Първи клас - тема 6

• 86 030
  • 751
  •   1
Отговори
# 210
  • София
Той е най големия от 3 деца у дома и най малко време има за него  Embarassed
Та, приемам идеи как бихте постъпили вие.
Банално звучи, но тр. да намериш малко време само за него.
С каката, която също е най-голяма от 3-ма и е в първи клас, стигнахме до споразумение. Тя ми чете малко преди лягане от нейната книжка за упражнение, после аз й чета на нея книжка по избор. Но сме само 2-те в стаята, другите са изгонени оттам. За сметка на това упражнение малко зарязвам баткото през седмицата. Но пък него го водя на логопед събота/неделя, така че тогава той ми се глези. И имам помощ от таткото за малката, иначе няма как да ми се получат нещата с индивидуалното внимание за големите.

# 211
Nivea , при моя син имаше такава ситуация с ненаписани  домашни във втори клас. Веднъж не написал диктовките / които се даваха за почивните дни/, аз няма как да знам, а госпожата въобще не е видяла че ходи без диктовки. И така цял месец ooooh!.Децата са изобретателни и когато могат кръшкат от задълженията си.Съветвам те да проведете сериозен разговор с него, заедно с баща му и да започнеш да осъществяваш контрол за домашните! Освен това може да му липсва внимание от вас и да ви провокира!

# 212
Благодаря че размишлявате заедно с мен. bouquet

Разговорът е проведен. Вчера цял следобяд не излезе от стаята си и наваксва с изпуснатото.

Случката провокира в мен мисли в 2 други насоки - защо госпожата им дава домашни като не ги проверява по цял месец и по вече сигурно. И също така защо са има тези домашни след като той се справя с материала и без да ги пише...

# 213
  • около Варна
Детето трябва да разбере,че ученето, домашните са негови задължения,какво значи да отказва,ами ако баща му откаже да ходи на работа,защото без друго знае вече как да работи. В първи клас е лесно,повечето деца се справят добре, домашните затвърдява умения,определено трябва да се проверяват от учителя периодично, но с всеки следващ клас става по-трудно. Детето като няма изградено отношение към задълженията си отсега, трудно ще го придобие в 5 клас.

# 214
  • София
Големият ми син беше с дислексия и при него наистина се налагаше помощ до 3-4 клас. После започна да се справя сам.
Иринка  Hug току що запали лампа в края на моя тунел бях започнала да си представям как уча с Катерина до 12 клас
Мандаринка,  Hug и на теб. И аз тогава си мислех, че това ще продължи вечно. Много се измъчихме и двамата. Той имаше наистина сериозен проблем с четенето. А как да си научи урока, като не може да го прочете.  Sad
Даже на моменти си мисля, че другите двама "се случиха" толкова самостоятелни и оправни за компенсация на мъките с първия. Трябва да има някакво равновесие, все пак.  Laughing
Nivea, и аз мисля, че трябва да си измислите ваше време, ваши ритуали само с "големия". Много бързо е трябвало да порасне /и не го казвам с упрек, напротив, нали и аз съм с трима и съм минала по този път/, а всъщност децата в първи клас са още наистина много малки.  Heart Eyes

# 215
  • Пловдив
Здравейте. При нас след празника на буквите започват развитие на комуникативно-речевите умения РКРУ. Идея нямам какво ще правят. Искат една нова тетрадка по БЕЛ.
Да се оплача, че моя син много си развали краснописа. В началото беше супер, даже госпожата го хвалеше, че е художник, краснописец и т.н., а сега имаме забележки постоянно за краснописа и на букви и на цифри. Започна много да разчеква и разкривява буквите от бързане. Имам подозрения, че от занималнята се подреди така. Там господина изобщо не им обръща внимание за краснопис.
И както до сега не пишехме нищо допълнително, освен домашните, сега всяка вечер пишем. Разпечатах си едни приказки с пунктир от тук http://umeia.com/category/%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B5/ и се надявам да помогне, като ги повтаря. Карам го после и да я прочете, хем и четенето да упражни  Mr. Green

# 216
  • Пловдив
Моето дете не пише особено красиво. Оформя почерк с по-остри букви, но е четливо и вярно.
Пише бързо и почти не вдига химикала от листа. На нея писането по контур няма да й помогне за краснописа. Особено показаното в линка е далеч от нейния почерк, който е с наклон.
А и във втори клас като започнат бързите диктовки няма да има време да изписва такива букви.

# 217
Относно краснописа съм  wflag, за мен е по-важно да бъде вярно и четливо написано. Все пак трябва да избираме битките, които да загубим/печелим  Wink!

# 218
Точно!.Краснописът ми е последната грижа, важно е да четливо, вярно и да изглежда пригледно. При малкия ги имаи трите неща. При големия е вярно и четливо, но изглежда понякога ужасно мърляво, защото зачерква и поправя безогледно.

# 219
  • около Варна
Днес е дългоочакваният Празник на буквите. Сутринта скочи от леглото докато и кажа, накипри се подобаващо, до обяд ги чакат голяма забавления, нямам търпение да разказва.

# 220
  • Пловдив
Аз също съм на мнение, че краснописа не от първо значение. Проблема явно е, че е показал по-добри резултати, а сега по-лоши като бърза и разчеква буквите грозно. Госпожата започна да пише забележки от рода на: "Рано е да се отпускаш!", "Изпълнявай указанията ми!" и "Упражнявай писането на цифри" и подобни. Иначе на диктовките е без грешка, чете добре, а в математиката е доста над изискванията за ниво.
Нашия празник на буквите е в понеделник.

# 221
Ние празник на буквите няма да имаме. Краснописът ни е доста добър, но на баткото за неговия почерк му викат доктора.

Днес побеснях от нещо. Както всеки петък си взех малката на обяд. Госпожата й ни предупреждава от понеделник да са с вързани и много прибрани коси, че са открили въшки в класа. Пита мойта дали шапката на едно момиченце от класа е при нея и после ми казва, че днес с това момиченце са си разменяли шапките. Аз не харесах ситуацията, дори се учудих защо го правят и че така е много лесен начин за пренасяне на въшките. Жената потвърди и каза, че изглежда е някаква мода в класа им да си разменят вещи - шапки, раници, .... ОК. Не включих. После разпитвам моята и й обяснявам как не трябва да си слага чужда шапка и взех че я попитах на кое дете са открили въшките. Ми познайте. На детето с което си е разменяла шапката, че я й носи в раницата си даже! Полудях! Сега се поуспокоих, но ... Взех за всеки случай лосион за чистене на въшки, минах я, изпрах и дрехите с които е била, та така. Но може ли такова глупаче да ми е моето гардже....!  Whistling

За капак големия взе че дигна Т и сега не знам. Като ще се случват нещата, що па да не са на куп!?

# 222
Vyara D, ще ти цитирам мойта щерка след поредната тирада как трябва да се пази от чужди коси: "И да хвана въшки, много важно, да не е краят на света." Laughing

# 223
  • Майничка
Vyara D, ще ти цитирам мойта щерка след поредната тирада как трябва да се пази от чужди коси: "И да хвана въшки, много важно, да не е краят на света." Laughing
Ми правилно разсъждава детето, едно-две мазания с великата тройна комбинация и ще ги изтреби. Пък после, ако се налага мама да чисти умрели гниди до откат, аз пък бих казала:"Ще ходиш няколко месеца с къса коса, много важно, да не е краят на света." Laughing

# 224
Моя приятелка ми се оплакваше преди известно време, че в тяхното училище е пламнала някаква въшкова напаст, в чудо са се видели. По този повод разпитвах моите, уж в нашето училище нямало такива проблеми, не били чували изобщо за въшки. Мислех, че тази напаст е останала в миналото. С момчетата е лесно - 0 номер с машинката и край, с момичета е проблемно.

Общи условия

Активация на акаунт