Частни детски градини - София (тема 10)

• 111 797
  • 745
  •   1
Отговори
# 180
  • София
Скрит текст:
.... Дори да започне в най-обикновено държавно училище след това, може да ходи на уроци, на езикови ваканции или аз да му говоря на езика, ако го влече. Така да се каже не виждам да загуби нещо спрямо ЧДГ без език/ с 3 часа седмично (освен около 100лв разлика в таксите). ....

Не е само това разликата. Тези уроци ще са извън учебно време и/или през уикенда т.е. ще се отнема от свободното време на детето, което и без това не е много. По цял ден е на градина/училище и след това на уроци. За децата това е убийствено. Оптималният вариант е, ако всичко се свършва през учебно време и детето после да има време за релакс. Peace

Май не се разбрахме, имах предвид, че за мен има смисъл ЧДГ с интензивен чужд език, дори да не започне училище със същата интензивност на език.
И че има и други начини за поддържане на езика,
Скрит текст:
ако решим, а и доколкото съм чувала се развива усет към езиците, ако се учат в по-ранна възраст (съдейки по себе си има нещо вярно). За уроци дадох само пример, че е един от начините за поддръжка, разбира се, че в по-късна възраст. Аз съм учила английски от 5г интензивно и след това само по курсове без да го имаме в училище. До ден днешен ми е най-силният език.
Т.е. по-добре езикова ЧДГ и след това държавно у-ще, отколкото не-езикова ЧДГ и държавно у-ще, а разбира се има и вариант ЧДГ и ЧУ след това.

Много задълбахме де, след време пак ще се съветвам с вас, сега само опипвам почвата.

Начините на научаване и поддържане на език не са чак толкова много, ако искаш детето да го научи на такова ниво, че да общува свободно. Като възпитаник на езикова гимназия твърдя, че един език се усвоява с ежедневно натоварване, което с времето се увеличава т.е. интензитет от сорта на курс 2 пъти седмично или 1-2-3 учебни часа на седмица не води до добри резултати. Както казваше една учителка в езиковата: "Поназнайването на езика не е свободно боравене с него." Натоварването трябва да е постоянно, за да може да започнеш да мислиш на въпросния език, а не да си превеждаш наум. Тогава се достига една точка на пречупване или т.нар. преминаване на езиковата бариерата (die Sprachbarriere überwinden). Разбира се, че това става с време, постоянство и много труд.

Иначе най-доброят вариант за шлифоване е в естествена среда, това е доказано. Peace

# 181
твърдя, че един език се усвоява с ежедневно натоварване, което с времето се увеличава т.е. интензитет от сорта на курс 2 пъти седмично или 1-2-3 учебни часа на седмица не води до добри резултати. Както казваше една учителка в езиковата: "Поназнайването на езика не е свободно боравене с него." Натоварването трябва да е постоянно, за да може да започнеш да мислиш на въпросния език, а не да си превеждаш наум. Тогава се достига една точка на пречупване или т.нар. преминаване на езиковата бариерата (die Sprachbarriere überwinden). Разбира се, че това става с време, постоянство и много труд.

Точно в това съм убеден и аз, особено в това, което болднах, тъй като изразява точно и моите убеждения.

# 182
Пипи ходих на среща в Киндероазе чак като градината се премести в Младост.Детето ми беше голямо /за 3 та група/. Интересуваха ме други неща, ще спят ли на обяд. По каква програма ще учат. Как влият върху агресията и емоционалната интелигентност на децата. На всички тези въпроси получих хубави отговори. Не ме интерсуваше храна и адаптация. Може би затова не се впечатлих. След време си помислих , че ако съм търсела детска градина когато детето беше на 2 - нещата нямаше да стоят по същият начин.

Казах за връзката - детска градина -училище защото голяма част от ЧУ запълват класовете от градината. Българско школо / младост - запълват от градината, Азбуки/ онкологията -и там. Все хубави частни училища които са ти в района за който после ще ви трудно да кандидаствате. С немски имаш един вариант -Шилер....и дотам.

# 183
  • Пловдив/София
Сигурно сте прави, но аз съм още с много малко дете и съм на вълна адаптация, отношение, грижи. Затова водещо ми е друго, а не дали избраното място има перспектива с дадено училище. Освен това след 5 години шансът да не можем да си позволим скъпо/частно училище (ако имаме и второ дете) е реален и ако останем на вариант държавно, не виждам нищо лошо детето да се радвало няколко години на добро отношение, база, спорт и да, чужд език.  Просто с английски не ми хареса достатъчно нито една ясла/градина, колкото и да е по- перспективно след 5 години. И си следвам интуицията както обикновено Simple Smile

Език определено се учи най-лесно при натоварване всеки ден, тук съм съгласна, макар че и това си е до човек и учител. Успях да науча език и само с курсове на дърти години (след 15 Simple Smile) ), но бях много мотивирана и ми остана на ниво Б2, а тези над С съм ги учила наистина на ежедневна база.

Пипи ходих на среща в Киндероазе чак като градината се премести в Младост.Детето ми беше голямо /за 3 та група/. Интересуваха ме други неща, ще спят ли на обяд. По каква програма ще учат. Как влият върху агресията и емоционалната интелигентност на децата. На всички тези въпроси получих хубави отговори. Не ме интерсуваше храна и адаптация. Може би затова не се впечатлих. След време си помислих , че ако съм търсела детска градина когато детето беше на 2 - нещата нямаше да стоят по същият начин.

Именно, но аз търся с дете на (под) 2 Wink Бг школо дори не приемат под 3 г.

# 184
  • София
Скрит текст:
Сигурно сте прави, но аз съм още с много малко дете и съм на вълна адаптация, отношение, грижи. Затова водещо ми е друго, а не дали избраното място има перспектива с дадено училище. Освен това след 5 години шансът да не можем да си позволим скъпо/частно училище (ако имаме и второ дете) е реален и ако останем на вариант държавно, не виждам нищо лошо детето да се радвало няколко години на добро отношение, база, спорт и да, чужд език.  Просто с английски не ми хареса достатъчно нито една ясла/градина, колкото и да е по- перспективно след 5 години. И си следвам интуицията както обикновено Simple Smile

Език определено се учи най-лесно при натоварване всеки ден, тук съм съгласна, макар че и това си е до човек и учител. Успях да науча език и само с курсове на дърти години (след 15 Simple Smile) ), но бях много мотивирана и ми остана на ниво Б2,
а тези над С съм ги учила наистина на ежедневна база .......

Скрит текст:
Аз знам само, че за да общуваме свободно на език, ни спукаха д*та от учене и всичко друго ми се струва невероятно.

Тук говорим за деца в градинска възраст. Сериозното учене е на по-късен етап. Сега е важно да свикнат с езика, да натрупат пасивен речник и да развият усет. Peace

Аз не избирам градина/у-ще само заради езика, а и заради средата. Изключително важен фактор за формирането на доста качества у детето.  Peace На този етап искам подбрана среда, малки класове, индивидуален подход, спокойствие и възможност за развитие, мотивация в преподавателите, с която да "запалят" интерес към учението у децата, защото не може аз да работя от една страна вкъщи с детето в тази посока, а от друга да виждам учители, които да си изпяват урока и да не им пука, защото "за толкова пари, толкова работа". Stop И не може лелката в градината да ми отговаря, че не извеждат децата на двора, защото няма как да обличат и събличат 30 деца. Това за мен не е извинение. Naughty Същото се отнася и до конфликтните ситуации (все не са видяли, не са разбрали), до гледането на ТВ в градините (и то с часове, за да може персоналът да си изпие кафето) и много други неща, които са част от живота на децата в ДГ.

Когато държавната градина ми осигури такива условия, макар и на много по-висока цена, ще си дам детето там с удоволствие. Дотогава обаче се отказвам от субсидията за моето дете, нищо, че плащам луди пари за данъци.

# 185
  • Пловдив/София
И не може лелката в градината да ми отговаря, че не извеждат децата на двора, защото няма как да обличат и събличат 30 деца. Това за мен не е извинение. Naughty Същото се отнася и до конфликтните ситуации (все не са видяли, не са разбрали), до гледането на ТВ в градините (и то с часове, за да може персоналът да си изпие кафето) и много други неща, които са част от живота на децата в ДГ.

Когато държавната градина ми осигури такива условия, макар и на много по-висока цена, ще си дам детето там с удоволствие. Дотогава обаче се отказвам от субсидията за моето дете, нищо, че плащам луди пари за данъци.

Абсолютно, това ми беше и на мен основният фактор да искам ЧДГ и мисля да се изтрия от опашките за държавна (исках да видя дали ще ни приемат и го пуснах в системата,но после разбрах, че ако го приемат, лично се ходи за отписване и т.н. и по-добре да не се занимавам, а и да зарадвам някоя майка като освободя място). Липсата на извеждане води до болести и изнежване, дори психически не ми се мисли как се чувстват тези деца цяла зима затворени. И мен ме е яд за данъците и това, че не се "възползвам" от държавното, но аз и с лекарите съм редовно така, не ми се чака с часове сред болни за нещо, което за 20-30 лв ще свърша за 10 минути.
Договорите с ЧДГ се подписват година за година, така че винаги мога да го прместя, но се надявам да съм доволна от избора си...

# 186
  • София
Скрит текст:
И не може лелката в градината да ми отговаря, че не извеждат децата на двора, защото няма как да обличат и събличат 30 деца. Това за мен не е извинение. Naughty Същото се отнася и до конфликтните ситуации (все не са видяли, не са разбрали), до гледането на ТВ в градините (и то с часове, за да може персоналът да си изпие кафето) и много други неща, които са част от живота на децата в ДГ.

Абсолютно, това ми беше и на мен основният фактор да искам ЧДГ и мисля да се изтрия от опашките за държавна (исках да видя дали ще ни приемат и го пуснах в системата,но после разбрах, че ако го приемат, лично се ходи за отписване и т.н. и по-добре да не се занимавам, а и да зарадвам някоя майка като освободя място). Липсата на извеждане води до болести и изнежване, дори психически не ми се мисли как се чувстват тези деца цяла зима затворени. И мен ме е яд за данъците и това, че не се "възползвам" от държавното, но аз и с лекарите съм редовно така, не ми се чака с часове сред болни за нещо, което за 20-30 лв ще свърша за 10 минути.
Договорите с ЧДГ се подписват година за година, така че винаги мога да го прместя, но се надявам да съм доволна от избора си...

Повечето имат 1 месец предизвестие т.е. можеш да се преместиш по всяко време. Peace

Не е само зимата, ами и лятото. В някои градини ги извеждат сутрин на големите тераси по пантофи и ги строяват като войници. Е, може ли едно дете на тази възраст цял ден да не тича, да играе, да изразходва енергия и т.н.?
Следобед ги изведат на двора, учителките се събрали на една пейка под сянката и само викат като пъдари, ама не стават от местата си. И чакат с нетърпение родителите да се зададат отнякъде. И понеже знаят, че местата в градините не стигат, се държат като все едно ти си им длъжен и трябва да си им благодарен, че отрочето е прието все пак. Stop

Нямам време и нерви за губене. Peace

# 187
Какво значение коя от всичките немски градини е било, след като няколкото години учен немски така или иначе отиват на вятъра при избор на училище с английски - в тази възраст много бързо се забравя, а не че и кой знае колко може въобще да се научи в която и да било градина. Това са съвсем малки деца все пак.

Само с тази част не съм съгласна. Дете проговорило на даден език до седмата си година е напълно в състояние да запази уменията си за говорене (не говоря за академично познаване на езика) през целия си живот. Стига от време на време да го ползва.

Точно това е причината да търся англоезична (не само с часове) градина за малката си дъщеря (4г), която вече ползва езика, но ѝ е необходимо да го ползва интензивно още няколко години, за да не загуби това, което вече е постигнала. И в същото време записах голямата (6г.) в немскоезично училище, защото съм напълно убедена, че нейния английски няма да пострада, дори и да не я запишем на допълнителни занимания.

В Увекинд анлийския започва от трети клас.

# 188
missence и аз имам такива впечатление. В ЧДГ-тата хич не се занимават с бюрокрацията на ДГ. Имам позната, която беше в ЧДГ. Беше доволна, но се класираха за държавно точно срещу тях / а и финансова не си бяха надвили на масрафа/ само бяха казали на директорката.Изчислиха им към датата на напускане и им върнаха парите без проблем.Е има и други, които се изтарикатяват, но е добре човек да чете и с малките букви в договора.

# 189
  • София
Моето дете посещава монтесори детската градина Пикабу http://peekaboo.bg
Интересува ме има ли в София други двуезични детски градини като Пикабу, в които групите ги водят възпитатели чужденци с матерен език - английски?

# 190
  • София
Доста градини са с нейтив спийкър, но не знам дали са по цял ден или в определени часове в деня.
Ние също сме в пикабу.
Другия ми избор беше Слънчогледи, но заради дадени обстоятелства не можахме да огледаме градината, въпреки това бях чела само хубави отзиви и по спомени имаха нейтив, но не е монтесори.

# 191
  • Пловдив/София
И Литъл степс/Азбуки са с целодневен английски, но нямам лични впечатления оттам.

# 192
  • София
"Уондър уърълд" към "Свети Георги" също.

# 193
Някой с отзиви за ЧДГ "Херман Хесе" в Дружба,1?

# 194
Моето дете посещава монтесори детската градина Пикабу http://peekaboo.bg
Интересува ме има ли в София други двуезични детски градини като Пикабу, в които групите ги водят възпитатели чужденци с матерен език - английски?
Монтесори Casa dei Bambini е също така - двуезична с английски, имаше поне един възпитател от Англия

Общи условия

Активация на акаунт