НВ-ВМХ и палео, част 99 - за здравословното хранене

• 48 404
  • 736
  •   1
Отговори
# 240
  • Велико Търново
Добро утро и от мен!
Blackisback[/b, много неприятно е това, което ти се е случило HugДано е било инцидентно и не се повтаря Hug

Аз мисля да махна междинната закуска, защото очевидно нямам нужда от нея т.е. не чувствам никакъв глад или потребност да ям Simple SmileПонеже имам два платени хранителни и спортни режими и там са заложени по 5- 6 хранения на ден, категорично установих през годините, че многото хранения не ми влияят добре Blush
Мога да си позволя да се храня под час, три пъти на ден и това ме устройва идеално, хем мен, хем кантара/любовта ми към него, е като любовта ми към мъжа ми-необяснима Mr. Green/

Така менюто за днес:/трябва да видя как да го слагам като скрит текст/
закуска:мазно кафе, 100 клека с 10 кг, 1/2 кисело мляко 4%+2 с.л. кокосови стърготини
обадя и вечерята е кашкавал на фурна/с размер на дланта ми/ с едно яйце и салата от краставици/ужасни са по това време/

Хубав ден!

# 241
  • София
Хахах, Сисе, как ме разсмя  Joy припознах се  hahaha
И аз имам голяма и дългогодишна любов с кантара, няма да се развеждаме скоро  Mr. Green И на пътувания си го влача, и на море  hahaha даже без мъж мога да замина, без кантар- никога  Joy
Но ми е страхотен барометър и хваща тенденциите преди да ми отеснеят дрехите,  отеснеят ли, значи много съм се оляла.
И за междинните хранения съм съгласна, не ми се отразьват хич добре, но аз не изпитвам глад тогава де.  На този режим глада доста намалява и е добре да се яде когато има глад, а не защото е дошъл часа за ядене.

# 242
  • SA
Ихневмон, в какво се изразява тази увеличена прозрачност на зъбите, като увреждане не емайла ли го виждаш?
Ако има нещо такова, едва ли е свързано с това хранене, по-добре да посетиш стоматолог.
И вече наистина за последен път да кажа по повод на вчерашната разправия.
Скрит текст:
За мен е хубаво нещо, че темата се разраства и има толкова много нови момичета, които пишат. Нормално е новозапочнал да си задава въпроси и да се вълнува от неща, различни от тези на някой, който няколко години вече се храни така.
Натрапници няма и не искам никой да се чувства така. Нали и това е целта на темата - повече хора да се запознаят с този начин на хранене, а това ще е свързано и с питания, и колебания, и несигурност в началото.
Преди доста години аз например спрях да чета в Спайдърспорт по някакви аналогични причини. Милко го превърна в място, където човек не може спокойно да изрази някакво колебание или съмнение относно това хранене. Започна да трие теми и мнения, които не съвпадат с неговото виждане за режима. И хората малко по малко се оттеглиха, сега на седмица и едно ново мнение ако се появи пак е добре. Никой не обича да му се отговаря с насмешка и ирония, дори и ако е съвсем начинаещ и дори и наистина някои от въпросите и предположенията му да са не съвсем адекватни.

Аз не обичам никак да се тегля и огледалото и дрехите са ми основния критерий, по който се ориентирам как се движа. Даже нямах и кантар ( купих си по повод на онзи масов фаст по Великден преди 2 години  Joy).
Днес продължавам с клипчетата. Леле, гледам и Дийн Орниш ще участва един ден.  Shocked

# 243
Права си, Кам.

# 244
  • София
Страхотнен пост Кам Peace
Изразява напълно и моето мнение. Аз също преминавах през емоциите на момичетата, когато започвах, но никой тук не се държа грубо тагава, за което ще съм ви вечно благодарна,  защото можеше и да ме откаже от режима.

# 245
  • Велико Търново
Добро утро и от мен bouquet
Като чета за кантари, реших и на моя да му избърша праха Wink Е, нямам никакъв минус, но това не ме тревожи, ако продължава по-дълго така обаче, вероятно ще преразгледам менютата си - не съм яла "забранени храни", но да речем се случва някой ден да ям 50-60 гр.ядки/сурови/, усещам, че се увличам по кокоса и слагам повече от 2-3 супени лъжици в млякото...със сирене и кашкавал не прекалявам обаче - започвам да задържам вода от тях. Пия всяка вечер по чаша вино..в в кафето си сутрин слагам 1 ч.л.кафява захар - не мога да го пия горчиво/ а и пия само 1 кафе на ден/...други "прегрешения" нямам.
Сисе, мила, ама ти почти нищо не ядеш Crazy - малко ми се струва, да знаеш/дланите ти са малки, предвид размера на това кашкавалче/.. Hug ама ти си знаеш възможностите на стомахчето, а месо хапваш ли?

# 246
Ихневмон, за 3 седмици май не може да се случи нищо съществено със зъбите по принцип, но е добре и стоматолог да каже. Embarassed То всъщност и за каквито и да било големи промени в организма това време е недостатъчно. Дали не се вглеждаш много в себе си в момента? По отношение на зъбите, при мен, майка ми и сестра ми е характерно това, че в долната част предните зъби са ни полупрозрачни, но явно при нас си е ген. Но ако приемем, че при теб става въпрос за загуба на някакви вещества (необходими за минерализацията?), отново не виждам как промяната в храненето може да има ефект. По принцип знам, че голямо значение за зъбите имат мастноразтворимите витамини - А, Д, К2, разбира се, че също и калцият, вероятно и магнезият. Но при НВ-ВМХ се получава и по-голям внос в организма на витамин А, ако ядеш повече дроб, яйца и млечни (но дори и да не ядеш млечни, спокойно можеш да компенсираш с дроба), и от друга страна се подобрява усвояването на минералите, защото се ограничават богатите на фитинова киселина бобови и пълнозърнести храни. Естествено, ако си започнала да ядеш много ненакиснати предварително ядки и семки, това може да увеличи количеството фитинова киселина, което попада в организма ти, и да намали усвояването на минералите, обаче да се забележи съществена разлика за 3 седмици? Едва ли.

А Вери е много права във всичко, което е написала. Hug Камелот и Costa също. bouquet Тези състезания по отслабване на мен лично ми се струват неуместни, защото, макар че външният вид и теглото са много важни за голяма част от жените, всъщност този начин на мислене почива на едни доста изкривени представи за "най-ценното качество" у жените. Но както и да е. В случая по-важна е другата погрешна представа, че теглото е отделно от здравето и може спокойно да се манипулира с изваждане или добавяне на калории от храната или от физическата активност. На тази заблуда се робува много масово и се получават много разочарования. А нещата са много индивидуални и дали и колко ще се отслабне и кога точно ще се случи това, зависи от страшно много неща, Вери ги е изброила. И понеже концепцията на НВ-ВМХ е нормализиране на здравето чрез нормализиране на функциите на организма благодарение на връщането към подходяща за човешкия организъм храна, затова и отслабването всъщност се явява страничен ефект. И затова ми се струва неудачно да се правят състезания, защото със сигурност ще има и недоволни, които ще решат, че НВ-ВМХ "не работи", след като не постигат желания резултат. А може би не го постигат, защото например цял живот са измъчвали тялото си с глад (не само за калории, а и за витамини, минерали, протеин, мазнини), докарали са се до болести и до "икономичен режим" и сега плащат цената. И понеже това се получава при страшно много жени и действително при по-малко мъже, макар че има и такива мъже, разбира се, затова винаги предупреждавам да не се влиза в този капан. Но вече всеки сам решава какво е най-добре за него. Peace

Последна редакция: ср, 27 яну 2016, 08:15 от Cioccolata

# 247
Големи препирни съм изпуснала. Не искам да раздухвам спора, но имам една молба - нека някой от "старите" обясни накратко какви са правилата на темата и за какво всъщност е тя.Защото аз след 1 седмица в темата днес с потрес разбрах, че не била тема за отслабване.  Shocked Защо е в диети тогава, а не примерно в алтернативна медицина? И ако не споделяме плюсове и минуси, нито менюта, да не питаме, тогава за какво всъщност е темата? Пояснете моля, за да не сме досадни.
Темата е за здравословно хранене, както е и описано в заглавието. Това не е диета, а начин/режим на хранене, което предполага, че ако човек го спазва, ще подобри здравословното си състояние, ако има здравословен проблем, а ако няма здравословни проблеми, то евентуално с този начин на хранене, може да предотврати бъдещи такива, които времето показва, че рано или късно се проявяват, при наличие на повишено тегло, наследствено обременяване и други фактори. Свалянето на килограми (при излишни такива) с този начин на хранене е неминуемо, предвид че говорим за здравословно хранене, а повишеното тегло води след себе си редица заболявания, рано или късно. В първия пост на темата се набляга предимно на здравословните ползи от този вид хранене, най-вече ползите при хора с ИР, диабет, поликистоза, също метаболитните нарушения и генетичната предразположеност, заболявания, за които приемаме лекарства до живот.
Този вид хранене не е с определен срок като диетите, 7-14-90 дни. Ако човек иска да е здрав, този вид хранене трябва да се превърне в начин на живот.
Нормалното тегло не изключва различни видове заболявания при много хора, затова и нерядко се споделя в темата за здравословните ползи до които води този начин на хранене, като акцентът не е върху отслабването, което както споделяме повечето, неминуемо настъпва при спазване на режима. При едни с по-бързи резултати, при други нещата се случват по-бавно, но и факторите са различни при всички.

Различните хора започнали този начин на хранене имат и различни цели. Едни искат главно да повлияят на теглото си, за други главна цел е да повлияят чрез храненето си на някое заболяване. Затова всеки е добре дошъл и може да споделя нещата, които го вълнуват относно постигане на неговите цели. Тези които не ги вълнуват ползите от начина на хранене при инсулинова резистентност, поликистоза, щитовидни заболявания и т.н., просто прескачат мненията и си пишат за това, което ги вълнува. Също и останалите, които ги вълнува само здравето. Всички са добре дошли да споделят за това, което ги вълнува.
В темата се споделя много медицинска литература, проучвания, споделя се много информация за  хранителни добавки, витамини, минерали и т.н. и влиянието им на здравето;
Превеждат се книги и филми свързани не само с този начин на хранене, а като цяло за ползите и вредите от различните видове хранене, диети и не само;
Говори се за спорт, упражнения, уреди за упражнения, за домашни тренировки понякога;
Споделят се примерни менюта, рецепти понякога също, макар да имаме и тема за рецепти;
Споделяме и за качествени храни, кой откъде какво е купил;
Който го вълнуват главно свалените килограми, споделя минуси и плюсове в теглото, при този начин на хранене;
Който го вълнуват ползите от начина на хранене с цел повлияване на дадено заболяване, споделя резултатите си, които е постигнал с този начин на хранене.

Говорим си за всичко свързано с храненето, отслабването, здравето. Кой каквото го вълнува, общо взето.
Упреци досега не бях срещала за споделеното от мен. Който не го вълнуваше, просто подминаваше, както и аз правя, ако не ме вълнуват дискутираните въпроси.

Мики, д-р Райков е много добър избор  Hug

# 248
Изоставам от тази тема, днес се надявам да прочета всичко. Simple Smile

# 249
  • Балчик
Добро утро.
Моята работа пък е "Пей ли си Пенке, кой ли те слуша?". Нито плюсове, нито нелюбезности могат да ме откажат. Много се радвам, че започнах от раз, стриктно, без прегрешения и залитания, нямам междинни хранения, ако не броим едно голо кафе към 10 часа. Ям три пъти на ден, количествата ми неусетно намаляват, защото не усещам глад и не мога да повярвам как ни най- малко не ми се яде никаква въглехидратна храна. Ям млечни, ограничено, без пр. мляко, не ям и ядки. Само веднъж малко орехи за закуска.

21 ден съм на режима
КЗ - 6.3
килограми - -300 гр, въпреки, че вчера ядох малко кисело зеле, очаквах да съм задържала вода.
както казах имам много за сваляне, така че, не се учудвайте на минусите ми, да не са показателни за никого, просто споделям какво се случва с мен. До тук съм -6,2 кг
Както многократно писах целта ми е регулиране на КЗ, но тези минуси са ми добре дошли.

И още нещо ме зарадва. От години съм с обилен месечен цикъл, по 6 дни. Този цикъл беше 4,5 дни и за първи път толкова нормален, без кръвоизливи.

# 250

Така менюто за днес:...
закуска:мазно кафе, 100 клека с 10 кг, 1/2 кисело мляко 4%
До колкото ми е известно естествената мазнинност на пълномасленото к.мляко е 3, 6%.

Менюта не споделям, че са пълна скука - риба , меса и салати, плод рядко.
Днес ще посетя руския магазин за хайвер Hug и последно претърсване на града за гъша мас.

# 251
  • Велико Търново
Джемма, много се радвам на твоите положителни промени, браво bouquet

# 252
Естествената масленост варира, така съм чувала - и според сезона, и според други фактори (мисля, че храненето има значение). Понеже е трябвало да се постигне някакъв стандарт, затова е "заковано" 3,6%, но със сигурност кравите дават мляко понякога с по-висока, друг път с по-ниска масленост. Не знам дали всички производители взимат мерки за "регулиране" на маслеността (всеки път да бъде 3,6%), надявам се, че не го правят, но пък и не го изключвам, особено ако целта е продуктът да отговаря на "стандарта".

# 253
  • София

това е сутрин на гладно, нали? а как е през деня след хранене?

# 254
Джемма, браво! Simple Smile
Все така да си - с хубави новини!

От години съм с обилен месечен цикъл, по 6 дни. Този цикъл беше 4,5 дни и за първи път толкова нормален, без кръвоизливи.
Моят цикъл явно е свързан с емоции и психика.
Декември закъсня М с 5-6 дена, обилна и с много кръвоизливи. Случи се нещо неприятно в началото на месеца.
Сега януари редовен и коренно различен.

Шоки,
да, така е за маслеността. Поне това съм запомнила от животновъдството.

Мики,
много благодаря за труда!

Общи условия

Активация на акаунт