Частни детски градини - София (тема 10)

• 111 731
  • 745
  •   1
Отговори
# 105
Здравейте момичета!  Аз не мога да се изкажа по въпроса с боледуванията,защото още сме в търсене на нашето място. Обиколихме доста частни заведения и или моите желания са много или нещо друго не е както трябва. Единствената градина , която поне на думи покрива на 80% моите критерии е Детска къща Монтесори, но нямам познати, чиито деца са я посещавали, чета разни неща, но са по- стари като информация. Имате ли лични наблюдения или отзиви от ваши приятели? Другото, което ме притеснява е английския език. Детето ни е двуезично ( с немски) и се притеснявам, че по интензивното занимание с трети език ще го обърка. Доста съм чела по този въпрос, но ни е трудно да вземем решение за това. Дали една консултация с логопед няма да ни помогне ... знам , че децата са различни, но споделен опит ще е от голяма помощ . Детето ни е на 1г 10м.

# 106
при нас тези теории не сработиха - започна да боледува 6 месеца след започването на дг, пикът беше през втората година в градината.  Peace

Е, то винаги има "по-силни" и "по-слаби" сезони, даже в по-късна училищна възраст. Почти винаги обаче причините могат да се проследят, рядко е случайност някаква, просто не винаги можем да се усетим какво се е случило / се случва.

Теориите са си верни... децата, които се адаптират добре и се чувстват добре в ДГ, боледуват по-рядко, както и обратното, и всичко това почти не зависи от медицински филтри, сиропчета за подсилване на имунитета и прочее.

---
За ДК Монтесори писахме наскоро сравнително (може би към края на предната тема), но май така и не се появи някой с по-нови отзиви. Мен лично само процесът им на прием може да ме откаже, при положение, че се прилага към толкова малки деца.

Езиците не мисля, че ще са някакъв проблем, ако към момента няма някакви индикации в тази посока  - колкото повече, толкова по-добре  Peace Моите деца имат съученици, минали през подобни схеми, само позитиви виждам.

# 107
  • София
А какъв е процеса за прием?
В Пикабу преди 2г беше така: Отидохме един ден с детето в градината/яслата докато децата играеха и в присъствието на психолога постояхме малко с нея, след което тя се заигра, ние излязохме и чакахме отвън да ни викнат. Казаха ни, че не ни е търсила, а и е било интересно и според тях няма да имаме проблем с адаптацията и детето е готово да почне ясла. След това на подписването на договора пак я взехме с нас и я оставихме при децата, докато ние обсъждахме всичко Simple Smile

# 108
  • Пловдив/София
А какъв е процеса за прием?
В Пикабу преди 2г беше така: Отидохме един ден с детето в градината/яслата докато децата играеха и в присъствието на психолога постояхме малко с нея, след което тя се заигра, ние излязохме и чакахме отвън да ни викнат. Казаха ни, че не ни е търсила, а и е било интересно и според тях няма да имаме проблем с адаптацията и детето е готово да почне ясла. След това на подписването на договора пак я взехме с нас и я оставихме при децата, докато ние обсъждахме всичко Simple Smile

Това звучи супер, при нас също се заигра в градината, но като излязохме да говорим с директорката, почти веднага ни е усетил и беше див рев (винаги го прави, реве за мен дори да се е заиграл с баба си например). Дано след няколко месеца като дойде време да започва да го е преодолял.

За Пикабу и мен ме отказа процесът и дори не отидох да ги видя. Казаха, че нямат места и ЕВЕНТУАЛНО за ДРУГИЯ април мога да се запиша в някакъв списък. Да чакам 1+ година за детска ясла без сигурност ми се вижда безумие. Дори не отидох да ги видя.

# 109
  • София
Аз пак май не разбирам какво имате предвид под процеса?
Ако няма места е нормално да не отидете, независимо от градината Wink

Този процес, който по-горе описах ли не се харесва или има някакъв друг, нов?
Иначе ми беше интересно да разбера как разбират дали детето е ок за там в другите монтесори ясли/градини Simple Smile

# 110
  • Пловдив/София
Ако няма места е нормално да не отидете, независимо от градината Wink

Този процес, който по-горе описах ли не се харесва или има някакъв друг, нов?
Иначе ми беше интересно да разбера как разбират дали детето е ок за там в другите монтесори ясли/градини Simple Smile

Това, че първо трябва записване, а не просто да си харесаме ден утре и да идем. Това, че започват прием само април месец. Това, че много отрано си запълват бройките. Този процес, а инак на място не сме били, звучи добре това с психолога.

Изглежда градината наистина е много хубава, но при такъв интерес следва да намерят начин да се разширят,да наемат нов персонал и така да могат да посрещнат наплива. А не да се чака с години за място като в държавните.

# 111
  • София
Ами вярно е, че ние като кандидатствахме беше февроари 2014 и искахме да почнем от август-септ. и тогава нямаше все още наплив, т.е. имаше, но не толкова много.
А е през април, защото сега текат организациите на групите за другата учебна година. Сега се освобождават местата в яслата за другата учебна година.
Ние подписахме договор от март мисля за август.
Но тогава пък в другите монтесори градини беше огромен наплив и нямаше места.

Не е толкова лесно да се разшири една градина/ясла, защото квалифицирания персонал е малко, въпреки това мисля, че тази бройка деца, които приемат е оптимална наистина.

# 112
Пипи, не се доверявай на 100% на това, което пише на сайтовете. в градините има подбор на децата и всъщност въпросната трудна процедура е начин да се откажат кандидати. почти винаги има едно-две места, част от децата са на половин ден, има чужденци и дипломати, на които им изтича мандатът, има родители, които просто се отказват (детето много боледува, смяна на квартала и т.н. причини). ако си решила да запишеш детето си някъде, просто бъди по-настоятелна.  Peace

# 113
  • София
Процедурата не ми се вижда трудна....
Попълваш форма, че проявяваш интерес да запишеш детето си. Уговаряш се за среща, срещаш се с директорката, говорите си. Уговаря се среща за детето, доуточняват се някои неща и се подписва договор.
Друго е ако наистина няма места.
Но аз лично бих отишла да разгледам (ако има такава опция, въпреки че няма места), да поговоря с идеята че, може пък да не ти пасне като градина/ясла и да не съжаляваш, че няма места. А ако ти пасне, после като гледаш други, да може да правиш сравнения и съпоставки. А както е казала sylviana, може пък да се измисли нещо...
За подбора - не мога да съм сигурна, защото специално ние не сме никакви важни клечки, дипломати, политици или собственици на частен бизнес. Въпреки това имах изискването дори и с какво слънцезащитно кремче ги мажат като ги извеждат лятото навън!   Embarassed

Скрит текст:
п.п. За градината на Бг-школо, попълваш молба, която принтираш, попълваш РЪЧНО, сканираш я и я пращаш. При което чакаш, ако са ти харесали молбата да ти звъннат да уговорите среща да отидете - без детето и без право да отлагаш, да не можеш точно този ден и час и т.н.т.! И ако случайно там те харесат, а и ти тях естествено се пристъпва към следваща стъпка, за което трябва да очакваш да ти звъннат да ти предложат мястото ако са те харесали Simple Smile .
Ако попиташ и кажеш, че нещо не ти харесва или не си съгласна направо те забиват - "ами това е, това са правилата, така правим и точка" -  не е дословно цитирано Wink То дори в държавните ми се вижда процедурата по-някак лека и дори повече се усмихват хаха Simple Smile

Последна редакция: пн, 21 мар 2016, 16:41 от Brayda

# 114
Не се пише "дусловно" Shocked Тези градини за да правят така, значи имат по 10 кандидата за 1 място сигурно.

# 115
  • София
грешка от бързина, коригирах си я  Peace

# 116
  • Пловдив/София
Всъщност на мен Пикабу ми беше резервен вариант (неудобно ми е като местоположение и още не съм сигурна, че Монтесори е 100% моето нещо) и затова приех, че няма места и реших да не настоявам. Не съм човек, който да се бута и моли, все пак съм клиент и по-скоро очаквам обратното отношение Wink Може би ако ми беше мечтаното място, щях да говоря другояче, но си харесах друго местенце Simple Smile

Това за българско школо звучи ужасно.

Дано частните градини не станат като държавни, с хиляди претенции, грубо отношение и липса на места (тук съвсем не визирам Пикабу, хората бяха мили). Ние нали точно от това бягаме.

# 117
Ми аз лично имам предвид точно това - в ДК Монтесори, за която бяха питали - според сайта им си е баш процес от 7-8 стъпки, дори има 50лв такса за разглеждане на кандидатурата Shocked

Отделно (от въпросната такса) на мен лично ми се вижда абсурдно да водя дете на 2 год. за наблюдение, че те да преценяли става ли, не става ли. Ако са толкова добри, колкото имат претенции, че са, би следвало да имат/намерят подход към почти (от мен да мине) всяко дете, а не да си подбират най-кротките, за да може после да си правят групи с размера на тези в държавните ДГ, пък да си прибират такси към горната граница за ЧДГ.

# 118
  • София
За таксата за документите в ДК Монтесори и аз бях потресена!!!
А при нас не е имало подбор на спокойни или неспокойни, а дали детето е готово да почне ясла и дали има интерес. Иначе моето дете си имаше първите две ревливи седмици, но наистина за пет минути й хванаха цаката да прелива вода и да сортира боб и по цял ден си беше спокойна Simple Smile
Наблюдавах си я на камерите и личеше, че й е супер.
Иначе в групата й има всякскви деца и буйни и тихи Simple Smile

# 119
  • Пловдив/София
За таксата за документите в ДК Монтесори и аз бях потресена!!!
А при нас не е имало подбор на спокойни или неспокойни, а дали детето е готово да почне ясла и дали има интерес. Иначе моето дете си имаше първите две ревливи седмици, но наистина за пет минути й хванаха цаката да прелива вода и да сортира боб и по цял ден си беше спокойна Simple Smile
Наблюдавах си я на камерите и личеше, че й е супер.
Иначе в групата й има всякскви деца и буйни и тихи Simple Smile

Ох, даваш ми надежда.

Събирам вече идеи как да ги помоля да процедират с дете, което е много енергично, весело и любопитно, нооо си плаче за мама с писъци и крокодилски сълзи, дори когато отива при добре познати баба или дядо. До 5 мин се успокоява, но на ново място с нова "кака" няма да е така и сигурно ще е рев с часове Sad Не искам да мисля, ама скоро ще е време. Поне в групата са 6 деца (засега, дано не нараснат много) и се надявам да има време за персонален подход и утешаване. Но какъв, като той напълно изключва като се разплаче много  Thinking Иначе при по-леки случаи и храна, и нови играчки вършат работа, но не и при "мама си тръгна"

Общи условия

Активация на акаунт