Опера

• 70 544
  • 441
  •   1
Отговори
# 390
То си пише, София.
В операта, това съм забравила да уточня.

# 391
О, сега видях.  Сори.
Виждам в сайта на операта, че са добавили програмата до края на октомври.
https://www.operasofia.bg/repertoire

До скоро нямаше нищо за септември и октомври.
А "Селска чест" я комбинират с "Палячи", не с "Джани Скики", както беше дълги години. Да видим...

# 392
  • На планетата Земя
Селска чест и Джани Скики е нова комбинация. Класиката в София от време оно (70те, 80те) си беше Селска чест и Палячи.

# 393
  • София
Много добре се е получил мюзикълът Клетниците пред Ал. Невски, адмирации за екипа!

Имам въпрос относно местата в Софийска опера на първи балкон - 1 ред страничен в или 3 ред по средата бихте избрали - била съм на 2 и 3 ред по средата, но не помня как бяха страничните места?

ПП. Гледам го виртуално, но все пак да попитам и ако някой скоро е бил на страничните места.

# 394
  • На планетата Земя
Бих избрала 1 балкон, 3 ред, среда.

# 395
Здравейте! Аз виждам "Палячи" със "Селска чест' в програмата... Не виждам обявени солисти обаче. Знаете ли колко е продължителността?
Аз също бих избрала 3-ти ред, първи страничен за мен е тесен.

# 396
Гледам билетите за концертите на Соня Йончева и гости в края на август, половината не са продадени. Интерес ли няма, хората ли ги няма или просто цените са високи, чудя се. Преди няколко години, когато направи първия концерт с Пласидо Доминго, всичко беше продадено. Но и цените бяха други.

Последна редакция: сб, 02 авг 2025, 23:17 от Melusine

# 397
Според мен са скъпи, а и Карерас и Доминго са на доста преклонна за пеене възраст. Мен това ме спря. На другия с Виторио Григоло ще ходя, но ми се сториха скъпички, да.

# 398
Подшушнато от едно пиленце снощи, но достатъчно официално, за да снеса информация тук: "Риголето" в Софийска опера през ноември с диригент Даниел Орен и в ролята на Риголето вероятно Амартувсин Енкхбат (това име нямам представа как се пише на български, но става дума за монголски топ-баритон, който примерно ще пее точно Риголето този месец във Верона - ние ще ходим на спектакъла на 22.08, ако се сетя, ще доложа как е бил. Без малко го изпуснах в "Набуко" пак там през юни). При тези две имена, Джилда и Херцога със сигурност няма да са случайни, надявам се и на Мадалена и Спарафучиле. Това тук сега са си мои спекулации, но Орен си обича Роза Феола и нищо чудно тя да е Джилда, гледам, че е свободна до 14-и (зависи колко време ще им трябва за репетициите на "Сватбата на Фигаро" във Вашингтон). Ако спектаклите са достатъчно рано през месеца, няма да се изненадам, ако е тя.

Дати не знам, но детективската ми дейност показва, че трябва да е най-рано на 6-и ноември и най-късно на 15-и, като имам усещането, че ще е на 7-и и 9-и ноември, които са петък и неделя, ако следват модела дотук.

Редактирам се и добавям, че явно ще отварям детективска агенция, датите наистина са 7-и и 9-и, току-що минах покрай операта и оп, ето какво са сложили (явно вчера, понеже онзи ден го нямаше):

Последна редакция: нд, 10 авг 2025, 08:58 от Country Strong

# 399
Гледам билетите за концертите на Соня Йончева и гости в края на август, половината не са продадени. Интерес ли няма, хората ли ги няма или просто цените са високи, чудя се. Преди няколко години, когато направи първия концерт с Пласидо Доминго, всичко беше продадено. Но и цените бяха други.
Аз си купих билети с риск да не остана без. По 90 лв. броят, жалко, че не са продадени. После в работата ни ги предлагаха с по 30 процента отстъпка. Явно наистина няма интерес.

# 400
"ЛЕНЪН" – опера за една легенда! ✨
Потопете се в живота на Джон Ленън с един необичаен музикален спектакъл, който разкрива не само иконата, но и човека зад нея, който искаше да промени света с песен.

➡️ https://www.operasofia.bg/repertoire/911

# 401
В Банско:

# 402
Country Song, ще ми е интересно да споделиш за първата вечер на Гала в София - харесало ли ти е, как ти се стори организацията и изобщо всякакви впечатления. Аз успях да отида само вчера и съм много доволна. Организацията беше доста добра като за такъв тип събитие. Единствената ми по-сериозна забележка е, че антрактът не беше ясно обявен, нито продължителността му. Хосе Карерас излезе доста плах, но сякаш набра сили след топлото посрещане и за мен той се справи прекрасно. Репертоарът му беше подбран, той добре преценяваше възможностите си и звучеше чудесно. Пласидо Доминго беше най-слаб, но оък все така одухотворен, артистичен, а и явно нашата публика много го обича, сякаш той обра основните овации. Те си имат добро и доста обиграно партньорство със Соня Йончева, Хосе Карерас като че ли оставаше все леко встрани, според мен можеше малко повече да помислят в тази насока. Соня Йончева ми се стори по-зряла и улегнала и честно да си призная, това много ми хареса. Винаги ми е била малко твърде шармантна, с твърде дълбоки деколтета, малко в повече и излишно спрямо прекрасния й глас и присъствие. В момента е малко по-обрана цялостно и е перфектна. Филхармонията ни е съставена от чудесни музиканти, там разочарования няма. Малко странно беше предвид често минаващите самолети, но самото място на събитието все пак предполага фокусът да е на друго място, така че и това не е забележка. Основната ми забележка е към една немалка част от публиката, които си бяха взели токчетата и саката, но очевидно си бяха забравили възпитанието вкъщи. За мен е необяснимо, има достатъчно събития и от доста време вече, за да се научат най-сетне тези хора кога се пляска, кога се става и става ли се изобщо, че телефоните се спират, че не си там да снимаш постоянно и да пяркаш ръце, че се ходи навреме, и въобще за норматив вдигнах кръвно накрая от нахални и некултурни простаци, и няма да се извиня за думите си, ако искат да ме трият.

Последна редакция: сб, 30 авг 2025, 18:26 от Melusine

# 403
Ми на мен ми хареса, но имай предвид, че аз съм много пристрастна, понеже страшно харесвам Соня Йончева.

Първата част беше Верди и Пучини, популярни неща - Силата на съдбата, Риголето, Травиата, Тоска.

Втората част бяха филмова музика, песни, Нино Рота, Мориконе, Масимо Раниери (на Perdere l'amore пуснах сълза, много ми действа тая песен, а ме и изненадаха, нямах програма и не знаех, че ще я изпълняват, та не свариха неподготвена), такива неща, чудесно им се получиха, даже втората част ми хареса малко повече от първата, сама се изненадах. На La vie en rose пак аха да ревна. Чудесна програма бяха заформили.

Първата част пяха с такива персонални микрофони, които никога не правят услуга на певците, аз лично ги ненавиждам, във втората Соня си го беше махнала и пя с такъв на стойка, което беше по-добре.

Вокално в началото и двамата имаха леки проблеми, редно е да се признае, и микрофоните не помагаха да се скрият, но като се разпяха, нататък бяха добре.

Виторио Григоло си има малък глас, не е нещо особено, но каквото имаше за пеене, си го изпя. То вече наистина няма големи тенори, няма какво да се лъжем. Не съм очаквала повече, не мога да кажа, че надскочи себе си, но не ме и разочарова.

И беше полупразно, заложили са да има доста публика явно заради втория концерт, но миналата вечер си беше полупразно (че и отгоре). Първата половина отнякъде наоколо се чуваше ужасен шум, явно имаше парти някакво, или от някое заведение, ма много, много силна музика, почти ги заглушаваше, което беше ужасно, по едно време даже се смяхме, щото тя се появява на сцената, "Maaaario, Maaaario...", той й отговаря "Soоооn quiii", разлива се тая ми ти разкошна Пучиниева музика, и се чува "Айде сега всички заеднооооо!" и тупца-тупца отнякъде. Напомни ми на една "Ернани" на Античния в Стара Загора, когато от площада пред Общината сто метра надолу се чуваше "Сье-дье-сье!" от провеждащия се по същото време  митинг там, и части от речта на Йордан Соколов.

Доволна съм, хареса ми, макар че имам горните забележки, но аз съм и много разглезена вече. Отделно като коментар и че голямо натискане се натискаха, то целувки, то чудо, изядоха се. Ама артисти, роля, какво да се прави...

Тези дни ще купувам билети за Опералия през октомври, очаквам да е много интересно. Вземе пък да изскочи някой брилянтен тенор там...

# 404
Благодаря ти. Аз четох програмата за първата вечер и още повече ме хвана яд, че бяхме нагласили други планове с децата и родителите и така... Жалко, че е имало много празни места,  коментирахме го по-напред. Може би и хората масово не знаят кой е Григоло, разсъждавам си просто. При нас в един момент уж приключиха нещата, насред аплодисментите една тумба народ почна да се изнася по червения килим, в един момент започнаха пак да пеят и всичките тези хора останаха там, закривайки гледката на всички от златния сектор, и не стига това, ами извадиха телефони всичките до един и започнаха да снимат точно пред сцената, просто отвратителна история. В един момент се опитаха разпоредителите да ги върнат назад, започнаха да раздигат седнали хора, пълен панаир. Наложи се да ходя лично да помоля последната останала нахалница, която се беше курдисала точно пред майка ми, че и изречения ми правеше, накрая дойде и една от разпоредителките и я отведе, но беше адски грозно цялото нещо. Повтори се и преди втория, финален бис, от който ние нищо не видяхме, защото тълпата с телефоните беше още по-голяма и разпоредителите този път не си помръднаха пръста. Бързо си припомних защо избягвам да ходя по събития у нас, ужасно ме напряга това. Не съм сигурна дали ще отида следващ път.

Общи условия

Активация на акаунт