НВ-ВМХ и палео, част 99 - за здравословното хранене

• 48 316
  • 736
  •   1
Отговори
# 375
Прекалено комерсиална изглеждаше - явна реклама. Wink

# 376
  • Sofia
Момичета, трябва да знаете, че тахани, сметани, брашна и т.н екстри забавят отслабването, ако целите по-бързо такова.

А защо и по каква логика кашкавалът и пилешките кожи и сланината не забавят отслабването, а сметаната и таханът го забавят?  newsm78 Не споря, питам само.

# 377
Наблюденията показват, че и кашкавалът, и сметаната, и всички млечни го забавят при част от хората, не при всички. И пак наблюденията (т.е. споделеното от много хора по форумите) показват, че прекомерната консумация на нисковъглехидратни десерти от ядкови брашна (или кокосово брашно), а също и фъстъчено масло/тахан, подсладители, ядки, тъмен шоколад, също забавят отслабването. От друга страна за мазното месо доста по-малко хора споделят същото.

# 378
  • София
Моето наблюдение е такова, че сметана, тахан, черен шоколад и т.н "екстри" винаги са допълнение към основната храна (или част от някакъв десерт, или добавка към палачинки, или просто се хапват самостоятелно, за удоволствие). Съответно идват твърде в повече като храна, калории и т.н.
Все пак, първоначално човек е ял някакво основно, като допълни и с десерт или самостоятелно хапне от въпросните ... еми няма как да се отслабне. Може да поддържате тегло така.
Отделен аспект е, че и преяждането също води до завишени инсулинови нива, което си е абсолютна пречка за отслабване ...

Може да се ядат тези неща, ако наистина ви се иска, хапвайте ги, например направете ден, в който ще ядете от тези неща и ще се чувствате прекрасно, но нека не всеки ден е такъв  Peace

А и едно хпване на тахан със сметана, например, ако решите това да ви е обяда, ще ви държи много по-кратно сити, отколкото едно стабилно ядене от месо/яйца/риба, зеленчуци.

# 379
Тахан със сметана мен няма да ме държи толкова дълго сита, колкото месо със зеленчуци и необходимата мазнина, макар че вероятно ще ми стане тежко от комбинацията. Зависи и от количествата, естествено, но поне за мен тахан плюс сметана е подходящо за малка закуска, а не за основно хранене.

# 380
  • София
Именно.
Дадох такъв пример, за тези, които биха си казали, че ето, сега за да си угодя на устата, ще обядвам тахан със сметана, вместо обичайния обяд, за да намаля количеството на храната.

И мен няма да ме държи сита повече от два часа.

# 381
Вивче, нещо не си се изразила правилно, защото така, както си го написала, аз разбирам, че тахан + сметана е далеч по-засищащо от месо със зеленчуци. Wink

# 382
  • Sofia
Ако са свръх калориите и се прекалява с тези продукти е ясно, че няма да се отслабне. То и с марули ако ядеш 3000 ккал няма да отслабнеш. Въпросът ми беше при равни други условия таханът по-лош ли е (по отношение на отслабването) от сланината? Едни и същи калории, ако идват от тахан и ако идват от сланина има ли разлика, това се чудех.  newsm78

# 383
Да, при много хора се оказва, че има разлика - млечни, тахани, ядки, подсладители - всички те се оказват пречка, но не сланината, беконът.

# 384
  • SA
Млечните имат и инсулиногенен ефект, това също трябва да се има предвид, повишават и апетита.
Не знам за вас, но аз една кофичка от 500 г сметана мога за 5 минути да си я хапна с лъжица без особен проблем за следобедна закуска. Сланина, макар да обичам, повече от няколко парчета едва ли мога да изям без да се тъпча. Като е в състава на някакво месо, изяждам и доста по-малко и дълго време ме засища.
Таханите съдържат и въглехидрати, и омега-6 мастни киселини, и всички антинутриенти, характерни за семената, така че не трябва да служат като основна храна.
Не става въпрос точно за калории, а за това какви промени предизвиква в тялото дадена храна ако се консумира често и в големи количества. Пък и не е целта вечно да се смятат грамажи и калории и да се следи с кое колко се приема.
Марули 3000 ккал  Joy , неее, няма да се напълнене, толкова енергия ще се изхаби при дъвченето им часове наред, че едва ли.  Simple Smile

# 385
  • Sofia
Ясно. Благодаря.  Hug

# 386
  • Пловдив
Има и по-евтини, например на Тръндеви: http://shop.bb-team.org/trandevi-eood-leshnikov-tahan - това е голям буркан, 700 гр.
Или този, който взимам аз (около 14 лв е малкото бурканче) - http://belun.eu/leshnikov_tahan/

Иначе и аз гледах съвсем някакви фантастични цени, но те и лешниците са много скъпи.

На Тръндеви не съм го опитвала,но на Белун е много хубав,остава ми едно такова шоколадово усещане след него.С това бурканче спокойно изкарвам месеца,става хубаво и с кокосови стърготини.

# 387
  • В полите на Пирин планина
И на Тръндеви е много хубав лешниковия тахан. Аз сусамовия не успях да го харесам, а този отбягвам да го купувам, за да не прекалявам с него.

# 388
Момичета, имам нужда от съвет. Как Ви се струва вечеря от пилешко бутче, краставица с парче сирене и две/три лъжици цедено мляко с лъжица кокосови стърготини? Прекалено ли е за вечеря? Но така ми се хапва нещо сладичко. Mr. Green

# 389
  • Sofia
Цвети, кое от тези неща е сладко?  newsm78

Дето питаше как върви при мен... Ами май никак за сега. В смисъл спазвам стриктно, но за сега ефект няма. Първите 2-3 дни свалих около 1 кг, после го качих и сега задържам. До тук 1 седмица. Ще видим нататък. За сега не се отказвам. Иначе нямам проблем със спазването. Леко се отегчавам понякога, че много еднообразна храната, ама се търпи.

Днес успях да ги докарам до почти идеалните 1600 ккал, 60% М, 10%ВХ. Обаче това до следобедната закуска, без вечеря. Ще видим дали ще издържа без вечеря, обикновено вечер не съм особено гладна.

Общи условия

Активация на акаунт