Клуб на храбрата шивачка - тема 18

• 77 937
  • 754
  •   1
Отговори
# 495
  • sofia
С по-гъст зиг-заг на машината може да се зачистят вътрешните тегели. Но не е бързо (сравнено с оверлога).

# 496
  • Добрич
С по-гъст зиг-заг на машината може да се зачистят вътрешните тегели. Но не е бързо (сравнено с оверлога).

Peace
И  аз така правя. Миналото лято купих краче за оверлочен бод, заради детето, но не съм го пробвала с коприна или нещо тънко и хлъзгаво.

# 497
Синьо, грешка е това с подложката.
Мдам... и аз го разбрах. Mr. Green
А така хубаво го бях опънала, затиснала, не мърдаше... Обаче като го вдигнах и криииво.
Ще взема да си купя вискоза да се поупражнявам и след това ще мъча пак коприната.

Мдаааа, и аз с подложката  Mr. Green

Ако имаш на близо Карщат, виж там, в момента имат сезонно намаление и си купих вискоза на половин цена (5 вместо 10 метъра).  Peace Откъм десени трябва да видиш, много от тях са бабешки, но за упражнението става  Wink

# 498
  • София

Peace
И  аз така правя. Миналото лято купих краче за оверлочен бод, заради детето, но не съм го пробвала с коприна или нещо тънко и хлъзгаво.
Вела, какво представлява това краче за оверлочен бод? Аз имам оверлог, но си мисля дали няма да ми е по-лесно с такова краче на машината, вмедто да превдявам по три конеца и кусур за всяка дреха  newsm78

# 499
  • Добрич
То не е за оверлог, а само така се казва. За зиг-заг и др. подобни бодове е и плата се води по него. за начинаещи е супер. Иначе толкова години съм шила без него.

Краче за оверлочен бод.

Пище, че е подходящо за тънки материи, но както казах го купих за детето и не сме го пробвали с коприна.

# 500
  • София
Благодаря, Вела! Виж какви крачета имам къч машината, вероятно поне едно от тях служи за същото. Би ли ми подсказала кое? https://postimg.org/image/69hhue9j5/ Може би това вдясно?

# 501
  • Добрич
Това в дясно, може би ще стане и за тази цел, но мисля, че имаше др. предназначение. Виждала съм такова, но не се сещам къде и за какво се използва.

Ако се загледаш в голямата снимка /увеличава се при кликване върху нея/ има вертикална пластинка, в която платът опира и се води по нея. Това е черната пластинка, разположена от вътрешната страна. И твоето краче /последното на снимката/ има такава, че и разстоянието се регулира.

Обаче на моето краче конецът шие от двете страни на пластинката на крачето, която се намира точно по средата на отвора. Това трябва да спре събирането на плата при по-тънките материи.

# 502
Здравейте! Включвам се с един въпрос - преди няколко дни ми докараха от село стара крачна машина сингер. Оттогава как ли не се мъча да навия конеца на макарата, която се слага отдолу в калерчето. Нещо явно не мога да схвана откъде се прекарва конеца, за да се навие, и то равномерно. Преди използвах една друга машина- юнион, но тази е доста по различна. Молбата ми е някоя от вас, ако има такава машина да ми обясни, или най- добре да качи една снимка както е с конеца, в момент на навиване. Машината ходи и на майстор, понеже видяхме, че липсва болтчето за затягане, за да се допират двете колела, сменена беше и гумичката на малкото колело, понеже старата се беше разкъсала. Мисълта ми е, че си работи машината, явно аз не мога да разбера механизма на работа.

# 503
  • София
Коприната си е предизвикателство. Ето една статия със съвети, която може да е полезна. За по-лесно шиене на шифон съм чела, че го накисват в желатин, и той става по-твърд, не така шавлив и доста по-лесен за работа. След ушиване, просто се изпира дрехата и готово. Но не съм го пробвала, само съм чела много добри отзиви. Не знам дали може да се приложи към всякаква коприна.
Последно си ших една пола от вискоза, и я зачиствах със зиг-заг, но не ми харесва като я облизам и другия път сигурно ще се опитам с т. нар. френски шев, където краищата на плата остават вътре.
Оверлочно краче имам и използвам при по-меки платове. А някой път ме мързи да сменям крачетата и просто минавам малко по-навътре и после изрязвам с ножицата до шева. Но си зависи от плата. Peace
Отдавна не съм писала в темата, защото по-малко шия напоследък, но от време на време хвърлям по едно око да видя какво творите Simple Smile   Hug

# 504
Здравей, nod32! Тази макаричка се казва калерче, а то се поставя в совалката. Както и да е. На тези два клипа ще видиш къде се прекарва конеца и навиването на самото калерче. Това са различни машини, но навиването на калерчето е идентично. Ето тук: https://www.youtube.com/watch?v=m6BitSAbtwI
https://www.youtube.com/watch?v=lcX_4plBr4c

# 505
  • София
Здравейте, момичета! Искам да си набавя краче за оверлочен бод. Машината ми е много стара, Лучник - Предом, модел 437/438, подарък от баба и татко през 1975 година. Безотказно работи, слава Богу, дано още дълги години е така. Та за крачето - има ли шанс да намеря подходящо за този модел?

# 506
Здравей, nod32! Тази макаричка се казва калерче, а то се поставя в совалката. Както и да е. На тези два клипа ще видиш къде се прекарва конеца и навиването на самото калерче. Това са различни машини, но навиването на калерчето е идентично. Ето тук: https://www.youtube.com/watch?v=m6BitSAbtwI
https://www.youtube.com/watch?v=lcX_4plBr4c

Благодаря за отговора. Аз конеца разбрах как да го удявам, но не мога да разбера как да навия конец на калерчето. Изгледах първото видео, но за съжаление по моята машина няма такива чаркалъци, като на тази от видеото. Има само една ос, която е раздвоена от едната страна(аз там слагам калерчето), а от другата е по дълга, като дръжка. Един болт контролира допирането на двете колела. Друго не виждам.

# 507
Здравей, izoma! Купуваш си това краче: http://www.axioma-hobby-shop.com/bg/products/product53.html
Даваш го на някой механик и краче което не използваш. Ще махне ненужната лапичка и ще постави новата, като направи преходни уплътнения. Важно е да навиеш някой кадърен и спокоен майстор. Лично аз съм си правил краче за биетарка, но си е доста играчка.

# 508
Здравей, nod32 отново. Не знам такава машина, освен ако не са скопени някои неща от нея. Какво можеш да направиш в такъв случай? Постави макарата на машината! Навий ръчно десетина навивки конец на калерчето! Постави го в оста! Включи навивачът! Изключи задвижването на машината. Това става като завъртиш кръглата шайба на маховика към теб! Хвани конеца с едната ръка и я отдалечи от калерчето на около десетина сантиметра, така, че конецът да сочи центъра на калерчето! Завърти машината да се навива калерчето! Като държиш конеца, калерчето ще се навива равномерно навсякъде, докато се навие. Изключи навивачът! Завий шайбата, за да може машината да шие! Това е.

# 509
  • София
Благодаря ти, elektrichar! Трудно ще намеря такъв майстор, който да отговаря на двете изисквания Simple SmileНо ще се пробвам.

Общи условия

Активация на акаунт