Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 27

• 129 902
  • 800
  •   1
Отговори
# 750
Здравейте! Този път въпроса ми е свързан с изследванията за тежки метали и една от задължителните ваксини,които се слагат на детето между 1 и 2 г. възраст. Тя може да е причина за аутистично състояние,но може и да не е, до този извод стигнах след много четене по въпроса. Питането ми е към майки,които са слагали ваксината и са правили съответното изследване ...след като поставиха ваксина на вашето дете имаше ли някакви първоначални симптоми,че нещо се случва с детето ви,знам ли и аз,например висока температура...или единствената промяна е била промяната в поведението на детето...
До колкото разбирам все още не сте сложили тази въпросна ваксина или се колебаете. Ако имате опасения дали нещо лошо ще се случи най-сигурният начин е да не я слагате. Поставите ли я никога и никой няма да може да ви отговори на въпроса трябваше ли/не трябваше ли, навреди ли или не. не се касае само до увреждане от ваксина - милиони се ваксинират, а потърпевшите са хиляди, т.е не всички - за това няма как да се докажа тази теория. Вредата идва само, ако тежките метали направят "депо" в мозъка, засягащо някой от важните мозъчни центрове, а това не винаги се случва. Трябва да има още минимум една предиспозиция.
- генетично детето да има проблем с метилацията и обезвреждането и извеждането на тежките метали;
- или да има нещо, което да служи като входна врата за тежките метали да премината мозъчната стена. Това може да бъде действащо по време на ваксинацията  възпалително огнище в мозъка, по една или друга причина: менингит, падане, оток, туморно или нетуморно образование, както и "без Обидни" червеи и паразити, които по време на своя цикъл "плуват" навсякъде - дори из мозъка. Също така примерно гъбична инфекция, която да е отслабила имунитета до безкрай в този момент.
Конкретно на въпроса ви: може да има, а може да няма непосредствена реакция, тя може да настъпи месеци след това.
Безвредни ли са ваксините? Отговорът е ДА.
Причиняват ли ваксините аутистични симптоми и др проблеми? Отговорът е пак ДА.
ПС : Познавам деца с аутизъм, които не са били ваксинирани.

# 751
Благодаря за отговора. Детето ми има ваксината,чудя се дали да правим изследването за тежки метали...не сме в България,където знам че е около 60 лв,освен да оставя за догодина,благодаря пак за отговора,изясниха ми се някои неща:)

# 752
Благодаря за отговора. Детето ми има ваксината,чудя се дали да правим изследването за тежки метали...не сме в България,където знам че е около 60 лв,освен да оставя за догодина,благодаря пак за отговора,изясниха ми се някои неща:)

Ако имате съмнения и финансова възможност - направете ги, иначе винаги ще имате съмнения...

При нашите деца когато нищо не може да е конкретно се тръгва от кое не е проблем и така по метода на изключване се върви...

# 753
  • В заешката дупка
Причиняват ли ваксините аутистични симптоми и др проблеми? Отговорът е пак ДА.

Науката не потвърждава хипотезата, ваксините да причиняват аутизъм!

Това, че има хора, които смятат, че ваксините причиняват азутизъм, е друго нещо.

Субективните ни преживявания, усещания и преценки, колкото и понякога да са много полезни, могат да бъдат много грешни и подвеждащи. Защото, примерно, не винаги като наблюдаваш изменение на поведението на детето след ваксина, това означава, че причината е във ваксината.  Може да е и чисто съвпадение, защото точно в периода 1-2 години обикновено се забелязват първите видими симптоми на аутизма.  

И точно тук се намесва науката. С научните проучвания - колкото по-добри като методология, колкото по-мащабни и колкото повече на брой - се преодоляват недостаъците на субектвините преценки и се дава отговор на въпроса за връзката на ваксините и аутизма. И отговорът е даден. Няма такава.

Последна редакция: сб, 24 сеп 2016, 03:18 от ЧеКа

# 754
Бооооже, шашнахте ме с ваксините!
Човечеството е оцеляло и без тях, а които не са оцелели са били жертви на лоша хигиена или умишлено изкуствено създадени болести като СПИН например.
Нека се отговори на един примерен въпрос-как става заразата с хепатит В и как би се заразило едномесечно бебе?
А дали ваксините са безвредни-правилният отговор е ДА, но ако не съдържат тежки метали. Те не са безвредни.
А това, че има аутисти без ваксини-те може да нямат, но родителите им имат. Разните Чернобил, мръсни газове, отровена природа и всичко, що човечеството само си причинява е причина за много болести и състояния.

# 755
Не спорете с Шефа! .... с Чека.
Абе не споделяйте и не пишете бе хора. Науката не е одобрила това. Чека твоите писания ги знаем. Може ли някой освен теб нещо да напише за случай, различен от твоя - не!

# 756
  • В заешката дупка
Какво точно трябва да значи това? Очевидно си пишеш каквото си искаш, без да ми искаш разрешение.  Grinning

Иначе на мен ми е пределно ясно, че много хора вярват в конспиративни теории, защото има някаква първосигнална логика в тях и отказват да чуят каквото и да било друго.

Първосигналната логика обаче не е доказателство за нищо. А може да е погрешна. Човек може да си конструира всякакви хипотези, но те трябва да бъдат доказани, за да бъдат сметнати за валидни. Иначе всеки може да си съчинява всякакви неща. Примерно, аутизмът се причинява от адаптираното мляко (в него се съдържа алуминий, примерни) или пък от това, че майката е ползвала дезодоранти по време на бременността и докато бебто е малко (в дезодорантите има алуминий), от това че е яла краставици и маруля, в които има пестициди, докато е била бременна и е кърмила и т.н. и т.н.

Да си съчини хипотеза на практика може всеки. Но освен биологично-химична теоретична база, примерно, подобни хипотези се проверяват чрез научни пороучвания. Но тези неща са вече доста по-сложни за рабиране, уви! Не са много хората, които знаят как се провеждат проучвания, какво са качествени и не толкова качествени проучвания, защо може на пръв поглед да има проучвания, които си противоречат, какво е метаанализ или систематично ревю. И е нормално, тези неща са специализирани. И не са толкова медицински специализирани, колкото от статистическа гледна точка.

Всички знаят, предполагам, откъде общо взето тръгва масовата истерия с връзката между аутизма и ваксините. Хипотезата, че ММR ваксината причинява подобни на аутизма симптоми. От тогава са минали повече от 15 години. Правени са множество проучвания (и преди това също) в много страни, и рзулатите, както и становището на официалната медицина, в лицето на различни национални и международни институции е, че тази хипотеза не е потвърдена. Това е реалността. Иначе, че е пълно в интернет с конспиративни сайтове, с неясен произход, пълно е. Че има хора, които вярват, че ваксините причиняват аутизъм или че правителството покрива доказателствата за връзката с аутизма - има. Но аз с вярата на хората не мога да споря. С вяра няма как да се спори.  Но вяра не е равносилно на истина.

Иначе е нормално всеки родител да се притеснява когато се бият ваксини на бебе. Просто чисто емоционално - иглата в малко беззащитно телце. Отделно, навсякъде около нас и във вичко може да се открие някаква "вредна" и вредна субстанция - от въздуха, който дишаме, храната която ядем, дрехите, които носим и т.н. което ни притеснява разбира се. Това са тревоги на общо основания, понеже светът е комплексен и не всичко познаваме. Нормално е. На някои от тези тревоги обаче има дадени рални конкретни отговори. И отговорът за предполагаемата връзка между ваксините и аутизм е, че тази хипотеза е отхвърлена като валидна!

Последна редакция: сб, 24 сеп 2016, 15:03 от ЧеКа

# 757
Здравейте, детето ми е на 2 години и 3 месеца притеснявам се от това че не говори и именно това ме провокира да чета в Интернет и първото което ми излезе е аутизъм. Казва мама, тати дядо баба и т.н изречението което прави е " какво е това" и сочи с пръст определеното нещо с което пита. Другото което ме притеснява е че от както проходи на една година и два месеца е, че започна да върти всичко. Имаше един пумпал и го въртеше с количките си играе като бута напред назад, но това отмина доста месеци не го е правил. Иначе е комуникативен с хората, търси постоянно вниманието им. С деца играе, любопитен е  за всичко постоянно ни имитира как кашляме как кихаме и разни такива. Ходихме при личната лекарка каза да изчакаме няколко месеца защото нямало според нея нищо притеснително ходих и на педиатър и той ме посъветва същото че е малък за психолози и логопеди. Също така баща му  също е проговорил късно. Вие как мислите.

# 758
Също искам да допълня, че се извинявам предварително на всички че пиша тук, но съм много притеснена и просто немога да си намеря място от изчетеното в Интернет. Другото което ме безпокои е че още е с памперс не иска да чуе за тоалетна или за гърне.

# 759
  • Пловдив
   REN666, на мен това което описваш ми звучи добре. Детето имитира, търси деца, използва думи. Има много силни маркери, при които бих заподозряла аутистично поведение, но ти не споменаваш за тях. Сигурна съм, че си прочела първа страница на темата. Има логопеди, които работят с малки деца, не пречи да се консултираш.
   Колкото до памперса и двете ми деца и невро-типичното и аутистичното го махнаха точно на 3 години.

# 760
The Game, благодаря за отговора и за това което си написала. Аз също не мисля че има нещо обезпокоително, но все пак се притесних като прочетох за тези гуми на колички и въртене, но всъщност на него всичко му е интересно и всичко изследва до най малкия детайл, не се занимава с часове с нещо определено, а макс 15 - 20 минути. От много малък пъха разни неща в малки дупчици с които и аз не бих се справила от първия път, искам да кажа че с финната моторика е добър, незнам ще изчакам още малко и тогава ще потърся някой специалист. През това време ще се занимавам упорито с него, не че до сега не го правех, но сякаш повече се надявах на времето като мине. Другото което започнах да правя от около седмица е да му чета приказки преди лягане и така заспива гушнат в мен. Благодаря отново.

# 761
Здравейте мами,

Още една притеснена мама,
И аз се извинявам за нахълтването във вашата темичка

Аз имам момченце на 2 и 5 месеца, и напоследък доста се притеснявам ,че нещо не е както трябва.Първите ми тревоги се появиха след четене в Гугъл по повод на неговите интереси.Малко преди да навърши 2 започна да гледа разни клипчета в ю тюб тип образователни и много му харесваха.В резултат на това сега знае всички букви малки и големи,брои долу горе до 35,знае всички форми и цветове.И да добавя,че много му харесва,постоянно ме преследва да пиша букви или цифри и т.н.
Дотук добре ,но след известно проучване установих че повечето деца които проявяват толкова много интерес към тепзи неща са доста често деца с аутизъм.
Започнах да го заглеждам по-внимателно и установих че той също има някои подобни черти.
Например  ми ползва ръката когато иска нещо.не говори особено добре,главно на бебешки език,знае много предмети но рядко ги назовава ако не го попиташ.Казва 'къде е колата' ,'мамо помощ' виж' и на него си казва бебе .плаче като му скараме,и дори прави напук и отмъщава понякога.
Другото което прави е ,когато го повикаме си реагира когато си поиска.Ако той иска нещо намира начини- реване ,дърпане,сочи иначе.С деца се заиграва,но не с всички,избира си ги.Лятото на морето се отврати от пясъка и не смееше да мръдне.Умира от стах от кучета и от някои шумове също.

Но най вече всичко е букви и цифри,дори в някое камъче може да види цифра,или кръг/квадрат.брои отзад напред също.Обича и колички и имитира героите от любимите си филми ,използва техни реплики когато говори нещо на мен,макар че долу горе на място.
Живеем в Англия и знае малко думи и на англ и на български.
Говорихме в тукашната детска консултация и ни казаха че според тях не е аутизъм,и че диагнози не се слагат преди 3години.
Гледа ни в очите когато реши ,и доста често си пипа ушите и ги подръпва, нещо като навик му е.
Понякога си реди буквите в редица ,а отскоро се опитва и да пише върху книжки с пунктирана линии.
Много бяга по улиците от мен и направо си е невъзможно без количка.
Винаги е бил много трудно бебе,силно ревящо и търкалящон се по улиците ,до такава степен че по едно време излизах само като спи.

имам по голямо дете и колкото и да ги сравнявам ,установявам че малкия разбира много по малко от брат си на тази възраст.знам че децата са различни .
Много се тревожа като го гледам,опитвам се да отклоня вниманието му към други неща,обича да рита и топка,но винаги рано или късно пак подхваща буквите или брои мравките и т.н
Знае някои животни например но те просто не го вълнуват.
От това което прочетох разбирам,че тревожното е когато детето напредва в една сфера,а другите изостават.

Извинявам се за дългият разказ дано не съм досадна и шапка ви свалям мами за търпението и усилията.
имам брат със шизофрения,незнам дали това не ме прави по тревожна.
Всички ми обясняват колко е умен ,а аз вътрешно си умирам от притеснение.
Моля ви дайте ми насоки за какво друго да следя и какво да поискам от докторите и дали според вас имам повод за притеснение?
 Мерси предварително

Sent from my iPhone

# 762
  • В заешката дупка
Принципно има скрининг тестове за аутизъм в засисимост от възрастна. Те не са инструмент за диагностициране, а посочват дали има риск детето да е от спектира или не. Не са перефектни, разбира се. А и колкото е по-малко детето, толкова по-неточни може да са.

В някои страни такива тестове се правят рутинно за деца между 1,5 - 3 години. Ако толкова се притеснявате, можете да говорите за тези тестове на следващата среща с педиатър. Такъв тест, широко използаван, е примерно The Modified Checklist for Autism in Toddlers-Revised (M-CHAT-R). Мисля, че може да го има някъде и в интернет.

П.С. Намерих теста в интернет. На английски е.

Последна редакция: сб, 24 сеп 2016, 23:38 от ЧеКа

# 763
Много благодаря Чека ,
Аз теста го правих ,но не съм сигурна как да отговарям за нещата които ги прави понякога,например не винаги реагира когато му кажа името.иначе ми даде среден риск.
Педиатър ще видим само ако преценят че ни е нужен.тук трудно се стига до тях само ако джи пито сметне за необходимо,но пак ще поговоря с тях.
Отново благодаря

# 764
  • София
Клиповете на английски за букви и цифри са направени много зомбираше. Ограничи всякакви клипове,букви. Много строго подходих към влечението към букви на тригодишното. Никакви филми,като започне да зяпа надписи по улицата го дърпах,разсейвах и до караници сме стигали. За около три месеца забрани да се докосва до филмчета, букварчета и като искаше да пишем букви, рисувах ябълка или го карах той да рисува балони. Много намаля влечението към буквите. С неговите и чуждите уши мисля,че приключихме след като му рекох,че ще го изяде хипопотам. Но това стана ,като порасна и почна да се плаши.

Общи условия

Активация на акаунт