Опера

• 89 244
  • 737
  •   1
Отговори
# 735
  • Франкфурт
Скрит текст:
Няма други в момента, те пускат обикновено по поводи, или ако видят, че няма да продадат събитието, ама то това се вижда вече последните 2-3 дни и не знам дали бих препоръчала да чакате.

Мен малко ме е яд, че с тези две събития ще откриват сезона, но явно нямат пари да платят и на солисти за оперни спектакли. Или има друга причина, но тази ми се струва най-възможната.

За последната "Аида" на Арена ди Верона... Ох, пак ще ме набедите за хейтър (щото ще трябва да разправям за Йонас Кауфман), само ще кажа, че вече имам доказателства и на хартия (дигитални, ама така де). На освещаването на меча има една много красива молитва, Numi, custode e vindice, която първо я подхваща Рамфис, после Радамес се включва, после пак Рамфис. Сега тука ще кажете, че щото става дума за Виноградов, ама не е така. Изпя си човекът началото, както обикновено - кръгло, богато, да го чуят горе по стъпалата и вън на площада (за стъпалата съм сигурна, един приятел беше там и сверявахме после бележки). Кауфман после мяу-мяу, едва се чу, и после Рамфис като се обади втория път, се потресох, защото никога не съм го чувала Виноградов така да си гълта гласа. И то защото умишлено пееше тихо, ама piano, та piano. Отворих онлайн клавира в антракта специално да видя как е написано, щото знам, че трябва да звучи много по-силно: ами не е просто форте, ами е фортисимо там, ff. И не беше само там, тоя приятел после ми разправя, че в първия терцет Аида била фалшива - не беше фалшива, тиха беше и също си гълташе звука навътре, затова звучеше грозно, щото иначе тенорът не се чуваше между нея и Амнерис. След антракта живна Кауфман, изкара я докрая, постара се, даже се и чуваше. Преди антракта бешеееее... Отделно и много е подпухнал визуално, надявам се да е добре, ама вече на фасон го докарва повече към южнокорейците, дето бяха Амонасро и Фараона.

И ето и запис (случаен, но върви успоредно с клавира, можете да видите на страницата приблизително на 02:25-6 която е, точно по средата където пише ff, нищо форте нямаше, камо ли фортисимо - нито хор, нито оркестър, нито Рамфис, и явно беше уговорено предварително, понеже тенорът беше на изпарения, то такава промяна не се решава от сега за след секунда): https://youtu.be/ho93HofNgLo?is=KVANn_bZHhFY4qO3

В "Турандот" Айвазов си взе, каквото ми даде през август, обаче, дявол да го вземе, височините ги кове без проблеми - бам, бам, бам, ако можеше само височини да пее, сигурно щеше да ми е любимец. Обаче тоя тембър и това блеене... Имам запис на Nessun dorma, ама няма как да го кача анонимно в YouTube, без да е от моя профил, та да го споделя тук да чуете какво имам предвид. Фамозни височини обаче, признавам му ги с удоволствие.

Да, вярвам, че не се е чувало добре и това не ме изненадва,  защото Йонас Кауфман по принцип е тенор, който използва една специфична техника, много разпространена тук, в Германия — да пее не с фалцет, а с така наречения „главов глас“ (Kopfstimme).

Тази техника има своите предимства: тя дава на тенора повече лекота във високия регистър и позволява височините да се изпяват по-свободно. В конкретния случай обаче този начин на пеене прави звука по-тих и му отнема част от плътността и мъжествеността, които можем да чуем при един добър италиански белканто тенор.

Затова не съм особено изненадана, че гласът на Йонас Кауфман не се е чувал достатъчно добре . Височините може да са по-лесни за изпълнение по този начин, но за мен цената е загуба на звучност, плътност и характерения, красив теноров тембър.

# 736
Абсолютно съм съгласна, но след като преболедува онзи дълъг Ковид, и аджилита-та (как е това на български, лекота, пъргавост?) във високия регистър вече я няма, и то не му остана на какво да се опре. Отсега го виждам по стъпките на Доминго и как ще го аплодират като "баритон" след 15 години (кавичките не са случайни, понеже Доминго не е баритон, а е теноре корто в най-добрия случай). Както беше писал някой като коментар за Доминго в Ютюб и се счупих да се смея, "нямам търпение да му чуя Зарастро-то след някоя и друга година".

А, Ралинка, нали ти беше писала за Дойче Опер, че имаш опит и ти казах, че малко ми трябва да се навия за Лоенгрин? Ми... записвам се с билет И за Лоенгрин, И за Риголето, че ми се мерна Роман Бурденко в състава там, и пръстът ми се подхлъзна... Ще си ги изгладувам. Само че взех за средата на пети ред, а после четох, че режисьорския ред в Дойче Опер бил чак 10-и, ама не съжалявам, де: кьорава съм като къртица, ред 5-6 са ми идеални, а и от 10-и ред има опасност като мятам сютюени по Хайнрих, да взема да улуча някой невинен челист в оркестрината. Това последното в кръга на шегата - сутиените ще са по-рано по Ескамилио в Лондон, Хайнрих не предразполага. 😁

Последна редакция: сб, 19 сеп 2026, 16:29 от Country Strong

# 737
Аз не съм така навътре в материята, но мен Кауфман много ми хареса като Каварадоси в София ( липсваше ми само бялата му окървавена риза и това, че не е така снажен, както преди 😊…), но ако върви гласово по стъпките на Доминго, то това е страхотен комплимент за него, защото Доминго и на тази възраст е велик глас!

Общи условия

Активация на акаунт