Частни детски градини - София (тема 10)

• 111 750
  • 745
  •   2
Отговори
# 135
В частната градина родителят плаща такса, която изкарва като ходи на работа. Респективно този родител плаща заплатата на персонала и по-този начин персонала няма толкова големи изисквания към децата и родителите. Това е моето наблюдение, в градината на детето. Пред мен учителка помоли детето да ходи на градина до 9 30, за да не пропуска от уроците и майката веднага почна да мрънка, че живеели далече и че това едва ли ще стане. Съмнявам се, че в държавната градина ще допуснат изобщо такова дете. Аз също си водя късно детето, но то е в 1 група и ако ми направят забележка за късното водене, определено щях да взема мерки.

# 136
... В частните градини, поне повечето, за които имам наблюдения, таксите не се намаляват заради отсътвието на детето или се намаляват само с парите за храна и то ако е заявено от предния ден. Така че те не са заинтересовани да държат болни деца в градината...
Пропускаш обаче, че по същата логика и родителите никак не са заинтересовани да оставят детето си вкъщи заради една хрема примерно. Щото някак парите за тази такса трябва да се изкарват, малко хора могат да си позволят да прекарват една седмица вкъщи, една - на работа, или пък през седмица да ползват детегледачка, на която да плащат допълнително (т.е. цяла такса за ДГ + заплата на детегледачка). Вариантите не са много, поне за семействата, които са избрали варианта ЧДГ като за сметка на това са ограничили други харчове, а не просто защото имат достатъчно големи възможности. И ако детето не дава вид на болно и недоволно, макар да му е виснал сопола, решението се налага от само себе си. Темата наистина е доста обширна, освен това човек с годините и опита обикновено си променя мнението малко или много.

По отношение воденето навреме, бих се съобразила ако ДГ има стриктна организация и програма, което следва да е изяснено още при записването. В противен случай приемам, че в ЧДГ аз мога да реша кога да си заведа детето. Същото важи и за взимането.

# 137
Момичета, има тема за боледуването в ДГ. Съгласна съм с всичките ви мнения. За съжаление и в ЧДГ не всички родители се съобразяват.Трябва мед.лице да отстоява, но често се стига и до скандали. Скоро имахме сериозна вълна от варицела. Една майка спретна страхотен скандал. Ами....това е положениети. А за сутрешното идване - да, добре е детето да е на време, за да си влезе в режима. Аз даже бих се зарадвала, ако ми направят забележка за това.

# 138
  • Пловдив/София
Ако ми поставят условия да идва в точен час, няма да избера тази градина. То след това ще искат и да го взимам в 17ч и един по един ще има всички минуси на държавната...Естествено, че няма системно да го водя към 10-11, все пак сме на работа, но например да идва в 9.10 ми се вижда ок, специално питах, че няма да го оставят незакусил, ако закъснее малко. (в някои граидни си казаха, че изпуска закуската и наклони везните надолу). Още повече, че е тъпо всички деца да се струпат в един час, като ревнат всички  как ще ги успокояват 1-2 жени?

Явно е, че всеки е с различни критерии, затова и ЧДГ са различни и всеки избира неговата доколко го удовлетворява (няма как 100%, но да е над 50%). Аз съм много "за" да е гъвкаво, не искам спартански режим и отношение.

# 139
  • София
В яслите не е чак от такова значение в колко часа ще го заведеш, мисля. Но при по-големите деца не ми се струва добре всеки да си води детето когато му скимне. Все пак те освен отглеждане имат и учебен процес, който не може да се проведе адекватно когато влизат нови деца по всяко време.

# 140
  • София
В нашата децата пристигат от 8 до 9 и не толерират системното закъсняване, защото е ясно, че няма да го оставят незакусило, но другите вече правят нещо и така закъснялото дете се включва по-трудно във вече организираните игри и роли, за него е по-кофти.
А и ако плаче примерно и пристигне късно, трябва поне една учителка да се залепи до детето да го успокоява, което нарушава нейната работа с другите и всички се разсейват от създадената ситуация, което естествено ще го направят за да успокоят детето разбира се.

За това и за взимането - от 17:30 до 18:30 и грам не се толерира да си го вземеш по-рано ако не си казал предварително, че ще се случи. Много често от 16:30 до 17:30 правят сладки, баница и т.н.т. всички са изпоцапани и е доста трудно ако трябва една учителка да се приведе във вид, както и детето и да остави всичко, само защото родителя му се е приискало да си го вземе по-рано без извинителна причина преди това. А и на детето му е кофти, че после няма да си види/изяде творението. Няколко пъти сме взимали дъщеря ни първа и тя е била доста нещастна от факта, че не е засяла бобчето си Simple Smile
За това е хубаво да има големи интервали и да не се заксънява. Сега ако интервала беше 30мин и аз щеше да се възпротивя, от 8примерно до 8:30, всичко се случва, това е доста малко време, още повече, ако градината е на около 15км градско от дома. Simple Smile

# 141
  • Пловдив/София
е, разбира се, че ако има програма с даден час, ще се съобразя. Глупаво е да изпуска урок/плуване/нещо забавно...но поне при малките няма нищо в 9, освен закуска.

Brayda, това с готвенето и яденето след това звучи много готино Simple Smile)

# 142
  • София
Ами въпреки, че моето дете има вече 3г, то е в яслата все още, скоро ще ги преместят цялата им групичка. Та всичко това, което пиша важи за яслата. Ще ми е тъжно за яслата определено Wink

За градината имат още по-организирана програма Wink

# 143
момичета, без да искам да обидя някого, но подходът “ще си правя каквото искам, защото си плащам“ е много наивен и работи срещу детето. детето има нужда от режим и правила, а тази тактика саботира и двете.  Peace
да си оставяш системно детето в 9:30 незакусило за мен не е правилно, защото:
- другите деца вече са закусили и са започнали заниманията си;
- детето трябва да бъде отделено от останалите деца при пристигането си, защото все пак няма как да вкараш дете в общите помещения и да му връчиш закуска, различна от тази, която децата получават в 10 часа (плодове и зеленчуци);
- влизането му в общите помещения (напр. монтесори зала) не остава незабелязано от останалите деца, което нарушава концентрацията им - “оо, Х, дойде, здрасти“ и т.н.
- детето изпуска част от заниманията - в монтесори градините това е circle time най-често, защото се провежда след закуска.
следобед обикновено има планирани занимания. ако детето участва в такова, трябва да го извадят насред часа.
прави ми впечатление, че в чдг, които държат на добър имидж (не искам да ползвам думата “елитни“), много стриктно се следи за режима на децата, и се предполага, че родителят ще уведомява предварително за всяко отсъствие, закъснение и рано взимане.  Peace

# 144
  • София
sylviana , + 1
съркъл тайм имат не само в монтесори градините Peace - много хубаво и полезно е за децата и много го харесват.
Скрит текст:
Моите деца не са били никога в Монтесори градина защото аз съм леко скептична към метода и особено към прилагането му в България

# 145
  • София
Даа й нашия съркъл/кръгче е към 9:30. Ако е хубаво времето навън може и по-рано да го организират, за да са повече време навън после, както и навън се случва да го изнасят, особено ако темата е пролет/природа.

# 146
  • Пловдив/София
Разбира се, че не бива да се мисли тип "ще правя каквото си искам, защото си плащам", просто коментирах изискването за водене много рано и "карането", ако закъснееш. За мен известна свобода и уважение на родителя трябва да има, което не значи да се излиза извън режим и да се пречи на другите деца.

Може ли да обясните какво представлява това кръгче сутрин и какви са му плюсовете? Не знам дали при нас ще го има, ама мога да дам идея.

# 147
Учителката помоли детето да се води до 9 30, както написах вече. Нито е посочвала точен час, нито ми се струва рано въпросното време. Вярно, че аз си водя детето и в 10 ( винаги закусило), но ако бяха помолили мен, с аргумента, че се преподава нещо, най-малкото щях да си дам зор да съм по-точна и със сигурност не бих възразила.

# 148
Здравейте,
Има ли майки, чиито деца посещават тази детска градина http://montessorisofia.com
Моля за информация - доволни ли сте, цена, допълнителни  занимания за децата. Градината изглежда страхотно, на мен ми е много удобна , на 2 мин. до нас. Звъннах на телефона, но бяха много лаконични - нямаме места, при нас се записват децата една година по- рано. И се чудя заслужава ли си или да търся друга градина.

# 149
sylviana , + 1
съркъл тайм имат не само в монтесори градините Peace - много хубаво и полезно е за децата и много го харесват.
Скрит текст:
Моите деца не са били никога в Монтесори градина защото аз съм леко скептична към метода и особено към прилагането му в България

И аз така. И подкрепям и това за режима, ред трябва да има - Силвана много добре е обяснила защо. Хич не ми е проблем да го водя в интервала 8-8,30, то и самото дете свиква, че в еди-кой си час имат сутрешен кръг, после закуска, организмът си изработва навици. Всеки да идва когато си иска, че и след 9 часа си е анархия и това, че си плащаш, не значи, че трябва градината да се върти около тебе - защото всички си плащат и по тази логика персоналът трябва да отговаря на прищевките на всички родители и деца, което си е невъзможно.

Скрит текст:
9,30 ми се вижда ужасно късно за сутрешен кръг, пък и блазе на тези, които след 10 си водят децата - или не работят, или работят когато си искат, дай Боже всекиму. Има и хора, които до 10 часа сме отвърлили вече сума ти и работа и сме забравили, че са минали 2 часа от оставянето на детето на градина.

Общи условия

Активация на акаунт