Опера

• 73 466
  • 478
  •   2
Отговори
# 255
Явно въпросът е отправен само към дамите, аз да замълча.

А темата е “Опера”. В “Зала България” опери не се изпълняват. Въпросът не е за тази тема.

# 256
Явно въпросът е отправен само към дамите, аз да замълча.

А темата е “Опера”. В “Зала България” опери не се изпълняват. Въпросът не е за тази тема.

Ненужно заяждане предвид масовата демография във форума и предвид естеството на въпроса - питам за тип събитие, при което аудио аспектът е водещ, и за залата, която спрягат за тази с най-добра акустика в страната. Simple Smile Доста е вероятно тук да има хора, които могат да отговорят, при това с по-висока концентрация от тези, пишещи в тема "Концерти", в която се дискутират локации и концерти по цял свят. Но ако има по-подходяща тема според Вас, моля, насочете ме, ще се радвам на градивна обратна връзка и с радост ще отправя въпроса си на максимално най-точното място.

# 257
Тона го зададохте Вие, първо с “дами” (сякаш по дифолт не пишат мъже в този форум и не трябва да ви отговарят), второ: сбъркали сте темата. Има тема: Концерти. В нея често се пуска информация и за класическите концерти в Зала България. Тази тема е за Опера.

# 258
Тона го зададохте Вие, първо с “дами” (сякаш по дифолт не пишат мъже в този форум и не трябва да ви отговарят), второ: сбъркали сте темата. Има тема: Концерти. В нея често се пуска информация и за класическите концерти в Зала България. Тази тема е за Опера.

Господине, по дифолт този форум се казва БГ-Мама, а ако виждате "тон" в най-добронамерения поздрав "Дами, здравейте" и това толкова много Ви влияе, за да провокира подобно отношение, проблемът еднозначно е у Вас. Inclusivity претенциите имат място и време, но те със сигурност не са тук, по този начин, за такава дреболия. Списвала съм достатъчно години по достатъчен брой форуми (включително и в този) и умея да разпознавам кога авторитет в дадена тема се големее и бърка познанията си по темата с позицията си в йерархията. Знам, че не е лично, но това не означава, че е нормално и редно - била съм в роля и на модератор, корекция с този тон не си е позволявал никой в екипа. Така че абсолютно отхвърлям критиката за предизвикания тон и приключвам с разводняването на темата.

Благодаря за градивната препратка към тема "Концерти", постнах запитването си и там.

По темата вече: Запазих билети за "Травиата" в рамките на Opera Open и наистина нямам търпение. След няколко поредни различни мероприятия миналата година, на които културата на пловдивската публика беше просто... потресаваща и наистина пречеше на изживяването, именно "Травиата" беше това, от което просто станах и излязох, защото нямаше никакъв смисъл да се гледа на фона на шушукане, светене и звънене на телефони от едни и същи хора, кихане, кашляне и разопаковане на лукчета за гърло през 5 минути от баби реститутки с 2 наниза перли на врата. Същевременно две китайчета, които бъкел не вдяваха от действията, си седяха кротко и възпитано и гледаха. Доядя ме. Но... нищо, не е било времето. Операта си е чакала възможността за Античния театър, далеч по-впечатляващо от затворена зала Blush

Последна редакция: ср, 19 фев 2025, 14:19 от Ironfeather

# 259
Ама може ли по-кротко?
Скрит текст:
Форумът се казва "бг мама", но пишат предостатъчно мъже в него. Особено в транспортни, туристически теми, за авиокомпании, теми за риалити тв формати, кино, спорт...  Не пишем в раздел "Кърмачета", а в раздел "Култура", та се подразбира, че и мъже се интересуват от кино, театър, опера, концерти.  Виждам, че и в темата "Концерти" започвате със "Здравейте, дами". Сякаш се подразбира, че и там пишат само жени. С две думи: не искате мъже да ви отговарят на въпроса ли? И тон държите Вие, не аз. Това, че сте били модератор и сте писали по форумите не ни вълнува и не е нужно да го изтъквате. Тона го зададохте Вие. Затова и реакцията е такава. Пръст размахвайте някъде другаде, ако може! Всеки от нас има право да реагира, ако нещо не му хареса.

По темата: "Опера". В неделя ще ходя на "Хофманови разкази" в изп. на Кралската опера, пък да видим. После може да напиша впечатления.

Последна редакция: пт, 21 фев 2025, 23:10 от diziler

# 260
Не е точно опера, но едно птиченце ми каза за предстоящо голямо събитие на площад Александър Невски в началото на август. Ослушвайте се, ще си заслужава. И не е произведение, което се изпълнява твърде често. Засега не мога да споделя друго, докато не излезе официална информация, но които сте в София не планирайте морета и Гърции на 8 август. 🤫

# 261
За края на август има 3 гала концерта, организирани от продуцентската къща на Соня Йончева, още изненади ли да очакваме или това ще е съвсем друго?
Ходила съм на "Борис Годунов" на площада, беше невероятно въздействащо, ходих и на предната гала с Пласидо Доминго пак там, хубаво е. Живи и здрави, тази година пак ще водя майка ми, да види вече и Хосе Карерас на живо.

# 262
Съвсем друго е, за 8-и август става дума (ако не сменят датата), за два от трите спектакъла в края на август имам билети от първия ден, когато ги пуснаха (сакън да не свършат, макар че то с тия цени и в отпускарски месец...).
Просто още наистина не мога да кажа повече, да не излезе, че разпространявам грешна информация (не, че някой ще ме съди). Но става дума за една от най-значимите композиции в историята на музиката, и залагам, че ще дойдат световни солисти (за имена наистина нямам информация).

# 263
Като сме почнали, някой ще ходи ли на Анна Нетребко? Онзи ден реших да видя пак дали има билети, ами повече от половината места не са продадени, а концерът е след месец. Още се чудя, никога не съм я харесвала особено, за моите уши има странен начин на пеене, макар и гласът й де е красив. Изборът на зала също е разочароващ, а и като гледам, са надценили популярността си - или възможностите на хората, които се интересуват от този вид изкуство.

# 264
Аз - не. Никога не съм я харесвала и винаги ми е звучала много вулгарно, отделно че напоследък вече й личи и че остарява (вокално говорим), имаше един много трагичен нелегален запис от нейно изпълнение мисля в Турандот от Арена ди Верона отпреди 2-3 сезона, не знам дали още съществува, ужасна работа. Отделно и бившият й не става за чеп за зеле, миналата година си излязох от "Турандот" на Арена ди Верона с него, беше потресаващо зле, а предната година не си излязох от "Риголето" пак там и пак с него само заради Роман Бурденко, който беше толкова добър като Риголето, че после си организирах специално ходене до Болоня, за да го слушам в "Макбет" там.

Отделно и залата не става за тая работа, което е всеизвестен факт, но явно се надяват да я напълнят и да приберат парите, без значение от качеството на звука и преживяването. Концерт-касичка е това.

# 265
Няма да им се получи, като гледам продажбите. Колкото пъти съм я гледала на запис (в силните й години), все звучи насечено, като да не й стига въздух, особено на по-дългите моменти, където трябва да задържи или развие тон. Така и не разбрах защо е толкова хвалена, една Elina Garanca е в пъти по-добра и като вокални умения, и като сценично присъствие - въпрос на вкус, предполагам.

# 266
Абе има едни парвенюта, които неминуемо ще отидат, за да могат да се тагнат и после да разправят, че са били "на Нетребко", щото те само това име са чували от света на класическата музика. Няма обаче да бъдат достатъчни като бройка за такова хале.

Да се оправят, не мога да ги мисля. Публика ще има, пари ще приберат, и после само слушайте какви хвалебствия ще има от присъствалите - ма тя, пък той, а да знаете те... Обаче на мен ми е ясна истината и пари да ми дават, не бих стъпила на тоя концерт.

Относно Нетребко в силните й години - пуснете си който и да е запис на някоя от кралиците на Доницети в нейно изпълнение и после чуйте същото в изпълнение на, примерно Джоан Съдърланд. Едната е кралица, другата си е селянка (преувеличавам леко, но ще чуете какво имам предвид под вулгарно звучене).

# 267
Бях на "Хофманови разкази" в кино Арена в West mall. Перфектно изпълнена. Особено тази, която играеше куклата-робот, много добро пеене. Но... за пореден път (при Кралската опера) прекалено модерна сценография и отново половината мъже, облечени като жени... брадат мъж накрая с рокля, по едно време едни, дето играеха мишоци с опашки, фръцкат се, но мъже ги играеха. Разни балеринки с роклички, пак изиграни от мъже. Едни други с женски рокли и с лепенки на зърната... не знам. Офенбах дано не се обръща в гроба.

Що се отнася до Нетребко...
Скрит текст:
Дори и не желая да коментирам този руски чехъл, любимката на Путин.  Сега някой ще каже: "това е изкуство, не намесвайте политика". Може и да е така, но в случая тя не си е траяла по тези теми, а много отявлено зае позиция, като защитава диктатора и оправдава войната в Украйна (като за нея това не е война, а "специална военна операция") и едва ли не хората в Укр. си заслужават съдбата! Ако не беше заемала изобщо позиция по въпроса, едва ли някой щеше да каже нещо. Друг е въпросът, че нейната родина нарече нашата родина официално "неприятелска държава". А Митрофана ще бъде почетен гост на концерта й в София, разбира се. Не е виновна певицата, че идва, а тези, които я поканиха. Русофилския слуга Найден Тодоров! СРАМ!

Последна редакция: нд, 23 фев 2025, 22:56 от diziler

# 268
Ох, Дизилер, ами това е покъртително, аз имам спомени за една вълшебна приказка от предишната постановка. Какво му става на този свят, откога големите сцени се превърнаха в нещо изкилиферщено между бордей, кабаре и драг шоу... Търсих в YouTube да намеря стари записи да ти покажа, но няма. 😐
Скрит текст:
За Нетребко не желаех да влизаме в такива детайли, имаше нещо там и че била любовница на Путин и затова станала толкова известна, не знам и не желая да коментирам, но тя и вокално е зле (и аз не съм я чувала да е добре, поне за моя вкус).

# 269
Нямам против, ако е нова опера, Метрополитън поставят и опери, написани след 2000 г. Но "Хофманови разкази" е от 19 век. Не би трябвало да има чак такова осъвременяване и раздалечаване от оригинала.

За гласовите данни на Нетребко нищо не казвам. Но както видях коментари във ФБ "ръцете й са изцапани с кръв, защо я каните?" Да вземат да поканят и Гергиев, и Депардийо, та да е картинката пълна.

Общи условия

Активация на акаунт