Частни детски градини - София (тема 10)

• 111 715
  • 745
  •   1
Отговори
# 600
Hope for Two, може и да си права, макар че аз имам добри впечатления от нивото на езика на деца на мои познати, които са посещавали подобни градини.
Моето дете е от скоро и не мога да кажа какво и колко се научава. За сега е само на "смесване" на езиците. "Като това дог", "give me телефона" и т.н. Цветовете се знаят еднакво и на двата езика и се казват когато на който език е удобно. Но това е резултат от няколко месеца посещение на градината.
...с децата общува на български. Имат 2 - 3 часа английски/немски. После обяд и сън, после на двора - пак на български с децата. После у дома или с приятелчета да поиграе. После в магазина на български.
Така няма как да проговори...какъвто и да било език. Може да научи нещо - думи , изречения ни не и да го проговори.
Аз за това винаги съм казвала, че е много важно да има повечко деца на чужденци. С тях детето най-вероятно ще комуникира на английски. Поне моето дете съм го чула да казва на някое дете "Х your daddy is here" значи все пак не си комуникират изцяло на БГ. Също така съм чувала по-големи деца на двора да си говорят на английски.

Наскоро четох, че скандинавците имат най-доброто ниво на английски извън англоговорящите страни. Там английският е едва ли не като втори роден език. Мисля че е именно защото изучават езика от най-ранна детска възраст. Така че аз лично съм оптимист, че и тук може да се постигне такова нещо. Все се надявам детето да хване някакво начално ниво докато е в градината пък после ще си продължава с изучаването в училище, надявам се. Дет се вика дори и половината ден само да му се говори на езика, пак е по-добре от нищо или по един час 2-3 пъти в седмицата.

Последна редакция: чт, 19 яну 2017, 13:36 от *Lady Bee*

# 601
  • София
Точно това твърдим и ние в темата (пасивен речник, емоционално възприемане на езика, зрителна памет и т.н.). Няма как да проговори толкова бързо детето, колкото на нас ни се иска, поради причините, които Hope е написала. В естествена среда език се учи най-лесно т.е. в съответната д-ва.

Немският език се счита за граматически сложен език, така че той обикновено се възприема добре от децата на емоционално ниво в тази възраст и после трябва да се осъвършенстват правилата, защото няма как да обясниш на едно дете на 5-6-7г. за n-Deklination напр. Там се надгражда с години, но то и с много други езици е така.

С англ. език някак всички сме свикнали и се възприема много по-лесно. Няма такива строги правила, отвсякъде ни залива англ. език (менюта на тел., песни, детски предавания, компютър и т.н.), той е навсякъде около нас.

# 602
Ами аз предполагам, че надали има някой, който да очаква детето веднага да проговори чуждия език. Мисля, че и аполония не го очаква. По-скоро се надява детето да свикне с езика и да му е по-лесно като заминат в чужбина. Е изискванията ѝ май бяха малко по-големи от колкото реално би могла да получи, но мисля, че вече е наясно с това Simple Smile
Поне моите очаквания са, че за 3-4 години пребиваване там детето ще започне да води основни разговори като 2-3 годишно дете, говорещо на родния си език, но може и аз да съм с прекалено големи очаквания. След 2-3г ще ви кажа как е всъщност  Laughing

# 603
*Lady Bee* , правилно. И аз мисля така. Тъй, че ходенето на езикова ЧДГ не е безсмислено. Е, имаше тук един татко, който беше отчаян, че след обиколки на такива градини никъде не е наблюдавал "свободно говорене на чуждия език в предучилищни групи"! Но все пак, трябва да се отчитат възможностите на децата /и то на всяко дете е различно/.

# 604
отровка таткото си записа детето в градина в която в ПГ говорят свободно език.
Но тези градина са към чуждоезикови училища. И от градината детето ако не отиде в съответното училище , какво ще го правиш? Защото от група от 15 деца от Киндероазе приемат в училището към немското посолство 7-8. А ако детето ти не се чувства добре там...къде го местиш? Тоест изникват много допълнителни въпроси.

# 605
Съгласна съм с Lady Bee - основният проблем е, че децата не общуват на чуждия език помежду си през целия ден. Колкото и да са идеални учителките и да не споменават и една дума на родния език, ако мнозинството деца са българчета - те ще си говорят на български, когато си играят.

На моите девойки им трябваха 3 до 6 месеца да проговорят свободно английски на около 3 годишна възраст (под "свободно" разбирайте - според спецификите на възрастта), но бяха в изцяло английско училище, където никой не говореше български. В семейството говорим само на български, но пък с приятелите са ни слушали и на двата езика.

Т.е. това, което иска майката не е невъзможно, но трябва да си запише детето в ААУ.

Отделен е въпроса дали е необходимо чак толкова да се подготвя. Според мен - не.

# 606
  • Berlin
В този ред на мисли, понеже моите ще ги изпльоскам в Берлин на градина и 1ви клас, дали ще е добре да е в немско-английско или само немско заведение? newsm78 Малко не sym по темата, но понеже сте зачекнали въпроса, реших да попитам. Simple Smile Сега са в Little Steps.

# 607
И от градината детето ако не отиде в съответното училище , какво ще го правиш? Защото от група от 15 деца от Киндероазе приемат в училището към немското посолство 7-8. А ако детето ти не се чувства добре там...къде го местиш? Тоест изникват много допълнителни въпроси.
възрастта и подготовката им позволяват да се запишат и в училище извън системата, няма нищо фатално. най-добре е в последната група на дг човек да е решил какво ще прави, за да се преорентира евентуално детето да изкара пук в желаното училище.
доколкото знам българската държава признава дипломите на немското училище, така че не е голям проблем детето да се премести в друго училище, чисто административно. ясно, че ще има известни сътресения с материала и напасване, но не са неща, с които детето да не може да влезе в час за разумно време.

# 608
A кои са тези градини, където изцяло се говори само на аглийски? Това в Лозен ли е само или има и друго? Гледах училището дето е към Панчареево, но там не видях да имат градина, а само предучилищна. Ако има и други градини/училища към посолствата, ще съм благодарна да споделите. bouquet

# 609
  • София
Скрит текст:
Съгласна съм с Lady Bee - основният проблем е, че децата не общуват на чуждия език помежду си през целия ден. Колкото и да са идеални учителките и да не споменават и една дума на родния език, ако мнозинството деца са българчета - те ще си говорят на български, когато си играят.

На моите девойки им трябваха 3 до 6 месеца да проговорят свободно английски на около 3 годишна възраст (под "свободно" разбирайте - според спецификите на възрастта), но бяха в изцяло английско училище, където никой не говореше български. В семейството говорим само на български, но пък с приятелите са ни слушали и на двата езика.

Т.е. това, което иска майката не е невъзможно, но трябва да си запише детето в ААУ.

Отделен е въпроса дали е необходимо чак толкова да се подготвя. Според мен - не.
Именно. Peace

abs, аз бих ги пуснала изцяло в немско у-ще. Така или иначе ще дойде време за англ. език, няма измъкване. Peace Някой от вас (родителите) говори ли немски език?

# 610
# 611
  • София
Предполагам, че там ще започнете курсове. Постепенно ще се справяте. Детето ще научи първо езика и после ще помага на вас. Wink Затова го запиши в немско у-ще, те ще преценят кога да включат и втори език. Няма да остане само с немски език. Peace

# 612
abs, аз мисля, че немско-английския вариант е по-добър, ако децата не знаят немски. шокът от новата среда, в която при това ти говорят на неразбираем език, ще е много голям.

# 613
  • София
abs, аз мисля, че немско-английския вариант е по-добър, ако децата не знаят немски. шокът от новата среда, в която при това ти говорят на неразбираем език, ще е много голям.
Този вариант е удачен, ако англ. език ти е матерен. В детска възраст ще настъпи объркване. Аз умишлено спрях англ. език при започване на немския език и после се върнах към англ. език. По-добре е да свикне само с немски език и после да си продължи с английски език. Немската с-ма в това отношение е добре измислена и бързо ще интегрират детето. Peace

Но това е лично мнение, не го налагам. Просто споделям от опит. Peace

# 614
доколкото разбрах, дечицата са в little steps и предвид мненията тук във форума за тази дг, реших, че имат добро ниво на владеене на английски. затова и казах, че двуезичният вариант ми звучи по-приемлив. иначе колкото и да са добри немците в интегрирането, познатото (дори и малко) успокоява и помага много в абсолютно нова ситуация.
друг вариант е да се заемат с активно учене на немски преди заминаването, така че да разбират неща като “ела тук“, “как се казваш“, “заповядай“, “ще мием ръцете“, “ще хапваме“, “гладен ли си“, “ходи ли ти се до тоалетна“, “покажи къде те боли“ и др.такива, които да ги улеснят в първоначалния контакт с новата среда.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт