", "магазин" и тн и вие също може да се намерете в книгата. Не мога да спра да я хваля от както я прочетох на един дъх! Simple Smile

Харесаха ми също и

"Баудолино", "Пламъкът на Кралица Лоана", "Махалото на Фуко" и "Островът от предишния ден" на Умберто Еко. Необичайни са, ако очаквате истории с много диалози и герои, но доста развиват въображението и засягат теми, които не бихте засегнали в ежедневието, както и винаги имат неочакван край.

За разпускане бих препоръчала още и кратките разкази на Андрю Портър от сбирката: "Теория на материята и светлината". Няма никаква физика и нищо плашещо! За нещата от живота е. Simple Smile

Наскоро разпуснах и с книжката на Джон Кракауер: "В разредения въздух" (ако знаеш историята на групата покоряваща Еверест през 1996, не е тежка, а просто се наслаждаваш на приключението). Прочетох я вдъхновена от новия филм.
„The Freedom Writers Diary“ от Ерин Груел. Истинската история на учителка, която трябва да преподава,  в клас съставен изцяло от т.нар. „рискови“ ученици, които не зачитат правилата и нямат никакъв интерес в обучителния процес, някои от тях едва четат. Не знам дали е преведена на български, обаче е много вдъхновяваща и всеки с тийнейджър предполагам ще се асоциира.

Всички книги на К.С. Луис също ми действат страшно освежаващо.

иии, макар да е военна беше свежа: "Цар Плъх" на Джеймс Клавел (наскоро я приключих и още ме държи, съжалявам, ако ставам досадна с хвалбите си за нея Embarassed)

Още измежду серия от военни и драматични романи, които съм си подготвила за тази година си сложих за разпускане и следните заглавия, но не съм ги чела, само супер много искам да стигна до тях.

"Черният лебед" на Никълъс Насим Талеб

Blind Courage на Bill Erwin ("Сляп кураж"). Не знам дали я има преведена, но звучи супер интересно за сляп мъж, който прекосява Апелачите с кучето си водач, за да намери вяра и да се отърси от лошия си навик да посяга към бутилката след загубата на зрението си.
"Той Пак е тук" на Тимур Вермеш. Мисля в някоя от темите тук я забелязах.
The Establishment: And How They Get Away With - Owen Jones. Също не я виждам на български. Предполагам става въпрос за Елита, който управлява и малко конспирацийки:)
"How I killed Pluto and why it had it coming" на Mike Brown ("Как убих Плутон и защо си го просеше"). Има я на руски обаче :/ Струва ми се забавна, а и в училище ни говореха за Плутон като планета, а след това я отписаха, сега ми е интересно как и защо точно. Simple Smile

Аз също имам въпрос: "Някой чел ли е "Войната на буквите" на Людмила Филипова. Получавам смесени отзиви за авторката, а за тази конкретна книга получих от едно място мноооого хвалби. Иска ми се да получа второ мнение, преди да инвестирам време.

# 106
Еййй, никой ги няма тези "Трънски разкази"  Rolling Eyes
И за мен Крис Картър е по-скоро за разтуха. Да, пълни с насилие са книгите му, но някак си не са ми реални, всичко ми е "наужким", и съответно не ме натоварва кой знае колко.
Обичайните ми "леки" автори са П.Г. Удхаус и Тери Пратчет. Чиклит повече ме натоварва, разбирай дразни, отколкото да ми носи ползи и отмора  Laughing

# 107
  • София
И за мен Крис Картър е по-скоро за разтуха. Да, пълни с насилие са книгите му, но някак си не са ми реални, всичко ми е "наужким", и съответно не ме натоварва кой знае колко.
Мда, и аз го възприемам по точно по този начин.  Peace

След като снощи приключих десетата средновековна загадка, мисля тази вечер да чета "Хана сама вкъщи".

# 108
Момето, погледни последната страница на Търся ел. книга.

# 109
Мда, и аз го възприемам по точно по този начин.  Peace

След като снощи приключих десетата средновековна загадка, мисля тази вечер да чета "Хана сама вкъщи".

Вени , "Хана сама вкъщи" е интересна , но на места доста ми се свиваше сърцето заради ...... млъъъквам, сама ще разбереш  smile3505 

# 110
  • Дъблин
Mometo*, и при мен свършва така  разказът "Среща", според мен краят е изпуснат. Вътре имаше някъде и разместени изречения, та му се чудих и аз като го четох.

# 111
  • Belgium
Нези, в никакъв случай не бих казала, че "Японският любовник" не става. Средно ниво е, но пък средното ниво на Алиенде е класи над средното ниво на други  Laughing

Знам че и ти си ѝ фен, мисля че ще ти допадне. Но може и да те натъжи доста, ако те уцели в определен момент.

Аз пък ще чакам отзива ти за "Малкият приятел", макар да си мисля, че не е точно "твоя"  Laughing Но пък ще се радвам да ме опровергаеш  Laughing

Венка, на мен "Хана сама вкъщи" откровено ми скучнееше.

surprisedbyjoy
, благодаря за подробния списък. Някои неща от него съм чела. Петра Хартлиб не ми допадна особено, най-вероятно защото ми беше силно прехвалена.
Умберто Еко е чудесен, но не ми е за отмора честно казано.
"Цар Плъх" също е тежка книга.
"Той пак е тук" мисля я обсъждахме наскоро, дали не беше в предната тема?  Thinking Харесвам я много.

Людмила Филипова не мога да я понасям, та не бих прочела нищо нейно. Но това си е лично мое мнение, не обвързвам никого с него  Laughing

# 112
Лу, бих ти препоръчала най-добрата на мен авторка на съвременни любовни (в най-широкия смисъл) романи Cara McKenna. Изключително талантлива, изгражда си образите от до, диалозите й са диалози, историите й винаги са реалистични, макар и нетипични за жанра Simple Smile Няма нищо типично при нея всъщност Simple Smile
Сега, имам едно наум предвид, че ти харесваш "Аз преди теб" на Мойс, а аз искрено се ядосвах как таланти като Маккена, които не разчитат на сърцераздерателна история остават "неоткрити". Та ако решиш да я пробваш и книга бих ти препоръчала Simple Smile

А, да, ето тази новела също е страхотна за разпускане Simple Smile За съжаление след нея авторката залитна много в елитарна, purple prose.

# 113
  • Пловдив
Започвам тази благодарение на една мила съфорумка.

# 114
Mometo*, и при мен свършва така  разказът "Среща", според мен краят е изпуснат. Вътре имаше някъде и разместени изречения, та му се чудих и аз като го четох.
А, баш!
Естел, благодаря, свалих още два файла от други места - все е така, явно един и същи скан на книгата се върти.
С удоволствие бих си я купила в книжен вариант. Лиляна отсега може да ми я запише на сметката за номинация за книга на 2016-та  Laughing
Какво да ви споделя за книгата.... толкова прекрасни и силни отзиви за нея прочетох, не е случаен и високият й рейтинг в goodreads. Отдавна книга не ме беше хващала така за гърлото - великолепна, въздействаща проза - дива и яростна. Езикът е цяло богатство, което те оплита и не те пуска, прочитах и препрочитах отделни абзаци. Образите са незабравящи се в своята едновременно вълча примитивност и изконна, дълбоко вродена, извираща сякаш от земята мъдрост. Прочетох я точно в дните, в които по медиите се въртеше думата "българщина" - е, тя точно описва разказите и новелите. Не знам дали ви се случва често да завършиш някоя книга и да ти се иска веднага да започнеш да я четеш отново - аз в момента се чувствам така.

# 115
  • София
Аз съм си я набелязала също и утре ще я взема от библиотеката, ако е налична.
Стигнах до 30% на Тайната история и най-накрая почна да се случва нещо, разгеле...

# 116
Още си секси парче - Индия Найт

# 117
Не мога да ви прочета и това е, а ми е много интересно кога какво обсъждате  Simple Smile
Аз си продължавам с Кейт Мортън и Изплъзване от времето  Heart Eyes От време на време вмъквам и Ралф Елисън - Невидим. Искам паралено да мога да чета още 2-3-4 книги, ама..  Whistling Crossing Arms Laughing

# 118
  • Mediterraneo

Много плоска книга. Сега разбрах, че е част от трилогия.

# 119

Чета

http://chitanka.info/text/36105-v-styklenata-kyshta

П.П. Нино Ричи бил мъж, а аз го мислех за жена.  Blush

П.П. П.
Издирвам и третата част от трилогията - Къде отиде тя?
[/quote]А под какво заглавие е филма ?

Общи условия

Активация на акаунт