Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 27

• 130 736
  • 800
  •   1
Отговори
# 495
Бабунка, прочетох назад, че сте давали таурин. Той за какво точно е и какви са дозите за 5 годишно дете? Давате ли още и има ли някакво време максимум за прием (1 месец, 2 месеца)?
И още нещо-пишеш за диетата, но освен глутена, сте спрели и казеина, нали?
Ние опитахме 6 мес. диетата, чудеса не сме имали, но много трудно с разнообразието, то в почти всичко има глутен и казеин...
Чудя се да започнем ли пак...

# 496
Ами че той и маргарина е вреден, ама хората го купуват.
Аз да ви кажа нищо не разбрах от онези сложни теории, вече съвсем се оплетох.
Говоря за лекарства и ваксини-неща който уж трябва да помагат,не за храни и тн.

# 497
Моето мнение е, че не е една причината за аутизма, а различни причини като инфекции, липса на кислород, ваксини и т.н., които са довели по някакъв начин до аномалии /които в общия случай не се виждат от образната техника/ в мозъка. На тоя фон би слевало лекарства, които се използват за озъка примерно след инсулт да помагат, но то само един ноотропил има.

# 498
Бабунка, прочетох назад, че сте давали таурин. Той за какво точно е и какви са дозите за 5 годишно дете? Давате ли още и има ли някакво време максимум за прием (1 месец, 2 месеца)?
И още нещо-пишеш за диетата, но освен глутена, сте спрели и казеина, нали?
Ние опитахме 6 мес. диетата, чудеса не сме имали, но много трудно с разнообразието, то в почти всичко има глутен и казеин...
Чудя се да започнем ли пак...

Таурин:
участва в провеждането на нервния импулс
действа като антиоксидант
увеличава способностите на паметта
подсилва имунната система, като компонент на белите кръвни клетки
спомага за по - доброто усвояване на другите добавки

Дозата е според зависи от мнението на родителя, както и всичко останало. Аз давам по 1 капсула на ден. Скоро ще стане близо година и половина откакто е на стриктна диета + добавки. Без глутен, без казен и без всички останали храни, към които има непоносимост. С други думи вкъщи се яде:
печено пиле/ пилешки гърди на грил с кокосово масло/ краставици.салата/домати/праскови/свинско на грил с кокосово масло/пуешко на грил с кокосово масло, задушени/сотирани гъби с кокосово масло и всякакви тестени с кокосово масло + кококосово мляко + агаве + яйца + кокосово брашно (стават и за консистенция на кекс и на бисквити, а колко мразя кокос  Sick ) и пържени яйца. Кюфтета обожава и съм много доволна, защото молим да ни смелят месо пред нас и  пасатора пасирам лук и магданоз и стават на пихтиеста каша, която попива в каймата и така де факто той яде и други неща.. По същия начин правя и картофените кюфтета, които също яде. В каймата вместо хляб слагам брашно от теф или арарут. Пържени и печени картофи доста често също. Крем супа от тиквички, моркови и картофи (без сметана/мляко)Любима закуска му е пудинг с тапиока - адски лесно и бързо се прави и ме спасява често.  Сладолед му правя като смеля с робота замразени ягоди или малини с кокосово мляко и агаве. Всички го обожават. Понякога му правя и домашен шоколад с какао. И това е в общи линии. Но да, доста ограничаване трябва и пазене от роднини, според които 'нищо няма да му стане'. Но пък и ние сме далече, така че не е проблем.

Но ми прави впечатление, че добавките не дават добър резултат при отсъствие на диета. Тя дава най-видим резултат. Съответно и като се спре също...

Последна редакция: сб, 18 юни 2016, 11:36 от babunka

# 499
Моето мнение е, че не е една причината за аутизма, а различни причини като инфекции, липса на кислород, ваксини и т.н., които са довели по някакъв начин до аномалии /които в общия случай не се виждат от образната техника/ в мозъка. На тоя фон би слевало лекарства, които се използват за озъка примерно след инсулт да помагат, но то само един ноотропил има.

подкрепям
затова е хубаво всеки родител да се помъчи максимално да детерминира - със и без помощ на медицината какво според него провокира такова поведение ( поведение на дете от спектъра което е типажно независимо че причините са различни ) . и от там вече да търси корекция. при моето дете ключов тласък беше ноотропила което е ясен знак че има без да има физически или неврологични проблеми мозъкът му работи по друг начин.

# 500
Мили мами, в темата се включва и един татко. Синът ни е на 3 години и 9 месеца. След консултации с логопед, поради липса на реч, ни насочиха към Свети Никола. Проведохме консултация при доц. Славчев, като неговото мнение е, че детето в крайните спектри на аутизма, допълнително страдаме и от хиперактивност. Моля Ви да ме насочите към център за работа в София. До момента сме били в три логопедични центъра, но смятат че няма да могат да се справят със сина ми. Търся и някой да ни консултира като родители как да работим с него.
Наясно съм, че попадаме в категориите на родители със затворени очи и късно предприемаме действия, за което моля да не бъда обвиняван - ще нося тази вина със себе си завинаги.

# 501
Цитат на: Harry Ivanov  ще нося тази вина със себе си завинаги.
[/quote
Вина,страх и мн.други чувства може да изпитате,но те са нормален етап от приемането.Не се фокусирайте върху това какво сте можели да направите,а какво можете за напред.Въоръжете се с мн.търпение и намерете правилния за вашето дете начин.ето и някой полезни книги http://www.autism-bg.net/Publications/Autguide.pdf           http://www.rcsilistra.com/%E2%84%9629%20Detsata_autisti.pdf     

# 502
  • София
Здравейте! Центровете в София, за които знам са Тацитус (в Бояна) - там се провеждат индивидуални и групови терапии - от 1 до 3 часа на ден - има АБА-терапевти, логопед, специални педагози, монтесори, OT-специалист и добра база; Детски истории (след Орлов мост) - там също се провеждат индивидуални и групови сесии по различни подходи в зависимост от потребностите на детето и базата е много добра; Центъра за АБА терапия в Горубляне; други центрове - Пумпелина, Слънчогледи (за тях нямам много информация); в Св. Никола също има възможност за провеждане на индивидуални едночасови терапии с детски психолог. Единият вариант е детето да посещава такъв център за по няколко часа, другият е - да посещава детска градина със СОП група и да ходи допълнително на терапии с логопеди и психолози поне по два пъти в седмицата. Препоръчително е и физическото натоварване - спортове като плуване, тенис, игра по детски площадки, разходки в парка. Специалистите насочват как да се работи с детето и в домашни условия според особеностите на случая - обикновено се започва работа за очен контакт и интеракция - физически игри, игри съобразно интересите на детето, като се включвате в тях и бивате съпричастни. Относно липсата на говор - много по-важно е доколко детето разбира, отколкото самият говор - защото може да има реч, без тя да е с комуникативна насоченост и/или да е без разбиране и да е ехолалична, което не е добре. Ако имате въпроси, ще се радваме да сме ви полезни с каквото можем. Успех с детенцето! И не се обвинявайте, защото това само би Ви попречило при работата с детето - само напред и горе главата! Simple Smile

# 503
Някой знае ли дали и къде има АБА специалисти във Варна?

Относно вината - знам, че е трудно, но спрете да се обвинявате. Ние като почнахме работа с детето на 1г и 6м и какво, стигна се до там, че детето започна като види игра или тетрадка да пищи. Така че, започнете дозирана работа, оставяйте на детето време за себе си, и го учете най-вече в ежедневието. Успех!

# 504
Някой знае ли дали и къде има АБА специалисти във Варна?

Люба Манолова ?

# 505
Благодаря. А някакви координати, може и на лични.

# 506
Здравейте!

Някоя от вас знае ли нещо за това? Пише, че се тества на деца от България. Някой знае ли как може да се включи някое от нашите деца в този тест? Смятам че моят син е подходящ за такъв тест. Отдавна си мисля, че нещо такова би помогнало да се отпуснем и да дадем малко самостоятелност на вече порасналото /ще навърши 9г./ дете и ми се иска да проверя на практика как се случва.

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/1-na-68-deca-e-s-autizym … im-capplo-6055341

# 507
Рори72, доколкото прочетох от сайта на I CAN TOO, те на случаен принцип са дали тези устройства на 30 деца.Предполагам, че повечето са от Пловдив и София.Но мисля, че трябва да се изпробва от деца от различни градове, защото покритието е различно и реално трябва да се види как работи в цялата страна.

Проследяващо устройство за деца с аутизъм
Цитат
Изобретението влиза в тестов период за първи път в България и благодарение на подкрепата на VIVACOM през следващите 6 месеца 30 български семейства с деца с аутизъм ще могат да го изпробват безплатно.След тестовия период България е първата страна, в която тази новост без аналог в света, ще бъде пусната на пазара през декември 2016 г. и ще се предлага от фондация I CAN TOO.

В България създадоха устройство в помощ на деца с аутизъм без аналог в света
Цитат
В момента 30 български семейства в София и Пловдив ползват безвъзмездно продукта. До края на ноември трябва да приключи тестовия период и от 1 декември вече да е на пазара, а след това и на международния пазар.

Последна редакция: ср, 22 юни 2016, 08:20 от n_alex76

# 508
Здравейте!
Темите, посветени на аутизма, са много и нямам време да ги прочета, а и не ме касае лично. Питам, защото моя позната има внуче, страдащо от аутизъм в сериозна форма. Тя се интересува от барокамера - отзиви и цени. В Пазарджик им искали нещо от порядъка на 180.00 лв. на посещение, което е безумно много. Намерихме няколко в София, Бургас, Варна и Пловдив, но нямам лични отзиви от познати. Затова се обръщам с молба към вас за помощ и насоки.

# 509
  • Пловдив
Виж в "Трудно проговаряне", там също обсъждахме въпроса.

В Пловдив мисля, че собствениците са същите като в Пазарджик. Не знам за цената, но ми се струва, че бяха писали, че е 50 лева. Може и да се е увеличила.
Моят син също е с такава диагноза, не говори, не разбира, не използва жестове и така нататък; обмислям идеята за барокамера, но по-скоро мисля за Стара Загора или София, не знам. Иначе съм от Пловдив и работя в Пазарджик.  Sunglasses

Позната на приятелка на майката на моя приятелка  Laughing  имала дете с диагноза аутизъм, направили 10 сеанса в Пд и според майката на детето едва след камерата то проговорило, дотогава казвало само срички и звуци. Дадоха ми нейния телефон да я разпитам за подробности, но все още мисля (колко е на хилядата половината, както е казал поетът) и най-вече се чувствам неудобно да звъня на непознати и да се обяснявам коя съм и защо звъня.

П.П. Отзивите, доколкото ги има, са добри в по-голямата си част, но не 100%.
Специално тук, това го писах и в другата тема, една майка беше писала, че тиковете, които синът и имал, се увеличили след барокамерата.
Има, разбира се, и деца без промяна, инфото за тях не го броя нито към положителните, нито към отрицателните отзиви.

Общи условия

Активация на акаунт