Частни детски градини - София (тема 10)

• 111 743
  • 745
  •   1
Отговори
# 120
Пипи, колко е адаптивния период? Може пък да се справи с даденото ви време и да не плаче толкова много Simple Smile аз имам същия разбойник( добре , че няма казарма, щяхме двамата да си ходим) и ми е интересно как ще се развият нещата Simple Smile

# 121
И за други ЧДГ съм чувала, че плащаш по 50 лв. за среща с директора и разглеждане и си записваш час......ами моето мнение е..."кокошкарска, печалбарска работа". Това е непрофесионално. Защо да плащам на директорката.Нали получава заплата.А срещата с нея не е "извършване на услуга"! И друго...да пуснеш детето, да постои, да се запознаят и т.н.т. Това си е точно подбор. Ако е по-емоционално или по-палаво, на следващия ден "местата ще свършат"!! Грозна картина. Аз пък знам за ЧДГ-та, в които и да отидеш без предупреждение директора ще те приеме /или заместник. И такива неща като "сгляда"/на времето така са купували булките по селата/ няма!

# 122
  • София
Аз смятам, че посещението на детето в детската градина е нещо много хубаво. Съвсем различно е то да се запознае с новото място и новите хора и дори в някаква степен да участва във вземането на решението дали това е неговото място. Разбира се, става въпрос за децата над 2,5 - 3 години, за бебетата това не важи особено.
Не ми допада взимането на такса "за обработка на документи".... то пък големи документи и страшна обработка пада - евентуално да ги продупчат с перфоратор и да ги подредят в някоя папка, та да струва 50 лв., но така са преценили, така са направили. Щом това не води до отлив на кандидати, напротив имат списъци с чакащи за година напред значи решението им е съвсем ок от тяхна гледна точка.
Преди 8-9 години когато подбирах градина за големият ми син имах уговорена среща в "Ежко бежко", за която закъснях с 9 минути и не ме пуснаха изобщо да вляза в сградата, дори вратата не ми отвориха, а ме отрязоха само по домофона.  Sick

# 123
мен подборът не ме дразни, напротив, намирам го за полезен. все пак трябва да преценят дали могат да се грижат за детето ми. и ако неговата палавост, характер и т.н. не се вписват в разбиранията и възможностите им за грижи, по-добре да ми го кажат на входа, отколкото детето впоследствие да получи неадекватни грижи и да се чудя в движение как да сменявам заведението.  Peace

# 124
  • Пловдив/София
Преди 8-9 години когато подбирах градина за големият ми син имах уговорена среща в "Ежко бежко", за която закъснях с 9 минути и не ме пуснаха изобщо да вляза в сградата, дори вратата не ми отвориха, а ме отрязоха само по домофона.  Sick

Еее не, това вече ме разби!

Аз сега да питам идеи за адаптация, мисля, че е ок за тази тема, защото в частните имаш мног повече опции (може да седя с детето колкото и където искам, да го водя и взимам когато искам първите дни).

Аз мисля да процедираме така: първи ден- отивам с него само за 30-40 минути и изобщо не си тръгвам, колкото да се запознае с "кака Х" и обстановката (вече 2 пъти ходихме така, но за 4 месеца ще забрави). Втори ден- казвам, че ще остане малко сам с каката, тръгвам си и се връщам след 2 часа (тук дали да влизам с него, дали да го оставя навън на катерушките, или още от вратата да си тръгна? Няма да се връщам, като заплаче (ако не се промени, знам, че ще плаче силно като ме загуби от поглед). Трети ден подобно. Ако мине прилично (т.е. да не плаче през цялото време, да яде), към 4-5 ден да остане да спи там и да го взимам след сън към 16ч и така до 2 седмици да си седи до 18ч. Как ви се вижда? Казват, че не е добре изобщо да влизам с него, но ми се вижда много наведнъж и ново място, и нов човек и без мен. Та си мисля поне 1-2 пъти да вляза.

# 125
  • София
Ами в нашата градина в адаптацията въобще не присъствах аз. Според тях, това прави по-трудна адаптацията. Каза ми, че ако много плаче и не могат да я успокоят с нищо, ще ми се обадят да отида.
В крайна сметка, дори и да направиш плавно всичко, в момента в който остане сам, той ще разбере че е за цял ден там и след няколко дни като осъзнае, че цял ден ще е там и това няма да се промени, пак ще почне рева!
Моето дете първите 3дни беше супер, след това осъзна, че я оставям всеки ден и това ще е така и не е само за 1-2 дни като цяло, почна да плаче и да не иска да ходи. Факт е обаче, че в момента в който я вземат, тя млъкваше и започваше да се занимава с материалите. Нямаше нито един ден да не е искала да яде и спи от мъка по мен. Първите седмици имахме възможност и я взимахме малко по-рано от другите към 17ч, но после осъзнахме, че те тогава се забавляват и няма смисъл да я взимаме по-рано. Редовно имаха я готварство, я нещо лепяха и играеха.
През първите 2 седмици звънях всеки ден по ен пъти да питам дали реве, сякаш не вярвах, че е добре хаха Simple Smile
Като минаха тези 2 фатални седмици, тя свикна че ще ходи всеки ден, осъзна че в същност никак не е лошо, спря да е кисела вечер и всичко се нормализира. Не сме имали избухвания, рев на сън, кошмари.
И въпреки, че бая рев изрева, мога да кажа, че адаптацията й не й е нанесла никакви щети.

И сега въпреки че е вече на 3 и малко, винаги след като е била болна примерно за 2 седмици в къщи, първите дни мрънка като отива, но след това си ходи с желание Simple Smile Тя е вече доста голяма и аз съм обяснила, че трябва да ходим на работа и там причините за това и че не е хубаво да плаче, защото е вече голяма Simple Smile Та така, разбираме се.

Пипи2013 - трябва да попиташ как процедират в яслата, която сте избрали, те имат повече опит от теб как се адаптират децата по-лесно.

# 126
Мен също не ме притеснява подбора от тяхна страна, имат повече опит от мен, за какво са ми ако не могат или не искат да се справят с детето ми, най- лесно е да ми вземат парите. Признавам си, че съм доста скептична към ЧДГ и към държавните , ако имах нервите щях да го гледам до първи клас Simple Smile За Монтесори къщата разбрах, че адаптивният период е 6 седмици, това включва нагласяне на режима, запознаване добре с обстановката, игри с децата вътре и вън и плавно отделяне, но като цяло си ми казаха , че септември е месец на рев.

# 127
Няма "закономерност" при адаптацията.Всяко дете си е различно.Много зависи и на колко години е. Най-страшно е, когато детенцето за първи път тръгва в ПГ. Но това с огледа на децата ми е малко обидно. Да, добре е, ако позволят да се влезе, да се разгледа с детенцето, да се усети.....климата. Но пък от друга страна дали новодошлото не е в контакт с някакви вируси  и т.н.т.

# 128
Ах балони говори ми за вируси и болести...обиколихме поне 10-13 ( вече не ги броя) градини и винаги съм била с малкия и винаги ми се казва как контрола върху болните е много сериозен, как сестрата всяка сутрин ги преглежда и бля бля - пълни глупости!  В нито една градина е нямало дете, което да не кашля или да не подсмърча ( не говоря за прозрачни сополи) , да аз гледам точно това , защото винаги съм била отговорна към здравето на другите хора. Никога не бих си завела детето болно ,сополиво или дори леко кашлящо на място пълно със здрави деца. Нормално ли е това ми кажете, за това ли да се готвя, да правя забележки и да се ядосвам, защото много хора се чувстват отговорни само за собствените си деца. За пореден път днес бях разочарована. Явно на мен нещо ми има , не ги преценявам правилно нещата.

# 129
Темата за болните деца в градините винаги е много спорна. Имайте предвид, че често детето е в пъти по-заразно в часовете преди появата на първите симптоми, което никой не може да предвиди и опази. И за това няма как да има "стерилна" и "чиста" градина. Ако някой твърди подобно нещо е или глупав, или нагъл.
Тук изобщо не говоря за водене на видимо болно дете, това е издевателство над него самото на първо място (т.е. за мен това са родители, неглижиращи на първо място собственото си дете и спед това и всички останали  + персонала в градината).
И още нещо, по мои наблюдения голямо значение за здравето на детето има емоционалната му стабилност и сили. Често съм планирала мини ваканции за моите деца, дори и само 1 петък да е, но по-добре един ден допълнително вкъщи, но здрави, отколкото следващата седмица болни.
Пак казвам, това са лично мои наблюдения или заключения, ясно е, че има и други гледни точки.

# 130
  • Пловдив/София
Аз май съм по-съгласна с последното мнение. Не ми е приятно детето ми да е около кашлящи деца и като видя такива по площадката, ги избягвам. Но и да има пълна стерилност ми е малко прекалено, нали трябва децата да се сблъскат с външния свят, част от който са и болестите. Била съм в държавна градина и също имаше кашлящи и хремави деца. Някои кашлици са по 2-3 седмици, не вярвам да има как да се гледа детето вкъщи толкова време.

Разчитам честно казано на съвестта на родителите, в една по-хубава ЧДГ УЖ би трябвало да са по-интелигентни и родителите (но е ясно, че има изключения), по-осведомени и отговорни и да не допускат болно дете в начален стадий. Ама дали е така, тепърва ще разберем. На мен мед.сестрата в яслата ми разби илюзиите като каза, че всички деца изкарват цикъл болести първите месеци, нищо, че в групата са 6, а не 30. Явно отърване няма, само се моля да са леки боледувания, нищо сериозно.

# 131
За мен няма спасение от болестите, то стига едно дете да е болно и да зарази останалите 10. За мен персонала би следвало да е отговорен за здравето на децата, ако има контрол и връщат болница деца, със сигурност ще се намалят боледуванията. Струва ми се, че в частна градина това е по-трудно да се осъществи, поне моите впечатления са такива.

# 132
  • София
Специално за здравето сигурно няма на планетата ЧДГ или ДГ, която да отговаря на критерия ми за здраве...
Въпреки това подкрепям и по-горните мнения, на нас ни се е случвало дъщеря ми да е в супер здраве и просто един ден на обяд да ми звъннат, че е с висока Т, която са измерили. Отиваме и ми разказват, че си е била супер добре, весела, игрива, всичко тип топ и по едно време почнала да става мълчалива и различна и хоооп температура!
Това се случва много често при децата, повечето не дават никакви симптоми че се разболяват, докато не вдигнат поне 38, да не говорим, че някои са си също толкова активни и на 38гр. Говоря за по-малките деца. По-големите се познават по-добре и могат да кажат ако примерно чувстват някакъв дискомфорт.
На нас най-редовното ни е - ляга си перфектна, сутринта се събужда със запушен нос и обилни сополи... как се случва това за една нощ ума ми не го побира!

А колкото това, че като е ЧДГ, родителите са по-отговорни и не биха си пуснали детето болно - това е абсолютно невярно. В началото и аз се надявах на това, но после и като обмених опит и с други ЧДГ и родители се оказва съвсем невярно. Повечето ги задържат в скъщи, докато първоначалните симптоми като висока Т и гърло отшумят и ги изпращат с остатъчна кашлица и лека хрема да си се дооправят в градината.
Моите разбирания и критерии отдавна се промениха откъм здравето в градините. Факт е, че съм от родителите, които водят и за най-малкото детето на лекар и първия ми въпрос е дали е заразно... Както и не бих я пуснала недоизлекувана, а колкото се налага толкова стои в къщи докато стане перфектна, въпреки че примерно вируса е заразен максимум 5-6дни.

Тъй като детето ми има хронични големи сливици - и най-лекото нещо й се лепи. Постоянно ни се случва от всички в групата само тя да е болна. По това съдя, че здравния статус на децата е добър, просто моето дете е изтеглило късата клечка.

# 133
  • София
Защо да е по-трудно да се осъществи? В частните градини, поне повечето, за които имам наблюдения, таксите не се намаляват заради отсътвието на детето или се намаляват само с парите за храна и то ако е заявено от предния ден. Така че те не са заинтересовани да държат болни деца в градината. Освен това наблюденията ми са, че като цяло родителите са една идея по-съвестни и загрижени за състоянието на детето си и доста по-рядко си позволяват да водят болни деца в градината.
Аз водих моята дъщеря 3 месеца кашляща на градина. Сигурна съм, че в този период всички родители чиито деца са се разболявали неминуемо са смятали, че причината е в моето бухащо дете и са се ядосвали че градината не взема мерки да го върне вкъщи. Само че то не беше заразно, а развиваше някаква алергична кашлица.... така и не се установи с абсолютна сигурност каква беше, но за щастие отшумя. В градината бяха наясно с нашите митарствания по лекари и че не е нещо заразно.

# 134
  • София
И в нашата градина има деца с алергична кашлица, аз лично никога не съм коментирала дадено дете сега защо кашля. Разчитам, че медицинската сестра е преценила добре дали децата са заразно болни или не. Виждала съм сутрин как връща деца с повтарящи се симптоми и обилна хрема. Според мен едно дете което е изкарало 1 седмица вирус в къщи и е останала лека кашлица след това не е заразно.

Въпроса е ако хремата примерно е бактериална и не се лекува правилно, че може да се предадат бактериите, но като знам и педиатрите, микробиология никой не пуска и просто е една проба-грешка с капките. Родителите виждат подобрение и пускат детето, но бактериите не са загинали.Няма как дори и по играчките и т.н.т. да няма бактерии. Въпроса е имунитета и организма дали се преборва с тях.

Аз държа детето колкото време е нужно в нас, но не защото се притеснявам, че е заразна след 14дни в къщи, а защото се притеснявам да не насложи проблемите и да се влоши ако тръгне полуоправена на градина.

Темата наистина е обширна и много зависи от много неща!

Общи условия

Активация на акаунт