Опера

• 73 458
  • 478
  •   1
Отговори
# 270
  • България
На мен музиката много ми хареса, френският език не е подходящ за опера. Звучеше спънато. Арията за Джуджето си звучеше баш по немски, но с френски текст. Либретото, ако беше на немски, щяхме да слушаме сега нещо още по-добро.
Много харесах певеца в ролята на Хофман. Жените в главните женски роли не бяха нещо особено. Рускинята Олга беше доста добра за колоратурно сопрано.

Декорите, костюмите, замисълът -10/10. Много ми харесаха елфите, демоните със розови лепенки за зърна. Хаха, този път наистина може да се каже, че имаше елементи на драг шоу. На мен демоните ми напомниха на Achille Lauro - Stripper, Eurovision 2022.

Радвам се, че са добавили и балета, защото щеше да е много скучно.

Недостатък е, че цялото представление с отклоненията с интервюта е почти 4 часа. На мен ми досафи и се чудих дали да не изляза да се разхождам навън във второ действие.

# 271
Тази вечер ще пусна тема "Класически концерти" (за да се различава от темата "Концерти", в която 95% от постовете са за поп/рок). Та там няма проблем да обсъждаме Зала България.

Темата за политиката, специално за тази конкретна певица, е неизбежна, защото тя отправя публично недвусмислени политически послания.
Който отиде на нейн концерт, нека сподели как е минал...

# 272
Тема за "Класически концерти", има и анкета.

Според вас, струва ли си рискът да се купуват билети за Белоградчишките скали през лятото? Цените са по-високи и има резон в това. Но в предни години е имало случаи, заради лошо време, оперните спектакли да се провеждат спортната зала в Белоградчик, на същите цени. Което пък е сто пъти по-лош вариант от това, да са в сградата на операта в София и не си струва разкарването и високите цени.

Последна редакция: ср, 26 фев 2025, 10:42 от diziler

# 273
diziler , риск има винаги.
Гледах " Мама миа" в спортната зала , защото тогава  в област Видин беше страшно , такива бури имаше.  Поради безопасността на всички ( артисти, посетители и техника) беше в залата.
После "Кармен" на скалите ,  беше уникално. Малко снимки , че не беше разрешено да се снима.
Има автобус от Видин до Белоградчик специално за фестивала.
А времето е божа работа.

# 274
Да, бил съм в парка на Военна академия няколко пъти на опера. Веднъж час преди началото (аз на път) виждам, че облаци са покрили небето и ще вали. Пътувайки звъня на касата на операта, там ми казват да отида право в операта, но ще започне с час закъснение, докато пренесат декорите в сградата на операта. И вместо в 19, започна в 20 ч.  Преди десетина години когато имаше протести против Орешарски, всяка вечер на Орлов мост блокираха всичко и скандиранията "о-став-ка", заедно с тромбите "ту-ту-ту" се чуваха в половин София. И тогава гледаме "Евгений Онегин", шумът от протеста се чува по-силно от оркестъра и певците. Започва арията на Татяна с писмото, дълга ария, ние нищо не чуваме от скандирания, тромби, клаксони и всевъзможен шум от тези протести. Хората бяха много възмутени и искаха да се прекрати всичко, да им върнат парите.
При езерото Панчарево съм ходил 2 пъти, там времето си беше окей, ама комарите хапят като за световно. И седалките са мънички, завряни една в друга. Точно седалки като за детска градина. На двуметров мъж краката му опират в главата на този, който е седнал отпред. И всички зрители са си опасно близки Grinning

# 275
А на Античния театър в Пловдив се облягаш на краката на седния зад/над теб Grinning
Миналото лято бяхме на "Аида" - над 4 часа с антракта. Камъните нажежени, неудобно, изгръбваш се, хората буквално сбутани един в друг. Но пак е хубаво, мястото е вълшебно Simple Smile

# 276
Случай отпреди десетина години пак. Една приятелка беше на опера с майка си в парка на Военната академия в София, т.нар. "На опера в парка", което е всеки юни и юли.  И в същата вечер на стадион Васил Левски имало концерт на Цеца ли, на Драгана ли... ще ви излъжа, някоя сръбска турбофолк певачка. А стадионът е от другата страна на Орлов мост и всеки знае, че като има някакви грандиозни концерти, се чуват в половин София. И почнала увертюрата, от стадиона дъни "о̀стави ме, душооо", музиката се смесва, почти не се чува оркестърът. Започва първата ария и от стадиона "волим теееее" съпроводено с яка чалга, прекъснато е представлението, хората били потресени и се разотивали, не знам дали са им върнали парите де. Как може да си правят паралелни събития на открито при съвпадащи дати и в такава близост?

# 277
  • Пловдив
А на Античния театър в Пловдив се облягаш на краката на седния зад/над теб Grinning
Миналото лято бяхме на "Аида" - над 4 часа с антракта. Камъните нажежени, неудобно, изгръбваш се, хората буквално сбутани един в друг. Но пак е хубаво, мястото е вълшебно Simple Smile

Много лоши впечатления имах от по-миналото лято - концерта на Дейвид Гарет. Оказа се, че са продали билети почти два пъти повече от местата. Бяхме наблъскани, не можеш да мръднеш. Юли месец, взеха ни водата на входа, казаха ,че има по местата, но при положение, че на място се падаха по двама човека вода естествено нямаше. Не можеш да отидеш и да си купиш, ако станеш, после няма къде да седнеш. Оттогава, колкото и да е изкушаващо не си купувам билети за там, не искам да се подлагам отново на това.

# 278
Мда, само веднъж съм бил на концерт на Античния театър и знам, че там места няма. Всеки сяда където му падне.  Доста нечестно. А билетите имат ценови категории...  Но веднъж влезе ли човек, сяда където завари.
И като заговорихме за Античния театър в Пловдив, вече са пуснали в продажба билетите за OPERA OPEN 2025. Сред тях:

28 юни - Анна Каренина
5 юли - Травиата
11 юли - Лебедово езеро
18 юли - Мадам Бътерфлай
25 юли - Орфей и Евридика
26 юли - Орфей и Евридика
27 август - Севилският бръснар
30 август - Ромео и Жулиета

# 279

Много лоши впечатления имах от по-миналото лято - концерта на Дейвид Гарет. Оказа се, че са продали билети почти два пъти повече от местата. Бяхме наблъскани, не можеш да мръднеш. Юли месец, взеха ни водата на входа, казаха ,че има по местата, но при положение, че на място се падаха по двама човека вода естествено нямаше. Не можеш да отидеш и да си купиш, ако станеш, после няма къде да седнеш. Оттогава, колкото и да е изкушаващо не си купувам билети за там, не искам да се подлагам отново на това.
Ужасно звучи.
Миналото лято само на Opera Open ходих на Античния, тогава продаваха топла вода и охладено вино. Но не взимаха водата на хората, и трите пъти си носихме. На концерти явно действат според изискванията на изпълнителите.

Места няма, но има сектори и редове. И различните сектори и редове са от различна ценова категория. Миналата година бях успяла да купя билети за Opera Open с 50% намаление за най-готиния ред - единственият с облегалка Grinning Никога не съм присъствала на събитие - било концерт, било опера, било театър - без сектор и ред. Вече на редовете е кой където свари. Миналото или по-миналото лято имахме сблъсък с една възрастна госпожа, която се появи пет минути преди началото и настояваше да се преместим в другия край на реда, защото тя искала да седне на нашите места. А ние специално бяхме отишли по-рано, за да влезем още с отварянето на вратите и да си изберем в кой край на реда да се настаним.

О, супер, излязла е най-сетне програмата за Opera Open. Дано отново пуснат промото, бих гледала Травиата и Севилският бръснар. Орфей и Евридика го гледах преди 2 години.

# 280
  • Майничка
Не е баш кой където завари, разпоредителите следят за сектора. Вече след като започне, сядаш където намериш. Най-гадно е, когато някоя закъсняла групичка, за централен сектор, влезе откъм булеварда, хване си реда още от първото стълбище и започне бавно и методично да гази по обиколката, за да стигне до съответния сектор, разменяйки реплики и коментари.
Когато има опера или симфоничен концерт, не взимат водата.

# 281
Не е баш кой където завари, разпоредителите следят за сектора.
Ами.. ако има разпоредители. В моя случай нямаше.
Скрит текст:
Пиша в скрит текст, защото не беше опера, а концерт на Лили Иванова, но се гледа само откъде ще влезеш. После сядаш където ти падне. На нашите места (средна хубост) бяха насядали хора и ние отидохме по-напред. Да, има редове, но не и точно определени места. Пълна анархия.И там, където другите са ходили с обувките си трябва да сядаме?
Освен от София и Пловдив, има ли четящи тук от други градове?  Лоша новина за тези от Варна. Там няма да има вече прожекции на Кралската опера и балет, защото закриха единственото Кино Арена, това в Гранд Мол.
Скрит текст:
(Това е поредното закрито Кино Арена след софийските: Арена Запад, Арена Младост, Арена Мол България). Зарязана е идеята и за мултиплекс Арена в жк Изгрев, Бургас. Очаква се тази година да се открие кинокомплекс "Арена" в DS Park в Добрич.

# 282
Анархията не е заради липсата на място, а заради нахални хора, които сядат някъде си, нищо, че билетите им са за другаде. С такива изобщо не бих се церемонила. Случвало ми се е да се преместя по време на концерт на друго място, което съм забелязала, че е свободно, за да виждам по-добре. Случвало ми се е да моля разпоредител за съдействие, да се разправям с нахални хора, да се намесвам в чужди спорове, за да защитя правия, но така да седна на чуждо място, защото друг е седнал на моето никога не ми се е случвало. Или пък аз да вляза и да седна където ми падне - абсурд. Скандалите и разправиите в повечето случаи са заради такива случки и индивиди, които не са си на мястото, но отказват да се махнат. Въпрос на възпитание. Говоря за нормални ситуации, а не за случаи като описания по-горе с многократно повече продадени билети. Тогава вече анархията е неизбежна.
И да, сядаш там, където хората стъпват с обувки. Има меки “възглавници”, но не са достатъчно за всички и лично аз не ги харесвам и ги избягвам. Лятото като се нагрее камъкът, ти пари на задните части. На Лили Иванова пък беше мокро, защото по-рано през деня беше валяло Simple Smile

# 283
  • The Evergreen State
Влизам да споделя - бях наскоро за пръв път на операта The Magic Flute 1927, дело на режисьора Бари Коски (Barrie Kosky).
Не съм в България, но реших да споделя, операта не е нова и вероятно повечето тук вече са я гледали в този вариант.
Не бях проучила предварително (а може би трябваше), но много се изненадах от това което беше представено. Режисьорът е вдъхновен от нямото кино и операта е представена по един доста алтернативен начин.
Може би ако бях по-подготвена какво да очаквам, щях да приема нещата каквито са по време на представлението, но изобщо не беше каквото очаквах и останах разочарована.
В последствие си дадох сметка, че въпреки факта че не харесах операта се радвам, че имах възможност да видя този различен прочит.

Уточнявам, не коментирам тук самите изпълнения на оперните певци, те много ми харесаха. Коментирам сценичния замисъл и постановка на операта. Има я в Ютюб ако някой се интересува да разбере повече, видеото което успях да намеря е от 2012 година мисля.

Редактирам да добавя понеже се върнах назад в темата и видях че сте коментирали вече тази опера, явно сме на едно мнение с повечето от вас Simple Smile.

Последна редакция: чт, 27 фев 2025, 03:29 от Athena

# 284
  • Майничка
В Античния постоянен персонал няма.
Липсата или наличието на разпоредители зависи изцяло от организатора.
Скрит текст:
Ако това са градската опера или театър, винаги има на основната пътека и долу, поне по един на 2-3 сектора.
Ако е външен организатор, както си реши. В града има силно развита мрежа от доброволци, младежи с опит за културни събития, които могат да бъдат наети.
Що се отнася до кожените възглавници, слагат ги час - час и малко преди събитието. Ако междувременно завали - карма, все пак е на открито. Някои сме толкова дърти, че помним времето без тях, когато си носехме картони и найлони. 😄
А тези, които стъпват по тях или завличат съседните, за да си направят облегалка, са си мундари.

Общи условия

Активация на акаунт