Първи клас - тема 6

• 86 032
  • 751
  •   1
Отговори
# 255
Чак пък всеки ден. Whistling Иначе няма лошо. Но за да улегне добре в съзнанието се изисква време. Айде, ако е някое четиристишие, как да е.

# 256
Не всеки ден, но тази седмица конкретно така се получава. Онзи ден "Аз съм българче", вчера "Родна стряха", а междувременно и стихчето за тържеството в петък. И госпожата иска помощ от родителите за децата, които вчера не са го казвали гладко, а те в крайна сметка вчера са го взели.
Както и да е, тя днес ще отиде на училище, като отново няма да го казва, без да се замисли. Ако ѝ пишат забележка, ще обясня на детето, че да не се затормозява.

# 257
И аз исках да ви питам,  и при вас ли е така?! Откакто са с Читанката /приключиха с буквара/, всеки ден се прибира и трябва да учи стихотворение.... вчера се прибра с две ... Родна стряха, и стихотворение за Празника на буквите.
На мен също ми се струва много. Стихотворенията са дълги, и си трябва време...и не може да искат от децата след 8 часа в училище, да продължат в къщи да учат..... та дори те, учителите, работят по-малко часове.

# 258
  • Майничка
Добре де, в детската градина не сте ли учили тези стихотворения? Специално "Аз съм българче" всички деца около мен го знаят от градината, а са в различни градини, мислех, че влиза в плановете на предучилищната.

# 259
При нас няма изискване стихотворенията да се учат наизуст. За домашна имат да отговарят на литературен въпрос по взетото за деня стихотворение. Не среща проблеми с отговора понеже вече са го обсъдили в час (отговаря се с 1-2 изречения). Празника на буквите ще бъде под формата на открит урок за някакво пътешествие. И там нямаме нищо за учене наизуст.  Прави ми вечатление обаче, че детето помни текста почти без пропуски.

# 260
  • София
Всеки ден да учи стихотворение наизуст? Правилно ли разбрах? Shocked
И при нас започнаха ударно стихотворения на изуст. Не че съм против, ама те са дълги, не става за 1 час да се научи, вечер...
Миналата седмица имаха Родина /от буквара/, в петък имаха Татковина, ама айде, за събота и неделя беше. В понеделник "Аз съм Българче" - ми не успя да го научи за вторник. Вторник вече бяха получили "Родна стряха" .. за днес  Whistling Изобщо не сме го и учили. Прочете го 2-3 пъти и толкова. До 7,30 е на тренировка, прибираме се, яде, и да започва да учи 3-4 куплета на изуст...как пък не...пък не влеза в графата на незаитересованите  Crossing Arms
Нито едно от тези стихотворения не е учено/четено в градината. И не знам за вашите деца, но на моята се налага да обяснявам какво е "дор на небо..." или защо казваме сЪрце, а не сърцЕ, а на обяснянието, което хвърлих за думата "плуг" баща й ме прати на полето да видя един, преди да заблуждавам детето  Embarassed
Установих, че по-лесно ги запомня, когато са с мелодия, т.е. учим ги като съответните им песни, но пък се притеснява дали госпожата няма да се скара, че го пее  Crazy

# 261
Нашите още не са почнали, но като слушам е масова практика и ще започнем лека полека. Когато има стихче щерката обикновено се сеща вечер преди да влезе в банята. Crazy И се започва едно безумно повтаряне. Аз го научавам, тя - не или по-точно само с подсещане от моя страна. Обаче сутринта със събуждането започва да го рецитира гладко, все едно цяла нощ го е учила. Аз така едно време си преспивах с трудните задачи и се будех с решението. Тя насън си била повтаряла стихчето. Laughing

# 262
Обаче сутринта със събуждането започва да го рецитира гладко, все едно цяла нощ го е учила. Аз така едно време си преспивах с трудните задачи и се будех с решението. Тя насън си била повтаряла стихчето. Laughing

Това е нормално. И аз едно време така научавах стихчетата, които трябваше да знам наизуст. Колкото и да се опитвах да науча гладко произведението още в същия ден - е ми не става и не става. Но на сутринта се леят знанията като река. Та сега за децата ми знам. Не искам да го знаят перфектно още първия ден, знам че е необходимо да мине поне една нощ.  Peace

Нашите от днес започват читанките. Ако масово се учат стихотворения нон-стоп (при сина ми някога не беше така), ще трябва да си взема от училище читанката, че нашите учебници през седмицата си стоят в класната стая (не е практика за класа, но за моето семейство - да).

Моята оня ден на диктовката имала 3 грешки - чудо не виждано. И тя заключи, че явно Иво и действа зле в това отношение, защото по време на диктовката все й приказвал нещо и тя му отговаряла. Предупредих я, че щом има диктовка, никакви разговори са недопустими.

Добре дошла  инсп. Гаджет!  Hug

# 263
Учиха наизуст само "Аз съм българче".
"дозата парви лекарството"-  за всичко Wink

# 264
  • Тук и там
...И не знам за вашите деца, но на моята се налага да обяснявам какво е "дор на небо..." или защо казваме сЪрце, а не сърцЕ, а на обяснянието, което хвърлих за думата "плуг" баща й ме прати на полето да видя един, преди да заблуждавам детето  Embarassed

Crazy посмях се доста, но и при нас ситуацията беше сходна Simple Smile

# 265
  • в здрача
...И не знам за вашите деца, но на моята се налага да обяснявам какво е "дор на небо..." или защо казваме сЪрце, а не сърцЕ, а на обяснянието, което хвърлих за думата "плуг" баща й ме прати на полето да видя един, преди да заблуждавам детето  Embarassed

Смешно е, ама ако знаете какво ни чака в пети клас когато лятото трябва да прочетат "Под игото"...

Ние сме назад с материала. Другата седмица ще е празника на буквите и тогава ще си получат читанката.

Сега всяка почивка /уикендите/ правя по една диктовка, че то зор. Давам и по една страница от онези приказки с пунктир - да я напише и после да ми я прочете.
Измислих и една игра. Много харесва играта - намислих си, намислих си нещо с буквичката ... /другия трябва да познае предмет от стаята с определената буква/. Модифицирах играта на - опиши предмета, който си намислил. Засега е хит, ще видим по-нататък.

# 266

Имаме тетрадка речник, в която се вписват всички нови думи за децата. Госпожата явно им обяснява добре защото думите са разбрани и запомнени от децата.

# 267
  • София
[И не знам за вашите деца, но на моята се налага да обяснявам какво е "дор на небо..." или защо казваме сЪрце, а не сърцЕ, а на обяснянието, което хвърлих за думата "плуг" баща й ме прати на полето да видя един, преди да заблуждавам детето  Embarassed
Хаха, не си представям съвременно дете да знае от обща култура какво е нещо от гореизброените.

# 268
Вчера се оказа, че детето за празника на буквите следващата седмица има да казва точно куплет със "сЪрце-то". Научила го е сама. Разбира се казва "сърцЕ". Хич нямам и намерение да я поправям. Явно и госпожата е на това мнение, защото са правили вече няколко репетиции.

# 269
  • около Варна
И при нас се започна ученето наизуст, учихме "Аз съм българче", "Родна стряха" го имат за другата седмица". Утре имат открит урок по математика, онзи ден бяха на състезание, натоварена програма общо взето.

Общи условия

Активация на акаунт