Париж 12

• 96 541
  • 742
  •   2
Отговори
# 705
И на двата им свалиха катинарите.
Последно гледах по Понт Ньоф... но се надявам и там да ги махнат Simple Smile.

Точно там, но съвсем случайно пресичайки ги открихме без да са ни били цел....

# 706
Е ако има има.Като не здраве да е
аз няма да закача катинар но исках да ги видя.

# 707
Ние намерихме два. Първо попаднахме на този
Passerelle Léopold-Sédar-Senghor
, а на другия ден на друг, на който са още повече. Направи ми впечатление, че е доста по-масивен мост - изглежда да е Pont de l'Archevêché (доколкото си спомням... от преди 2 седмици  Mr. Green )

Да препоръчам една книжка, която ми беше много приятна и вдъхновяваща преди пътуването. Париж винаги си заслужава Има я и електронен формат тук-таме. Симпатична история с мили вметки и детайли от Париж.

Последна редакция: вт, 11 окт 2016, 12:48 от jas.min

# 708
  • Burgas, Bulgaria
Всъщност в Париж вече почти на всеки мост, а и не само, можете да видите катинари. Но когато се каже "мостът с катинарите" се разбира Pont des Arts. Той е пешеходен, от едната страна е Лувъра, от другата - Академията на науките. И двете сгради с изключителна архитектура. Мостът е невероятнo романтичен, или поне на мен ми действа така. Heart Eyes Сядате на една от пейките там и се наслаждавате на Сена, на френските шансони от уличните музиканти, които много често се срещат там, или на професионални фотографи, които правят фотосесии...

# 709
"О, Шанз-Елизе" кънтеше в главата на Вълко Червенков, с коефициент на интелигентност на кандидат-президент, отличник по география, вулкан от емоции с отлитаща апатия. От малък за Париж ридаеше, още като блед юноша да потропва гордо с  ромиката по френски паваж си мечтаеше. И ето сега, градът на любовта бе само на ръка разстояние, наистина не подлежи на описание, + любяща съпруга, минус погребение на ЦСКА, ще преживеем и това. Цяла нощ не мигна, адреналинът му доста се повдигна, на летището обаче адът се надигна, Киро лукаво му намигна, всичко щеше да приключи, като пътуване на Америго Веспучи. Заложи на грешната опашка, ромки с колички, екипажи с колосани якички, на косъм полета да изтърве, буквално последен еърбъса той превзе, с разтреперана жена, би станал вечната звезда, митовете на века, мълвата щеше да се разнесе оттук до Етрополе. О, Вълко резил страхотен отърва, все пак работеше това, следващия път пропуска си покажи и чакащите предреди. С тая скромност и тъпота си оставаш в калта, рискувайки десетки евра на боклука, сам на терминала, пред развод, дали не е световен комплот. Отчаян оптимист по природа, бързо забрави тази несгода и след 3 часа вече се блещеше от върха на Айфеловата кула. Една от най-удивителните гледки, които могат да зърнат човешките очи, звук и светлина със снопове разноцветни лъчи, сетивата им разби. Грам не обърна внимание на лекия есенен дъждец, превърнал се впоследствие в библейски потоп, напомнящ пробив във ВЕЦ, закупи чадър от млад французин, тъмен махагон, нищо общо с Франсоа Вийон. Навременен галантен жест, валеше като из ведро, площад Конкорд превърна се в същинско Ватерло. Неприятностите са дотук - твърдо той реши, одеждите си изсуши, после от Монмартр се тагна, тоз район страшно го грабна. Позитивното мислене му е заложено генетично, попадна в капана на сънищата настроен поетично. Преуморен, щастлив, сънува арки, кули + негри-сомнамбули. Лек допир го събуди. О, чудо - нежната половинка се е разнежила в 4 през нощта. Париж си е Париж, легенди за страстта ? Не би, кошмарът предстои.
- В стаята има мишка -  тази реплика в реалността го върна.
- Ти си мишка - светкавично отвърна и с юргана се загърна.
Таман се унесе и съмнение го втресе, нещо шумолеше.
- Пеперуда или бръмбар - авторитетно отсече и към плика с кроасаните мигом се завтече. Дребна сива мишчица - гризанка от торбичката изскочи и триумфално към дупка под масата се насочи. С еленски скок и вик на ужас Вълко подскочи 3 м над земята и се приземи в обятията на жената. Мина тъй известно време, докато Вълко се съвземе. После гневен, разлютен изнесе истинска тирада пред ошашавения рецепсионист, нещо средно между Гара Дембеле и Оливър Туист. Какво ли още ще се случи, май драмата приключи, в нова стая, лукс и телевизор, пусна го в пълен мрак, Том и Джери си вървеше пак, изрази подкрепа за шибания котарак...
 Последва разкошен слънчев ден, видяха статуиите на Роден, градусите 25, оцениха лучената супа, де го чукаш, де се пука. Но точно до мемориала на Даяна природен повик го прихвана. Корабче по Сена, Тюйлери, ах, какви красоти, когато душата ти сияе, напълно забравяш как ти се пикае. Освен далновиден, пресметлив, лицето Вълко си е доста повратлив. Безплатни тоалетни алеле блу, момъкът се шмугна умело след предишното мосю. Какъв мистейк, довел до Титаник - римейк. Внезапно гальовен женски глас на френски нещо занарережда, о, обичам го тоя език, как само ги подрежда, думи като финна прежда. Толкова красив и  мелодичен, сякаш бе не в клозет, а на улица Вишнева, номер 5. Но по средата на процеса гърнето се прибра и остави Вълко със зяпнала уста, държейки инструмента в ръка. Водна стихия го обгърна, но така и не го върна. Изпсува цветисто, а съоръжението отговори пускайки вълни от вси страни, до глезените на клетия монами. На пръсти, на пети, бореше се, но уви, все едно бе стъпил в море. Нещата уж се успокоиха, но после всичко се повтори, страдалецът се отказа да мърмори, излезе навън като подгизнало псе и пое омърлушен по Шанз-Елизе. Съпругата подла от смях се задави, после зае се масаж да му прави. Къде си Алеко да видиш това, бай Ганьо в евротоалетна тук и сега. Накрая за капак, колегите в Бове иззеха консервата за селфита, закупена естествено в Микре, явно и там си имат зловещо ГВА, зъл демон за сигурността. О, Вълко в твоите среди вилнеят и цар, и император, но специално теб простотията те преследва като терминатор. Така завърши епопеята в Париж, град с дух неповторим, романтика без маска и без грим, с вода отвсякъде, гризачи, платната на Дега, Сезан, пророчествата на Фалачи, блаженство във Версай, отивай там, не се мотай, битовизмът няма край. Прибра се нашият герой обогатен, настоящ топ-булгар серсем, но европеец на утрешния ден.

# 710
  • У нас
Здравейте ,момичета! Очертава ми се кратък престой в Париж през януари /не повече от 48 часа/ ,заради неудобния вечерен полет на Wizz. Тъй като не съм била в Париж ,но ми е включен в туркалендара   Laughing ще ме насочите ли в кой район е добре да се наеме апартамент или хотел ,за да сме близко до спирката на автобусите от и до Бове. Само жени сме и искаме да не пропускаме да разгледаме нощен Париж, до колкото ни е възможно. Остават ни за препускане из Париж 24 часа  ,които мислим да ги оползотворим на макс. Ако можете помагайте да си съставим програма  Praynig
Ще бъдем събота късна вечер  , неделя и понеделник  до обяд.
 Предварително ви благодаря  bouquet

ПС Ако се закупят билети онлайн за Кулата и Лувъра важи ли намалението за младежи до 26 години или студенти ?

# 711
Здравейте! Знаете ли дали в Париж има магазини JYSK ? И ако да-къде?Аз не намирам инфо в нета.😮

# 712
  • пак на Рив Гош
Аз лично, досега не съм ги виждала.

# 713
Изтървах Париж тия дни, но надявам се на пролет. За тогава съм си набелязала Фонтенбло и абатството Сен Дени. Искам да попитам опасно ли е сега посещение на второто? Нали все пак е в такъв вече район (банлио) на Париж?

# 714
Нашият шофьор ( французин) следеше трафика от телефона си и щом му дадеше да минем през Сен Дени веднага си избираше задръстванията , но само и само да не мине оттам. Странно ни се струваше , какво толкова, нали минаваме с автобус в светлата част на деня... И все пак един път минахме през него (нямаше друг начин). Да, гнусно ни се видя...ама пък бързо се изнесохме. Така видяхме и стадиона ...

# 715
Здравейте, моля за съвет: ще пътуваме за Париж на 4-ти  декември (в 12ч ще сме кацнали на ШД). Това ще е първата неделя на декември и достъпа до Лувъра ще бъде безплатен. Дали ще има големи опашки на входа или през декември е спокойно? Има ли смисъл да се редим в неделя или да го оставим за понеделник, когато ще има входна такса, но няма да чакаме? Ние сме двама до 26г.и един над 26,т.е. ще плати само един билет.
Благодаря предварително!

# 716
  • Burgas, Bulgaria
Здравейте, моля за съвет: ще пътуваме за Париж на 4-ти  декември (в 12ч ще сме кацнали на ШД). Това ще е първата неделя на декември и достъпа до Лувъра ще бъде безплатен. Дали ще има големи опашки на входа или през декември е спокойно? Има ли смисъл да се редим в неделя или да го оставим за понеделник, когато ще има входна такса, но няма да чакаме? Ние сме двама до 26г.и един над 26,т.е. ще плати само един билет.
Благодаря предварително!

Ще си кажа моето мнение.
Щом кацате в 12 часа то ще можете да сте пред Лувъра в най-добрия случай в 14 часа, ако не се отбивате другаде. Имайте предвид, че в събота и неделя идеалното време за посещения на забележителности е сутрин, когато повечето още спят. Но след 13 часа не ви го препоръчвам, още повече, че е първата неделя на месеца. Всичко обаче е относително, защото пък по принцип през зимата няма такъв наплив от туристи. Аз бих отишла в понеделник, щом от 3 билета ще се плаща само един.

# 717
Благодаря!

# 718
Отново имам нужда от помоща ви. Правя програма за престоя ни в Париж. За ден1, който всъщност е половин(кацаме на ШдГ в 12.00ч) съм планувала следното:
1.Транспорт с РЕР и метро до хотела (на 15 мин. пеш.разст. от Айфеловата кула е).
2.Айфелова кула (качване, разглеждане), през Марсово поле до Военната академия, Дома на инвалидите, Музея на армията (влизане и разглеждане).
3.По моста Александър III до Голям и Малък дворец (разглеждане само отвън).
4. По Шанз-Елизе до Триумфалната арка (влизане, разглеждане от върха)
Не мога да преценя колко време ще ни отнеме да изпълним програмата до тук. Дали може да включим и още нещо? Къде ще ни препоръчатате да обядваме и вечеряме?
Благодаря предварително! bouquet

# 719
  • пак на Рив Гош
Личното ми и скромно мнение е, че програмата е доста амбициозна като за половин ден, особено с влизане на 3 места и разглеждане не на тагадък  Peace
Пояснявам:
Пристигате в 12ч, докато излезете от летището, купите билети и се придвижите до хотела, бройте поне час и нещо (и то ако вземете веднага директен влак до Париж ). Тоест, в хотела ще сте към  13ч45 - 14ч, регистрация, оставяне на багаж и ето че е 14ч15 - 14ч30. Да премем, че ако хапнете сандвичи на крак от някоя пекарна, ще сте на Айфеловата кула към 14ч45 - 15 ч. Ако сте с билети и не се качвате до върха, броим поне около час за влизане, качване, разглеждане, снимки, слизане. Оттам до Инвалидите е поне половин час пеша, през Марсово поле (слагам и малко време за снимки в парка), значи сте там към 16ч30. Влизане, разглеждане, снимки, пак поне час - час и нещо. Тоест, излизане към 17ч30 - 18ч. Към 18ч30 сте на Шанз-Елизе (пътьом броя, че сте минали пред двата двореца, видяли сте ги и сте направили няколко снимки). Нагоре по Шанз-Елизе до Арката - пак поне 30ина минути (без да броя време за снимки). На Арката сте вече към 19 часа - пак поне час за качване, разглеждане, снимки, излизате към 20ч. Дотук сме на 8 часа от момента на пристигане в най-добрия случай, без да броим евентуални закъснения, повече хора на едно или друго място, време за почивка (все пак разстоянията са големи) и похапване. А, и не звам дали сте с деца. Ако сте, времето автоматично се увеличава... Аз лично, не бих препоръчала да включвате още неща, но вие си решавате...

Общи условия

Активация на акаунт