Частни детски градини - София (тема 10)

• 111 761
  • 745
  •   1
Отговори
# 165
няма как. То колко са образователните "институции", които са в едно от детската до училище/гимназия? Не са много.
Ами немските са всичките такива - Веда, Ерих Кестнер, Увекинд - от градина до завършване на гимназия. Тези с английски пък масово са от градина до 7 клас включително поне, а ЕСПА и Евростар май имат и гимназии.

# 166
  • София
Евростар има ли градина?

Институции от градина до гимназия са, освен споменатите от Мецан немски училища и ЕСПА, и Българско школо, Азбуки, Свети Георги, Меридиан 22, Петър Берон, Британското училище в София. Със сигурност има и още.

# 167
Здравейте!
Някой има ли мнение за следните ясли в гр. София:
- Sofia by Toddlers Academy (на 4-ти км.)
- Смърфове (в Цариградски комплекс)
- Звездно кралство (в бл. 401 в Дружба 2)

Благодаря!

# 168
  • Пловдив/София
няма как. То колко са образователните "институции", които са в едно от детската до училище/гимназия? Не са много.
Ами немските са всичките такива - Веда, Ерих Кестнер, Увекинд - от градина до завършване на гимназия.

е, да, ама всички гореизброени са в единия край на града, а тези в другия- Германи и Киндероазе нямат училища към тях, доколкото знам. Дискриминация по локален признак има явно:))

Аз си мисля за училища Шилер след немска градина (говорейки пак и откъм локация, за мен си е важно да не кръстосваме града и да губим 2+ часа в път 12 години). Хем са на добро ниво като образование, хем не са точно частни, че да има ефекта, от който се страхувам, ако детето не е излизало от частна институция до 18 г. Но се чудя ако детето наистина е научило немски на някакво ниво, няма ли да скучае първата година? А и кога се въвежда английският, който все пак е най-важният език?

# 169
  • София
И за Шилер и за частните училища, както и за колебанията частно или държавно образование има съвсем отделни теми.
Ако се затрудняваш да ги откриеш по-късно като седна на компютър ще дам линкове, защото през телефона не мога.

# 170
  • София
Скрит текст:
Ами немските са всичките такива - Веда, Ерих Кестнер, Увекинд - от градина до завършване на гимназия.

е, да, ама всички гореизброени са в единия край на града, а тези в другия- Германи и Киндероазе нямат училища към тях, доколкото знам. Дискриминация по локален признак има явно:))
Аз си мисля за училища Шилер след немска градина (говорейки пак и откъм локация, за мен си е важно да не кръстосваме града и да губим 2+ часа в път 12 години). Хем са на добро ниво като образование, хем не са точно частни, че да има ефекта, от който се страхувам, ако детето не е излизало от частна институция до 18 г. Но се чудя ако детето наистина е научило немски на някакво ниво, няма ли да скучае първата година? А и кога се въвежда английският, който все пак е най-важният език?

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=879176.240
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=763157.360
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=764464.570

ДУ със занималня (Шилер, Дикенс, Карол).

# 171
  • Пловдив/София
Мерси, ще ги прегледам, извинявам се за оф топика, просто стана въпрос Simple Smile

# 172

И за Шилер и за частните училища, както и за колебанията частно или държавно образование има съвсем отделни теми.

Онна, то наистина има, но в темите за Шилер няма отговор на чуденката на Пипи, в тях се обсъжда най-вече приемът и предимствата на вторите деца, има много инфо относно изпита, таксите и т.н., но не и това, което пита Пипи.

Пипи, за съжаление може да ти отговори само някой, който има такъв опит, детето да е имало познания по немски и после да е постъпило в Шилер, но май няма такива пишещи в темата. Ние още до училище не сме опрели, но засега съм решил, че е безумие при положение, че детето има някакво ниво по немски, да се дава в ПУК в Шилер да започва от а,б. Приетите деца в ПУК там като правило не са учили немски. Особено ако сте в немска градина, където точно в ПУК ще научат най-много, като последна и най-градивна година, да зачеркнете всичките години преди това и да започнете от нула, за мен е безумно. Виж, от първи клас в Шилер вече е по-различно, но прием за 1 клас има само ако някой от ПУК се е отказал, а по принцип никой не се отказва, само ако изгонят някое дете. Щото се случва да гонят, има и потърпевши тук, и теми има, но са малко старички.

Изброените училища между другото не са в единия край, освен ако нямаш предвид, че са все в западната част на София, но Уве е в Княжево, Е.Кестнер - в Люлин, а Веда в Надежда. Разбирам, че явно ти си в Младост, но има училищни бусове и не е чак такъв проблем. И ние пътуваме всеки ден по 11км само в едната посока, първо, че не отива чак цял час и второ, свиква се, а на децата не им пречи изобщо.

На другия ти въпрос, кога се въвежда английският, първо, смятам, че няма голямо значение, защото така или иначе като втори език в началното училище нищо съществено няма да научи. Английски може да научи в английска гимназия после или в АК. И все пак, като информация, във Веда е от 5 клас, в Ерих Кестнер - от четвърти, а за Уве просто не знам, но то е нещо като двуезично, така че няма да се учудя ако има опция още в 1 клас да се избере И английски. Мисля, че най-късно от 3 клас се въвежда английският в Уве, но не съм напълно сигурен, докато за другите две училища знам.

Германи и Киндероазе нямат училища, да, но посещавалите ги деца се справят по-лесно с приемните изпити в Дойче шуле, където пък обучението е изцяло на немски, с изключение на българския език /а вече имат всеки ден български/. То обаче не е българско училище и не е по програмата на МОН, което прави много трудно или почти невъзможно преместването после в българско училище. Същата работа както Френския лицей, ААУ и други такива.

Последна редакция: сб, 02 апр 2016, 21:30 от Татко Мецан

# 173
И аз да се цопна в темата.
Кондероазе е впечатяваща детска градина поне за мен. Хубава, слънчева, чиста и с деца които говорят език.
Проблема за мен беше следният....детето ще проговори език но не перфектно. Все пак на тази възраст речника и на български език не е най-богатият. Но после какво ще правим с детето.

Вариант първи. Запосваме го в ЧУ с немски език и детето се опитва да подържа някакво ниво.
Вариант две: Записваме го в Дойче шуле към посолството. От личен опит и от опита на още 10 родители с които говорих от училището. Или го местим детето след 2-3 клас или ние се местим в немско говоряща страна.
Трети вариант : Избираме съвсем друго място и стискаме палци , че в сърцето на детето ни този език е останал.

Между другото...когато посетих Киндероазе детето ми беше голямо. Беше минало адаптацията в друга градина. Е групата на най- малките в Киндероазе дете което беше влезнало с майка си пищеше на прозореца. Никой не го отрази. За разлика в градинат в която моето тръгна...имаха едно супер ревящо което персонала си прехвърляше от ръка на ръка. Тоест това дете цяла седмица не го бях видяла на земята, все някой го прегръщаше. Честно да си призная понеже моето бързо се адаптира не се впечатлявах от тези неща.

Шилер незнам как е в 145 но в 55 със сигурност за 1 клас имаха по 2-3 места в клас. И не защото някой се отказва а защото имат опция да направят класовете малкоооо по-големи.

# 174
  • Пловдив/София
Татко Мецан,мерси за подробната информация. Значи наистина не е вариант Шилер,особено с ПУК. За локацията- да, имах предвид, че всичко изброено е много далеч от Младост/Мусагеница. За нас пътуването не е вариант по ред причини, разбира се дотогава има време и може всичко да се случи, например работа на друга локация и т.н, но засега такава ми е нагласата. Дойче Шуле отпада, ние не мислим да ходим в Германия и това, че не е по МОН води до излишни усложнения.

Hope For  Two
, и аз имам твоите мисли, но клоня към немска градина въпреки това. Честно казано не заради езика, просто ми харесаха други неща на самото място и ако научи допълнително език, може само да е в плюс. Дори да започне в най-обикновено държавно училище след това, може да ходи на уроци, на езикови ваканции или аз да му говоря на езика, ако го влече. Така да се каже не виждам да загуби нещо спрямо ЧДГ без език/ с 3 часа седмично (освен около 100лв разлика в таксите). Само може да се стимулира мозъка и интереса към чуждия език от ранното езиково обучение Wink
Аз не разбрах за Киндероазе на теб  хареса ли ти подхода с игнорирането на плачещото дете? Стана ми интересно просто, на мен би ми направило много лошо впечатление.

За подробности за училища ще следя другите теми, провокирах се просто от репликата, че като се избира ЧДГ, трябва да се мисли и за училище.

# 175
  • София
.... Дори да започне в най-обикновено държавно училище след това, може да ходи на уроци, на езикови ваканции или аз да му говоря на езика, ако го влече. Така да се каже не виждам да загуби нещо спрямо ЧДГ без език/ с 3 часа седмично (освен около 100лв разлика в таксите). ....

Не е само това разликата. Тези уроци ще са извън учебно време и/или през уикенда т.е. ще се отнема от свободното време на детето, което и без това не е много. По цял ден е на градина/училище и след това на уроци. За децата това е убийствено. Оптималният вариант е, ако всичко се свършва през учебно време и детето после да има време за релакс. Peace

# 176
Не само, че е убийствено, но аз съм изключително скептичен към уроци в толкова ранна възраст, резултатите са почти нулеви. Пък за която и да било детска градина не е разумно да се правят изводи от някакъв изолиран единичен случай, защото във всяка градина се случват всякакви работи инцидентно. В градинска възраст мен много ме съмнява, че с уроци може да се научи език.
Поначало при избор на немска градина без всякакво значение коя е, стои въпросът за училището после, защото най-известните и спрягани училища са всичките с английски.

Хоуп така или иначе е направила третия вариант, какво значение има коя е немската градина, а именно
Трети вариант : Избираме съвсем друго място и стискаме палци , че в сърцето на детето ни този език е останал.

защото е в училище с английски, като преди това е била в немска градина (не тя, а детето, разбира се Joy)
Какво значение коя от всичките немски градини е било, след като няколкото години учен немски така или иначе отиват на вятъра при избор на училище с английски - в тази възраст много бързо се забравя, а не че и кой знае колко може въобще да се научи в която и да било градина. Това са съвсем малки деца все пак.

# 177
  • Пловдив/София
.... Дори да започне в най-обикновено държавно училище след това, може да ходи на уроци, на езикови ваканции или аз да му говоря на езика, ако го влече. Така да се каже не виждам да загуби нещо спрямо ЧДГ без език/ с 3 часа седмично (освен около 100лв разлика в таксите). ....

Не е само това разликата. Тези уроци ще са извън учебно време и/или през уикенда т.е. ще се отнема от свободното време на детето, което и без това не е много. По цял ден е на градина/училище и след това на уроци. За децата това е убийствено. Оптималният вариант е, ако всичко се свършва през учебно време и детето после да има време за релакс. Peace

Май не се разбрахме, имах предвид, че за мен има смисъл ЧДГ с интензивен чужд език, дори да не започне училище със същата интензивност на език. И че има и други начини за поддържане на езика, ако решим, а и доколкото съм чувала се развива усет към езиците, ако се учат в по-ранна възраст (съдейки по себе си има нещо вярно). За уроци дадох само пример, че е един от начините за поддръжка, разбира се, че в по-късна възраст. Аз съм учила английски от 5г интензивно и след това само по курсове без да го имаме в училище. До ден днешен ми е най-силният език.
Т.е. по-добре езикова ЧДГ и след това държавно у-ще, отколкото не-езикова ЧДГ и държавно у-ще, а разбира се има и вариант ЧДГ и ЧУ след това.

Много задълбахме де, след време пак ще се съветвам с вас, сега само опипвам почвата.

Последна редакция: нд, 03 апр 2016, 00:18 от Пипи2013

# 178
че за мен има смисъл ЧДГ с интензивен чужд език, дори да не започне училище със същата интензивност на език. И че има и други начини за поддържане на езика, ако решим, а и доколкото съм чувала се развива усет към езиците, ако се учат в по-ранна възраст (съдейки по себе си има нещо вярно). Т.е. по-добре езикова ЧДГ и след това държавно у-ще, отколкото не-езикова ЧДГ и държавно у-ще, а разбира се има и вариант ЧДГ и ЧУ след това, като например Шилер от 1 клас, а не от ПУК. Много задълбахме де, след време пак ще се съветвам с вас, сега само опипвам почвата.

Точно така мисля и аз. А Шилер не е ЧУ, ами си е държавно (55-то и 145-то) с частна занималня, в която се учи немски. Като искаш непременно да е в Младост, това ти е вариантът. Пък за градините - само Киндероазе е в Младост и Германи пък е в Бистрица, излизаш по Малинов на Икеята на околовръстното и оттам е 5 мин. Въздухът в Германи е много хубав, дворът също. Grinning Има и видеонаблюдения за родителите, дават ти парола и можеш да кесиш на компа да си виждаш онлайн детето какво прави Laughing

# 179
  • Пловдив/София
че за мен има смисъл ЧДГ с интензивен чужд език, дори да не започне училище със същата интензивност на език. И че има и други начини за поддържане на езика, ако решим, а и доколкото съм чувала се развива усет към езиците, ако се учат в по-ранна възраст (съдейки по себе си има нещо вярно). Т.е. по-добре езикова ЧДГ и след това държавно у-ще, отколкото не-езикова ЧДГ и държавно у-ще, а разбира се има и вариант ЧДГ и ЧУ след това, като например Шилер от 1 клас, а не от ПУК. Много задълбахме де, след време пак ще се съветвам с вас, сега само опипвам почвата.

Точно така мисля и аз. А Шилер не е ЧУ, ами си е държавно с частна занималня, в която се учи немски.

Редактирах се горе, че се усетих и аз за Шилер Simple Smile

Колкото до по-горното мнение:
"след като няколкото години учен немски така или иначе отиват на вятъра при избор на училище с английски"- както обясних, не мисля, че е така, не е на вятъра, ако е създало усет към езиците или ако се намери начин да се "върне"/припомни немския, дори у-щето да е с английски. Засега ще си отстоявам избора на немска градина, макар и да не съм помислила за училище. Ще продължа с темата евентуално утре, че ми се спи много и може да не пиша съвсем адекватно Simple Smile)

Общи условия

Активация на акаунт